ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Με την πλάτη στον τοίχο... αλλά ελπίζουν

Ο Αρης καλείται να πετύχει αυτό που του ξέφυγε οριακά τα προηγούμενα χρόνια

Eurokinissi Sports

Ο Αρης καλείται να πετύχει αυτό που του ξέφυγε οριακά τα προηγούμενα χρόνια
Η «ώρα της αλήθειας» έφτασε για τους εκπροσώπους του ελληνικού ποδοσφαίρου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και Αρης ρίχνονται απόψε στη μάχη των επαναληπτικών αγώνων για τα προκριματικά του Europa League ο πρώτος και του Conference League οι άλλοι δύο, θέλοντας να ανατρέψουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε βάρος τους από τα πρώτα ματς με τις αντιπάλους τους. Αν δεν τα καταφέρουν, το ελληνικό ποδόσφαιρο - στην καλύτερη περίπτωση - θα μείνει με έναν μόλις εκπρόσωπο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Προτού προχωρήσουμε πιο αναλυτικά, αξίζει να επισημάνουμε μια παράμετρο που ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστική είτε υπέρ είτε κατά των ελληνικών ομάδων: Με βάση τον νέο κανονισμό της UEFA, τα εκτός έδρας γκολ δεν παίζουν ρόλο στο συνολικό σκορ μιας σειράς διπλών αγώνων, και έτσι και οι τρεις αυτοί επαναληπτικοί είναι πολύ πιο πιθανό - απ' ό,τι με τον παλιό κανονισμό - να οδηγηθούν στην παράταση ή και στα πέναλτι.

Σλόβαν Μπρατισλάβας - Ολυμπιακός: Να αποφύγει δεύτερο «κάζο»

Στις 21.30 (Cosmote Sport 1) ο Ολυμπιακός αγωνίζεται στην Μπρατισλάβα με αντίπαλο τη Σλόβαν, στη ρεβάνς του 1-1 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League. Το σκορ του πρώτου αγώνα δίνει ελαφρό προβάδισμα στους Σλοβάκους, καθώς θα έχουν τους οπαδούς τους στο πλευρό τους, αλλά οι πρωταθλητές Ελλάδας έχουν πολύ ισχυρό κίνητρο για να αντισταθμίσουν αυτό το μειονέκτημα και να πετύχουν «διπλό» πρόκρισης στα πλέι οφ της διοργάνωσης: Τη ζωτική ανάγκη να συνεχίσουν τουλάχιστον στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση και να μην γνωρίσουν νέο οδυνηρό «υποβιβασμό» - στα πλέι οφ του Conference League - όπως αυτός που υπέστησαν μετά τον αποκλεισμό στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League από τη Μακάμπι Χάιφα.

Στον Παναθηναϊκό δεν θέλουν να τελειώσει τόσο πρόωρα και άδοξα η ευρωπαϊκή τους επιστροφή

Eurokinissi Sports

Στον Παναθηναϊκό δεν θέλουν να τελειώσει τόσο πρόωρα και άδοξα η ευρωπαϊκή τους επιστροφή
Ο Ολυμπιακός προβλημάτισε με την εμφάνισή του στον πρώτο αγώνα, ωστόσο είχε ως ελαφρυντικά το γεγονός ότι η ομάδα ήταν εμφανώς επηρεασμένη από το «Βατερλό» στο Champions League, καθώς και το ότι ο νέος προπονητής του, Κάρλος Κορμπεράν, αντικαταστάτης του απομακρυνθέντος Πέδρο Μαρτίνς, βρισκόταν στην τεχνική ηγεσία μόλις λίγες μέρες. Πλέον δικαιολογίες δεν υπάρχουν: Οι «ερυθρόλευκοι» αντιμετωπίζουν μια ομάδα σαφώς κατώτερης δυναμικότητας - την οποία μάλιστα είχαν αποκλείσει με χαρακτηριστική ευκολία πέρυσι στην ίδια διοργάνωση και περίπου την ίδια εποχή - και με τον Ισπανό τεχνικό στο διάστημα που μεσολάβησε από το ματς στο Φάληρο να έχει κάποιον χρόνο να δουλέψει. Εστω και εκτός έδρας, έστω και με «μισό - μηδέν», η νίκη θεωρείται επιβεβλημένη.

Για να τα καταφέρει πάντως ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί να ξεπεράσει και τα προβλήματα απουσιών που αντιμετωπίζει. Ηδη έχει τεθεί εκτός μάχης λόγω τραυματισμού ο Παπασταθόπουλος, ενώ αμφίβολη είναι και η συμμετοχή των Μανωλά, Βρσάλικο, Ροντρίγκεζ και Ανδρούτσου.

Εφόσον ο Ολυμπιακός νικήσει απόψε, στα πλέι οφ για την πρόκριση στους ομίλους του Europa League θα αντιμετωπίσει τον Απόλλωνα Λεμεσού, με το πρώτο ματς στην Κύπρο στις 18 Αυγούστου και τον επαναληπτικό στο Φάληρο στις 25 Αυγούστου. Αν δεν τα καταφέρει απέναντι στη Σλόβαν θα μεταφερθεί στα πλέι οφ για την πρόκριση στους ομίλους του Conference League, όπου θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού μεταξύ της Ζρίνσκι Μόσταρ από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και της Τόμπολ από το Καζακστάν (στο πρώτο ματς νίκησε η Ζρίνσκι με 1-0).

Παναθηναϊκός - Σλάβια Πράγας: Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο το έργο της ανατροπής

Δεύτερος συνεχόμενος ευρωπαϊκός αποκλεισμός θα είναι καταστροφικός για τον Ολυμπιακό

Eurokinissi Sports

Δεύτερος συνεχόμενος ευρωπαϊκός αποκλεισμός θα είναι καταστροφικός για τον Ολυμπιακό
Περνώντας στους εκπροσώπους μας στον 3ο προκριματικό γύρο του Conference League, ο Παναθηναϊκός στις 20.30 (Cosmote Sport 2) υποδέχεται στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας τη Σλάβια Πράγας, στη ρεβάνς της ήττας του με 2-0 στον πρώτο αγώνα στην Τσεχία. Εφόσον οι «πράσινοι» δεν μπορέσουν να φέρουν σε πέρας το ομολογουμένως δύσκολο έργο της ανατροπής αυτού του σκορ, μετά από μόλις δύο ματς θα επιστρέψουν στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα τελευταία 6 χρόνια: Μακριά από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Φυσικά οι «πράσινοι» δεν θέλουν η ευρωπαϊκή επιστροφή τους να αποδειχθεί τόσο σύντομη σε διάρκεια, και για τη μεγάλη ανατροπή και την πρόκριση στα πλέι οφ ποντάρουν πολύ στους οπαδούς τους, οι οποίοι εξάντλησαν μέσα σε λίγα λεπτά τα εισιτήρια του επαναληπτικού, θα κατακλύσουν το «Απόστολος Νικολαΐδης» και αναμένεται να δώσουν ώθηση στην ομάδα. Μπορεί η Σλάβια να είναι «στα χαρτιά» καλύτερη ομάδα, ωστόσο ο Παναθηναϊκός δεν έχει πει την τελευταία του λέξη, ενώ εκτός των άλλων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ομάδα δείχνει να έχει ξαναβρεί την ηρεμία της μετά τη «χειρουργική» διαιτησία του πρώτου ματς.

Το καλό για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι ότι δεν αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμών (...ή με κάποια επιδημία ίωσης, όπως αυτή που αποδεκάτισε την ομάδα λίγο πριν το πρώτο ματς) και, πλην του Παλάσιος, ο οποίος είναι τιμωρημένος λόγω της αποβολής του στο πρώτο ματς, και του νεοαποκτηθέντος Βέρμπιτς, ο οποίος δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής, θα έχει όλους τους παίκτες στη διάθεσή του.

Εφόσον ο Παναθηναϊκός πετύχει τη σπουδαία ανατροπή, στα πλέι οφ για την πρόκριση στους ομίλους του Conference League θα έχει πολύ πιο βατή αποστολή, καθώς θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού μεταξύ της πολωνικής Ρακόβ Τσεστόχοβα και της σλοβακικής Σπαρτάκ Τρνάβα, με το πρώτο ματς εκτός έδρας στις 18 Αυγούστου και τη ρεβάνς στη Λεωφόρο στις 25 Αυγούστου. Η Ρακόβ έχει ξεκάθαρο προβάδισμα πρόκρισης, καθώς στο πρώτο ματς επικράτησε 2-0 εκτός έδρας.

Αρης - Μακάμπι Τελ Αβίβ: Με όπλο το «ηφαίστειο» του Χαριλάου

Το ίδιο σκορ από τον πρώτο αγώνα (2-0) έχει να ανατρέψει και ο Αρης απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, την οποία υποδέχεται στο «Κλεάνθης Βικελίδης» στις 21.00 (Novasports Prime), στον επαναληπτικό αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων στο πλαίσιο του 3ου προκριματικού γύρου του Conference League. Ο,τι αναφέρουμε πιο πάνω για τον Παναθηναϊκό λίγο - πολύ ισχύει και για τους «κιτρινόμαυρους» της Θεσσαλονίκης: Δεδομένου του σκορ από το πρώτο ματς βρίσκονται ξεκάθαρα στη θέση του αουτσάιντερ, ωστόσο κάθε άλλο παρά ξεγραμμένοι πρέπει να θεωρούνται ως προς την υπόθεση της πρόκρισης στα πλέι οφ, πόσο μάλλον από τη στιγμή που το γήπεδο του Χαριλάου αναμένεται κατάμεστο και να κάνει πολύ δύσκολη τη ζωή στους Ισραηλινούς.

Η περίπτωση του Αρη είναι σχετικά ιδιάζουσα, καθώς καλείται να φέρει σε πέρας την ίδια αποστολή για τρίτη συνεχόμενη φορά σε παρουσία του σε ευρωπαϊκή διοργάνωση: Να ανατρέψει ήττα 2-0 από πρώτο αγώνα. Στις δύο προηγούμενες φορές, το 2019 απέναντι στη Μόλντε και πέρυσι απέναντι στην Αστάνα, έφτασε πολύ κοντά αλλά αποκλείστηκε στην παράταση. Αυτή η φορά οι Θεσσαλονικείς ελπίζουν να είναι η «τρίτη και φαρμακερή» - αλλά για την αντίπαλο.

Οι προοπτικές σίγουρα υπάρχουν, καθώς η εντύπωση που έμεινε από το ματς στο Ισραήλ είναι ότι ο Αρης αδίκησε τον εαυτό του, χάνοντας με «καθαρό» σκορ από μια ομάδα, αν όχι υποδεέστερη, σίγουρα ούτε και ανώτερή του, κυρίως λόγω μεμονωμένων αμυντικών λαθών. Λαθών πάνω στα οποία ο Χερμάν Μπούργος έχει κάνει τις τελευταίες μέρες ειδική δουλειά με τους παίκτες του προκειμένου να μην επαναληφθούν. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν αναφερθεί τυχόν προβλήματα τραυματισμών ή άλλων απουσιών τα οποία είχε να αντιμετωπίσει ο Αργεντίνος τεχνικός.

Εφόσον ο Αρης ολοκληρώσει ό,τι άφησε στη μέση τα προηγούμενα χρόνια, για την πρόκριση στους ομίλους του Conference League θα κληθεί να πραγματοποιήσει άλλη μία - ίσως τη μεγαλύτερη - υπέρβαση: Στα πλέι οφ περιμένει ως αντίπαλος η γαλλική Νις, με το πρώτο ματς στη Θεσσαλονίκη στις 18 Αυγούστου και τη ρεβάνς στην Κυανή Ακτή στις 25 Αυγούστου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ