ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 14 Αυγούστου 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
Αντιπαράθεση μακριά από την ουσία του προβλήματος

Το γαϊτανάκι της αντιπαράθεσης ανάμεσα στα αστικά κόμματα με αφορμή την υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη συνεχίζεται, χωρίς βέβαια να ακουμπά την ουσία της υπόθεσης, που είναι το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ενωση, πάνω στο οποίο πατούν αυτές οι πρακτικές. Ενα πλαίσιο που έχουν συνδιαμορφώσει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι το έχουν ψηφίσει και στην Ευρωβουλή. Καθένας απ' αυτούς άλλωστε έχει να επιδείξει, ως κυβέρνηση, αύξηση του αριθμού των «νόμιμων επισυνδέσεων», όπως αποδεικνύουν και τα - σε κάθε περίπτωση υποτιμημένα - στατιστικά στοιχεία της ΑΔΑΕ.

Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο και τα τρία κόμματα αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι να τοποθετηθούν πάνω στο ζήτημα του θεσμικού πλαισίου και των ευθυνών τους για τη διαμόρφωσή του. Και αυτό παρά τις σημαντικές αποκαλύψεις του «Ριζοσπάστη» τις προηγούμενες μέρες, αλλά και στο παρόν φύλλο, που αναδεικνύουν με συγκεκριμένα στοιχεία τον «βίο και την πολιτεία» όσων τώρα εμφανίζονται ...υπερευαίσθητοι για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού.

Οι τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο είναι βασικές πηγές άντλησης πληροφοριών. Η τεχνολογία παρακολούθησης εξελίσσεται και αναβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο, προσφέροντας σήμερα ανεξάντλητες δυνατότητες καταγραφής και επεξεργασίας δεδομένων σε μαζική κλίμακα. Σ' αυτά τα νέα δεδομένα προσαρμόζεται κάθε φορά το θεσμικό πλαίσιο, που γίνεται πιο αντιδραστικό και επικίνδυνο σε βάρος του λαού.

Αλλωστε, από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, που στην ουσία με αστείες δικαιολογίες προσπάθησε να κρύψει τις ευθύνες του, φάνηκε ότι αυτό το θεσμικό πλαίσιο θα γίνει ακόμα πιο ασφυκτικό στην κατεύθυνση της νομιμοποίησης των παρακολουθήσεων - υποκλοπών. Πριν από μερικές μέρες δημοσιεύτηκε εξάλλου και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) όπου περιγράφονται με λεπτομέρειες οι αλλαγές στο καθεστώς παρακολουθήσεων, που δεν αγγίζουν τον πυρήνα και τη φιλοσοφία του θεσμικού πλαισίου. Στην ίδια την ΠΝΠ γίνεται αναφορά σε άρθρα του Συντάγματος και σε δύο νόμους του 2008 και του 2003, στους οποίους απλά προστίθενται διατάξεις που θωρακίζουν τη ...«νομιμότητα» στις παρακολουθήσεις. Συγκριμένα, η ΠΝΠ επαναφέρει τους δύο εισαγγελείς στην εποπτεία της ΕΥΠ και καθιερώνει ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί και η αντιπαράθεση στη Βουλή ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση που θα γίνει μετά το άνοιγμά της, στις 22 Αυγούστου.

Δικαστική έρευνα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, για τη διαρροή των υποκλοπών, με καταθέσεις μαρτύρων. Την Πέμπτη 11 Αυγούστου κατέθεσε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου για ανάρτηση στο διαδίκτυο, όπου έκανε λόγο για παρακολούθηση, από ιδιώτη, του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, και προσωπικών του στιγμών, όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ ο δημοσιογράφος διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν κατήγγειλε αυτό που ερμηνεύθηκε ως «παρακολούθηση Μητσοτάκη το 2018», λέγοντας: «Δεν έχω κάνει αυτή την καταγγελία. Υπήρχαν ενδείξεις ότι εκείνη την εποχή τα τηλέφωνα δεν ήταν ασφαλή. Η έκταση που έχει πάρει σήμερα το ζήτημα και ο συνδυασμός παρακολουθήσεων δίνει μια νέα ποιότητα στο πρόβλημα. Υπάρχει ακόμα πεδίο έρευνας». Αναφερόμενος στον λόγο για τον οποίο έλαβε κλήση από τον εισαγγελέα σημείωσε ότι «υπήρχαν καταγγελίες για την ασφάλεια επικοινωνιών το 2017 και το 2018. Γι' αυτές τις καταγγελίες δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα όσο ισχύει ο νόμος του 2021. Υπήρχαν ενδείξεις εκείνη την εποχή ότι τα τηλέφωνά του δεν ήταν ασφαλή, όπως ενδείξεις υπήρχαν και από το ΚΚΕ που είχε κάνει καταγγελίες το 2017». Στις 16 Αυγούστου θα καταθέσει ενώπιον του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο δημοσιογράφος Θ. Κουκάκης.

Η ΝΔ, με αφορμή τις δηλώσεις Τέλλογλου, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Ο κ. Τέλλογλου σήμερα επανέλαβε τα περί παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Μητσοτάκη, όπως και άλλων τηλεφώνων, το 2017 - 2018. Ακριβώς το ίδιο ανέφερε και σε ανάρτησή του προ ημερών. Οφείλει να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στον οποίο κατέθεσε σήμερα. Εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σε καμία λογική συμψηφισμού».

Οχι σε εκλογές από Λοβέρδο

Στο μεταξύ, διαφοροποιήσεις εντός του ΠΑΣΟΚ προκαλεί το θέμα του ενδεχόμενου η υπόθεση των υποκλοπών να οδηγήσει σε εκλογές. Με δηλώσεις του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος δεν βλέπει κανέναν λόγο η κυβέρνηση να προσφύγει σε εκλογές, σε αντίθεση με τον Π. Γερουλάνο, που ζητά από τον Κυρ. Μητσοτάκη «να πάει σε εκλογές χωρίς να είναι υποψήφιος».

Ο Α. Λοβέρδος, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το θέμα των υποκλοπών μπορεί να είναι ο λόγος για προσφυγή στις κάλπες, εμφανίστηκε απόλυτος δηλώνοντας ότι «δεν είναι λόγος προσφυγής στις κάλπες, υπάρχουν σημαντικότεροι λόγοι». Παρέπεμψε για τις εξελίξεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ή την Εξεταστική Επιτροπή τονίζοντας παράλληλα ότι «εάν υπάρχει λόγος η Εξεταστική Επιτροπή μπορεί να γίνει και κεκλεισμένων των θυρών». Ο Π. Γερουλάνος, σε συνέντευξή του, ήταν ξεκάθαρος ζητώντας από τον Κυρ. Μητσοτάκη, όπως προαναφέραμε, «να πάει σε εκλογές χωρίς να είναι υποψήφιος».

Προσωρινός γραμματέας του πρωθυπουργού

Ο Στέλιος Κουτνατζής επελέγη τελικά από το Μαξίμου να αντικαταστήσει προσωρινά τον Γρ. Δημητριάδη στη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, παρά την αρχική ανακοίνωση για τον Γιάννη Μπρατάκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση αυτή γίνεται για τυπικούς λόγους, μέχρι να οριστικοποιηθεί η αποχώρηση του Γ. Μπρατάκου από το ΕΒΕΑ.

Απαράδεκτες δηλώσεις Αθανασίου για να δικαιολογήσει τις παρακολουθήσεις

Σε μία απαράδεκτη δήλωση, με την οποία δικαιολογεί τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές βουλευτών ανάλογα με τη θρησκευτική τους πεποίθηση, προχώρησε την Πέμπτη 11 Αυγούστου ο βουλευτής της ΝΔ και β' αντιπρόεδρος της Βουλής, Χ. Αθανασίου. Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, έφτασε στο σημείο να ταυτίσει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις βουλευτών με την «εθνική ασφάλεια».

Σχολιάζοντας το θέμα των παρακολουθήσεων σε τοπικό κανάλι, υποστήριξε τα εξής ασύλληπτα: «Ας υποθέσουμε ότι ένας βουλευτής έχει θρησκευτικό προσανατολισμό εντελώς διαφορετικό από τους ορθόδοξους. Ας πούμε ένας μουσουλμάνος βουλευτής της Βορείου Ελλάδος - δεν λέμε ότι υπάρχει καμία αιχμή, προς Θεού. Αν υποθέσουμε ότι δίνει κάποια πληροφορία στην γείτονα χώρα, από πού θα μπουν οι μετανάστες κ.λπ. Γιατί δεν πρέπει να ελεγχθεί; Εδώ προέχει η εθνική ασφάλεια».

Μάλιστα, σε ερώτηση σχετικά με το αν μπορούν να παρακολουθούνται οι βουλευτές απάντησε: «Αν τηρείται η διαδικασία που ο νομοθέτης προβλέπει, βεβαίως. Σας αναφέρω μάλιστα, επειδή το έχω σημειώσει, την περίμενα αυτήν την ερώτηση, σας διαβάζω τι λέει ο εφαρμοστικός - εκτελεστικός νόμος του Συντάγματος, τι λέει το Σύνταγμά μας στο άρθρο 19. Λέει επί λέξει: Νόμος ορίζει τις εγγυήσεις υπό τις οποίες η δικαστική αρχή δεν δεσμεύεται από το απόρρητο για λόγους εθνικής ασφαλείας». Την αποπομπή Αθανασίου ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την παραπομπή του στα αρμόδια όργανα της Βουλής και στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Μετά τις αντιδράσεις, ο Χ. Αθανασίου επανήλθε με δήλωση στην οποία προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, αναφέροντας ότι η δήλωσή του «παρερμηνεύτηκε» και ότι τα όσα είπε «ήταν η επιστημονική άποψή μου», προσθέτοντας δε ότι δεν αμφισβητεί τον πατριωτισμό των βουλευτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τις απαράδεκτες δηλώσεις του αντιπροέδρου της Βουλής, Χ. Αθανασίου, σημειώνει:

«Ο βουλευτής της ΝΔ Χ. Αθανασίου, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, έφτασε στο σημείο να ταυτίσει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις βουλευτών με την "εθνική ασφάλεια", επιβεβαιώνοντας τελικά ότι ο όρος "εθνική ασφάλεια" έχει γίνει ένα "λάστιχο", που χωρούν οι πάντες και τα πάντα, για να νομιμοποιούνται και να διευκολύνονται απαράδεκτες πρακτικές παρακολουθήσεων και υποκλοπών».

ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Γεωτρύπανα, δηλώσεις και παζάρια

Καθώς το πλωτό τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» ξεκίνησε την πορεία του στην Ανατολική Μεσόγειο και ανακοινώθηκε μέσω NAVTEX ότι έως τις 22 Οκτώβρη θα επιχειρήσει σε απόσταση 55 χλμ. από την τουρκική ακτή της Αττάλειας, πληθαίνουν οι δηλώσεις αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης με αναφορές και στα Ελληνοτουρκικά.

Την Πέμπτη 11 Αυγούστου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επανέλαβε ότι «οι δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης που πραγματοποιούμε στη Μεσόγειο είναι στη δικαιοδοσία μας. Δεν χρειαζόμαστε άδεια ή έγκριση από κανέναν για αυτές». Λίγες μέρες πριν, ο υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ, έθεσε και πάλι θέμα Καστελόριζου λέγοντας ότι η Τουρκία «θα μπορούσε να πάει εκεί», μίλησε ακόμα για «Αιγαίο που πρέπει να είναι θάλασσα φιλίας και τα πλούτη να μοιράζονται».

Στο ίδιο πνεύμα και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, είπε ότι η χώρα του «δείχνει θέληση να λύσει όλα τα προβλήματα ολοκληρωμένα, η Ελλάδα παίζει με τον χρόνο (...) Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά. Φέραμε το θέμα στον ΟΗΕ και στα διεθνή fora. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυτές τις παραβιάσεις της Συνθήκης της Λοζάνης». Και κατέληξε: «Η ΕΕ θα ήταν "παγκόσμιος παίκτης" αν αποδεχόταν την ένταξη της Τουρκίας στο μπλοκ».

Στο μεταξύ, μπαράζ παραβιάσεων σημειώθηκε την Πέμπτη από τουρκικά αεροσκάφη στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Μία από αυτές ήταν υπέρπτηση πάνω από τα Τριανήσια Αστυπάλαιας, στα 19.000 πόδια. Συνολικά έγιναν 72 παραβιάσεις από 13 τουρκικά αεροσκάφη, μαχητικά F-16 και drones. Δύο τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα και σημειώθηκε μια εμπλοκή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ