ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
«Πυρετός στο αίμα»

Τέλη της δεκαετίας του '20. Ο έρωτας δύο εφήβων έρχεται αντιμέτωπος με το συντηρητισμό της κοινωνίας και με τις απαγορεύσεις των γονιών τους. Η Ντίνι φτωχή, πρέπει, σύμφωνα με τις συμβουλές της μητέρας της, να διαφυλάξει την «τιμή» της εάν θέλει να παντρευτεί. Ο Μπαντ, γιος ιδιοκτήτη μιας ανερχόμενης εταιρίας πετρελαίου, οφείλει να σεβαστεί τη φίλη του, για να μην υποχρεωθεί να παντρευτεί νωρίς, για να ακολουθήσει το λαμπρό μέλλον που ο πατέρας του του έχει προετοιμάσει. Ανήμποροι να αντιδράσουν σε όλα τα «μη» που τους κατακλύζουν, καταπιεσμένοι σεξουαλικά, γεμάτοι ερωτήματα για τα οποία δεν παίρνουν απαντήσεις, παρακολουθούν φοβισμένοι τον εξευτελισμό εκείνων που προσπάθησαν να διαφοροποιηθούν. Η ευτυχία τους θα αποδειχθεί εύθραυστη, όπως εύθραυστη θα αποδειχθεί και η ευμάρεια της Αμερικής μπροστά στην οικονομική κρίση του 1929. Επανέκδοση της ταινίας «Πυρετός στο Αίμα» που ήταν και η τελευταία μεγάλη επιτυχία του Ελία Καζάν.

(Κινηματογράφοι: ΑΘΗΝΑ: ΑΘΗΝΑΙΑ, ΨΥΡΡΗ).


ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Χριστόφορος Δαμάνης
Χριστόφορος Δαμάνης
Φωτ.

Πέρασαν 10 χρόνια ακριβώς από τότε που «έφυγε» από κοντά μας, στις 7 Ιούλη 1991, ο αγωνιστής ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ σε ηλικία μόλις 66 χρόνων, στέλεχος του ΚΚΕ. Καταγόταν από τον Κέδρο Καρδίτσας. Μεγάλωσε στο χωριό Βελεσσιώτες Δομοκού, όπου ο πατέρας του Δημήτρης Κουτσούμπας ήταν παπάς και δάσκαλος και ο οποίος εκτελέστηκε από τους Γερμανούς το 1944.

Ο Αποστόλης Κουτσούμπας οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και σε συνέχεια στο ΚΚΕ κατά τη γερμανική κατοχή, το 1943 στη Λάρισα, όπου δούλευε στο σιδηρόδρομο. Πήρε μέρος στις μάχες του Δεκέμβρη 1944 στην Αθήνα ως αντάρτης του ΕΛΑΣ με το τμήμα που κατέβηκε από την Οθρυ, και τραυματίστηκε.

Επέστρεψε στη Λάρισα χρεωμένος από την οργάνωση στη Λαϊκή Πολιτοφυλακή.

Πιάστηκε το καλοκαίρι του 1945, βασανίστηκε, πέρασε από Στρατοδικείο, καταδικάστηκε τρεις φορές σε θάνατο - ποινή που μετατράπηκε σε ισόβια - φυλακίστηκε και εξορίστηκε για 8 χρόνια.

Μετά την απόλυσή του, το 1953, εγκαταστάθηκε στη Λαμία. Δούλεψε σε πολλές δουλιές και πάλεψε από τις γραμμές της ΕΔΑ.

Με τη νομιμοποίηση του Κόμματος, το 1974, υπήρξε μέλος της ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, μέλος της ΕΕ της ΕΠ της ΚΟ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του Κόμματος. Ως συνταξιούχος εκλέχτηκε πρόεδρος και γγ του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Φθιώτιδας.

Ως την τελευταία ώρα της ζωής του, έδωσε όλες τις μάχες μέσα από τις γραμμές του Κόμματος.

Πέθανε από ανακοπή της καρδιάς το 1991.

Θα τον θυμόμαστε πάντα.

Στη μνήμη του, προσφέρω 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η γυναίκα του Ευσταθία Κουτσούμπα

* * *

Φωτ.

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΑΜΙΛΗΣ. Στα μαθητικά και φοιτητικά χρόνια του ήταν μέλος της ΚΝΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρω 20.000 δρχ. στην οργάνωση της ΚΝΕ Νέας Ζωής Περιστερίου.

Γεράσιμος Χιλίαρχος
Γεράσιμος Χιλίαρχος
Η μητέρα του Ειρήνη Τσαμίλη

* * *

Φωτ.

Πέρασαν δυόμισι χρόνια από το θάνατο του ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΔΑΜΑΝΗ, στελέχους του ΚΚΕ και η ΚΟ Λάρισας τον θεωρεί παρόντα στους πολύπλευρους αγώνες, που δίνει για τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Οι νεολαίοι πάντα θυμούνται τον μπαρμπα - Χριστόφορο και τον έχουν ως παράδειγμα αγωνιστή και πιστό εκφραστή των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Ανέζα προσφέρει 10.000 δρχ. στη ΝΕ Λάρισας.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 6 μήνες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 25.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η οικογένειά του

* * *

Φωτ.

Στις 22 Ιούνη συμπληρώθηκαν 54 χρόνια από την άγρια δολοφονία του ΕΠΟΝίτη ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΟΥΚΑ από το Μεγαλόβρυσο Αγυιάς. Δολοφονήθηκε στις 22 Ιούνη 1947 σε ηλικία 19 χρόνων από παρακρατικούς τρομοκράτες, με επικεφαλής τον μετέπειτα δικτάτορα Ιωαννίδη. Του έκοψαν το κεφάλι και το μετέφεραν στην Αγυιά.

Στη μνήμη του η αδελφή του Κλεονίκη και ο σύζυγός της Στέργιος Πράπας προσφέρουν 5.000 δρχ. στη ΝΕ Λάρισας.

* * *

Φωτ.

Την 1η Ιούνη 2001 έχασε τη μάχη με την ανίατη αρρώστια η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΒΟΒΟΥΡΑ. Γεννήθηκε το 1932 στο χωριό Φιλιππαίοι Γρεβενών. Οι γονείς ήταν αγωνιστές της Αντίστασης και του ΔΣΕ. Αετόπουλο στην Κατοχή, το 1947, κυνηγημένη από τους τρομοκράτες των Ράμων αναγκάστηκε να καταφύγει στην Αλβανία. Το 1948 μαζί με άλλα παιδιά μεταφέρθηκε στη Ρουμανία. Εκεί τελείωσε Μέση Τεχνική Σχολή. Το 1954 πήγε στην Τασκένδη όπου συναντήθηκε με τους γονείς της. Το 1955 μπήκε στο Πανεπιστήμιο και σπούδασε Αγροτική Οικονομία. Τελείωσε το 1960. Εργάστηκε ως γεωπόνος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο της Ακαδημίας της Τασκένδης.

Γιώργος Βονόρτας
Γιώργος Βονόρτας
Εκεί παντρεύτηκε και απόχτησε δυο παιδιά.

Με την επιστροφή τους στην πατρίδα το 1978, εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Θα τη θυμόμαστε πάντα.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 25.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Ο σύζυγός της Ηλίας Βόβουρας

Τα παιδιά και τα εγγόνια

* * *

Φωτ.

Στις 2 Ιούλη συμπληρώθηκαν 15 μήνες από τότε που «έφυγε» ο αγαπημένος σύζυγός μου ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΔΑΜΗΛΙΩΤΗΣ, μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρω 5.000 δρχ. στην ΚΟΒ Πάνω Πόλης Θεσσαλονίκης και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγός του Ευαγγελία Καρδαμηλιώτη

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 6 χρόνων από το θάνατο του βετεράνου κομμουνιστή ΓΙΩΡΓΗ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ, δικηγόρου, η συντρόφισσα της ζωής του Μαίρη προσφέρει στο ΚΚΕ (μέσω ΚΟΒ «Ριζοσπάστη») 30.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 6 χρόνια από το θάνατο του συζύγου μου ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΧΙΛΙΑΡΧΟΥ.

Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Αιγάλεω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Βούλα Χιλίαρχου

* * *

Ο Γεώργιος Παπαθεοδώρου, μέλος της ΚΟΒ «Νίκος Μπελογιάννης» του Τορόντο Καναδά πρόσφερε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, στη μνήμη των νεκρών μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου.

* * *

Φωτ.

Στις 21 Ιούνη 2001 έπαψε να χτυπά η καρδιά του αγωνιστή ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΠΑΝΙΑ. Γεννήθηκε το 1914 από γονείς φτωχούς αγρότες στο χωριό Παλιούρι Καρπενησιού. Μικρός μπήκε στη βιοπάλη και δούλεψε σε διάφορες δουλιές για να βοηθήσει τον πατέρα του. Ηταν πέντε αδέλφια.

Αντρέας Μεσσάρης
Αντρέας Μεσσάρης
Το 1942 οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Δούλεψε στην παράνομη οργάνωση του χωριού του. Το 1943 κατατάχτηκε, μαζί με τον αδερφό του Θωμά, στην 1η Μεραρχία του ΕΛΑΣ στη Θεσσαλία και πολέμησε για την απελευθέρωση της πατρίδας. Οι κατακτητές τού κάψανε το σπίτι.

Μετά την Απελευθέρωση οι παρακρατικοί τρομοκράτες του Σούρλα και του Βουρλάκη τον κυνηγούσαν. Γι' αυτό αναγκάστηκε να περάσει στην παρανομία. Μαζί με τα αδέρφια του Θωμά, Θανάση και την αδερφή τους Βασίλω, κατέφυγαν στο ΔΣΕ. Ο Θωμάς και ο Γιώργος πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Ο Γιώργος Σπανιάς μεταφέρθηκε στο Μακρονήσι, όπου πέρασε τα γνωστά βασανιστήρια, χωρίς να υποκύψει και να κάνει δήλωση.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος επέστρεψε στο χωριό του, παντρεύτηκε και απόχτησε δυο παιδιά. Παρά την κλονισμένη υγεία του δούλεψε σκληρά για να ξαναχτίσει το σπίτι του και να ζήσει την οικογένειά του. Παράλληλα συνέχισε να αγωνίζεται για τα ιδανικά της δημοκρατίας και της ειρήνης.

Στη μνήμη του η αδελφή του Βασίλω, ο γαμπρός του Θανάσης Παυλίκας και τα ανίψια του πρόσφεραν 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, στο κόμμα για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε.

* * *

Φωτ.

Πρόσφατα «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ από τη Χρυσομηλιά Πιερίας, μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Κατερίνης της ΠΕΑΕΑ.

Εμεινε πιστός στις αρχές του ΚΚΕ και στα ιδανικά του σοσιαλισμού ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του προσφέρω 15.000 δρχ. στη ΝΕ Πιερίας και 15.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», τον καθημερινό σύντροφό του.

Η κόρη του Μάγδα

* * *

Την 1η Ιούλη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από την «απώλεια» του ΣΠΥΡΑΓΓΕΛΟΥ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗ, μέλους του ΚΚΕ από το 1974, αταλάντευτου αγωνιστή για το δίκαιο της εργατικής τάξης, για το σοσιαλισμό.

Θανάσης Χριστοδούλου
Θανάσης Χριστοδούλου
Στη μνήμη του οι σύντροφοί του από την Κομ. Οργάνωση Ιλίου προσφέρουν 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

«Εφυγε» ξαφνικά από κοντά μας στις 2 Ιούνη 2001 σε ηλικία 78 χρόνων από εγκεφαλικό στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», ο λατρευτός μας σύζυγος, στοργικός πατέρας και αγαπημένος αδελφός μας ΠΕΤΡΟΣ Δ. ΣΙΑΤΟΥΝΗΣ. Γεννήθηκε στον Ανω Παρακάλαμο (Βλαχοπογδοριανή) Ιωαννίνων. Μετά το Δημοτικό, αν και είχε καλές επιδόσεις στη μάθηση, αναγκάστηκε να γίνει υποδηματοποιός, επειδή δεν υπήρχαν οικονομικές δυνατότητες για να συνεχίσει το σχολείο.

ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, αγωνίστηκε στο χωριό, αλλά και με άλλους ΕΠΟΝίτες από τα γύρω χωριά, για το διώξιμο των κατακτητών. Εντάχθηκε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ και πήρε μέρος σε αποστολές και μάχες, μαζί με το μόνιμο ΕΛΑΣ.

Μετά την Απελευθέρωση πιάστηκε και καταδικάστηκε από έκτακτο Στρατοδικείο σε 11 χρόνια κάθειρξη. Κρατήθηκε στις φυλακές Φιξ Ιωαννίνων, στην Ακροναυπλία και εξορίστηκε στα Γιούρα.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, παντρεύτηκε την Ελπίδα Μοσκονά από τη Σάμο και είχε μια κόρη και ένα γιο. Εργαζόταν ως υποδηματοποιός.

Ηταν τίμιος αγωνιστής, εργατικός και υπόδειγμα οικογενειάρχη.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της αττικής γης που τον σκέπασε.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 11.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής του και 11.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», τον καθημερινό του σύντροφο.

Τα αδέρφια του Ηλίας και Κώστας

* * *

Φωτ.

Στις 6 του περασμένου Ιούνη έγινε από τους φίλους του ΚΚΕ πολιτικό μνημόσυνο του αξέχαστου ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΪΚΟΠΟΥΛΟΥ, ο οποίος πέθανε έπειτα από μακρόχρονη αρρώστια στις 22 Μάρτη 2001 στο Μπίλεφελντ της Γερμανίας.

Γεννήθηκε το 1933 στο Νέο Σκοπό Σερρών. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Ορφάνεψε νωρίς από πατέρα και ρίχτηκε στη βιοπάλη. Εμαθε καροποιός. Εργάστηκε σε χωματουργικές εργασίες και στις οικοδομές στη Θεσσαλονίκη. Συνδικαλίστηκε και ήρθε σε επαφή με την ΕΔΑ.

Από το 1973 μετανάστης στο Μπίλεφελντ της Γερμανίας, το 1976 οργανώθηκε στο ΚΚΕ, στο οποίο έμεινε πιστός και αγωνίστηκε αταλάντευτα για τα ιδανικά του.

Ηταν από τα ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Μπίλεφελντ και για χρόνια μέλος του ΔΣ της. Πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη μεταναστευτικών οργανώσεων στην περιοχή. Αγωνίστηκε δραστήρια για την ειρήνη, τη σωστή σχολική μόρφωση των παιδιών των μεταναστών και τη λύση των μεταναστευτικών προβλημάτων.

Η πραότητα και η πειθώ συνόδευαν τον Γιάννη Στοϊκόπουλο σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες. Ο χαρακτήρας και η κομμουνιστική στάση αρχών τον έκαναν αγαπητό στους συμπατριώτες της περιοχής από όλο τον πολιτικό χώρο.

Η γυναίκα του Κλαίρη, η κόρη του Φανή, η εγγονή του Κατερίνα, φίλοι, συναγωνιστές και οι σύντροφοί του τιμώντας τη μνήμη του προσφέρουν 490 γερμανικά μάρκα στην τοπική Κομματική Οργάνωση και 450 μάρκα στο «Ριζοσπάστη» του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης.

* * *

Φωτ.

Σαράντα μέρες μετά την απώλεια του πολυαγαπημένου μας ΗΛΙΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, η απουσία του είναι μεγάλη. Υπήρξε ένας σπουδαίος αγωνιστής της ζωής και σπάνιος άνθρωπος όχι μόνο για την οικογένειά του, αλλά και για όσους τον γνώρισαν. Ολοι θα θυμούνται με αγάπη τη γενναιόδωρη καρδιά του, την περηφάνια και το θάρρος του, το χαμόγελο που ζέσταινε τις καρδιές όλων και την αστείρευτη καλοσύνη του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 10.000 δρχ. στην εφημερίδα «Δημοκρατικός Εβρος».

Οι γονείς του Χαράλαμπος - Μαρία

Τα αδέρφια του Εύη - Σάκης

* * *

Φωτ.2

Σήμερα, 8 Ιούλη κλείνουν 3 χρόνια από το θάνατο του συζύγου μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΝΟΡΤΑ (Καπετάν Αιτωλού). Στις 8 του περασμένου Ιούνη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο του τελευταίου από την πολυμελή οικογένειά μου, του αδελφού μου ΑΝΔΡΕΑ ΜΕΣΣΑΡΗ.

Στη μνήμη τους προσφέρω 70.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 20.000 δρχ. στην ΚΝΕ.

Προσφέρω επίσης 30.000 δρχ. στο Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ στη μνήμη των συναγωνιστών τους ΚΩΣΤΑ ΠΑΣΧΟΥ και ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΒΙΤΣΕΝΤΖΑΤΟΥ.

Αθηνά Μεσσάρη-Βονόρτα

* * *

Φωτ.

Η οικογένεια του ΓΙΑΝΝΗ θΕΟΔΟΣΙΑΔΗ, από το Φίλυρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος πέθανε στις 3 Ιούνη 2001, προσφέρει στη μνήμη του 200.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Για το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή Γιάννη Θεοδοσιάδη, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, τα μέλη του ΔΣ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, προσφέρουν 25.000 δρχ. για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

Ο αξέχαστος αγωνιστής ήταν μέλος του ΔΣ και μεταφραστής του Συνδέσμου, ένθερμος και συνεπής αγωνιστής για τα ιδανικά της κουβανικής επανάστασης.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της γυναίκας μου ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ Γ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και των λαϊκών αγώνων για κοινωνική προκοπή, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» που αγωνίζεται για τα δίκαια της εργατικής τάξης 10.000 δρχ. και 20.000 δρχ. στην Αχτιδική Επιτροπή Ελασσόνας.

Γεώργιος Γεωργιάδης

* * *

Φωτ.

Στις 4 Ιούλη συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από το θάνατο του αδελφού μας ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ από τη Στύλια Δωρίδας, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΕΑΜ και του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Νταμαράκια» Αιγάλεω 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Ελευθερία Παπαγεωργίου - Κώστας Μιχαλακάτος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ