Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, στο διάστημα Γενάρη - Ιούλη το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 33,697 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,797 δισ. ευρώ ή 16,6%, έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2022, παρά και τα μειωμένα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 36,846 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,556 δισ. ευρώ ή 17,8% έναντι του στόχου.
Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 31,094 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,167 δισ. ευρώ ή 19,9% έναντι του στόχου.
Τα συνολικά έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1,776 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 384 εκατ. ευρώ από τον στόχο (2.160 εκατ. ευρώ).
Για τον Ιούλη 2022 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 7,438 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 2,718 δισ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.
Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 6,421 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,582 δισ. ευρώ ή 32,7% έναντι του στόχου.
Κατά την κυβέρνηση η «απογείωση» αυτή στα έσοδα οφείλεται στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι τέλη Φλεβάρη 2022, στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι τέλη Φλεβάρη 2022, στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, καθώς και στην είσπραξη των τριών πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ κατά τους μήνες Μάη, Ιούνη και Ιούλη, ενώ είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν τους μήνες Σεπτέμβρη, Οκτώβρη και Νοέμβρη αντίστοιχα.
Την ώρα λοιπόν που οι τιμές της Ενέργειας, των σούπερ μάρκετ, των καυσίμων εξαφανίζουν κατά κύματα το λαϊκό εισόδημα και ο λαός για να πληρώσει λογαριασμούς και τα απολύτως στοιχειώδη κόβει ακόμα και από τις βασικότερες ανάγκες του, π.χ. τις λίγες μέρες διακοπών, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το ότι μπόρεσε να «βγάλει από τη μύγα ξίγκι», ξεζουμίζοντας το 7μηνο αυτό 5 δισ. επιπλέον και από όσα υπολόγιζε, από τους άδικους φόρους.
Το «επίτευγμα» αυτό οφείλεται στα αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ, τους πιο άδικους δηλαδή έμμεσους φόρους, που τους φορτώνεται εξολοκλήρου ο λαός, στις εφάπαξ πληρωμές των φορολογικών υποχρεώσεων στην προσπάθεια των λαϊκών στρωμάτων να γλιτώσουν ό,τι μπορούν, όπως και στην πληρωμή της δόσης του ΕΝΦΙΑ, που η σημερινή όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση τάχα θα καταργούσαν.
Στην «κανονικότητα» δηλαδή της φορολεηλασίας του λαού, με τα λαϊκά στρώματα διαχρονικά να πληρώνουν πάνω από το 95% των συνολικών έμμεσων και άμεσων φόρων, την ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι απολαμβάνουν πλήρη φορολογική ασυλία, φοροαπαλλαγές και κάθε είδους «ευκολίες» πληρωμών για τα συμβολικά ποσά που δίνουν, και κάθε τόσο διαγραφές χρεών, που φορτώνονται κι αυτά μαζί με τα άλλα στα «σπασμένα» που πληρώνει ο λαός.
Θυμίζουμε εντελώς ενδεικτικά ότι μόνο τους τελευταίους έξι μήνες η κυβέρνηση ψήφισε μεταξύ άλλων:
Την ίδια ακριβώς περίοδο που η κυβέρνηση «υπεραπέδιδε» σε ό,τι αφορά το γδάρσιμο του λαού, μαζί με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα - με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ - απέρριπτε τις προτάσεις του ΚΚΕ για την κατάργηση των ειδικών φόρων στα καύσιμα και στην Ενέργεια, του ΦΠΑ, των άδικων χαρατσιών.
Δείχνει και αυτό πόση αξία πρέπει να δίνει ο λαός στα όσα λέει με θράσος η κυβέρνηση, ότι είναι έτοιμη με τα χρήματα από το υστέρημα των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων να κάνει... «κοινωνική πολιτική», όπως βαφτίζει τα διάφορα «pass» που έχουν εξαφανιστεί πριν καν ανακοινωθούν, ενώ αποτελούν και τον «φερετζέ» για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα μέτρα για τη θωράκιση της «εισπραξιμότητας» των ενεργειακών ομίλων.
Στην πραγματικότητα, το μόνο που έχουν να περιμένουν τα λαϊκά στρώματα από την πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων για τον ερχόμενο χειμώνα είναι:
-- Παραπέρα γιγάντωση της ενεργειακής φτώχειας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Χρηματιστήριο Ενέργειας η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος για τον Αύγουστο «τρέχει» στα 376,32 ευρώ/MWh, από 338,14 ευρώ/MWh τον Ιούλη και 240,49 ευρώ/MWh τον Ιούνη, καταγράφοντας μηνιαίο άλμα 41%. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει σπεύσει, με τον μηχανισμό που καθιέρωσε δήθεν για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, να δώσει το ελεύθερο στους ενεργειακούς ομίλους να περάσουν όλες τις αυξήσεις απευθείας στους λογαριασμούς (οι τιμές του Σεπτέμβρη αναμένονται τις επόμενες μέρες), αλλά και να φροντίσει για το κρατικό «τσοντάρισμα» στα έσοδα των ομίλων διασφαλίζοντας τη «ρευστότητα» τους.
-- Νέα χτυπήματα στο λαϊκό εισόδημα ως αποτέλεσμα της πολιτικής της «πράσινης μετάβασης», της στήριξης των ομίλων, καθώς και του ιμπεριαλιστικού πολέμου που συνεχίζεται: Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός «έτρεχε» σταθερά πάνω από το 11%, με «έκρηξη» σε τρόφιμα και Ενέργεια, ενώ από τέλη Αυγούστου τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με νέες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα. Ηδη έχει αρχίσει η προετοιμασία στα σημεία λιανικής πώλησης για τις αυξήσεις στο ράφι, που θα γίνουν σε δύο δόσεις: Μία στα τέλη Αυγούστου, που για ορισμένα βασικά αγαθά θα αγγίξουν και το 15%, και η δεύτερη τον Σεπτέμβρη, με ανατιμήσεις μέχρι και 20%.
Αυτά ενώ από πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι 1 στους 4 ζει με τις πενιχρές συντάξεις των 500 ή 600 ευρώ και τα διάφορα επιδόματα - ψίχουλα των 50, 100 ή 150 ευρώ, με τα οποία πρέπει ένα νοικοκυριό να φάει, να στείλει τα παιδιά στο φροντιστήριο, να καλύψει το κόστος της μετακίνησης και συνολικά όλες του τις ανάγκες. Κάτι που βέβαια δεν συμβαίνειμ αφού τα χρήματα δεν φτάνουν.
-- Νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης, με βάση και τις «εκκρεμότητες» μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας (του «μεταμνημονιακού μνημονίου», δηλαδή, που ξεκίνησε το 2018), που επισήμως λήγει το ερχόμενο Σάββατο. Εκκρεμότητες που θα μεταφερθούν αυτόματα στην πάγια διαδικασία του μόνιμου μνημονίου, που είναι τα Ευρωπαϊκά Εξάμηνα, με κεντρικό ζήτημα για το επόμενο διάστημα τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, με σημείο αιχμής την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων που προβλέπεται στον Πτωχευτικό Νόμο, ο οποίος θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς τους πλειστηριασμούς σπιτιών λαϊκών οικογενειών.
Επιπλέον, τα αντιλαϊκά μέτρα και η αυστηρή επιτήρηση θα συνεχιστούν με το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2023 - 2026, στο οποίο θα ενσωματώνονται οι αναθεωρημένοι αντιλαϊκοί δημοσιονομικοί στόχοι για την επόμενη περίοδο, με άξονα την επιστροφή των πρωτογενών πλεονασμάτων και βέβαια τη σταδιακή μείωση του κρατικού χρέους, που διογκώθηκε το τελευταίο διάστημα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι κάθε είδους παρεμβάσεις στήριξης στο εγχώριο κεφάλαιο.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έσπευδε χτες - πατώντας στο γεγονός ότι τον Ιούλη τα έσοδα από την επιστρεπτέα προκαταβολή σε επιχειρήσεις ανήλθαν σε 897 εκατ. ευρώ - να επαναφέρει τον ισχυρισμό ότι μικρές επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες βαδίζουν σε θετική πορεία.
Ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Σκυλακάκης ανέφερε ότι μια από τις αιτίες της υπέρβασης είναι «η μαζική επιστροφή του ενός τρίτου σχεδόν της επιστρεπτέας προκαταβολής από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι υπήρχε ως εναλλακτική η εξόφληση σε πάρα πολλές και χαμηλού επιτοκίου δόσεις. Η μαζική αυτή επιστροφή αποδεικνύει ότι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει στο ίδιο το επιχειρηματικό μοντέλο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».
Η ίδια η ζωή, η εμπειρία διαψεύδει τους ισχυρισμούς αυτούς, αφού οι αυτοαπασχολούμενοι συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με την αναδουλειά, την ακρίβεια, τα δυσβάσταχτα χρέη. Αλλωστε, στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί σχετικά με το ποιοι και πώς αποπληρώνουν την επιστρεπτέα προκαταβολή δεν επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι μια επιχείρηση μπορεί να αποπληρώσει την επιστρεπτέα προκαταβολή είτε εφάπαξ με 15% έκπτωση είτε σε 96 δόσεις. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, μέχρι το δεύτερο δεκαήμερο του Ιούλη 210.170 ΑΦΜ εξόφλησαν συνολικές οφειλές 241 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά 71.590 ΑΦΜ, δηλαδή το 1/3 εξόφλησαν εφάπαξ το σύνολο των οφειλών, κερδίζοντας την έκπτωση. Από αυτά 55.000 ΑΦΜ εξόφλησαν εφάπαξ οφειλές που κυμαίνονταν από 100 έως 500 ευρώ, 17.000 ΑΦΜ οφειλές 500 έως 1.000 ευρώ, ενώ 5 ΑΦΜ είχαν οφειλές 200.000 έως 300.000 ευρώ. Οπως φαίνεται, δεν υπήρχαν ΑΦΜ που χρωστάνε 2 και 3 χιλιάδες ευρώ.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι είτε τα ποσά είναι πολύ μικρά και σχετικά εύκολο να αποπληρωθούν, είτε είναι πολύ μεγάλα. Τα πολύ μικρά ποσά κέρδισαν εκπτώσεις 15 έως 150 ευρώ και τα πολύ μεγάλα 30.000 έως 45.000 ευρώ... Ακόμα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι για τους αυτοαπασχολούμενους η επιστρεπτέα προκαταβολή χρησιμοποιήθηκε για βιοπορισμό, ενώ αντίθετα για τις μεγάλες επιχειρήσεις τα χιλιάδες ευρώ που τσέπωσαν ως επιστρεπτέα προκαταβολή χρησιμοποιήθηκαν για επενδύσεις από τις οποίες έβγαλαν κέρδη και έτσι σήμερα έχουν τη δυνατότητα να την αποπληρώνουν εφάπαξ κερδίζοντας επιπλέον χιλιάδες ευρώ από την έκπτωση.