ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
Τέλεια κάλυψη

Ούτε σκηνοθέτης δεν θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα τους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα, τους οποίους σηματοδοτεί η συμμετοχή της χώρας στα ΝΑΤΟικά σχέδια, από τη σκηνή που εκτυλίχτηκε την Τρίτη, με τα αμερικανικά B-52 να αποτελούν το «ντεκόρ» της εμπλοκής ελληνικών και τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αιγαίο. Αλλά και των διαξιφισμών που ακολούθησαν στο έδαφος, ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις, για το αν τα τουρκικά μαχητικά ήταν τελικά σε ΝΑΤΟική αποστολή συνοδείας ή απλά εκμεταλλεύτηκαν την «κάλυψη» των αμερικανικών βομβαρδιστικών για να προκαλέσουν από αέρος. Σε αποστολή ή όχι - μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το ΝΑΤΟ δεν έχει ψελλίσει ούτε λέξη! - το μόνο σίγουρο είναι ότι τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια όχι μόνο βάζουν τον λαό στο στόχαστρο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, αλλά δίνουν «αέρα» και στις αμφισβητήσεις της τουρκικής αστικής τάξης σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Θράκη. Είναι γνωστό άλλωστε ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα, αλλά «ενιαίο επιχειρησιακό χώρο» στη νοτιοανατολική του πτέρυγα, ενώ στο όνομα της «ατλαντικής συνοχής», που την ασπάζονται όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, παρέχει την «τέλεια κάλυψη» για να κλιμακώνονται από στεριά και θάλασσα οι τουρκικές αμφισβητήσεις...

«Ανεξαρτησία»

Πήραν και έδωσαν προχτές τα «μηνύματα συγχαρητηρίων και αλληλεγγύης» προς το Κίεβο από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με αφορμή την «Ημέρα Ανεξαρτησίας» της Ουκρανίας, η οποία συνέπεσε φέτος με τη συμπλήρωση 6 μηνών από τη ρωσική εισβολή στη χώρα. «31 χρόνια ανεξαρτησίας από τη Σοβιετική Ενωση» αναμασούσαν και τα εγχώρια ΜΜΕ, με διάφορους «υπαινιγμούς» που προσπαθούσαν ξανά να ταυτίσουν τη Σοβιετική Ενωση με τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, που επιτίθεται στην «ανεξάρτητη και δημοκρατική» Ουκρανία. Ο,τι κι αν κάνουν, όμως, δεν πρόκειται να αλλάξουν την Ιστορία. 31 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και την «ανεξαρτητοποίηση» - καπιταλιστική παλινόρθωση στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, ο ίδιος ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και ο κίνδυνος να γενικευτεί η σύγκρουση του ευρωατλαντικού μπλοκ με την καπιταλιστική Ρωσία αποτελούν τραγικές αποδείξεις του ιστορικού πισωγυρίσματος που συντελέστηκε για τους λαούς της ΕΣΣΔ και όλου του κόσμου. 31 χρόνια μετά, αυτό από το οποίο «ανεξαρτητοποιήθηκαν» οι λαοί της Ουκρανίας, της Ρωσίας και όλης της πρώην Σοβιετικής Ενωσης είναι οι κατακτήσεις που απολάμβαναν στην εργασία, στην Παιδεία, στην Υγεία, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, στη λαϊκή στέγη, στην ειρηνική συμβίωση των λαών κ.ο.κ. Αντίθετα, αυτό που βιώνουν «ελεύθερα» είναι η καπιταλιστική εκμετάλλευση και οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, όπως αυτός που άναψε στην Ουκρανία, εκεί όπου επί 70 χρόνια οι λαοί ζούσαν και προόδευαν αδελφωμένοι, στο πλαίσιο της δικής τους, σοσιαλιστικής εξουσίας.

Χρεωμένοι...

«Χρειάζονται μεγάλες πράσινες επενδύσεις» είναι ο τίτλος άρθρου που συνυπογράφουν η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Γκεοργκίεβα και ο επικεφαλής της νομισματικής του πολιτικής, σημειώνοντας ότι απαιτούνται επενδυτικά κεφάλαια 3 έως 6 τρισ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2050. «Με περιουσιακά στοιχεία ύψους 210 τρισ. δολαρίων για τους ομίλους του κλάδου, ή σχεδόν το διπλάσιο του ΑΕΠ όλου του κόσμου, το στοίχημα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους επενδυτές είναι το πώς θα κατευθύνουν μεγάλο μερίδιο των συμμετοχών τους σε έργα άμβλυνσης της κλιματικής κρίσης», επισημαίνουν, περιγράφοντας ανάγλυφα την τεράστια συσσώρευση κεφαλαίου που αναζητεί κερδοφόρα διέξοδο. «Τι είναι όμως αυτό που εμποδίζει τη ροή μεγαλύτερου όγκου χρήματος σε έργα για το κλίμα εκτός των προηγμένων οικονομιών;», αναρωτιούνται, και απαντούν: «Τα κίνητρα βρίσκονται στο επίκεντρο του προβλήματος. Οι επενδυτές έχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές για να δημιουργήσουν αποδόσεις, συμπεριλαμβανομένων των ορυκτών καυσίμων, απουσία ισχυρής τιμολόγησης των δικαιωμάτων ρύπων».

... και δαρμένοι

Τι λένε δηλαδή; Οτι όσο αυξάνουν τα χαράτσια για τη χρήση των υδρογονανθράκων στην παραγωγή Ενέργειας, τόσο μεγαλώνει το κίνητρο για επενδύσεις στην «πράσινη» Ενέργεια. Τι δεν λένε; Οτι τα χαράτσια αυτά δεν τα πληρώνουν τα μονοπώλια ή το κράτος, αλλά μετακυλίονται στις τσέπες του λαού. Και ότι η «πράσινη» Ενέργεια από το μεταβατικό φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ είναι ακόμα πιο ακριβή, χωρίς να λείπουν ούτε από δω τα διάφορα «περιβαλλοντικά τέλη», που προστίθενται στο κόστος των λογαριασμών. «Γιάννης κερνάει - Γιάννης πίνει» δηλαδή, με τον λαό μόνιμα χρεωμένο και γδαρμένο, για να διασφαλίζονται τα κέρδη των ομίλων.

Λαμπρό μέλλον

Τη διαγραφή 10.000 δολαρίων ανά φοιτητικό δάνειο, για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 125.000 δολάρια, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, και όλοι έσπευσαν να σημειώσουν τη «φιλευσπλαχνία» του για τους άμοιρους φοιτητές και τις οικογένειές τους, που χρεώνονται έως τον λαιμό για να πάρουν ένα πτυχίο στο εμπορευματοποιημένο και ιδιωτικοποιημένο σύστημα της Εκπαίδευσης. Βέβαια, όπως και στον υπόλοιπο καπιταλιστικό κόσμο, άλλο είναι το «κίνητρο» της κυβέρνησης Μπάιντεν: Να διευκολύνει την καταβολή των δόσεων στις τράπεζες - κοράκια, ώστε να μειωθεί το τεράστιο χρέος από τα φοιτητικά δάνεια, που αγγίζει πλέον τα 1,75 τρισ. δολάρια! Παρόμοια μέτρα είχαν παρθεί και επί προεδρίας Ομπάμα, χωρίς όπως αποδείχτηκε να ανακοπεί η συσσώρευση χρεών, αφού τα αμερικανικά νοικοκυριά γίνονται όλο και πιο ανήμπορα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Για του λόγου το αληθές, πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι τους κυνηγάνε ακόμη τα χρέη από τις σπουδές τους, ενώ το ίδιο «λαμπρό μέλλον» με τις ατελείωτες δόσεις περιμένει και τους σημερινούς αποφοίτους, είτε βρουν δουλειά, είτε όχι.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1740 Γεννιέται ο Γάλλος εφευρέτης Ζοζέφ Μισέλ Μονγκολφιέ, που μαζί με τον αδερφό του Ζακ κατασκεύασαν το πρώτο αερόστατο.

1743 Γεννιέται ο μεγάλος Γάλλος φυσικός Αντώνιος Λαυρέντιος Λαβουαζιέ. Θεμελιωτής της νεότερης χημείας, διατύπωσε την αρχή της αφθαρσίας της ύλης, ανέλυσε τα στοιχεία που αποτελούν το νερό κ.λπ.

1789 Η Συντακτική Συνέλευση ψηφίζει τη «Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη», ένα από τα σπουδαιότερα γραπτά μνημεία της Γαλλικής αστικής Επανάστασης με κοσμοϊστορική σημασία.

1883 Εκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στον Ινδικό Ωκεανό (ανάμεσα στη Σουμάτρα και την Ιάβα) σκοτώνει τουλάχιστον 36.417 ανθρώπους, ενώ γίνεται αισθητή σε ακτίνα 3.000 μιλίων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη έκρηξη στην Ιστορία.

1919 Πεθαίνει ο σατιρικός ποιητής Γεώργιος Σουρής.

1922 Δίνεται η επίσημη διαταγή για την εκκένωση της Μικράς Ασίας από τη Διοίκηση της Στρατιάς. Ο ύπατος αρμοστής της Σμύρνης και δεξί χέρι του Βενιζέλου στη Μικρά Ασία Αριστείδης Στεργιάδης εγκαταλείπει την πόλη από τους πρώτους, με βρετανικό θωρηκτό. Οι κάτοικοι της Σμύρνης δεν θα είχαν την ίδια «τύχη» ή μεταχείριση από τα συμμαχικά πλοία που ναυλοχούσαν στα ανοιχτά της Σμύρνης. Γιατί ο Στεργιάδης δεν προέτρεψε τον ελληνικό πληθυσμό να εγκαταλείψει έγκαιρα την περιοχή; Οπως ο ίδιος τόνισε: «Καλύτερα να μείνουν εδώ να τους σφάξει ο Κεμάλ, γιατί αν πάνε στην Αθήνα θα ανατρέψουν τα πάντα».

1934 Με το σύνθημα: «Κάτω η ληστεία του ΑΣΟ» (Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού) γίνονται συλλαλητήρια και διαδηλώσεις από την Κόρινθο έως την Ηλεία. Στο Αίγιο η αστυνομία επιτίθεται κατά των σταφιδοπαραγωγών, τραυματίζοντας 4 σοβαρά και 15 ελαφρύτερα. Στον Πύργο γίνεται μεγάλο συλλαλητήριο με μαύρες σημαίες και το σύνθημα: «Ζωή ή θάνατος».

1935 Οι αρχές, προσπαθώντας να διαλύσουν δέκα χιλιάδες σταφιδοπαραγωγούς μαζί με τα γυναικόπαιδα, που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Πύλου, σκοτώνουν 2 και τραυματίζουν 12. Επακολουθεί σωστή μάχη και οι ένοπλοι σταφιδοπαραγωγοί γίνονται κύριοι της πόλης. Η κυβέρνηση κινητοποιεί 2 μεραρχίες στρατού, συγκροτεί έκτακτο στρατοδικείο στην Καλαμάτα και κηρύσσει τον στρατιωτικό νόμο.

1945 Στη συνέλευση των αντιπροσώπων των εργατικών σωματείων της Αθήνας για την εκλογή της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ο Εργατικός Αντιφασιστικός Συνασπισμός (ΕΡΓΑΣ) κερδίζει συντριπτική νίκη, αφού ψηφίστηκε από τους 370 σε σύνολο 396 αντιπροσώπων.

1946 Αρχίζει τις εργασίες του το Α' Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοκρατικών Γυναικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ