ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Ρωσία αυξάνει τις ένοπλες δυνάμεις και οι ΗΠΑ τις αποστολές όπλων

Κλιμακώνεται η επικίνδυνη αντιπαράθεση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Την αύξηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατά 137.000 στρατιώτες προβλέπει διάταγμα που υπέγραψε χθες ο Βλ. Πούτιν

Copyright 2022 The Associated

Την αύξηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατά 137.000 στρατιώτες προβλέπει διάταγμα που υπέγραψε χθες ο Βλ. Πούτιν
Διάταγμα που αυξάνει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατά 137.000 στρατιώτες υπέγραψε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, την ίδια στιγμή που το Κίεβο δηλώνει ότι ετοιμάζεται για κλιμάκωση των συγκρούσεων «μέχρι το τέλος» και ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ παραδίδουν νέα όπλα στον ουκρανικό στρατό «για τα επόμενα χρόνια». Κινήσεις όλες που επιβεβαιώνουν την προετοιμασία όλων των πλευρών της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης για παραπέρα κλιμάκωση και μακροχρόνια αντιπαράθεση.

Το διάταγμα του Πούτιν, το οποίο τίθεται σε ισχύ την 1η Γενάρη, δεν διευκρινίζει εάν ο στρατός θα ενισχύσει τις τάξεις του επιστρατεύοντας μεγαλύτερο αριθμό στρατευσίμων, αυξάνοντας τον αριθμό των επαγγελματιών στρατιωτών ή χρησιμοποιώντας συνδυασμό και των δύο.

Το προεδρικό διάταγμα επιδιώκει να αυξήσει τον αριθμό του συνολικού προσωπικού των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε 2,04 εκατομμύρια συνολικά, συμπεριλαμβανομένων 1,15 εκατ. στρατιωτικών. Προηγούμενο διάταγμα για την αύξηση των ενόπλων δυνάμεων είχε υπογράψει ο Ρώσος Πρόεδρος το 2018.

Τα τελευταία χρόνια η Ρωσία έχει δώσει έμφαση στην αύξηση του αριθμού των επαγγελματιών στρατιωτών, σε μια προσπάθεια να εκσυγχρονίσει τον στρατό και να βελτιώσει την ετοιμότητά του. Υπολογίζεται πως πριν από την εισβολή στην Ουκρανία ο ρωσικός στρατός είχε 400.000 επαγγελματίες στρατιωτικούς, ενώ το σχέδιο του υπουργείου Αμυνας για το 2019-2025 προβλέπει αύξηση του αριθμού των επαγγελματιών στρατιωτών σε 475.600.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, μόνο επαγγελματίες στρατιώτες συμμετέχουν στη σύγκρουση στην Ουκρανία, ενώ σύμφωνα με δυτικά ΜΜΕ εκεί πολεμούν επίσης μισθοφόροι (Wagner κ.λπ.) και ποινικοί κρατούμενοι που τους προσφέρεται αμνηστία.

«Μακροπρόθεσμη» στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ στο Κίεβο

Για κλιμάκωση του πολέμου προετοιμάζονται αντίστοιχα Κίεβο και οι δυνάμεις ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Προχτές οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το μεγαλύτερο πακέτο στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου μέχρι σήμερα, ύψους σχεδόν 3 δισ. δολαρίων.

Χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Ζελένσκι, κατά την οποία σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο «επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία» και παρείχε περαιτέρω ενημέρωση για το νέο τεράστιο πακέτο εξοπλισμών «για την υποστήριξη των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα».

Η Ουάσιγκτον αναφέρει ακόμα ότι «οι δύο ηγέτες κάλεσαν επίσης τη Ρωσία να επιστρέψει τον πλήρη έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στην Ουκρανία και να επιτρέψει την πρόσβαση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στον σταθμό».

«Συζητήσαμε τα επόμενα βήματα της Ουκρανίας στην πορεία μας για τη νίκη επί του επιτιθέμενου και ότι είναι σημαντικό να λογοδοτήσει η Ρωσία για εγκλήματα πολέμου», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Ζελένσκι.

Γερμανία: «Δεν γνωρίζουμε αν η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο»

«Δεν γνωρίζουμε αν η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο. Η πραγματικότητα είναι σκληρή», δήλωσε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, υποσχόμενη ότι η Γερμανία και οι εταίροι της «θα κάνουν τα πάντα προκειμένου η Ουκρανία να μπορεί να κερδίσει». Η υπουργός προειδοποίησε ακόμη για το ενδεχόμενο ο πόλεμος να συνεχιστεί και το 2023.

Η προχτεσινή ουκρανική «Ημέρα Ανεξαρτησίας» είναι «ένα κάλεσμα αφύπνισης», πρόσθεσε, προκειμένου να αναθεωρήσουμε πώς μπορεί να στηριχθεί περαιτέρω η χώρα. Παραδέχθηκε δε ότι η παράδοση όπλων παραμένει για τη Γερμανία «λεπτή γραμμή», λόγω των ελλείψεων των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Η Γερμανία ανακοίνωσε νέα στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, ύψους 500 εκατ. ευρώ, η οποία όμως είναι άγνωστο πότε θα αρχίσει να παραδίδεται.

Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει στην Ουκρανία μια αντιαεροπορική συστοιχία και πυραύλους, 1.000 φυσίγγια πυρομαχικών, χίλιους τόνους καυσίμου ντίζελ, διάφορα τεθωρακισμένα οχήματα και 30.000 χειμερινές στολές. Επιπλέον, θα εκπαιδεύσει Ουκρανούς στρατιώτες στη λειτουργία της αντιαεροπορικής συστοιχίας και επίσης θα παρέχει εκπαίδευση στο προσωπικό της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας «σε μια συμμαχική χώρα».

Υπενθυμίζεται ότι στο συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, στην Πράγα την επόμενη βδομάδα, ο Μπορέλ θα θέσει τη συγκρότηση μιας αποστολής εκπαίδευσης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ευρώπη, όπως κάνουν ήδη ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία κ.ά.

Πάντως, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Κίελ που δημοσίευσε το «Politico», από τον Απρίλη μειώνεται διαρκώς η στρατιωτική βοήθεια από την Ευρώπη στην Ουκρανία και τον Ιούλη δεν υπογράφηκε καμία διμερής συμφωνία για στρατιωτικούς εξοπλισμούς ανάμεσα στις έξι μεγάλες χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία, Πολωνία) και την Ουκρανία.

Μιλώντας στο προχτεσινό Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με αφορμή τους έξι μήνες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο γγ του Οργανισμού, Αντ. Γκουτέρες, εκτίμησε πως είναι λίγες οι ελπίδες ο πόλεμος να τελειώσει γρήγορα. «Παρά τις προόδους μας στο ανθρωπιστικό μέτωπο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συγκρούσεις στην Ουκρανία θα σταματήσουν, με νέες πιθανές περιοχές κλιμάκωσης να εμφανίζονται», είπε.

ΗΠΑ: Δρομολογούνται ρωσικά δημοψηφίσματα σε ουκρανικές περιοχές

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζ. Κίρμπι, δήλωσε προχτές ότι η Μόσχα ενδέχεται να ανακοινώσει, ακόμη και εντός της τρέχουσας βδομάδας, ένα ή περισσότερα «παράνομα δημοψηφίσματα» στην κατεχόμενη Ουκρανία, στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία.

«Εχουμε πληροφορίες με βάση τις οποίες η Ρωσία συνεχίζει να προετοιμάζει μια προσομοίωση δημοψηφίσματος» σε Χερσώνα, Ζαπορίζια, Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, καθώς επίσης και στο Χάρκοβο, ανέφερε ο Κίρμπι.

«Οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα ήταν πολύ σαφείς: Κάθε απόπειρα με στόχο να τεθεί υπό (ρωσικό) έλεγχο κάποιο έδαφος της Ουκρανίας θα θεωρηθεί παράνομη», προειδοποίησε.

«Η διεθνής κοινότητα δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τις προσπάθειες της Ρωσίας να αλλάξει με τη βία τα σύνορα της Ουκρανίας», υπογράμμισε και η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας - Γκρίνφιλντ.

Ολο το προηγούμενο διάστημα οι ίδιες οι φιλορωσικές αρχές στις περιοχές της Ουκρανίας που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός προαναγγέλλουν προετοιμασίες για την πραγματοποίηση τέτοιων δημοψηφισμάτων μέσα στο φθινόπωρο, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποιούν χτυπήματα σε Χερσώνα και Ζαπορίζια, προσπαθώντας εκτός από το να επιφέρουν στρατιωτικά πλήγματα να βάλουν εμπόδια σε αυτά τα σχέδια.

Ο Ουκρανός πρώην δήμαρχος της κατεχόμενης από τους Ρώσους Μελιτόπολης δήλωσε χτες πως οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν αρχηγείο των φιλορώσων αυτονομιστών «όπου οι Ρώσοι ετοιμάζουν το δημοψήφισμα και εκδίδουν ρωσικά διαβατήρια».

Η περιοχή της Χερσώνας στη Νότια Ουκρανία, που συνορεύει με την Κριμαία, θα είναι ασφαλής μόνο μετά την ένταξη στη Ρωσία, ισχυρίστηκε χτες φιλορώσος αξιωματούχος της περιοχής. «Θα είναι δύσκολο για τη μικρή περιοχή της Χερσώνας να επιβιώσει μόνη της, καθώς και για το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ. Είναι δυνατό να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η οικονομική της σταθερότητα μόνο ως μέρος μιας μεγάλης χώρας, μιας δύναμης όπως η σημερινή Ρωσία», είπε ο Κ. Στρεμούσοφ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Χερσώνα θα ενταχθεί στη Ρωσία και δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Ουκρανία.

Την Τρίτη ο διορισμένος από τους Ρώσους επικεφαλής της ουκρανικής πόλης Μιχαϊλίφκα στο υπό ρωσικό έλεγχο τμήμα της περιοχής της Ζαπορίζια, Ιβάν Σούσκο, σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητό του, δήλωσε φιλορώσος αξιωματούχος.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη από μια σειρά δολοφονιών διορισμένων από τη Ρωσία αξιωματούχων σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας. Στη Χερσώνα, ο αναπληρωτής επικεφαλής της πόλης Νόβαγια Καχόφκα πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο σπίτι του στις 6 Αυγούστου.

Επικίνδυνη κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Επικίνδυνη παραμένει η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις, αλλά λειτουργεί με Ουκρανούς εργαζόμενους.

Χτες οι δύο αντιδραστήρες που λειτουργούν αποσυνδέθηκαν από το ηλεκτρικό δίκτυο, μετά από βομβαρδισμούς των ουκρανικών δυνάμεων, σύμφωνα με τον φιλορώσο επικεφαλής της διοίκησης της Ζαπορίζια.

Τα ουκρανικά χτυπήματα σε γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια προκάλεσαν βραχυκύκλωμα και για λόγους ασφαλείας αποσυνδέθηκαν οι δύο αντιδραστήρες και στη συνέχεια ο ένας επαναλειτούργησε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αργότερα, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από τον πυρηνικό σταθμό αποκαταστάθηκε, αλλά παρέμενε αποσυνδεδεμένη από το ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» οποιαδήποτε ρωσική προσπάθεια αποσύνδεσης του σταθμού από το δίκτυο της Ουκρανίας.

Η ΙΑΕΑ βρίσκεται «πολύ κοντά» στην αποστολή ειδικών στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, για να επιθεωρήσει την κατάσταση και να συμβάλει στην ασφαλή λειτουργία του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ, Ρ. Γκρόσι. Προχτές ο Γκρόσι, ο επικεφαλής της «Rosatom», και ο Ρώσος πρεσβευτής σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, Μ. Ουλιάνοφ, συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, σχετικά με την οργάνωση μιας τέτοιας αποστολής.

Αντιπαράθεση για ρωσικό χτύπημα σε σιδηροδρομικό σταθμό

Νέα αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για το ρωσικό χτύπημα σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Τσάπλινο, στην κεντρική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές τουλάχιστον 25 άνθρωποι - ανάμεσά τους και δυο παιδιά - σκοτώθηκαν την Τετάρτη από ρωσικό βομβαρδισμό εναντίον του σιδηροδρομικού σταθμού, ενώ δεκάδες φέρονται να είναι οι τραυματίες.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως από τη ρωσική πυραυλική επίθεση με πύραυλο «Iskander» στον σιδηροδρομικό σταθμό σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 Ουκρανοί στρατιώτες και καταστράφηκαν 10 μονάδες εξοπλισμού, που βρίσκονταν καθ' οδόν για το Ντονμπάς.

Την ίδια μέρα, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον πολλών περιοχών της χώρας, περιλαμβανομένης της επαρχίας Χμελνίτσκι στα δυτικά και της Ζιτομίρ στα βόρεια.

Γαλλία: Ερευνα στην «Total» για προμήθειες στον ρωσικό στρατό

Ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών, Κλεμάν Μπον, ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για το εάν το αέριο που εκμεταλλεύεται ο πετρελαϊκός γίγαντας «Total Energies» έχει χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία μαχητικών αεροσκαφών που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία.

Η «Terneftegaz», μια κοινοπραξία μεταξύ της «Total Energies» και της ρωσικής εταιρείας «Novatek» -η οποία κατέχει το 51%- εκμεταλλεύεται το κοίτασμα φυσικού αερίου της Σιβηρίας στο Termokarstovoye.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Le Monde», το καύσιμο αεροσκαφών που παραδόθηκε σε δύο βάσεις της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στη νοτιοδυτική Ρωσία - οι οποίες πιθανότατα συμμετείχαν στη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών στην Ουκρανία - παράχθηκε από συμπύκνωμα φυσικού αερίου που προμηθεύτηκε η «Terneftegaz».

«Η Total Energies δεν λειτουργεί τα εργοστάσια της "Terneftegaz", τα οποία διαχειρίζεται το προσωπικό της "Novatek"», αναφέρεται σε δήλωση της εταιρείας στη «Le Monde». Η εταιρεία πρόσθεσε ότι «δεν αποτελεί μέρος της απόφασης της "Novatek" σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας εσόδων από τα συμπυκνώματα αερίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ