ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 28 Αυγούστου 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Με εκτόξευση τιμών και νέο χαράτσι εντείνουν την ενεργειακή φτώχεια του λαού

RIZOSPASTIS

Η νέα εκτόξευση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από τους προμηθευτές για τον μήνα Σεπτέμβρη, αλλά και το νέο χαράτσι από την κυβέρνηση το οποίο επιβάλλεται άμεσα, αποτελούν ένα ακόμα βήμα προς τον οικονομικό στραγγαλισμό και την ενεργειακή φτώχεια των λαϊκών νοικοκυριών. Οι νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος ανακοινώθηκαν το Σάββατο 20 Αυγούστου και είναι χαρακτηριστικό ότι σε σύγκριση με τον Ιούλη του 2022, οι χρεώσεις του Σεπτέμβρη εμφανίζουν μέσο όρο αύξησης που ξεπερνά το 1.000%.

Η περιβόητη κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ και την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εμφάνιζε σαν λύση για την ακρίβεια, εξαπατώντας τον λαό, όχι μόνο δεν μείωσε τις χρεώσεις αλλά εκτόξευσε τις τιμές. Κι αυτό γιατί βασική αιτία γι' αυτές τις εξελίξεις είναι η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, η «πράσινη μετάβαση» και οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις. Χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής μεν, αλλά με μια σταθερή και διαχρονική «ρήτρα» που καλείται να πληρώσει ο λαός για να πλουτίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Ενέργειας, που έχουν στα χέρια τους αυτό το αγαθό. Σε συνδυασμό μάλιστα με τη συνεχιζόμενη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, που την περασμένη Πέμπτη έφτασε ακόμα και τα 318 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 1.066% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο) και, βέβαια, τον «τζόγο» του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, οι τιμές του ρεύματος οδηγούν σε «μπλακάουτ» ενόψει του χειμώνα.

Οι αυξήσεις

Τα λαϊκά νοικοκυριά παίρνουν ήδη μια πρώτη γεύση από τους «έναντι» λογαριασμούς του Αυγούστου, που αρχίζουν να καταφτάνουν και στους οποίους έχουν ενσωματωθεί οι πρώτες αυξήσεις.

Υπολογίζοντας:

- πόσο κόστιζε η κιλοβατώρα πριν τον νέο τρόπο υπολογισμού, δηλαδή τον Ιούλη του 2022 (οι τιμές στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν ίδιες με εκείνες του Ιούλη και του Αυγούστου του 2021 για την πλειοψηφία των νοικοκυριών με σταθερό τιμολόγιο)

- πόσο κοστίζει η κιλοβατώρα μετά τον νέο τρόπο υπολογισμού, με την ενσωμάτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής, δηλαδή για τον Αύγουστο του 2022, και

- ποιες είναι οι νέες τιμές που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για τον μήνα Σεπτέμβρη του 2022...

...αυτό που προκύπτει είναι μία τερατώδης αύξηση του κόστους της κιλοβατώρας, που φτάνει ακόμα και το 1.000%.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία:

- Από τον Μάρτη 2021 έως τον Ιούλη 2022, η τιμή της κιλοβατώρας κυμαινόταν μεταξύ 0,068 και 0,102 ευρώ, με μέσο όρο τιμής της κιλοβατώρας στα 0,085 ευρώ.

- Τον Αύγουστο 2022 οι προμηθευτές ανακοινώνουν αυξήσεις που κυμαίνονται μεταξύ 0,486 και 0,68 ευρώ, με μέσο όρο τιμής της κιλοβατώρας στα 0,583 ευρώ.

- Τον Σεπτέμβρη 2022 οι προμηθευτές ανακοινώνουν (όχι όλοι μέχρι στιγμής) νέες αυξήσεις, που κυμαίνονται μεταξύ 0,788 και 1,0864 ευρώ, με μέσο όρο τιμής της κιλοβατώρας στα 0,9372 ευρώ.

Από τον Ιούλη 2022 μέχρι τον Σεπτέμβρη 2022 η μέση τιμή της κιλοβατώρας αυξήθηκε κατά 1.002%.

Ακόμα κι αν αφαιρέσουμε από τις αυξήσεις των τιμών τη νέα επιδότηση που ανακοινώθηκε, δηλαδή τα 0,639 ευρώ ανά κιλοβατώρα, η μέση αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας από τον Ιούλη 2022 στον Σεπτέμβρη 2022 φτάνει το 350,8%!

Το χαράτσι

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ξανά δήθεν μέτρα «στήριξης» των νοικοκυριών, που στην πραγματικότητα είναι μέτρα χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας και δεν απαντούν στο πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας του λαού. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία υπάρχει έκρηξη ανεξόφλητων λογαριασμών, καθώς το 45% των καταναλωτών έχει πλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το ποσοστό αυτό ήταν 20% πριν αρχίσει το ράλι των τιμών το περσινό φθινόπωρο. Αντίθετα, τα μέτρα της κυβέρνησης θα καλύψουν προς όφελος των παρόχων το μέρος των λογαριασμών που δεν θα μπορούσαν ούτως ή άλλως να εξοφληθούν από τα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ «επιστρέφει» από τη φοροληστεία του λαού τα διάφορα pass κοροϊδίας!

Εκτός απ' αυτό, όμως, η κυβέρνηση εξήγγειλε ένα νέο χαράτσι σε βάρος των καταναλωτών, μέσω των χρεώσεων ΥΚΩ, με τη μορφή εισφοράς που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβρη. Από την επιβολή αυτού του χαρατσιού θα δημιουργηθεί ένα αποθεματικό για κάποιον Μόνιμο Μηχανισμό Αντιστάθμισης Κινδύνου. Αυτός ο μηχανισμός θα τροφοδοτεί τα ταμεία των ομίλων, με τη μορφή των επιδοτήσεων. Η χρέωση ΥΚΩ, λοιπόν, από 0,69 λεπτά ανά κιλοβατώρα που ήταν μέχρι σήμερα, εκτοξεύεται στα 1,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ετσι, για κατανάλωση 10.000 κιλοβατώρων τον χρόνο μια οικογένεια θα επιβαρύνεται με 100 ευρώ. Σύμφωνα με υπολογισμούς, αν η εισφορά καλύψει το σύνολο της κατανάλωσης, τότε μέσα σε έναν χρόνο στον νέο Μηχανισμό θα έχει συγκεντρωθεί ένα ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, που θα οδηγηθεί στα ταμεία των ομίλων. Αν πάλι η εισφορά επιβληθεί μόνο στους καταναλωτές χαμηλής τάσης, τότε κάθε χρόνο θα συγκεντρώνονται 350 εκατ. ευρώ.

Στα ταμεία των ομίλων

Τα λεφτά της λεγόμενης επιδότησης είναι χρήματα που προέρχονται από τα λαϊκά νοικοκυριά. Μάλιστα, οι επιδοτήσεις αυτές προκαταβάλλονται από την κυβέρνηση ακόμα και σε ποσοστό 75%, όπως αξίωσαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Η πραγματικότητα λοιπόν είναι ότι και τα 2 δισ. ευρώ του Σεπτέμβρη και τα 1,136 δισ. του Αυγούστου, αλλά και τα προηγούμενα, είναι χρήματα που προέρχονται κυρίως από από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς το λεγόμενο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, που δημιουργήθηκε το 2021 και από το οποίο προέρχονται οι ενισχύσεις που δίνονται στους ομίλους της Ενέργειας, τροφοδοτείται από τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού. Το ΤΕΜ συγκεντρώνει επίσης πόρους από τον λογαριασμό ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας), που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών, αλλά και τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, δηλαδή το ΕΤΜΕΑΡ, που και πάλι το πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά μέσω των λογαριασμών.

Η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας το μόνο που «απελευθερώνει» είναι τα κέρδη των ομίλων, και «φυλακίζει» στην ενεργειακή φτώχεια τον λαό! Αυτήν την πολιτική υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την αντίστοιχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και με τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν πριν μερικές μέρες στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται Οδηγία της ΕΕ που «επικαιροποιεί» και «εκσυγχρονίζει» το καθεστώς των άδικων ειδικών φόρων κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα», δηλαδή των φόρων που εκτινάσσουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και την ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης!


Κ. Πασ.


ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Νέες ανατιμήσεις τον Σεπτέμβρη σε βασικά προϊόντα

Eurokinissi

Η κούρσα της ακρίβειας δεν έχει τελειωμό και, μετά τις ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα τον Αύγουστο, ακολουθεί ένα νέο κύμα τον Σεπτέμβρη, που θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στα λαϊκά νοικοκυριά. Εκατομμύρια σπίτια βιώνουν Γολγοθά εδώ και μήνες. Σε κάποια προϊόντα οι ανατιμήσεις φτάνουν ακόμα και το 40%, ενώ ο πληθωρισμός «τρέχει» με «σπασμένα φρένα», στο 11,5%.

Τουλάχιστον 40 κατηγορίες ειδών πρώτης ανάγκης έχουν ή πρόκειται να σημειώσουν αύξηση της τιμής τους έως και 20% σε δύο δόσεις, Αύγουστο και Σεπτέμβρη, φέρνοντας νέες περικοπές στις αγορές των πολιτών, οι οποίοι πλέον φροντίζουν να αγοράσουν τα άκρως απαραίτητα για το νοικοκυριό τους.

Ειδικότερα, τον Αύγουστο, στον πρώτο γύρο των ανατιμήσεων αυξήθηκαν οι τιμές στα εξής αγαθά:

- Προϊόντα τομάτας και κέτσαπ 15%.

- Φρέσκες σαλάτες 12%.

- Χαρτικά 3% - 11%.

- Παξιμάδια 10%.

- Γιαούρτια 9%.

- Δημητριακά 8%.

- Γάλα, αλλαντικά, καφές, φρυγανιές 4% - 6%.

Από αρχές Σεπτέμβρη θα υπάρξει νέος και πιο βαρύς γύρος ανατιμήσεων, φτάνοντας ακόμα και το 20%, και αναμένεται να ανατιμηθούν τα εξής αγαθά:

- Κρουασάν, τσουρέκια, μαρμελάδες και κέικ έως και 20%.

- Καθαριστικά πανάκια και κρασιά έως 14%.

- Τυριά έως 12%.

- Αλκοολούχα ποτά έως 10%.

- Σαπούνια, αλουμινόχαρτο, υγρά πιάτων και αποσμητικά έως 9%.

- Ζυμαρικά, καθαριστικά, μαλακτικά ρούχων, χυμοί και οδοντόκρεμες έως 8%.

- Ρυζογκοφρέτες 7%.

- Ρύζι, τσάι και βούτυρο 5%.

Μπαράζ ανατιμήσεων

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που υπάρχουν στην πλατφόρμα - παρατηρητήριο τιμών «e-καταναλωτής» του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η τιμή για επώνυμο αλεύρι για όλες τις χρήσεις (συσκευασία ενός κιλού) από 1,28 ευρώ την 1η Μάρτη 2022 (μέση τιμή) έχει φτάσει να έχει τώρα (τιμές Αυγούστου) μέση τιμή 1,74 ευρώ, δηλαδή αύξηση 36%.

Ανάλογη είναι η αύξηση στην τιμή του ηλιελαίου. Η συσκευασία ενός λίτρου επώνυμου προϊόντος έχει σήμερα μέση τιμή 4,91 ευρώ, από 3,62 ευρώ την 1η Μάρτη, αύξηση 35,64%.

Επώνυμο ψωμί για τοστ (συσκευασία 700 γρ.), που την 1η Μάρτη είχε μέση τιμή 1,59 ευρώ, τώρα έχει μέση τιμή 1,85 ευρώ, αύξηση 16,35%.

Τα στοιχεία από το παρατηρητήριο τιμών είναι αποκαλυπτικά και για τα γαλακτοκομικά:

Το επώνυμο στραγγιστό γιαούρτι πωλείται πλέον (συσκευασία 3x200 γρ.) προς 3,48 ευρώ, από 3,20 ευρώ την 1η Μάρτη, αύξηση 8,75%.

Το φρέσκο γάλα (συσκευασία 1 λίτρου), από 1,38 ευρώ όταν ξέσπασε ο πόλεμος, τώρα έχει μέση τιμή 1,67 ευρώ, αύξηση 21%, ενώ κατά 10,74% έχει αυξηθεί η μέση τιμή επώνυμης συσκευασμένης φέτας.

Σε άλλα τρόφιμα, τα οποία μάλιστα αποτελούν βασικό είδος διατροφής για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, όπως είναι τα ζυμαρικά και τα όσπρια, καταγράφονται επίσης πολύ μεγάλες αυξήσεις τιμών.

Στα ζυμαρικά (μακαρόνια Νο 6, συσκευασία του μισού κιλού) παρατηρούνται ανατιμήσεις σχεδόν 12% και στις φακές σχεδόν 5%.

Πάνω από 20% είναι οι αυξήσεις τιμών στα αλλαντικά, ενώ ακόμη και τα δημοφιλή σνακ, όπως τα κρουασάν, πωλούνται κατά 13% και πλέον ακριβότερα σε σύγκριση με 5 μήνες πριν.

Το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω ενεργειακού κόστους και αύξησης τιμών πρώτων και δεύτερων υλών, από χημικές πρώτες ύλες έως πλαστικά και χαρτί, έχει ως συνέπεια να αυξάνονται οι τιμές και στα βασικά είδη του νοικοκυριού που δεν είναι τρόφιμα. Ετσι, στο ενδεικτικό «καλάθι» του νοικοκυριού η μεγαλύτερη αύξηση τιμής, 44,13%, παρατηρείται στα χαρτιά υγείας, αλλά και σε απορρυπαντικά.

Συνολικά το κόστος του ενδεικτικού «καλαθιού» εκτιμάται - με συντηρητικούς υπολογισμούς - ότι έχει αυξηθεί μέσα στο τελευταίο πεντάμηνο κατά 8,17%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ