ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Τσακίζει τους εργαζόμενους, χαρίζει χρέη στον επενδυτή, δίνει «αγκυροβόλιο» στο ΝΑΤΟ

Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα η ...«εξυγίανση»

Eurokinissi

Στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζεται σήμερα το εκτρωματικό νομοσχέδιο για την ...«εξυγίανση» και των Ναυπηγείων Ελευσίνας, προκαλώντας αγωνιστικό συναγερμό σε συνδικάτα, αλλά και φορείς της περιοχής. Το νομοσχέδιο προβλέπει την απόλυση όλων των εργαζομένων, δραστικό «κούρεμα» δεδουλευμένων και αποζημιώσεων, διαγραφή χρεών και πλήθος προνομίων για τον νέο «σωτήρα» επενδυτή.

Αντίστοιχη ...«εξυγίανση» υπενθυμίζεται ότι έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ και για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Ενώ η αρχή είχε γίνει με τα Ναυπηγεία στο Νεώριο της Σύρου, με τον «πρώτο διδάξαντα» αυτού του ...«μοντέλου», που μετατρέπει ολόκληρη τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας σε «ειδική οικονομική ζώνη» για την προσέλκυση επενδυτών, με ξηλωμένα εργατικά δικαιώματα, να είναι η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι' αυτό και χτες, κατά την τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για το νομοσχέδιο, κυριάρχησαν οι φιλοφρονήσεις και το εποικοδομητικό κλίμα ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη να εγκωμιάζει το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς ήταν αυτή που μεταβίβασε το ναυπηγείο Νεωρίου καθαρό από εργαζόμενους και εργασιακά δικαιώματα στον «σωτήρα επενδυτή», στην προκειμένη περίπτωση την ελληνοαμερικανικών συμφερόντων εταιρεία ΟΝΕΧ και υπέγραψε και την πρώτη συμφωνία με την εταιρεία για την παράδοση και των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Ηταν χαρακτηριστικός ο διάλογος ανάμεσα στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σαντορινιό και τον υπουργό Ανάπτυξης, με τον πρώτο να αναφέρει για να αποδείξει την «καλόπιστη διάθεση», όπως είπε, ότι «η προσπάθεια για να αναταχθεί η ναυπηγική βιομηχανία αποδεικνύεται τόσο από τις προσπάθειες που κάναμε για τα Ναυπηγεία Σύρου, όσο και με το μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο και εσείς έχετε αναγνωρίσει ότι ήταν προς την ορθή κατεύθυνση». Ο δε Αδ. Γεωργιάδης, που όπως είπε δεν του αρέσει να ...«καπηλεύεται» τη δουλειά άλλων, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εχω αναγνωρίσει ότι έδειξε ενδιαφέρον για τη ναυπηγική βιομηχανία» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το έχω αναγνωρίσει - συνέχισε ο Αδ. Γεωργιάδης - στην Σύρο όταν πήγα να κάνω τα εγκαίνια, όπου κάλεσα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ενώπιόν τους είπα ότι αυτό ξεκίνησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και την προηγούμενη κυβέρνηση. Το αναγνώρισα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, καταθέτοντας το σχετικό μνημόνιο που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση». Να σημειωθεί ότι τη δική του σφραγίδα στο έγκλημα έχει βάλει βέβαια και ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός και στο σωματείο των εργαζομένων του Ναυπηγείου Ελευσίνας (πλειοψηφία στη διοίκηση ΔΑΚΕ), όπως έκανε και με τις ...«εξυγιάνσεις» και των άλλων Ναυπηγείων, που από κοινού με την κυβέρνηση, όπως ομολόγησε κυνικά ο πρόεδρός του, διαμόρφωσαν αυτό το αίσχος.

Υπενθυμίζεται ότι η ...«εξυγίανση» του Νεωρίου Σύρου, που αποτελεί πιλότο σήμερα για τη ΝΔ όσον αφορά τα άλλα ναυπηγεία, ήταν η απόλυση των εργαζομένων, ώστε σήμερα να είναι όλοι εργολαβικοί, που πληρώνονται με 7 έως 10 ευρώ την ώρα...

Οσο για κάποιες «νομοθετικές βελτιώσεις» που έφερε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης και αυτές κάτω από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, δεν αλλάζουν τον βάρβαρο χαρακτήρα του νομοσχεδίου, που άλλωστε οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα ζητούν την απόσυρσή του. Οι νομοθετικές βελτιώσεις αυτό που προβλέπουν είναι μετά την απόλυση οι θέσεις εργασίας να είναι σύμφωνα «με τα σημερινά επίπεδα», δηλαδή 600, και με «γνώμονα και προτεραιότητα το υπάρχον προσωπικό», του οποίου «οι νέες εργασιακές σχέσεις θα καθοριστούν κατόπιν συνεννόησης με τους εργαζόμενους μέσα από νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

Δηλαδή, όπως ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου μιλώντας χτες στην Επιτροπή, «δεν αλλάζουν την ουσία, γιατί δεν υπάρχει καμία δέσμευση για επαναπρόσληψη, πολύ περισσότερο με όρους και συμβάσεις και τα δικαιώματα που αυτοί έχουν σήμερα», καλώντας τους εργαζόμενους να συνεχίσουν και να εντείνουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του επενδυτή

Η Δ. Μανωλάκου σχολίασε όσον αφορά τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει, «γι' αυτό εξάλλου - επισήμανε - και ο επενδυτής στην ακρόαση φορέων ευχαρίστησε πολλαπλώς και τον ΣΥΡΙΖΑ για την αντίστοιχη παράδοση του Νεωρίου Σύρου, αλλά και για το κλείσιμο της πρώτης συμφωνίας για την παράδοση των Ναυπηγείων Ελευσίνας».

Τόνισε ότι αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει «εξυγίανση» είναι ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του επενδυτή, όπου προβλέπονται προκλητικές και απαράδεκτες ευνοϊκές ρυθμίσεις και με διαγραφή που φτάνει περίπου το 100% προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το Δημόσιο, τόκους και άλλα, δηλαδή πάμπολλες ευκολίες πληρωμής κ.λπ., την ίδια ώρα που δεκάδες χιλιάδες λαϊκές κατοικίες βγαίνουν σε πλειστηριασμό. «Αυτό είναι το ταξικό βάρβαρο απάνθρωπο σύστημά σας. Ευνοείτε το καπιταλιστικό κέρδος σε βάρος του λαού, τσακίζοντας λαϊκές ανάγκες», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ανέδειξε επίσης ότι ο ...«σωτήρας» επενδυτής δεν είναι τυχαίος. Οπως σημείωσε, «η ελληνοαμερικανική εταιρεία ΟΝΕΧ χρειάζεται τα Ναυπηγεία Ελευσίνας σαν σημείο ναυπηγοεπισκευής για τον αμερικανικό 6ο Στόλο, σε συνδυασμό με τη Σούδα και τη Σύρο, μετατρέποντας ολόκληρη την Ελλάδα σε μόνιμο αγκυροβόλιο και ορμητήριό του για τα δολοφονικά ΝΑΤΟικά σχέδια σε όλη την περιοχή. Συνεπώς, ο σχεδιασμός εντάσσεται στη γεωστρατηγική αναβάθμιση της στρατηγικής Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ, που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει σήμερα η ΝΔ, μπλέκοντας τον λαό και τη χώρα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς».

«Στο πόδι» οι εργαζόμενοι, ζητούν την απόσυρση του εκτρώματος

Συγκέντρωση σήμερα στις 4 μ.μ. στη Βουλή από συνδικάτα και φορείς

Με συγκέντρωση σήμερα στις 4 μ.μ. έξω από τη Βουλή, εργατικά σωματεία και φορείς απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και καλούν σε αγώνα για να εξασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογική Σύμβαση, να μη χαθεί ούτε ευρώ από τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Τη στήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων στα ναυπηγεία εκφράζει και το ΠΑΜΕ, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση, στην οποία έχουν ανταποκριθεί δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Απέναντι στα εκτρωματικά σχέδια αντιδρούν εργαζόμενοι και σωματεία από τα ναυπηγεία και τον κλάδο του Μετάλλου, φορείς από την ευρύτερη περιοχή, η οποία συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία των ναυπηγείων, αλλά και συνδικαλιστικές οργανώσεις από μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς. Στο πλαίσιο αυτό, προχτές πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και συμμετοχή πλήθους σωματείων και φορέων. Η σύσκεψη κατέληξε σε κοινό ψήφισμα, με το οποίο καλούν στη σημερινή κινητοποίηση.

Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι και σωματεία, η κυβέρνηση «θεσμοθετεί ειδικό εργασιακό καθεστώς, μετατρέποντας το ναυπηγείο σε ειδική οικονομική ζώνη, με σκοπό τέτοιες πρακτικές να γενικευτούν». Παράλληλα αρνείται να διασφαλίσει τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, προβλέπει γενικευμένο καθεστώς εργολαβικής εργασίας και ατομικών συμβάσεων, με χειρότερους όρους αμοιβής και δουλειάς, και αφήνει «στον αέρα» τα ασφαλιστικά δικαιώματα και την αποπληρωμή των δεδουλευμένων.

«Είναι η ώρα να διαλέξουμε τον δρόμο του αγώνα, απέναντι στη συμπαιγνία κυβέρνησης - ΟΝΕΧ και των συνδικαλιστών τους, που μας καλούν να στρατευτούμε στα σχέδιά τους, παρουσιάζοντας το έκτρωμα ως λύτρωση», τονίζουν.

Το κάλεσμα υπογράφουν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας, η Ομοσπονδία Φαρμάκου και τα Συνδικάτα: Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά «Η Τρίαινα», Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, Σωματειακή Επιτροπή στα Ναυπηγεία «Σπανόπουλου», ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ - ΝΑΤ, ΕΝΕΔΕΠ, Ενέργειας Πελοποννήσου, Χημικής Βιομηχανίας, Τύπου - Χάρτου, Καθαριστριών Πειραιά, Τροφίμων, Οικοδόμων (Παράρτημα Πειραιά), Επισιτισμού, Ενέργειας, Φαρμάκου, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας. Επίσης, ο Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας.

Στα σωματεία που καλούν στην κινητοποίηση προστίθενται το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο», η ΕΙΝΑΠ, η Ενωση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ασπροπύργου, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Εκδήλωση με θέμα «Ναυπηγεία Ελευσίνας: Αδιέξοδα και επικίνδυνοι σχεδιασμοί. Η πρόταση του ΚΚΕ για τη λειτουργία τους προς όφελος του λαού» πραγματοποιεί η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ την Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στην Ελευσίνα (Ηρώων Πολυτεχνείου & Νικολαΐδου). Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ