ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
AΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Παραμένει η ένταση στα Στενά της Ταϊβάν

Η Ταϊπέι ανακοίνωσε «αναχαίτιση drone» που «είχε εισβάλει στον εναέριο χώρο πάνω από το νησί»

Τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα γύρω από την Ταϊβάν, με δεδομένη την κλιμακούμενη παρέμβαση των ΗΠΑ υπέρ της Ταϊπέι στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με την Κίνα, με σημείο καμπής την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν στις αρχές Αυγούστου, η οποία απαντήθηκε με μεγάλη ένταση της στρατιωτικής κινητικότητας του Πεκίνου στην περιοχή.

Το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι τα ξημερώματα της Τρίτης «οι αμυντικές δυνάμεις της χώρας» έριξαν «προειδοποιητικές βολές» και πυρά κατά μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) που μπήκε «στον εναέριο χώρο πάνω από το νησί» και «το ανάγκασαν να αποχωρήσει», οπότε «τελικά πέταξε προς την (σ.σ. κινεζική πόλη) Σιάμεν».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις της Προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν για «ισχυρά αντίμετρα που ο στρατός πρέπει να είναι έτοιμος να λάβει απέναντι σε προκλήσεις», σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στις συνεχιζόμενες και διευρυνόμενες ασκήσεις της Κίνας γύρω από το νησί.

Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιζιάν, ερωτηθείς σχετικά με πτήσεις «ιδιωτικών drones» πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα Κινμέν (νησιά που η Ταϊπέι θεωρεί δικά της, αλλά η κινεζική πλευρά - η οποία έτσι κι αλλιώς δεν αναγνωρίζει τις αρχές της Ταϊβάν - θεωρεί τμήμα της νοτιοανατολικής περιφέρειας Φουτζιάν), σχολίασε: «Κινεζικά drones πετούν πάνω από την κινεζική επικράτεια. Προς τι η έκπληξη;».

Στο μεταξύ ο υπουργός Αμυνας της Ταϊβάν, Τσίου Κούο Τσενγκ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα γίνει για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης εισβολής, αλλά ο στρατός θα αντιδράσει με βάση την αρχή της «αυτοάμυνας».

Ολα αυτά ενώ συνεχίζονται οι επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στην Ταϊβάν. Αυτήν τη φορά το νησί επισκέφτηκε ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Αριζόνα Νταγκ Ντούσεϊ, ανάμεσα στις επαφές του οποίου ξεχώρισαν επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους επιχειρήσεων από τον κλάδο των ημιαγωγών (η Ταϊβάν είναι ο μεγαλύτερος παγκοσμίως παραγωγός ημιαγωγών κάτω των 10 νανομέτρων).

Το κινεζικό ΥΠΕΞ αντέδρασε έντονα και στη νέα επίσκεψη, επαναλαμβάνοντας ότι το Πεκίνο «απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε επίσημη αλληλεπίδραση μεταξύ ΗΠΑ και Ταϊβάν, σε κάθε μορφή και εξ ονόματος οποιουδήποτε» και καλώντας την Ουάσιγκτον «να σταματήσει να στέλνει λανθασμένα μηνύματα στις δυνάμεις "για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν"».

Ενδοαστικές αντιθέσεις και εντός Ταϊβάν για τις σχέσεις με το Πεκίνο

Την ίδια ώρα οι σχέσεις Κίνας - Ταϊβάν αποτελούν θέμα ενδοαστικών διεργασιών και αντιθέσεων και στο εσωτερικό της Ταϊβάν.

Χαρακτηριστική είναι η αντιπαράθεση για την επίσκεψη που έκανε πρόσφατα στην Κίνα ο Α. Χσιά, αναπληρωτής πρόεδρος του Κουομιντάνγκ (ΚΜΤ, το βασικότερο κόμμα της αντιπολίτευσης σήμερα στην Ταϊβάν), για επαφές με την εκεί επιχειρηματική κοινότητα.

Ο πρόεδρος του ΚΜΤ, Ερικ Τσου, σχολίασε την επίσκεψη ως «γενναία» και είπε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθούν ανοιχτές οι γραμμές επικοινωνίας για την αποφυγή συγκρούσεων, προσθέτοντας ότι «θα υπάρξουν διαφορετικές απόψεις και αντιδράσεις, αλλά το KMT πρέπει να επιμείνει στο να κάνει το σωστό (...) αν οι δύο πλευρές βρίσκονται σε σοβαρό ανταγωνισμό, κανείς δεν μπορεί να αποφύγει τον κίνδυνο πολέμου».

Το ταξίδι επέκρινε από την άλλη το Συμβούλιο Ηπειρωτικών Υποθέσεων της Ταϊβάν (κυβερνητικό επιτελείο), επιμένοντας ότι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να αναγνωρίσουν πως η Κίνα είναι «ο υποκινητής της καταστροφής της ειρήνης στα Στενά της Ταϊβάν».

«Ανησυχία» των ΗΠΑ για συμμετοχή της Ινδίας σε ασκήσεις στη Ρωσία

Στο μεταξύ, σήμερα ξεκινούν οι στρατιωτικές ασκήσεις «Vostok» στη Ρωσία, όπου θα πάρουν μέρος επίσης η Κίνα και η Ινδία. Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν έως τις 5 Σεπτεμβρίου.

Απαντώντας σε ερώτημα για τη συμμετοχή της Ινδίας στις ασκήσεις, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν - Πιερ δήλωσε ότι «η αμερικανική κυβέρνηση δεν κρύβει την ανησυχία της για την πρόθεση της Ινδίας να συμμετάσχει σε στρατιωτικές ασκήσεις που διοργανώνει η Ρωσία», αλλά και ότι η Ουάσιγκτον «ανησυχεί» για τη συμμετοχή οποιασδήποτε χώρας σε στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία ενόσω συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, πάντως, η Ινδία συνεχίζει κοινά γυμνάσια και με τις ΗΠΑ, που φέτος θα διεξαχθούν κοντά στη μεθόριο με την Κίνα, κοντά σε διαφιλονικούμενες ζώνες. Η άσκηση, με τον κωδικό «Yudh Abhyas», θα γίνει 18 - 31 Οκτώβρη.

  • Στις 16 Οκτώβρη θα ξεκινήσουν οι εργασίες του 20ού συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος στην Κίνα. Την ίδια ώρα που εντείνονται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα και η καπιταλιστική εκμετάλλευση των Κινέζων εργαζομένων, το κρατικό δίκτυο CCTV έκανε λόγο για «μια κρίσιμη στιγμή, όπου το σύνολο του κόμματος και όλες οι εθνικές ομάδες της χώρας δεσμεύονται σε ένα νέο ταξίδι για να οικοδομήσουν μια σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα»...
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι απεργίες των ταχυδρομικών

Από τις απεργιακές περιφρουρήσεις των εργαζομένων της «Royal Mail»
Από τις απεργιακές περιφρουρήσεις των εργαζομένων της «Royal Mail»
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην ταχυδρομική εταιρεία «Royal Mail» της Βρετανίας.

Οι περίπου 115.000 εργαζόμενοι της εταιρείας και το κλαδικό Συνδικάτο CWU έχουν αποφασίσει τέσσερις 24ωρες απεργίες: Η πρώτη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, η δεύτερη χτες, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες δύο στις 8 και 9 Σεπτέμβρη.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους απεργούς ταχυδρομικούς, σημειώνοντας ότι πραγματοποιήθηκαν απεργιακές περιφρουρήσεις σε πάνω από 1.500 κέντρα διανομής, ενώ «ήδη οι εργαζόμενοι έχουν ψηφίσει συντριπτικά υπέρ της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων εφόσον η εργοδοσία δεν δεχτεί Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς».

«Η μεγάλη αλληλεγγύη και στήριξη προς την απεργία εκφράζεται και με τη μαζική καταδίκη των απεργοσπαστικών τακτικών της εργοδοσίας, καθώς εργαζόμενοι αναρτούν πινακίδες στα σπίτια τους και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι στηρίζουν τους απεργούς και δεν θα δεχτούν αλληλογραφία από απεργοσπάστες», αναφέρει το ΠΑΜΕ.

Τους απεργούς στα ταχυδρομεία της «Royal Mail» χαιρετίζει και το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ), τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι τη στιγμή που η εταιρεία κάνει λόγο για ζημιές και προτείνει αυξήσεις κάτω του πληθωρισμού, την ίδια στιγμή μετρά κέρδη 758 εκατομμυρίων και μερίσματα 400 εκατομμυρίων λιρών στους μετόχους».

Στο μεταξύ, νέα 24ωρη απεργία προγραμματίζεται για τις 26 Σεπτέμβρη στους βρετανικούς σιδηρόδρομους σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε το συνδικάτο Transport Salaried Staffs' Association (TSSA), διεκδικώντας αύξηση μισθών, εργασιακή ασφάλεια και καλές συνθήκες εργασίας. Το συνδικάτο χαρακτήρισε «προσβλητική» την πρόταση της εργοδοσίας για αύξηση 2%, ενώ ο πληθωρισμός έφτασε στη Βρετανία στο 10% τον Ιούλη. Υπενθυμίζεται ότι σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων στους βρετανικούς σιδηρόδρομους και το Μετρό του Λονδίνου πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων σε Σιδηρόδρομους, Λιμάνια και Μεταφορές (RMT).

Νέα Υόρκη: Κινητοποιήσεις των εργαζομένων της «Amazon»

Κινητοποιήσεις για βελτίωση των συνθηκών εργασίας οργανώνουν οι εργαζόμενοι στο μονοπώλιο της «Amazon» στη Νέα Υόρκη για τις 5 Σεπτέμβρη.

Το ΠΑΜΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις, σημειώνοντας πως οι εργαζόμενοι του αμερικανικού ομίλου, όπως και οι εργαζόμενοι πολλών ακόμη μονοπωλίων στις ΗΠΑ, «βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα βάρβαρο εργασιακό περιβάλλον, που εκσυγχρονίζει τις μεθόδους εκμετάλλευσης οδηγώντας τους εργαζόμενους στον μεσαίωνα.

Μάλιστα, οι πολυεθνικές, για να αντιμετωπίσουν την αυτονόητη αγανάκτηση των εργαζομένων για τις συνθήκες εργασίας, δαπανούν εκατομμύρια κάθε χρόνο σε εταιρείες "σπασίματος συνδικάτων", εκστρατείες παραπληροφόρησης και εκφοβισμών, αλλά και τον ρόλο εξαγορασμένων συνδικάτων και συνδικαλιστών για να αμαυρώσουν και να επιτεθούν στις αξίες και την δύναμη της συλλογικής οργάνωσης και δράσης, στη σημασία της οργάνωσης στα συνδικάτα. Να καλλιεργήσουν τον ατομισμό, την απογοήτευση και την μοιρολατρία.

Κόντρα σε αυτές τις προσπάθειες, οι εργαζόμενοι στην "Amazon" και σε πολλούς ακόμη μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους έχουν καταφέρει μεγάλα και σημαντικά βήματα σπάζοντας την τρομοκρατία, ιδρύοντας συνδικάτα, διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς. Με τη δράση τους οι εργαζόμενοι απέδειξαν τη δύναμη της ταξικής οργάνωσης και πάλης, απέδειξαν ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν είναι ανίκητοι. Μπορούμε να τους ανατρέψουμε! Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας!».

ΗΠΑ
Μειώθηκε εκ νέου το προσδόκιμο ζωής

Θάνατοι από πανδημία και ναρκωτικά οι βασικοί παράγοντες

Το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ μειώθηκε εκ νέου το 2021, σχεδόν κατά έναν χρόνο και ενώ είχε ήδη υποχωρήσει πάνω από ενάμιση χρόνο το 2020, κυρίως εξαιτίας της πανδημίας, όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές.

Συγκεκριμένα την περασμένη χρονιά το προσδόκιμο μειώθηκε στα 76,1 χρόνια (από 77 έτη το 2020 και 78,8 έτη το 2019) σύμφωνα με τους προκαταρκτικούς αριθμούς των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει από το 1996, ενώ αθροιστικά η μείωση το 2020 και το 2021 είναι η μεγαλύτερη μείωση σε μια διετία από το 1921 έως το 1923.

«Η ελάττωση του προσδόκιμου ζωής από το 2019 οφείλεται κυρίως στην πανδημία», ανέφεραν τα CDC, καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται στην κορυφή των θανάτων από την Covid-19 στον κόσμο, ξεπερνώντας τους 1 εκατομμύριο νεκρούς.

Οι θάνατοι που αποδίδονται στην Covid-19 ή επιπλοκές της αντιπροσώπευαν σχεδόν τα 3/4 της ελάττωσης που καταγράφηκε το 2020 και το 1/2 της μείωσης του 2021.

Περίπου το 15% της υποχώρησης που καταγράφηκε το 2021 αποδίδεται στην αύξηση των θανάτων λόγω «ατυχημάτων και τραυματισμών χωρίς πρόθεση», κατηγορία στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών ή φαρμάκων.

Το 2021, η μεγαλύτερη ελάττωση προσδόκιμου ζωής καταγράφηκε στους αυτόχθονες (-1,9 έτος σε σύγκριση με το 2020), στους λευκούς (-1 έτος) και κατόπιν στους Αφροαμερικανούς (-0,7 έτος). Στην κατηγορία των αυτοχθόνων, το προσδόκιμο ζωής είναι μόλις 65,2 έτη και για τους μαύρους είναι 70,8, έναντι 76,4 ετών για τους λευκούς.

Η Covid-19 ήταν η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ το 2021, όπως και το 2020, πίσω από τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ