ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
Αύριο η μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στις φυλακές του Ωρωπού
  • Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Θα εκτεθούν στον χώρο ντοκουμέντα του αντιδικτατορικού αγώνα από το Αρχείο του ΚΚΕ

Αύριο Παρασκευή, 2 Σεπτέμβρη, συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Ενας χρόνος που τα τραγούδια του συνεχίζουν και θα συνεχίσουν στο μέλλον να περνάνε από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά, συνεχίζουν να συγκινούν, να φέρνουν σε επαφή τις νέες γενιές με τις λαμπρότερες αγωνιστικές σελίδες της Ιστορίας που έγραψε ο λαός μας, να γίνονται σάλπισμα αγώνα για την κατάκτηση ενός δίκαιου μέλλοντος.

Αύριο Παρασκευή, λοιπόν, ανήμερα της επετείου του θανάτου του, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, στις 8 μ.μ. στον χώρο των φυλακών Ωρωπού, με τίτλο παρμένο από τον στίχο του Μάνου Ελευθερίου από το τραγούδι του Μίκη «Επιστολή»: «Κοντά σας όλη μου η ζωή»...

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη συναυλία - αφιέρωμα συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά: Ρίτα Αντωνοπούλου, Βιολέτα Ικαρη, Δημήτρης Κανέλλος, Πολυξένη Καράκογλου, Μαριλίζα Λούντζη, Κώστας Τριανταφυλλίδης. Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Μανόλη Ανδρουλιδάκη.

Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Κατσίκας, Περικλής Μαλακατές, Νίκος Παπαναστασίου, Στάθης Σαββίδης, Ορφέας Τσακτσίρας, Μαρίνα Τσοκάνη και ο ίδιος ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης με την κιθάρα του, ο οποίος θα έχει επίσης τη διεύθυνση της ορχήστρας.

Τη μέρα της εκδήλωσης, το ιστορικό κελί του Μίκη στις φυλακές του Ωρωπού θα είναι ανοιχτό από νωρίς (5 μ.μ.) για επισκέψεις του κοινού. Στον χώρο θα εκτεθούν μια σειρά ντοκουμέντα του αντιδικτατορικού αγώνα από το Αρχείο του ΚΚΕ. Πρόκειται για ανατυπώσεις από επιστολές κρατουμένων, αφίσες και τρικάκια του ΚΚΕ και της ΚΝΕ της περιόδου της δικτατορίας, φωτογραφίες και ντοκουμέντα που συνδέονται με την εξέγερση του Πολυτεχνείου κ.ά. Οι ανατυπώσεις αυτές στη συνέχεια θα δωριστούν από το Κόμμα στον δήμο Ωρωπού, για να παραμείνουν και να αξιοποιηθούν στον χώρο με τον οποίο συνδέονται ιστορικά και να είναι προσβάσιμες στο κοινό.

Λεωφορεία από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση δίνονται από τις Οργανώσεις Αττικής του ΚΚΕ, οι οποίες επίσης δρομολογούν λεωφορεία για τη μετακίνηση στον Ωρωπό. Συγκεκριμένα, λεωφορεία θα φεύγουν από:

Αθήνα: Στις 6 μ.μ. από:

-- Την πλατεία Αμερικής, με στάσεις στην πλατεία Κολιάτσου και στα Ανω Πατήσια (Τράπεζα Πειραιώς).

-- Τον σταθμό του Μετρό «Πανόρμου», με στάσεις στον Αγιο Δημήτριο (στην Πανόρμου) και στου Γκύζη (Λ. Αλεξάνδρας).

-- Τον σταθμό του Μετρό «Αγιος Ιωάννης».

-- Στις 5.30 μ.μ. από πλατεία Καραϊσκάκη.

Αγία Βαρβάρα: Στις 6.15 μ.μ. από το «Praktiker».

Αγία Παρασκευή: Στις 6.15 μ.μ. από την κεντρική πλατεία.

Αγιοι Ανάργυροι: Στις 6.40 μ.μ. από το παλιό δημαρχείο.

Αιγάλεω: Στις 6.30 μ.μ. από τον σταθμό του Μετρό «Αιγάλεω», στην πλατεία Εσταυρωμένου.

Αργυρούπολη: Στις 5.20 μ.μ. και στις 6.20 μ.μ. από το δημαρχείο.

Γαλάτσι: Στις 6.15 μ.μ. από το Παλιό Τέρμα (Λ. Βεΐκου 7).

Γλυκά Νερά: Στις 6.15 μ.μ. από Στρογγυλό.

Γλυφάδα: Στις 5.15 μ.μ. και στις 6.15 μ.μ. από Αγ. Τρύφωνα.

Ιλιον: Στις 6.40 μ.μ. από τον ΟΤΕ.

Καλλιθέα: Στις 5.45 μ.μ. και στις 6.15 μ.μ. από πλ. Δαβάκη.

Καματερό: Στις 6.30 μ.μ. από τη στάση «Μανάρα».

Κορωπί: Στις 6 μ.μ. από «Σκλαβενίτη» (Περιφερειακός).

Μαρούσι: Στις 6.15 μ.μ. από Κηφισίας και Πεντέλης.

Μελίσσια: Στις 6 μ.μ. από τα γραφεία του ΚΚΕ στη Λ. Δημοκρατίας.

Μενίδι: Στις 6 μ.μ. από την πλατεία Καράβου.

Μεταμόρφωση: Στις 6.30 μ.μ. από τον Αγιο Κωνσταντίνο.

Μπραχάμι: Στις 5.30 μ.μ. και στις 6.30 μ.μ. από στάση Μετρό Αγ. Δημητρίου (ρεύμα προς Αθήνα).

Νέα Ιωνία: Στις 6.15 μ.μ. από τον ΟΤΕ στη Λ. Ηρακλείου.

Νέα Μάκρη: Στις 7.15 μ.μ. από την πλατεία Νέας Μάκρης.

Νέα Φιλαδέλφεια: Στις 6.15 μ.μ. από το δημαρχείο.

Νέο Ηράκλειο: Στις 6.30 μ.μ. από τον κινηματογράφο «Τρία Αστέρια».

Παλλήνη: Στις 6.30 μ.μ. από την πλατεία Παλλήνης.

Πειραιάς: Στις 6 μ.μ. από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Περιστέρι: Στις 6.30 μ.μ. από την πλατεία Δημαρχείου.

Πετρούπολη: Στις 6.30 μ.μ. από την πλατεία Ηρώ.

Πεύκη: Στις 6.15 μ.μ. από το εμπορικό κέντρο «ΑΛΚΩ».

Ραφήνα: Στις 7 μ.μ. από τον ΟΤΕ.

Χαϊδάρι: Στις 6 μ.μ. από το Παλατάκι.

Χολαργός: Στις 6 μ.μ. από το δημαρχείο.

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Η ζωή και το έργο του μέσα από την ιστορία του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Εκδηλώσεις στα Στέκια Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας από την ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ

Ο Μίκης με τον Γιάννη Ρίτσο και τον Χαρίλαο Φλωράκη στο 4ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Περιστέρι
Ο Μίκης με τον Γιάννη Ρίτσο και τον Χαρίλαο Φλωράκη στο 4ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Περιστέρι
Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Μίκης Θεοδωράκης: Η ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού μέσα από την ιστορία του Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή"» πραγματοποιεί η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ στα Στέκια Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ.

Η ΟΠ Αττικής παίρνει την πρωτοβουλία διοργάνωσης αυτών των εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ βρίσκεται σε «πυρετό» προετοιμασίας των εκδηλώσεων του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα κορυφωθούν το τριήμερο 22, 23 και 24 Σεπτέμβρη.

Οι εκδηλώσεις αυτές επιδιώκεται να συμβάλουν στη γνωριμία των μελών και των φίλων της ΚΝΕ τόσο με την ιστορία του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», όσο και με τη ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη. Εξάλλου, το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και το έργο του μουσικοσυνθέτη συναντήθηκαν πολλές φορές στην πορεία τους, δέθηκαν μεταξύ τους και πλέον έχουν έναν αδιαχώριστο δεσμό.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Σήμερα Πέμπτη στο «Τραβέρσο» - Πολιτιστικό Στέκι της ΚΝΕ στον Πειραιά (Φίλωνος 9, Πειραιάς) στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει η Κωσταντίνα Λυμπριτάκη, στέλεχος της ΚΝΕ, και θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Το Σάββατο 3 Σεπτέμβρη:

-- Στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Αθήνα) στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει η Γεωργία Γκούφα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ.

-- Στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Καισαριανή «Ανδρέας Λυκουρίνος» (Ερυθρού Σταυρού 29, Καισαριανή) στις 7.30 μ.μ. Θα μιλήσει η Ιωάννα Καρακώστα, μέλος του Τομεακού Γραφείου Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ.

-- Στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στο Μενίδι (Κεντρική Πλατεία 6) στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει στέλεχος της ΚΝΕ.

Εκδηλώσεις στα Χανιά

Εναν χρόνο μετά τον θάνατο του Μίκη ο τόπος του, τιμώντας τη μνήμη του, αναβαθμίζει το Διεθνές Φεστιβάλ «Μίκης Θεοδωράκης» το οποίο πραγματοποιείται από το 2015 στα Χανιά και διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον δήμο Χανίων, την ΚΕΠΠΕΔΗΧ - ΚΑΜ και τον Παγκρήτιο Σύλλογο «Φίλοι Μίκη Θεοδωράκη».

Το Φεστιβάλ στα Χανιά αρχίζει σήμερα Πέμπτη με τη συναυλία στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου με τίτλο «Νύχτα μαγικιά». Συμμετέχει η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και ερμηνεύουν οι Γλυκερία, Βασίλης Λέκκας, Δημήτρης Μπάσης, Ρίτα Αντωνοπούλου, Παναγιώτης Πετράκης, Ελισάβετ Βερούλη και Αγγελος Θεοδωράκης - Παπαγγελίδης.

Στο Φεστιβάλ εντάσσεται και το ετήσιο μνημόσυνο του Μίκη, που θα τελεστεί αύριο Παρασκευή στον Γαλατά Χανίων, ενώ περιλαμβάνει κι άλλες σχετικές εκδηλώσεις μέχρι και την Κυριακή.

Συναυλία στον Χορτιάτη

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη, η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης ερμηνεύει σήμερα Πέμπτη, στον Χορτιάτη, το έργο «Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε μελοποίηση Μίκη Θεοδωράκη.

Η εκδήλωση γίνεται στις 21.00 στο Πέτρινο Γυμνάσιο Χορτιάτη. Ερμηνεύουν: Μαρία Φαραντούρη, Βασίλης Γισδάκης. Διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης. Ενορχηστρώσεις: Γιώργος Αναστασόπουλος, Τεό Λαζάρου.

Ενα μήνυμα κι ένα τραγούδι ως φόρος τιμής

Σε μήνυμά τους για τον έναν χρόνο από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών απευθύνονται σε όλους τους μουσικούς και τραγουδιστές και σημειώνουν:

«"Είναι οι αγώνες και η μουσική τόσο δεμένα πια μέσα μου, ώστε δεν μπορώ να φανταστώ ούτε αγώνες χωρίς τραγούδι, ούτε τραγούδι χωρίς αγώνα. Φαίνεται πως το ταλέντο μου, σαν μια παράξενη μπαταρία, εκεί μέσα γεμίζει...

Ομως το ταλέντο δεν έρχεται μόνο του. Για να φυτρώσει, του πρέπει στρώμα παχύ ευαισθησίας. Αυτό σημαίνει πως ο αληθινός καλλιτέχνης δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος όταν γύρω του οι άλλοι βογκούν, ταπεινώνονται, πεινούν, τσακίζονται... Τότε η ευαισθησία αυτή γίνεται ευθύνη και φέρνει τον καλλιτέχνη μέσα στον λαό", Μίκης Θεοδωράκης.

2 Σεπτέμβρη πριν από έναν χρόνο έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος δημιουργός.

Η μουσική του ζυμωμένη με όλα εκείνα τα υλικά που φτιάχνουν τη μεγάλη Τέχνη, που συλλαμβάνει τον σφυγμό της εποχής και παλεύει για τις αγωνίες και το δίκιο των πολλών.

Μέσα από το μεγαλειώδες έργο και τους αγώνες του, συνεχίζει να μας εμπνέει και να μας καθορίζει διαχρονικά.

Ενα χρόνο από τον θάνατό του καλούμε τους συναδέλφους μας, ως φόρο τιμής στις συναυλίες τους εκείνες τις μέρες, να διαβάσουν το παραπάνω κείμενο και να τραγουδήσουν ένα τραγούδι του Μίκη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ