ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»
Συνεχίζουν αποφασισμένοι τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις και για υπογραφή ΣΣΕ

Μαζική απεργιακή συγκέντρωση χθες, απάντηση στο κλίμα αστυνομοκρατίας μετά το όργιο καταστολής

Αποφασιστικό μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας εξέπεμψε η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί έξω από το εργοστάσιο της επιχείρησης «Μαλαματίνα» στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων από όλους τους κλάδους, φοιτητών, μαθητών, αυτοαπασχολούμενων και δεκάδων φορέων του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που προκηρύχθηκε έτσι ώστε να στηριχθεί ο αγώνας των απεργών της «Μαλαματίνας» για την ανάκληση των απολύσεων και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, έχοντας απέναντι μια κυβέρνηση που μετέτρεψε τους μηχανισμούς του κράτους σε προσωπικό μπράβο της εργοδοσίας.

Από προχθές το πρωί, μετά τη βίαιη και απρόκλητη επίθεση σε βάρος των απεργών, οι δυνάμεις καταστολής - ΜΑΤ, ασφαλίτες - παραμένουν στον χώρο του εργοστασίου για να διασφαλίσουν την είσοδο και έξοδο του μικρού απεργοσπαστικού μηχανισμού που έστησε η εργοδοσία, προκειμένου να χτυπήσει τον αγώνα των απεργών και να βγάλει έξω από το εργοστάσιο ποσότητες εμφιαλωμένων ποτών που είχε στις αποθήκες.

Στο πλαίσιο αυτό, από πολύ νωρίς το πρωί χθες ενισχύθηκαν οι δυνάμεις καταστολής μέσα στο εργοστάσιο, στις πύλες αλλά και έξω απ' αυτό, στους γύρω δρόμους. Διμοιρίες των ΜΑΤ τοποθετήθηκαν σε όλες τις πιθανές οδούς πρόσβασης προς τις εγκαταστάσεις της «Μαλαματίνας», επιτρέποντας την είσοδο μόνο σε όσους ενέκριναν οι ιδιοκτήτες, ενώ την απαγόρευσαν ακόμα και στο προσωπικό ασφαλείας που έχει οριστεί από το Σωματείο. Με την τακτική αυτή προσπάθησαν να βάλουν εμπόδια και στη μαζικοποίηση της απεργιακής συγκέντρωσης.

Από τη συνάντηση με τον Τούρκο συνδικαλιστή στο πλαίσιο της απεργιακής συγκέντρωσης
Από τη συνάντηση με τον Τούρκο συνδικαλιστή στο πλαίσιο της απεργιακής συγκέντρωσης
Να σταματήσει η κατάληψη του εργοστασίου από τις δυνάμεις καταστολής και να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ, καθώς δεν έχουν κανέναν λόγο να βρίσκονται εκεί, απαίτησαν οι απεργοί. Οπως είπε ο Θανάσης Κουτσουράς, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, «ζητάμε να αποχωρήσουν από το εργοστάσιο και τον χώρο της απεργιακής συγκέντρωσης. Με την παρουσία τους δεν διασφαλίζεται το δικαίωμα στην εργασία, όπως λένε, αλλά μόνο τα συμφέροντα των εργοδοτών. Και μ' αυτόν τον τρόπο κρατάνε αυτοί κλειστά τα εργοστάσια και αφήνουν απέξω τους εργάτες. Η εργατική τάξη και ξέρει και μπορεί να περιφρουρεί τους αγώνες της και να διεκδικεί τα δικαιώματά της, τα δίκαια αιτήματά της».

Στο ίδιο πνεύμα και ο Αρ. Μερκενίδης, υπό απόλυση εργαζόμενος μετά το κλείσιμο του Τμήματος Οδηγών - Πωλητών και οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΕΠ, είπε: «Είμαστε μπροστά στην πύλη του εργοστασίου και απεργούμε εδώ και έναν μήνα υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα στην εργασία. Δεν το υπερασπίζονται ούτε τα αφεντικά, ούτε οι απεργοσπάστες, ούτε οι δυνάμεις καταστολής που έκαναν κατάληψη στο εργοστάσιό μας. Αυτό το εργοστάσιο είναι δικό μας. Εμείς δουλεύουμε, εμείς το κάνουμε να παράγει κέρδη. Θα είμαστε εδώ μέχρι να πάρουν πίσω τις απολύσεις και να υπογράψουμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Θα είμαστε μέρα - νύχτα εδώ, με τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη σας, και είμαστε σίγουροι ότι θα κερδίσουμε. Μια φωνή, μια γροθιά, ενωμένη η εργατιά».

Στη συγκέντρωση μεταφέρθηκε και χαιρετισμός του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» και της ΠΟΕΕΠ, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται τραυματισμένος στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου». Ο Γιάννης Φραγγίδης έστειλε τους αγωνιστικούς του χαιρετισμούς και κάλεσε σε ανυποχώρητη πάλη και μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ.

Δυναμώνει η στήριξη του αγώνα

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, εκπρόσωποι των σωματείων μετέφεραν τα ψηφίσματα συμπαράστασης που έχουν εκδοθεί και καταδίκης της τρομοκρατίας και της καταστολής.

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Θεσσαλονίκης (ΣΕΤΗΠ), Ειρήνη Καραμήτρου, παρέδωσε στους απεργούς της «Μαλαματίνας», δωροεπιταγές που εξασφάλισε το Σωματείο μετά από συγκέντρωση χρημάτων από εργαζόμενους του κλάδου. Οικονομική ενίσχυση παρέδωσε εκ μέρους του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας ο πρόεδρός του, Μάριος Καρεκλάς, ενώ έδωσε και πολλά αντίτυπα έκδοσης που κυκλοφόρησε το Σωματείο με τα υλικά από εκδήλωση που πραγματοποίησε πρόσφατα με θέμα τα φωτεινά παραδείγματα αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, της COSCO, των Πετρελαίων Καβάλας, των Οικοδόμων και άλλων κλάδων. Πρόσθεσε δε ότι «αν ξαναγραφόταν η μπροσούρα, ο αγώνας των εργαζομένων της "Μαλαματίνας" θα είχε κι αυτός τιμητική θέση».

Στο πλαίσιο έκφρασης αλληλεγγύης ανακοινώθηκαν και τα ψηφίσματα στήριξης που εγκρίθηκαν, μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», από τα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων Νεάπολης - Συκεών και Κορδελιού - Ευόσμου. Με τα ψηφίσματα δηλώνεται ότι θα στηριχθούν έμπρακτα οι εργαζόμενοι, με απαλλαγή τους από δημοτικά τέλη, φόρους και τροφεία σε παιδικούς σταθμούς, δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δομές αθλητισμού και πολιτισμού, δράσεις συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και οικονομική ενίσχυση του αγώνα τους.

Αγωνιστικούς χαιρετισμούς μετέφερε επίσης ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Κολογκούνης.

Διεθνής αλληλεγγύη

Στο πλευρό των απεργών στη «Μαλαματίνα» βρέθηκε χθες και ο Αλί Ριζά Κουσμάνογλου, μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταφορών Τουρκίας (Naklyat Is). Επισκέφθηκε τους απεργούς επ' ευκαιρία της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της μέρας διεθνούς δράσης των συνδικάτων για την ειρήνη. Εγινε δεκτός από τους απεργούς με χειροκροτήματα και συνθήματα όπως «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι» και «Η Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών».

Ο Τούρκος συνδικαλιστής εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» και σημείωσε ότι σε πολλές χώρες γίνονται ανάλογοι αγώνες. «Οι εργαζόμενοι έχουν κοινό εχθρό και στην Ελλάδα και στην Τουρκία, την εργοδοσία, που με τη στήριξη των κυβερνήσεων και των μηχανισμών καταστολής χτυπά τα δικαιώματα της εργατικής τάξης», ανέφερε. Τόνισε ότι ο αγώνας των εργαζομένων της «Μαλαματίνας» είναι παράδειγμα για τους υπόλοιπους εργαζόμενους και μετέφερε την αλληλεγγύη της εργατικής τάξης της Τουρκίας.

Ο Γιάννης Νιβορλής, αναπληρωτής οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΕΠ, ευχαρίστησε τον Τούρκο συνδικαλιστή, τονίζοντας το «ακαταμάχητο όπλο» της εργατικής τάξης, την αλληλεγγύη. Του έδωσε επίσης ως δώρο τα σύμβολα της Ομοσπονδίας, ενώ ο Κουσμάνογλου τη σημαία του συνδικάτου του, καπέλο και άλλα αντικείμενα.

Το ΚΚΕ στηρίζει ολόπλευρα τον αγώνα στη «Μαλαματίνα»

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε και χθες, όπως κάθε μέρα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης. Κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης, που χτυπά τους εργαζόμενους όπου έχουν συγκροτημένα δικαιώματα και διεκδικήσεις, όπως στη «Μαλαματίνα», στη ΛΑΡΚΟ και στα Πετρέλαια Καβάλας, και επεσήμανε ότι η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση αποτελεί «μία πρώτη απάντηση της εργατικής τάξης στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και εργοδοσίας για χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων». Κατήγγειλε δε για άλλη μια φορά την εργοδοσία της «Μαλαματίνας», που παρά τη διαγραφή χρεών προς ταμεία και Δημόσιο και τις επιχορηγήσεις από το κράτος, προχώρησε σε απολύσεις και κλείσιμο τμημάτων της παραγωγικής δραστηριότητας, καταργεί δικαιώματα των εργαζομένων, επιβάλλει ατομικές συμβάσεις εργασίας και μειώνει τους μισθούς.

Το ΠΑΜΕ

Σε νέα ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ κατήγγειλε και το χθεσινό σκηνικό αστυνομοκρατίας, σημειώνοντας: «Το είδαμε κι αυτό. Από το πρωί οι δυνάμεις καταστολής, ΜΑΤ, ασφαλίτες, έπιασαν δουλειά στο εργοστάσιο της "Μαλαματίνας". Πέταξαν έξω τους εργάτες και κατέλαβαν το εργοστάσιο. Μέχρι εκεί έφτασαν οι μπράβοι της εργοδοσίας, που με εντολή της κυβέρνησης υλοποιούν πλήρως τις απαιτήσεις της. Ακόμα, απαγορεύουν την είσοδο στο εργοστάσιο του προσωπικού ασφαλείας που έχει οριστεί από το Σωματείο.

Εξω από το εργοστάσιο δυναμώνει η αλληλεγγύη από συνδικάτα και εργαζόμενους που διεκδικούν να υλοποιηθούν τα αιτήματα του σωματείου: Να επιστρέψουν στη δουλειά οι απολυμένοι, να υπογραφεί ΣΣΕ με αυξήσεις».


Απαίτησαν ανάκληση της απόλυσης του προέδρου του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου

Συγκέντρωση χτες στο υπουργείο Εργασίας

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι Ομοσπονδίες και εργατικά συνδικάτα απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης του Θ. Φωτόπουλου, προέδρου του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου και γραμματέα της Ομοσπονδίας του κλάδου, από την επιχείρηση «Up press». Υπενθυμίζεται ότι η «Up press» πούλησε το παραγωγικό τμήμα της στην επιχείρηση «Ink Paper & Print» και έκλεισε το βιβλιοδετείο. Οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων τμημάτων είτε μεταφέρθηκαν στη νέα εταιρεία είτε συνεχίζονται να εργάζονται σε άλλο πόστο στην «Up press», εκτός από τον συνδικαλιστή που απολύθηκε. Στη συγκέντρωση συμμετείχε και αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Στη συγκέντρωση εξέφρασαν τη στήριξή τους και απαίτησαν την ανάκληση της απόλυσης εκπρόσωποι από μια σειρά συνδικάτα, ενώ κατήγγειλαν τον νόμο Χατζηδάκη που ενέτεινε το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης και καταδίκασαν τις κυβερνήσεις που παίζουν τον ρόλο μπράβου για λογαριασμό της εργοδοσίας - όπως συνέβη με την «Μαλαματίνα».

Παράλληλα με τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας συνδικαλιστών με εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας και της «Up press». Από τα λεγόμενα της εργοδοσίας πως η νέα εργοδοσία πήρε τους εργαζόμενους που ήθελε επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για στοχευμένη απόλυση, ότι δηλαδή η εργοδοσία δεν ήθελε να έχει «μέσα στα πόδια της» το Συνδικάτο. Επίσης επιβεβαιώθηκε ότι ο νόμος Χατζηδάκη ήρθε για να διώξει τη συνδικαλιστική δράση, καθώς ο εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε ότι το υπουργείο με βάση τον νόμο δεν έχει καμιά αρμοδιότητα παρέμβασης στην απόλυση και παρέπεμψε στον ΟΜΕΔ και στα δικαστήρια!

Μετά τη συνάντηση ο Θ. Φωτόπουλος επισήμανε ότι η συγκεκριμένη εργοδοσία, όπως και κάθε εργοδοσία, θέλουν να απαλλαγούν από τους αγωνιστές συνδικαλιστές, γενικότερα τους πρωτοπόρους εργαζόμενους, να επιβάλουν «σιγή νεκροταφείου» για να διαμορφώσουν ανενόχλητοι όρους εργασιακού μεσαίωνα. «Εμείς», είπε, «δεν σταματάμε εδώ, συνεχίζουμε τον αγώνα, ενάντια στις απολύσεις, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση».

Πάτρα: Να παρθούν πίσω οι απολύσεις στα «PRAKTIKER»

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση την Κυριακή 11 Σεπτέμβρη στο Εργατικό Κέντρο (6.30 μ.μ.) καλεί όλους τους εργαζόμενους το παράρτημα Πάτρας του πανελλαδικού σωματείου εργαζομένων στην «PRAKTIKER HELLAS», προκειμένου να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στις απολύσεις και την τρομοκρατία που έχει εξαπολύσει η επιχείρηση.

Καταγγέλλοντας την τελευταία απαράδεκτη, παράνομη και εκδικητική απόλυση του γραμματέα του σωματείου στο παράρτημα, που προχώρησε η επιχείρηση μέσα στον Αύγουστο, ο συνδικαλιστικός φορέας επισημαίνει ότι η εργοδοσία την ίδια ώρα που απολύει, συνεχίζει να ξεζουμίζει όσους έχουν παραμείνει στη δουλειά με μειωμένο προσωπικό, βάζοντάς το σε τρία και τέσσερα πόστα ανά βάρδια. Μεταξύ άλλων απαιτεί την άμεση ανάκληση της τελευταίας απόλυσης και ακύρωση όλων των προηγούμενων, να σταματήσουν όλες οι καταχρηστικές βλαπτικές τροποποιήσεις των όρων εργασίας, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις και δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ