ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μήνυμα αγωνιστικής κλιμάκωσης και απεργιακού ξεσηκωμού σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο
  • Ολοι στους δρόμους για αυξήσεις στους μισθούς, για προστασία του εισοδήματος
  • Στις 10 Σεπτέμβρη το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

Motionteam.gr

Η απόφαση το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και των εργατικών σωματείων στη ΔΕΘ, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία ΧΑΝΘ, να αποτελέσει σταθμό στην κλιμάκωση της πάλης των εργαζομένων, ώστε με νέα ορμή να προετοιμαστεί απεργιακός ξεσηκωμός τον Οκτώβρη, εκφράστηκε μέσα από την πλατιά σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 70 σωματείων από μια σειρά χώρους και κλάδους δουλειάς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, αλλά και με μαζική συμμετοχή των απεργών της «Μαλαματίνας».

Μέσα από τη σύσκεψη δόθηκε μαχητικό μήνυμα αντεπίθεσης γιατί η ζωή των εργατών δεν χωράει σε voucher και pass, οργάνωσης και αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς και ρεύμα - καύσιμο φτηνό για τον λαό.

Ο χώρος ήταν διακοσμημένος με πανό, όπως με το σύνθημα «Νίκη στην απεργία στη ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ. Να παρθούν πίσω οι απολύσεις, να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας». Επίσης με σημαίες του ΠΑΜΕ και της ΠΣΟ, αλλά και με πανό για τη Διεθνή Μέρα Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη.

Την κεντρική εισήγηση παρουσίασε ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Motionteam.gr

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως της «Μαλαματίνας», των οικοδόμων που μετά από μεγάλη μάχη υπέγραψαν ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και δίνουν την πάλη για την εφαρμογή της, από τα Λιπάσματα Καβάλας που μετά και την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου που τους δικαιώνει, συνεχίζουν ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα τους. Από τα Πετρέλαια Καβάλας που οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις. Από τον «Βαρβαρέσο» στη Νάουσα που οι εργάτες διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους. Εργαζόμενοι από τον ΟΣΕ που δεν δέχτηκαν να μεταφέρουν πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, εκφράζοντας με τον καλύτερο τρόπο την ταξική διεθνιστική αλληλεγγύη.

Στη διάρκεια της σύσκεψης ανακοινώθηκε μια πρωτοβουλία εκπαιδευτικών του 67ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, όπου ο Σύλλογος Διδασκόντων συγκέντρωσε και παρέδωσε χρήματα για τη στήριξη του αγώνα των απεργών της «Μαλαματίνας».

Εμπρός για πανεργατικό απεργιακό ξεσηκωμό

Στην παρέμβασή του, ο Γιώργος Πέρρος, εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κάλεσε σε πανεργατικό ξεσηκωμό. Οπως είπε, «οι αγώνες που προηγήθηκαν, η αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε, η διεθνιστική αλληλεγγύη, η προσπάθεια να ξεπεράσουμε εμπόδια που συνεχίζουν να βάζουν κυβέρνηση, εργοδότες και οι άνθρωποί τους στο κίνημα, αυτός είναι ο πλούτος και η δύναμη του ταξικού εργατικού κινήματος. Εχουμε υποχρέωση και καθήκον αυτή τη δύναμη, αυτή την ελπίδα να μην την κρατήσουμε εδώ αλλά από αύριο το πρωί να τη μεταφέρουμε σε κάθε χώρο δουλειάς, να μπολιαστούν οι εργαζόμενοι με αυτή την αντίληψη που έχει το ταξικό εργατικό κίνημα, να σηκώσει ψηλά το κεφάλι η εργατική τάξη και να δώσει απάντηση. Η εργατική τάξη είναι αυτή που μπορεί να γυρίσει τον τροχό της Ιστορίας και να αλλάξει η μοίρα της. Μόνο η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της μπορούν να το κάνουν αυτό.

Εχουμε καθήκον, να περάσει το μήνυμα απεργιακός αναβρασμός, απεργιακός ξεσηκωμός παντού.

Από αύριο κιόλας να οργανώσουμε τη συλλογική μας δουλειά. Να συνεδριάσουν τα σωματεία, να αξιοποιηθεί κάθε συλλογική διαδικασία. Να έρθουμε κοντά στους εργαζόμενους, να δεθούμε πάλι μαζί τους».

Αγωνιστικοί χαιρετισμοί από τον τραυματία συνδικαλιστή, θύμα της άγριας καταστολής

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με μετάδοση ηχητικού μηνύματος του Γιάννη Φραγγίδη, προέδρου του Επιχειρησιακού Σωματείου της «Μαλαματίνας» και προέδρου της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), ο οποίος νοσηλεύεται τραυματισμένος στο Νοσοκομείο Παπανικολάου μετά την άγρια επίθεση των ΜΑΤ στους απεργούς το πρωί της Τετάρτης.

«Μεταφέρω τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς όλων των συναδέλφων απεργών της "ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ" και την ικανοποίηση για τη μεγάλη καθημερινή σας συμμετοχή στον τίμιο και δίκαιο αυτόν αγώνα που δίνουμε.

Συμμετοχή που μας δίνει και δύναμη αλλά και ελπίδα να συνεχίσουμε μέχρι την τελική νίκη. Το τι συμβαίνει στη "ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ" το γνωρίζετε, άλλωστε δεν νομίζω ότι υπάρχει πλέον Ελληνας που δεν το γνωρίζει».

«Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα και δεν πρόκειται ούτε εισαγγελείς, ούτε ΜΑΤ, ούτε χημικά να μας σταματήσουνε. Θα συνεχίσουμε μέχρι την τελική νίκη, γιατί πραγματικά και ο αγώνας και αυτή η νίκη δεν θα είναι νίκη μόνο των εργαζομένων απεργών της "ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ" αλλά θα είναι νίκη όλης της εργατικής τάξης», είπε. Και κάλεσε σε συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ.

Κεντρικές πρωτοβουλίες

Στο πλαίσιο της σύσκεψης ανακοινώθηκαν κεντρικές πρωτοβουλίες μπροστά στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ και πιο συγκεκριμένα:

Τη Δευτέρα 5 Σεπτέμβρη, σύσκεψη σωματείων και φοιτητικών συλλόγων για τη φοιτητική στέγη.

Την Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη, συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ έξω από το εργοστάσιο της «Μαλαματίνας».

Την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη, κινητοποίηση στη ΔΕΗ της ΧΑΝΘ, ενάντια στις αυξήσεις στο ρεύμα, για ρεύμα φθηνό για τον λαό.

  • Αναλυτικό ρεπορτάζ από τις παρεμβάσεις στη σύσκεψη θα δημοσιευθεί στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»
Ζήτω η φιλία των λαών!

Χαιρετισμός από τον Αλί Ριζά Κουσμάνογλου, στέλεχος της ΠΣΟ και πρόεδρο του τουρκικού συνδικάτου Naklyat Is

Motionteam.gr

«Η ειρήνη θα επιτευχθεί μέσω του αγώνα των λαών του κόσμου ενάντια στον ιμπεριαλισμό!»: Με αυτά τα λόγια μίλησε στους συγκεντρωμένους ο Αλί Ριζά Κουσμάνογλου, μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου της ΠΣΟ και πρόεδρος του τουρκικού συνδικάτου Naklyat Is, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, στο πλαίσιο της μέρας διεθνούς δράσης των συνδικάτων για την ειρήνη που οργάνωσε χτες σε όλο τον κόσμο η ΠΣΟ.

Οι περισσότεροι από 300 εκπρόσωποι σωματείων υποδέχθηκαν τον Τούρκο συνδικαλιστή με συνθήματα όπως «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι» και «Ζήτω η φιλία των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών».

Ο Τούρκος συνδικαλιστής αναφέρθηκε στη μαύρη επέτειο της έναρξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με την επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία, που βύθισε στον πόνο, στον θάνατο και στη δυστυχία εκατομμύρια εργάτες και τις οικογένειές τους, αλλά και στην τρέχουσα ιστορική περίοδο, που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει την επιθετικότητα, τους πολέμους και τις σφαγές στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών.

Στάθηκε στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στην κατάσταση στο Ιράκ, στη Συρία και στη Λιβύη. Στις επιθέσεις του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, αλλά και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, στον οικονομικό και πολιτικό αποκλεισμό κατά της σοσιαλιστικής Κούβας, στις παρεμβάσεις του ΝΑΤΟ, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Σημείωσε ότι την περίοδο της πανδημίας σε όλο τον κόσμο έχασαν τη ζωή τους 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι και αυξήθηκαν «όχι μόνο η πείνα, η φτώχεια, η ανεργία και η αδικία στην κατανομή των εσόδων, αλλά και οι στρατιωτικές δαπάνες ανά κάτοικο. Το ποσό των στρατιωτικών δαπανών ανά κάτοικο το 1999 ήταν 118 δολάρια και το 2021 αυξήθηκε σε 268 δολάρια. Οταν εξετάζουμε την κατάσταση το 2022, βλέπουμε ένα συνολικό ποσό συνολικών στρατιωτικών δαπανών 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης, η πολεμική μηχανή που ανήκει στην ιμπεριαλιστική δύναμη του ΝΑΤΟ αποφάσισε να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες κατά 25%».

Πρόσθεσε ότι «σε αυτήν την περίοδο αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά ότι τα καπιταλιστικά κράτη δεν έχουν τίποτα να δώσουν στην ανθρωπότητα, ούτε στον τομέα της Υγείας ούτε σε κανέναν άλλο τομέα. Τα αποτελέσματα της πανδημίας ήταν ακόμα χειρότερα ως αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης και δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης. Αποδείχθηκε ότι αυτού του είδους οι πρακτικές έχουν θέσει την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων σε κίνδυνο».

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι «το καπιταλιστικό - ιμπεριαλιστικό σύστημα είναι ο εχθρός της ίδιας της ειρήνης. Είναι αυτό το σύστημα που ανάγκασε εκατομμύρια ανθρώπους να γίνουν πρόσφυγες. Η παγκόσμια ειρήνη θα επιτευχθεί μέσω του αγώνα της εργατικής τάξης και των λαών του κόσμου ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Αυτός είναι ο αγώνας για τη δημιουργία πραγματικής αδελφοσύνης μεταξύ των λαών του κόσμου».

Αναφέρθηκε επίσης στους αγώνες των εργαζομένων της «Coca Cola» στη Θεσσαλονίκη, αλλά και των συναδέλφων τους που απασχολούνταν στο τμήμα διανομής της «Coca Cola Company» στην Κωνσταντινούπολη το 2005. «Οι εργαζόμενοι τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Τουρκία αγωνίστηκαν ενάντια στον ίδιο εργοδότη, για τα κοινά τους συμφέροντα», είπε.

Μίλησε ακόμα για τους αγώνες των εργαζομένων της «e-food» που αγωνίστηκαν ενάντια στον ίδιο εργοδότη όπως και οι εργαζόμενοι της «Yemeksepeti» στην Τουρκία, τη γερμανική πολυεθνική «Delivery Hero».

Κλείνοντας τόνισε ότι ο ταξικά προσανατολισμένος αγώνας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας συμβάλλει στη δημιουργία της ενότητας των εργαζομένων και της αδελφοσύνης των λαών. «Αυτός είναι ο αγώνας για τη δημιουργία της πραγματικής ειρήνης. Μαζί ενωμένοι θα κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα!».

Με το τέλος της παρέμβασής του, ο Κυριάκος Τσιαούσης, εκ μέρους των συνδικάτων του ΠΑΜΕ, του έδωσε ως δώρο ένα σακίδιο με υλικά των ταξικών συνδικάτων (τη σημαία του ΠΑΜΕ, έντυπα όπως η «Πανεργατική» κ.λπ.).

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ