ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2022 - Κυριακή 4 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Πρωτεύουσα Πολιτείας χωρίς τρεχούμενο νερό επί μέρες!

Οι κάτοικοι του Τζάκσον στο Μισισίπι «λούζονται» τις συνέπειες της χρόνιας εγκατάλειψης του δικτύου υδροδότησης

Πολύωρη αναμονή για πόσιμο νερό στις ΗΠΑ του 21ου αιώνα...

Copyright 2022 The Associated

Πολύωρη αναμονή για πόσιμο νερό στις ΗΠΑ του 21ου αιώνα...
Χωρίς τρεχούμενο νερό παρέμενε πρωτεύουσα ολόκληρης Πολιτείας στις ΗΠΑ - την υποτιθέμενη «μητρόπολη της ανάπτυξης» - μέχρι και τα τέλη της βδομάδας, με τον πληθυσμό να λούζεται ...τις συνέπειες της χρόνιας εγκατάλειψης του δικτύου υδροδότησης, για την οποία αφθονούν εδώ και χρόνια οι διαπιστώσεις αλλά όχι οι παρεμβάσεις για λύση του προβλήματος!

Συγκεκριμένα, οι περίπου 150.000 κάτοικοι του Τζάκσον, πρωτεύουσας της νότιας Πολιτείας Μισισίπι, μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, όταν άνοιγαν τις βρύσες των σπιτιών τους συνέχιζαν να αντικρίζουν μόνο κάποιες σταγόνες νερού, κι αυτές βρώμικες...

Οι αρχές ενημέρωσαν ότι μετά από πλημμύρες προκλήθηκαν προβλήματα στο εργοστάσιο επεξεργασίας του νερού στην περιοχή και ότι γίνονταν προσπάθειες για την αποκατάσταση.

Για να προμηθευτούν ένα μπουκάλι νερό, κάτοικοι αναγκάζονταν να περιμένουν μέχρι και ένα δίωρο και αυτοκίνητα σχημάτιζαν ουρές σχεδόν 1,5 χιλιομέτρου...

Σημειωτέον, μεταξύ των μέτρων που αποφασίστηκαν, δήθεν για την «ασφάλεια του πληθυσμού», ήταν ...η επιστροφή των μαθητών σε τηλεκπαίδευση μέχρι «να κριθεί ότι επιτρέπεται η ασφαλής επιστροφή μαθητών και δασκάλων στα σχολεία». Πάντως εκπαιδευτικοί δήλωναν ότι αντίστοιχα προβλήματα στην πόλη υπήρχαν και στο παρελθόν, «ακόμα και για βδομάδες (...) και το 2010 και το 2014...».

Η άσχημη κατάσταση του δικτύου υδροδότησης ήταν γνωστή εδώ και καιρό. Ηδη από τα τέλη Ιούλη, μάλιστα, οι κάτοικοι του Τζάκσον είχαν λάβει οδηγίες από τον δήμο ...να μην πίνουν νερό από τις βρύσες αν πρώτα δεν το βράσουν! Τοπικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι πέρυσι τοπικοί φορείς είχαν ζητήσει από τις αρχές 47 εκατ. δολάρια για έργα συντήρησης του δικτύου υδροδότησης, αλλά πήραν μόλις 3 εκατ. Οι κάτοικοι του Μισισίπι στην πλειονότητά τους είναι Αφροαμερικανοί, χαμηλόμισθοι ή άνεργοι.

Και ενώ ο λαός των ΗΠΑ στερείται ακόμα σε βασικές του ανάγκες, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι υψώνουν τους τόνους ενόψει των ενδιαμέσων εκλογών του Νοέμβρη για το Κογκρέσο.

Ο Πρόεδρος της χώρας και επικεφαλής των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το σημερινό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κυριαρχείται, καθοδηγείται και εκφοβίζεται από τον Ντόναλντ Τραμπ». Πρόσθεσε ότι ειδικά στο περιβάλλον του πρώην Προέδρου «εναγκαλίζονται την οργή. Τρέφονται από το χάος», για να καταλήξει ότι επιδιώκουν «να γυρίσουν τη χώρα προς τα πίσω» και ότι «η Αμερική οφείλει να υπερασπιστεί τη δημοκρατία», που «δεν είναι εγγυημένη». Ολα αυτά ενώ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση (στη «Wall Street Journal»), αν οι ενδιάμεσες εκλογές διεξάγονταν σήμερα, το 47% θα ψήφιζε Δημοκρατικούς και το 44% Ρεπουμπλικάνους.

Στο μεταξύ ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του Τραμπ και πρώην συνεργάτης του στην κυβέρνηση, είπε για το ενδεχόμενο μιας νέας υποψηφιότητάς του στις επόμενες προεδρικές εκλογές ότι «προφανώς το σκέφτομαι, σιχαίνομαι να βλέπω αυτά που συμβαίνουν στη χώρα (...) Με τον Τραμπ δεν μπορείς να αποκλείσεις τίποτα, είναι πολύ ευέλικτος».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απεργία σχεδόν για το σύνολο των πιλότων της «Lufthansa»

Απεργούσαν την Παρασκευή οι πιλότοι της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας «Lufthansa» και λόγω της μεγάλης συμμετοχής ακυρώθηκαν σχεδόν όλες οι πτήσεις από και προς τα κυριότερα αεροδρόμια, της Φρανκφούρτης και του Μονάχου. Η απεργία ψηφίστηκε σχεδόν από το 100% των πιλότων μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων.

Η απεργία, που αφορά τη «Lufthansa» και τη μεταφορική «Lufthansa cargo» - αλλά όχι και τη «Eurowings» - θα διαρκούσε μέχρι τα μεσάνυχτα Παρασκευής προς Σάββατο και προκηρύχθηκε καθώς οι νέες διαπραγματεύσεις με την εταιρεία απέτυχαν. Το συνδικάτο «Vereinigung Cockpit» διεκδικεί μισθολογικές αυξήσεις 5,5%, αυτόματη αποζημίωση λόγω πληθωρισμού και άλλες προσαρμογές.

Η «Lufthansa» ανακοίνωσε ότι «δεν κατανοεί καθόλου» τους λόγους της απεργιακής κινητοποίησης «έπειτα από ένα δύσκολο καλοκαίρι για τον αεροπορικό τομέα λόγω της έλλειψης προσωπικού στα αεροδρόμια και μιας απεργίας του προσωπικού εδάφους της εταιρείας στα τέλη Ιούλη», που είχε καθηλώσει επίσης στο έδαφος εκατοντάδες πτήσεις. Σύμφωνα με τη «Lufthansa», οι απαιτήσεις του συνδικάτου VC θα αύξαναν το κόστος προσωπικού στο πιλοτήριο κατά 40% και σε μια περίοδο δύο ετών αυτό θα σήμαινε πρόσθετη επιβάρυνση 900 εκατ. ευρώ για τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της ΕΕ. Ο όμιλος είπε πως πρότεινε στους πιλότους της «να λάβουν σε δύο φάσεις μια συνολική αύξηση 900 ευρώ τον μήνα».

Η «Lufthansa» απασχολεί περίπου 5.500 πιλότους στη μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων. Ο όμιλος κατέληξε στις αρχές Αυγούστου σε συμφωνία με το συνδικάτο Verdi, που εκπροσωπεί το προσωπικό εδάφους, για αύξηση 200 ευρώ τον μήνα και στη συνέχεια 2,5% επιπλέον στις αρχές του 2023 και 2,5% τον Ιούλη του 2023.

Απεργίες στη Βρετανία

Στη Μεγάλη Βρετανία χιλιάδες μέλη του προσωπικού των βρετανικών πανεπιστημίων ψήφισαν να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις, ανακοίνωσε το συνδικάτο UNISON. Οι εργαζόμενοι στα βρετανικά πανεπιστήμια - υπάλληλοι καθαριότητας, διοικητικοί, προσωπικό τροφοδοσίας και υπάλληλοι ασφάλειας - θα προχωρήσουν σε απεργιακή κινητοποίηση μετά την απόρριψη πρότασης για αύξηση 3% των μισθών από την Ενωση Εργοδοτών Πανεπιστημίων και Κολεγίων.

Δημοσιογράφοι στο πλαίσιο απεργίας τους διαδήλωσαν έξω από τα γραφεία της «Reach Plc», στο Λονδίνο, διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις. Στην απεργία συμμετείχαν δημοσιογράφοι από εφημερίδες και ιστότοπους του ομίλου «Reach» από όλη τη χώρα, από έντυπα όπως «The Mirror», «Express», «Daily Record» και «Sunday Mail».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζονται οι διεργασίες στην αντιπολίτευση

Ανακοινώθηκε νέα πολυκομματική συμμαχία, με τη συμμετοχή του σοσιαλδημοκρατικού HDP

Ενταση ενδοαστικών διεργασιών στην Τουρκία επιβεβαιώνει και η συγκρότηση εκλογικής συμμαχίας που ανακοίνωσε το σοσιαλδημοκρατικό, φιλοκουρδικό κόμμα HDP. Την περασμένη βδομάδα ανακοινώθηκε η δημιουργία της λεγόμενης «Συμμαχίας Εργασίας και Ελευθερίας», στην οποία εκτός από το HDP συμμετέχουν ακόμα: Το Κόμμα Εργατικού Κινήματος (EHP). Το Εργατικό Κόμμα (EΜΕP). Το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP). Η Ομοσπονδία Σοσιαλιστικών Συνελεύσεων (SMF). Το Κόμμα Εργατών Τουρκίας (TΙP). Το κόμμα Κοινωνικής Ελευθερίας (TOP).

Τη συνάντηση φιλοξένησε το TΙΡ, ενώ σχετικά ρεπορτάζ ανέφεραν - επικαλούμενα ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση - πως η Συμμαχία επιδιώκει «να παλέψει για μια αλλαγή που θα βασίζεται στις αξίες της ειρήνης, της εργασίας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, ενάντια στις πολιτικές του AKP και του ακροδεξιού του συμμάχου, του MHP». Οι εκπρόσωποι των «6» κομμάτων θα εκδώσουν προεκλογικό και μετεκλογικό «οδικό άξονα δράσης» μέσα στο φθινόπωρο, διακηρύσσοντας ως προτεραιότητα «μια ισχυρή δημοκρατία βασισμένη στη λαϊκή κυριαρχία», «μια ειρηνική και δημοκρατική λύση στο Κουρδικό», την «ισοτιμία και ελευθερία των γυναικών, της νεολαίας και των μειονεκτούντων ομάδων» κ.τ.λ.

Θυμίζουμε ότι μέσα στον Σεπτέμβρη αναμένεται να ανακοινωθεί και κοινός υποψήφιος πρόεδρος που θα στηρίξουν - όπως λένε τουλάχιστον έως τώρα - στις προεδρικές εκλογές του 2023 το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (το σοσιαλδημοκρατικό CHP), το «Καλό Κόμμα» (το φιλελεύθερο IYI), το ισλαμιστικό «Κόμμα Ευδαιμονίας» (SP), το σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα (DP), αλλά και τα κεντρώα, Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) και Κόμμα του Μέλλοντος (GP).

Οι διεργασίες στην αντιπολίτευση εντείνονται, ενώ η τουρκική αστική τάξη βυθίζεται σε όλο και πιο σύνθετα παζάρια, αφενός με τη Δύση για τη συμβολή της στην υλοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, αφετέρου με τη Ρωσία, με δεδομένες και ευρύτερες αναδιατάξεις που «τρέχουν» σε όλα τα εδάφη της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπου το τουρκικό κεφάλαιο σταθερά επιδιώκει να διασφαλίσει ή και ενισχύει τη θέση του.

Την ίδια στιγμή, νέα δημοσκόπηση (αυτή τη φορά από την εταιρεία «ORC Arastirma», για την οποία ωστόσο δεν διευκρινίστηκαν το περιθώριο σφάλματος, το μέγεθος δείγματος κ.τ.λ.) καταγράφει σημαντικές απώλειες για το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και σε παραδοσιακά προπύργιά του, Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα, αλλά και Προύσα, Κοτζαέλι, Τραπεζούντα και Ριζούντα.

Ανάπτυξη 7,6% λέει η Turkstat

Η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Turkstat) ανακοίνωσε ότι με βάση τα στοιχεία της η οικονομία στο β' τρίμηνο του 2022 αναπτύχθηκε κατά 7,6%, έναντι 7,5% στο α' τρίμηνο. Κάποιες αναλύσεις ανέμεναν ανάπτυξη 6,7%. Πάντως, τα οικονομικά αδιέξοδα για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά μεγαλώνουν. Οι τιμές καλπάζουν ενώ και ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι πλησιάζει ακόμα και επίσημα το 80% (ρεκόρ 24ετίας κατά πολλούς). Σημειωτέον ότι με βάση και την Turkstat οι κρατικές δαπάνες το β' τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν 2,3%. Οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών ενισχύθηκαν 16,4% και οι εισαγωγές αυξήθηκαν 5,8%.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Απόπειρα δολοφονίας κατά της αντιπροέδρου

Το βράδυ της Πέμπτης σημειώθηκε περιστατικό με ένοπλο που απείλησε την αντιπρόεδρο της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ, την ώρα που επέστρεφε συνοδεία σωματοφυλάκων στο σπίτι της στη συνοικία Ρεκολέτα στο Μπουένος Αϊρες. Μάλιστα ο ένοπλος, που πάτησε την σκανδάλη χωρίς να φύγει σφαίρα από απόσταση μερικών εκατοστών, βρισκόταν ανάμεσα σε πλήθος συγκεντρωμένων υποστηρικτών της Κίρσνερ, που τον τελευταίο μήνα βρίσκεται υπό έρευνα για φερόμενη εμπλοκή της σε σκάνδαλο διαφθοράς την περίοδο που η ίδια ήταν Πρόεδρος.

Ο ένοπλος συνελήφθη και ταυτοποιήθηκε ως ο Φερνάντο Αντρες Σάμπαγκ Μοντιέλ, 35 ετών, από τη Βραζιλία, ενώ τα κίνητρα της πράξης του διερευνώνται. Από την έρευνα που έγινε στο σπίτι του διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν πολλές σφαίρες. Το περιστατικό έγινε αφορμή ο Πρόεδρος της χώρας, Αλμπέρτο Φερνάντες, να δηλώσει ότι «το συμβάν είναι το πιο σοβαρό που έχουμε βιώσει την περίοδο μετά την επάνοδο της δημοκρατίας στη χώρα μας». Την Παρασκευή το πρωί είχε προγραμματιστεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, ενώ κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις είχαν αναγγείλει συγκέντρωση καταδίκης της απόπειρας δολοφονίας. Την απόπειρα καταδίκασαν επίσης ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, πρώην Πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι, όλα τα κόμματα της χώρας και ηγέτες μιας σειράς χωρών της Λατινικής Αμερικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ