ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Αγωνιστικό «παρών» και από τους βιοπαλαιστές αγρότες στη ΔΕΘ

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αποτυπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, όπου δόθηκε ραντεβού για το μεγάλο συλλαλητήριο του Σαββάτου με τα εργατικά σωματεία

Από τη συνέντευξη Τύπου της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων
Από τη συνέντευξη Τύπου της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων
Αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση λύσεων στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με το κόστος παραγωγής να έχει τριπλασιαστεί, τις τιμές των προϊόντων τους «ανοιχτές» ή να έχουν πέσει σε εξευτελιστικά επίπεδα και τις ζημιές στις καλλιέργειες να μην αποζημιώνονται, ανακοίνωσαν εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της ΔΕΘ.

Κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο ενόψει της ΔΕΘ, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ μαζί με τα εργατικά σωματεία και άλλους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Επίσης, ανακοίνωσαν κινητοποιήσεις στο τέλος Οκτώβρη στο πλαίσιο της «Agrotica» και συνέχιση του αγώνα με πολύμορφες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

Αύριο, Πέμπτη, εκπρόσωπος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων θα συμμετάσχει στη συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ που θα δοθεί στις 6 μ.μ., έξω από το εργοστάσιο της «Μαλαματίνα».

Οπως είπαν, είναι επιτακτική ανάγκη να συμπαραταχθούν με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα που κι αυτά υποφέρουν από την ίδια βάναυση πολιτική και να παλέψουν για την επιβίωσή τους ως αγροτοπαραγωγών.

Περιγράφοντας τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στάθηκαν κυρίως στις υψηλές τιμές των καυσίμων, του ρεύματος, των αγροτικών εφοδίων, στις εξευτελιστικά χαμηλές τιμές που αναγκάζονται να δώσουν την παραγωγή τους, αλλά και στην ανάγκη αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να μπορούν να αποζημιώνονται για τις ζημιές στην παραγωγή τους.

Τρεις φορές επάνω το αγροτικό ρεύμα!

Οπως είπε ο Φάνης Κουτούφης, γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Κρύας Βρύσης Πέλλας «ΟΜΟΝΟΙΑ», οι αγρότες αντιμετωπίζουν οξυμένο πρόβλημα επιβίωσης. Χαρακτήρισε «ψίχουλα» τα χρήματα που δόθηκαν με την επιστροφή φόρου πετρελαίου και τόνισε ότι «ένας στους τέσσερις αγρότες δεν πήρε ούτε αυτά τα ψίχουλα, καθώς δόθηκαν μόλις 70 εκατ. για 300.000 αγρότες, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δίνει 450 εκατ. αφορολόγητο πετρέλαιο σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, κ.λπ.».

Αναφέρθηκε ακόμα στους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος που, όπως είπε, «τους είδαμε τρεις φορές επάνω, από 7 λεπτά που ήταν η κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα πήγε στα 21 λεπτά. Εμείς, ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα, ζητάμε να παραμείνει η τιμή στα 7 λεπτά και ταυτόχρονα να καταργηθούν το Χρηματιστήριο Ενέργειας και η ρήτρα των ρύπων».

Την ίδια ώρα που το κόστος παραγωγής εκτινάσσεται, οι τιμές στα προϊόντα είναι πολύ κάτω του κόστους, ενώ ταυτόχρονα οι αγρότες είναι έρμαια των εμπόρων και των βιομηχάνων αφού, όπως περιέγραψαν, οι βιομηχανίες και τα συσκευαστήρια μία μέρα παραλαμβάνουν προϊόντα και τρεις μέρες δεν παραλαμβάνουν, προκειμένου να πιέσουν τις τιμές. Αυτό έχει αποτέλεσμα τα προϊόντα να μένουν στα χωράφια και να σαπίζουν.

«Οι τιμές π.χ. στα μήλα είναι 28 - 30 λεπτά το κιλό, στα αχλάδια 40 λεπτά, στα συμπύρηνα ροδάκινα γύρω στα 26 - 27 λεπτά, στα επιτραπέζια γύρω στα 40 λεπτά», είπε.

Ο Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, τόνισε ότι ενώ παρά τις σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες έχουν μεγάλη παραγωγή, «η απορρόφηση είναι επιλεκτική, έχουμε απορρίψεις από τη βιομηχανία ώστε τα ροδάκινα να παραμένουν στα κτήματα και να σαπίζουν. Οι αγρότες βιώνουμε το πιο δύσκολο καλοκαίρι της τελευταίας 50ετίας. Παραγωγή χαμένη, ροδάκινα που σαπίζανε, που δεν μπορούσαν να φύγουν στο εμπόριο και στην αγορά. Γι' αυτό η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων προετοιμάζεται με μια σειρά από δράσεις διεκδικώντας μέτρα ώστε να μπορέσουμε να μείνουμε στα χωράφια μας».

Ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, αναφέρθηκε στις εκτεταμένες καταστροφές. Οπως είπε, η κατάσταση φέτος ήταν τραγική, ήδη από τις πρώτες ποικιλίες, εξαιτίας των βροχοπτώσεων από την αρχή της σεζόν, αλλά και των χαλαζοπτώσεων. Π.χ. από 5 στρέμματα με νεκταρίνια όψιμα, ένας παραγωγός μπορεί να πάρει 4 και 5 τόνους παραγωγή ανά στρέμμα. Φέτος πήρε 1.600 κιλά. Εχει χάσει το 80% της παραγωγής στα επιτραπέζια. Στα συμπύρηνα ροδάκινα σε όψιμη ποικιλία που συγκομίζεται τώρα, από 6 στρέμματα χωράφι πέρσι ο παραγωγός πήρε 25 τόνους και φέτος πήρε 8,5 τόνους. Τα υπόλοιπα είναι πεσμένα στο χώμα. Τον Ιούνη υπήρξαν κεράσια που δεν μαζεύτηκαν καθόλου. Και πρόσθεσε: «Ο χειμώνας θα είναι πάρα πολύ δύσκολος, αν δεν αποζημιωθούν οι παραγωγοί όπως πρέπει, αν δεν αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Οι αγρότες πληρώνουμε τις ασφαλιστικές μας εισφορές, όμως δεν αποζημιωνόμαστε ούτε στην ώρα μας ούτε στο 100% της ζημιάς». Στη συνέχεια έθεσε το αίτημα για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να καλύπτει στο 100% τις ζημιές που προκαλούνται από όλα τα αίτια, ώστε να μπορούν οι αγρότες να συνεχίσουν να καλλιεργούν.

«Απαιτούμε κατώτερες εγγυημένες τιμές»

Ο Δημήτρης Τσιουλάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», είπε ότι «τα τελευταία 7 - 8 χρόνια εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο οι τιμές έπεσαν κατακόρυφα κάτω από το κόστος παραγωγής. Επιπλέον, τα τελευταία 5 χρόνια αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα των άκαιρων και υπερβολικών βροχοπτώσεων που ενώ με βάση τον κανονισμό του ΕΛΓΑ στο άρθρο 2 αποζημιώνονται, παρ' όλα αυτά ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει τη ζημιά και δεν αποζημιώνει την παραγωγή. Οι τιμές που δίνονται για τα προϊόντα μας είναι ανοιχτές στις περισσότερες περιπτώσεις.

Απαιτούμε κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα προϊόντα, τέτοιες που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα εισόδημα για να μπορούμε να ζήσουμε και να ξανακαλλιεργήσουμε. Αν δεν πουλάμε πάνω από το κόστος παραγωγής και δεν αποζημιωνόμαστε στο 100% των ζημιών πώς θα μπορέσουμε να ζήσουμε;».

Επιπλέον, σημείωσε ότι για τα όψιμα προϊόντα, μήλα, ακτινίδια που είναι για συγκομιδή, θα υπάρξει και εκεί πρόβλημα γιατί «κανείς δεν θέλει να αποθηκεύσει με τα ψυκτικά να έχουν πάει στα ύψη. Από 1 ευρώ που κόστιζε πέρσι η κλούβα στο ψυγείο, φέτος ζητάνε 4 ευρώ μέχρι τα Χριστούγεννα και μετά ενδεχομένως πιο πολλά. Ποιος θα ρισκάρει να αποθηκεύσει προϊόντα;».

Ο Κωνσταντίνος Τσάκας, γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, υπογράμμισε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής είναι ίδια με αυτά των συναδέλφων τους στη Μακεδονία. Πρόσθεσε ότι εξαιτίας του εμπάργκο αλλά και του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία, πλέον έχουν κλείσει αγορές όπως της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, αλλά και της Αιγύπτου. Ετσι, «επιτραπέζια σταφύλια, ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, μήλα δεν μπορούμε να τα διοχετεύσουμε. Και όλα τα προϊόντα οι έμποροι και οι μεταποιητές τα παίρνουν με ανοιχτές τιμές, δηλαδή δεν γνωρίζουμε πόσο θα πληρωθούμε». Την ίδια ώρα «δεν έχει δοθεί καμία τιμή, όλα τα αχλάδια φύγανε με ανοιχτές τιμές, ροδάκινα και νεκταρίνια, επίσης. Ακόμα και για το σταφύλι το οινοποιήσιμο ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε», συμπλήρωσε.

Ο Αναστάσιος Αϊβαζίδης, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, αναφέρθηκε επιπλέον στο πρόβλημα με την παραγωγή των μήλων και των κερασιών. «Ακόμα δεν έχουν έρθει οι έμποροι να τα πάρουνε. Τα προϊόντα μας δεν φεύγουν με διάθεση στην κατανάλωση, ενώ την ίδια ώρα η αγορά πλημμυρίζει εισαγόμενα. Τα δικά μας μένουν αδιάθετα. Και όταν τα παίρνουν τα φρούτα κάτω του κόστους μετά φτάνουν από το χωράφι στο ράφι με τιμές 3 και 4 φορές πάνω. Στο Βέρμιο άλλες χρονιές το "μαξιλάρι" στα μήλα ήταν από 42 μέχρι και 45 λεπτά και έφτανε 55 και 60 και σαν σήμερα ήταν όλα τα χωράφια "κλεισμένα". Τώρα δεν έχει πουλήσει κανένας και ακούγονται τιμές για 20 με 30 λεπτά και μπορεί να κατέβει και στα 15 λεπτά. Και το κόστος παραγωγής φτάνει στα 30 και 35 λεπτά».

Ο Κοσμάς Στεφανίδης, γραμματέας του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, μίλησε για το πρόβλημα με τις τιμές των κηπευτικών, που επίσης πουλιούνται κάτω του κόστους. Οπως είπε, «οι τιμές στη λαχαναγορά είναι ασανσέρ. Μπορεί τον έναν μήνα να είσαι πολύ κάτω του κόστους παραγωγής και τον επόμενο να πλησιάζεις να το καλύψεις και δύο ή τρεις μέρες τον χρόνο να το ξεπερνάς. Σταθερή πληγή. Φέτος οι μελιτζάνες, που είναι ένα καλοκαιρινό προϊόν, φτάσαμε να το πουλάμε 13 λεπτά το κιλό όταν στη λιανική έφτανε πάνω από 1,5 ευρώ. Καμιά φορά αναγκαζόμαστε να πουλάμε κηπευτικά με το τελάρο, π.χ. κολοκυθάκια με 1 ευρώ το τελάρο, το οποίο μπορεί να έχει 10, 15 και 20 κιλά».

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, προχωρούν συμπράξεις μεγάλων εταιρειών οι οποίες επενδύουν πάρα πολλά λεφτά στην κατασκευή θερμοκηπίων σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας και διοχετεύουν προϊόντα στη λαχαναγορά με πολύ ευνοϊκότερους όρους.

Κάλεσμα από την ΟΓΕ

Στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ενόψει της ΔΕΘ, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη, καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση και άλλα κόμματα συμβουλεύουν τον λαό να προετοιμαστεί για τον «πιο δύσκολο χειμώνα», η ΟΓΕ καλεί τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις αυτοαπασχολούμενες της πόλης και της υπαίθρου, τις φοιτήτριες, τις νέες μητέρες, «να δυναμώσουμε τη φωνή μας με τις αγωνιστικές διεκδικήσεις μας μαζί με εργατικά σωματεία, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με τις ενώσεις αυτοαπασχολουμένων και τους αγροτικούς συλλόγους».

«Ασπίδα προστασίας από τα αδιέξοδα που καθημερινά αντιμετωπίζουμε είναι η πάλη με κριτήριο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες μας στην εργασία, στην υγεία, στη μόρφωση των παιδιών μας, στην προστασία της μητρότητας. Οι σύγχρονες ανάγκες μας δεν χωράνε στα pass και τα voucher», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Στην ανακοίνωσή της συνοψίζει μια σειρά πλευρές της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων που θίγουν ιδιαίτερα τις γυναίκες: Τη λεγόμενη «συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» που τις καταδικάζει σε ωράρια και ζωή - λάστιχο, μονιμοποιεί την τηλεργασία, συρρικνώνει τον ελεύθερο χρόνο. Τη λεηλασία του εισοδήματος και των μισθών από την ακρίβεια, τους λογαριασμούς, το ενοίκιο και τις δόσεις του δανείου. Τη «λοταρία» των voucher στην οποία μπαίνει το δικαίωμα των παιδιών στην Προσχολική Αγωγή, την κρατική υποχρηματοδότηση των σχολείων, τις ελλείψεις σε καθηγητές και υποδομές, τη μετατροπή του σχολείου σε «παιδοφυλακτήριο».

«Πυκνώνουμε το ποτάμι της συλλογικής αγωνιστικής διεκδίκησης για να απαλλαγούμε από την εκμετάλλευση, τους εκβιασμούς, τη βία, ιδιαίτερα την εργοδοτική, κρατική», είναι το κάλεσμα που απευθύνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ