ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ
Συντονίζουν τα επόμενα βήματα του δίκαιου αγώνα τους

Αύριο Πέμπτη συνεδριάζει το Συντονιστικό για την οργάνωση της πάλης για τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα

Τη συνέχιση και την οργάνωση του αγώνα μπροστά στη νέα φάση των εξελίξεων στη ΛΑΡΚΟ θα συζητήσουν τα Σωματεία Εργαζομένων σε συνεδρίαση του Συντονιστικού τους, αύριο, Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., στον οικισμό της Λάρυμνας.

Με τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης να «τρέχουν», καθώς τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανοίξουν οι φάκελοι των δεσμευτικών προσφορών που κατατέθηκαν στους δύο διαγωνισμούς εκποίησης, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους προχωρούν στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας του εμβληματικού αγώνα που δίνουν. Αντιστέκονται στις προσπάθειες διάσπασης που συνεχίζουν να επιδιώκουν η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της, και από κοινού, όλα τα Σωματεία, έχοντας τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και ολόκληρης της εργατικής τάξης, συντονίζουν την πάλη τους για τη διασφάλιση της συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία τους γνωρίζουν καλά πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό απέναντι στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Οι συμβάσεις με τις οποίες παραμένουν στην εργασία τους και κέρδισαν μετά από σκληρό αγώνα, έχουν ημερομηνία λήξης. Το εργοστάσιο και τα μεταλλεία είναι σταματημένα και είναι άγνωστο το αν, πότε και κάτω από ποιες συνθήκες θα λειτουργήσουν ξανά. Η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ βρίσκεται στον «αέρα» και οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με την ανεργία, το ξεσπίτωμα και τα κοινωνικά πακέτα φτώχειας.

Γνωρίζουν επίσης ότι δεν έχουν να περιμένουν κάτι από την εξέλιξη των διαγωνισμών εκποίησης, καθώς ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους θα πεταχτούν στον δρόμο και τα χωριά τους θα έρθουν αντιμέτωπα με τον οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό.

Στο πλαίσιο αυτό στην αυριανή συνεδρίαση του Συντονιστικού των Σωματείων στη Λάρυμνα, αναμένεται να γίνει μία πρώτη εκτίμηση των τελευταίων εξελίξεων, να προσδιοριστεί η στάση των Σωματείων και των εργαζομένων και να σχεδιαστούν οι επόμενες αγωνιστικές δράσεις. Παράλληλα, να σημειώσουμε ότι τα Σωματεία βρίσκονται σε επαγρύπνηση για τυχόν βλαπτικές μεταβολές σε βάρος των εργαζομένων στις συμβάσεις εργασίας που υπογράφουν με τον ειδικό εκκαθαριστή, αλλά και για το ενδεχόμενο μη ανανέωσής τους.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ
Παραπονιούνται για τις ελλείψεις προσωπικού την ίδια στιγμή που προχωρούν σε απολύσεις

Την απόλυση συνδικαλιστή από την εργοδοσία της ξενοδοχειακής μονάδας «Grand Resort Lagonissi» καταγγέλλει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για παράνομη και εκδικητική απόλυση, απαιτώντας την ανάκλησή της και την επιστροφή του εργαζόμενου στη δουλειά.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Δευτέρα η εργοδοσία προχώρησε στην απόλυση του Γιώργου Ρίγγα, πρώην προέδρου του επιχειρησιακού Σωματείου και μέλους της διοίκησης του Παραρτήματος Νοτιοανατολικής Αττικής του κλαδικού Συνδικάτου. «Πρόκειται για μια ακόμη απόλυση συνδικαλιστή που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων, κόντρα στις επιδιώξεις της εργοδοσίας», υπογραμμίζει το Συνδικάτο. Οπως υπενθυμίζει, ο συγκεκριμένος εργαζόμενους «εναντιώθηκε μαζί με πολλούς άλλους συναδέλφους του στην παράνομη παρέμβαση της εργοδοσίας για την κατανομή των ηλεκτρονικών φιλοδωρημάτων και την παράνομη παρακράτησή τους».

«Η εργοδοσία επιδιώκει να βάλει εμπόδια στην οργάνωση των εργαζομένων, στη συνέχιση του αγώνα που δίνουμε όλο το καλοκαίρι για την υπογραφή τοπικής Συλλογικής Σύμβασης στα ξενοδοχεία με ικανοποιητικούς όρους, ενάντια στην εντατικοποίηση και την πολυαπασχόληση», αναφέρει το Συνδικάτο. Επισημαίνει ακόμα ότι η συγκεκριμένη απόλυση, που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων, αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόμενους στον κλάδο, σε μια περίοδο που οι εργοδότες παραπονιούνται πως δεν βρίσκουν προσωπικό «και παρ' όλ' αυτά προχωρούν στις απολύσεις έμπειρων εργαζομένων».

Ολοκληρώνεται το έγκλημα στο «Hilton»

Στο μεταξύ, στην ανεργία στέλνει η εργοδοσία στο ξενοδοχείο «Hilton» και τους λιγοστούς εργαζόμενους που έχουν απομείνει μετά το κύμα «οικειοθελών αποχωρήσεων» που σάρωσε το προσωπικό. Η ξενοδοχειακή μονάδα, που βρίσκεται σε διαδικασία ανακαίνισης, απέλυσε το προηγούμενο διάστημα με τη διαδικασία των «οικειοθελών αποχωρήσεων» τη μεγάλη πλειοψηφία των 350 εργαζομένων. Το σχέδιο μαζικής «εκκαθάρισης» είχε στόχο να απαλλαγεί η εταιρεία από τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, τη Συλλογική Σύμβαση, ώστε να λειτουργήσει μετά την ανακαίνιση απασχολώντας εργαζόμενους με «ευέλικτες» μορφές εργασίας, μέσω δουλεμπορικών γραφείων και εργολαβικών εταιρειών. Προκειμένου να υλοποιήσει το σχέδιο αυτό, η εργοδοσία δεν δίστασε να απολύσει μητέρες μικρών παιδιών, εργαζόμενες που ανήκουν σε μονογονεϊκές οικογένειες. Σήμερα, η επιχείρηση απολύει τους λιγοστούς εργαζόμενους που δεν δέχθηκαν να υπογράψουν «οικειοθελώς» την καταδίκη τους, ανάμεσα σε αυτούς εκλεγμένους συνδικαλιστές. Ετσι, απέλυσε τον Κώστα Παστό, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του επιχειρησιακού Σωματείου, γραμματέα του κλαδικού Συνδικάτου και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΕΤ).

Την Παρασκευή η Συνέλευση του Συνδικάτου

Στο παραπάνω φόντο θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη, στις 2 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Novotel» (Μιχαήλ Βόδα 4). Προκειμένου να διευκολύνει τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, το Συνδικάτο έχει προκηρύξει στάση εργασίας (από τη 1 μ.μ. έως τις 5 μ.μ.).

Μπροστά στην επίθεση της εργοδοσίας, το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους, τα επιχειρησιακά σωματεία, τα παραρτήματα και τις Επιτροπές Αγώνα να σχεδιάσουν την απάντησή τους. Να δώσουν συνέχεια στον αγώνα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στα ξενοδοχεία και τις επισιτιστικές επιχειρήσεις, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, με διασφάλιση του 5ήμερου - 8ωρου. «Συνεχίζουμε τη μάχη, όπως κάναμε όλο το καλοκαίρι, πάντα με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, αξιοποιώντας την ενότητα και την αλληλεγγύη», τονίζει το Συνδικάτο.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ για τις ζημιές από χαλαζοπτώσεις στις καλλιέργειες ελιάς

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα βιοπαλαιστές αγρότες

Να προχωρήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών που σημειώθηκαν σε εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών ελιάς Καλαμών και χοντροελιάς στο Καινούργιο και την Aβόρανη Αιτωλοακαρνανίας, απαίτησαν με δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στον ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο, χτες, βιοπαλαιστές αγρότες.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Καινούργιου, διεκδίκησαν να προχωρήσει η διαδικασία γρήγορα, εφόσον είναι ακόμη εμφανείς οι ζημιές, διαφορετικά, δεν θα υπάρχει ουσία κατάθεσης αιτήσεων αποζημιώσεων (αν περάσει κι άλλος χρόνος).

«Υπάρχει κίνδυνος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, να μείνουν βιοπαλαιστές αγρότες χωρίς εισόδημα», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννης Καρναβιάς, εξηγώντας ότι πρόπερσι η ελιά δεν είχε τιμή, πέρυσι η καταστροφή ήταν ολική απ' την ακαρπία (χωρίς να δοθούν αποζημιώσεις) και φέτος, σοβαρό χτύπημα έρχεται να δώσει το χαλάζι.

Οι παρευρισκόμενοι αγρότες στάθηκαν στην ανάγκη αλλαγής του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, ζήτησαν επίσης να πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις για τη λειτουργία του υποκαταστήματός του στον νομό και να δοθούν άμεσα όλες οι αποζημιώσεις για ζημιές, στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Επισήμαναν ότι άμεσα θα πραγματοποιήσουν νέες κινητοποιήσεις αν δεν δοθεί λύση στο πρόβλημά τους, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκαν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Σπύρο Κοτοπούλη, και ο Συνεταιρισμός Καινούργιου με τον πρόεδρό του, Περικλή Παπασάικα.

Παγκρήτιο αγροτικό συλλαλητήριο αύριο στο Ηράκλειο

Παγκρήτιο αγροτικό συλλαλητήριο στο Ηράκλειο διοργανώνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Σητείας, Ιεράπετρας, Σελίνου Χανίων και Τυμπακίου Ηρακλείου, αύριο, Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη, στη 1 μ.μ., στον χώρο του αερολιμένα Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης».

«Μαζικοποιούμε - ισχυροποιούμε τους Αγροτικούς μας Συλλόγους. Οργανώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, που μας ξεκληρίζει, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τη γη μας», σημειώνει ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων και καλεί σε μαζική συμμετοχή.

Αναδεικνύει μεταξύ άλλων τα προβλήματα που προκαλεί στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους το υπέρογκο και διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής και διεκδικεί άμεσα μέτρα ανακούφισης.

Στάσεις εργασίας στη «ΦΑΜΑΡ»

Δίωρες στάσεις εργασίας σε κάθε βάρδια, σήμερα Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη, έχουν προκηρύξει για τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις του ομίλου της «ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ» το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού και συναφών επαγγελμάτων Αττικής, Πειραιά και Νήσων και το επιχειρησιακό Σωματείο. Οι στάσεις εργασίας θα γίνουν από τις 6 π.μ. έως τις 8 π.μ. για την πρωινή βάρδια, από τις 2 μ.μ. έως τις 4 μ.μ. για απογευματινή βάρδια και τα τμήματα με ενδιάμεσο ωράριο, από τις 10 μ.μ. έως τις 12 μ. για τη νυχτερινή βάρδια.

Οι εργαζόμενοι και το Συνδικάτο διεκδικούν: Αυξήσεις στο 10% καθολικά και οριζόντια για όλους. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα ήδη τεράστια κενά σε όλο τον όμιλο. Να σταματήσει η ομηρία με τα εργολαβικά γραφεία και να μετατραπούν οι συμβάσεις εργασίας όλων των εργαζομένων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου «ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ». Να υπογραφεί άμεσα επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ «ΗΛΙΟΣ»
Συνεχής η κατρακύλα των συντάξεων

Μία στις 3 κύριες συντάξεις είναι κάτω από 500 ευρώ, μέση σύνταξη στα 650 ευρώ...

Καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να «μοιράζει» δεξιά και αριστερά «αυξήσεις στις συντάξεις» στην προπαγανδιστική σφαίρα, οι ίδιοι οι πραγματικοί συνταξιούχοι συνεχίζουν να βιώνουν μια ανυπόφορη κατάσταση εξαιτίας των τεράστιων αυξήσεων στο κόστος ζωής τους και ενώ οι συντάξεις τους, πέραν των μεγάλων περικοπών, για 12 ολόκληρα χρόνια δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ αύξηση.

Την κατρακύλα των συντάξεων έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος», με την καταβολή των συντάξεων του Αυγούστου. Σύμφωνα με αυτά, η μέση κύρια σύνταξη για αυτόν τον μήνα ήταν μόλις 699,22 ευρώ, η μέση επικουρική 175,7 ευρώ και το μέρισμα (δημόσιοι υπάλληλοι) 103,98 ευρώ μεικτά, ενώ το 33,9% των κύριων συντάξεων (939.774) ήταν κάτω από 500 ευρώ.

Μάλιστα, παίρνοντας ως μέτρο τη διάμεσο των κύριων συντάξεων αυτή διαμορφώθηκε στα 680,71 ευρώ για τις συντάξεις γήρατος, στα 416,28 ευρώ για τις συντάξεις θανάτου και στα 465,98 ευρώ για τις αναπηρικές.

Ακόμα πιο χαμηλότερα διαμορφώνονται οι νέες συντάξεις που υπολογίζονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές του νόμου Κατρούγκαλου - Βρούτση. Ετσι, η μέση σύνταξη που έδωσε ο ΕΦΚΑ, με οριστική συνταξιοδοτική απόφαση τον περασμένο Αύγουστο για 22.229 κύριες συντάξεις ήταν μόλις 652,76 ευρώ. Αντίστοιχα στο Δημόσιο η μέση κύρια σύνταξη ήταν 983,71 ευρώ, η επικουρική του ΕΤΕΑΕΠ 186,53 ευρώ και το μέρισμα 113,21 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ