ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ολοι οι εργαζόμενοι της πόλης στο πλευρό των απεργών της «Μαλαματίνας»

Νέα συγκέντρωση συμπαράστασης χτες. Ταυτόχρονη κινητοποίηση από σωματεία και στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα

...και την ίδια ώρα παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας
...και την ίδια ώρα παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας
Μέσα από μια μεγάλη και μαχητική συγκέντρωση συμπαράστασης ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης έστειλε και χθες δυνατό μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης της πάλης για να βγει νικηφόρος ο αγώνας των απεργών της «Μαλαματίνας». Οι απεργοί κλιμακώνουν τη δράση τους με συνέχιση των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων και συμμετοχή στη μεγάλη διαδήλωση του ΠΑΜΕ και των εργατικών συνδικάτων στη ΔΕΘ, το Σάββατο 10/9 στις 6 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Τη χθεσινή συγκέντρωση οργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα». Εργάτες και υπάλληλοι από μια σειρά χώρους και κλάδους δουλειάς, καθώς και φοιτητές, ένωσαν τη φωνή τους με τους απεργούς και τις οικογένειές τους στον δρόμο μπροστά από τα γραφεία της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στη συγκέντρωση συμμετείχε και αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Με τα πανό τους όλοι αποτύπωναν την απόφαση για «Νίκη στον αγώνα των απεργών της "Μαλαματίνας"» και με τα συνθήματά τους διαμήνυαν ότι «η τρομοκρατία δεν περάσει», θα σπάσει πάνω στον αποφασιστικό αγώνα της εργατιάς, που παλεύει ενωμένη και υπερασπίζεται τα δικαιώματά της.

Από το μπαλκόνι των γραφείων της ΠΟΕΕΠ, ο πρόεδρός της και πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου της «Μαλαματίνας», Γιάννης Φραγγίδης, ευχαρίστησε για το κύμα συμπαράστασης και την πολύμορφη αλληλεγγύη που εκφράζεται από εκατοντάδες σωματεία και άλλους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, και η οποία συνεχίζει να ξεδιπλώνεται όλο το διάστημα που διαρκεί ο αγώνας τους.

Συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη...

MotionTeam

Συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη...
Αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχονται από την εργοδοσία, στις διεκδικήσεις τους και κυρίως στην απόφαση των απεργών να συνεχίσουν μέχρι τη νίκη.

Στάθηκε ιδιαίτερα στη δύναμη της αλληλεγγύης και στην περιφρούρηση της απεργιακής μάχης, και μετέφερε την αποφασιστικότητα για συνέχιση του αγώνα, που όπως είπε «δεν αφορά μόνο εμάς, αφορά όλη την εργατική τάξη και κυρίως τη νεολαία. Οσο μας ρίχνουν, τόσο θα σηκωνόμαστε και θα αποκτάμε περισσότερη δύναμη να αντιμετωπίσουμε και τους νόμους τους και την καταστολή».

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης η οποία έφτασε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου επέδωσαν το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους. Μέσα από το ψήφισμα καταγγέλλουν την εργοδοτική επίθεση και καλούν την πολιτεία να βάλει φραγμό στην παράνομη δράση της εργοδοσίας, αλλά και στην αστυνομοκρατία που έχει επιβληθεί. Η πορεία συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε στην οδό Αγίου Δημητρίου στο ύψος του ΕΚΘ.

Μετέφεραν τη φωνή των απεργών έξω από το υπουργείο Εργασίας

Την ίδια ώρα που στη Θεσσαλονίκη εξελισσόταν το χθεσινό συλλαλητήριο, στην Αθήνα συνδικαλιστικές οργανώσεις πραγματοποιούσαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, σε μία ακόμα ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς της «Μαλαματίνας». Η παρέμβαση οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ενώ στο κάλεσμά της ανταποκρίθηκαν συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργαζόμενοι από μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς. Στην παρέμβαση συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον διευθυντή του υπουργείου, Κ. Αγραπιδά, διεκδικώντας να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, να παρθούν πίσω οι απολύσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η εργοδοσία και να ικανοποιηθεί το αίτημα των εργαζομένων για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης.

«Ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί. Η αλληλεγγύη που εισπράττουμε κάθε μέρα συνεχώς μεγαλώνει. Οι συνάδελφοί μας χάρη στην αλληλεγγύη που δέχονται, χάρη σε όλους εσάς, μπορούν και αντέχουν», υπογράμμισε ο Γιάννης Νιβορλής, οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΕΠ, χαιρετίζοντας την κινητοποίηση.

Την ανάγκη ο αγώνας των απεργών στη «Μαλαματίνα» να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων και των συνδικάτων τόνισε ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τροφίμων - Ποτών. «Αυτή η υπόθεση είναι υπόθεση όλων μας. Σε αυτό το μετερίζι θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας», είπε.


ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ
Την Πέμπτη η κινητοποίηση ενάντια στις προσπάθειες συγκάλυψης

Με στόχο να αποτραπεί η συγκάλυψη των εγκληματικών ευθυνών της εργοδοσίας «Χόχλας ΑΕΒΕ» για τον θάνατο των δύο εργατών και τον τραυματισμό ακόμη ενός από την έκρηξη σε δεξαμενή του ιχθυοτροφείου την περασμένη Κυριακή, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας οργανώνει καμπάνια ενημέρωσης στους χώρους δουλειάς. Χτες επισκέφτηκε τη «Fopen», βιομηχανία επεξεργασίας ψαριών στην περιοχή, όπου ανάμεσα στα άλλα ανέδειξε την ανάγκη να γίνει υπόθεση των εργαζομένων η εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας σε κάθε χώρο εργασίας. Αντίστοιχες δράσεις αναπτύσσουν και άλλα σωματεία, όπως ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Πρέβεζας που ενημέρωσε τους δημοτικούς υπαλλήλους στο δημαρχείο και στο εργοτάξιο καθαριότητας.

Ταυτόχρονα τα εργατικά σωματεία απευθύνουν κάλεσμα στην εργατική τάξη της περιοχής να δώσει μαζικό «παρών» στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας αύριο Πέμπτη στις 7.30 μ.μ. έξω από το δημαρχείο Πρέβεζας. Για την επιτυχία της κινητοποίησης προγραμματίζονται σήμερα περιοδείες σε επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ, σε σούπερ μάρκετ και στο εμπόριο.

Μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής

Το νέο θανατηφόρο «ατύχημα» καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, επισημαίνοντας ότι «τα μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής μέσα στους χώρους δουλειάς θεωρούνται κόστος για τους επιχειρηματίες και πλήττουν τα κέρδη τους». Παράλληλα τονίζει ότι κυβερνήσεις και αστικά κόμματα από κοινού έχουν διαμορφώσει με νόμους το ξεσάλωμα της εργοδοσίας, καταπατώντας τα εργατικά δικαιώματα, φτάνοντας στο σημείο να στέλνουν κάθε χρόνο στον τάφο δεκάδες εργαζόμενους, ενώ απαιτεί από τους αρμόδιους φορείς του κράτους να διαλευκάνουν τις αιτίες του θανατηφόρου δυστυχήματος, να αποδοθούν οι ευθύνες στην εργοδοσία, η οποία έχει και την κύρια ευθύνη και να παρθούν μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Σε καθεστώς «μαύρης» εργασίας ο 17χρονος διανομέας

Στο μεταξύ, σε καθεστώς «μαύρης», αδήλωτης και παράνομης εργασίας δούλευε ο 17χρονος Β. Μ., που έχασε τη ζωή του, το περασμένο Σάββατο, ενώ δούλευε ως διανομέας σε επιχείρηση εστίασης στη Σκάλα Ωρωπού. Για τα παραπάνω ενημερώνει η «Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας» (πρώην Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας), ύστερα από έλεγχο που, όπως αναφέρει, πραγματοποίησε στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Επίσης, αναφέρει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέταση των αιτιών του διπλού θανατηφόρου εργατικού «ατυχήματος» στην Πρέβεζα.

Ωστόσο η σχετική ανακοίνωση δεν μπορεί να κρύψει ούτε τις τεράστιες ελλείψεις της συγκεκριμένης Υπηρεσίας σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, σε σημείο που να καθιστά αδύνατους τους προληπτικούς ελέγχους, για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία όσο και των όρων εργασίας, σε τακτά χρονικά διαστήματα, ούτε τις κυβερνητικές ευθύνες για το μακελειό στους χώρους δουλειάς.

Μεταξύ άλλων, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν αναρτηθεί από το 2018 μέχρι σήμερα οι Ετήσιες Εκθέσεις Πεπραγμένων της Επιθεώρησης Εργασίας, κάτι που δείχνει την κατάσταση της υπηρεσίας και έως ένα ορισμένο βαθμό την κατάσταση στους χώρους δουλειάς.

Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των ελέγχων τόσο για τα μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) όσο και για τις εργασιακές σχέσεις είναι σταγόνα στον ωκεανό. Με βάση τα στοιχεία του 2017 απαιτούνταν 17 χρόνια για να γίνει μια φορά έλεγχος σε όλες τις επιχειρήσεις για μέτρα Υγείας και Ασφάλειας και 8 χρόνια για τις εργασιακές σχέσεις! Ως προς το προσωπικό, το 2017 υπηρετούσαν μόλις 373 επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων και 245 επιθεωρητές για την ΥΑΕ!


Συνδικαλιστικές διώξεις σε βάρος εργολαβικών εργαζομένων

Με προειδοποιητική στάση εργασίας απάντησαν το βράδυ της Δευτέρας οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Παπαστράτος»

Την απόλυση ενός εργαζόμενου και τη μετακίνηση άλλων δύο σε άλλο έργο καταγγέλλουν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής και η ΔΑΣ Εργαζομένων στην επιχείρηση «Παπαστράτος». Οι τρεις εργαζόμενοι δούλευαν στον «Παπαστράτο» μέσω εργολαβικής εταιρείας, ενώ ήταν μέλη της Σωματειακής Επιτροπής Εργολαβικών στην επιχείρηση.

Αντιδρώντας στην εκδικητική απόλυση και τις μετακινήσεις, οι εργαζόμενοι της εργολαβικής εταιρείας «Active Business Services» (ABS) στο εργοστάσιο του «Παπαστράτου» στον Ασπρόπυργο προχώρησαν το βράδυ της Δευτέρας σε προειδοποιητική στάση εργασίας (από τις 10 μ.μ. έως τις 11 μ.μ.). Είχαν προηγηθεί το Σαββατοκύριακο εξορμήσεις από το Σωματείο και τη Σωματειακή Επιτροπή και συζήτηση με τους εργαζόμενους για την ανάγκη αγωνιστικών πρωτοβουλιών προκειμένου να σταματήσουν οι διώξεις, να πάρει πίσω η εργοδοσία την εκδικητική απόφαση για απόλυση του ενός αλλά και για μετακίνηση των άλλων δύο συναδέλφων τους. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συνέλευση έξω από την πύλη του εργοστασίου και αποφάσισαν να παλέψουν για να πάρει πίσω η εταιρεία την απόφαση - δίωξη ενάντια στους εκλεγμένους εκπροσώπους τους στον χώρο. Στη συνέλευση και στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν επίσης εκλεγμένοι συνδικαλιστές από άλλα σωματεία της περιοχής, οι οποίοι δήλωσαν την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων.

Η απόλυση και οι μετακινήσεις είναι ενέργειες εκδικητικές, με τις οποίες η εργοδοσία διώκει τη συνδικαλιστική οργάνωση και διεκδίκηση. «Οι πραγματικοί λόγοι γι' αυτήν την απόφαση είναι ότι οι συνάδελφοι είναι πρωτοπόροι στον χώρο τους, ότι διεκδικούν συνολικά για τους συναδέλφους τους καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερους μισθούς, καλύτερους όρους δουλειάς. Ακριβώς γι' αυτήν τους τη στάση τούς είχαν εκλέξει οι συνάδελφοί τους στη Σωματειακή Επιτροπή του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Υπαλλήλων», σημειώνει η ΔΑΣ. Η δημιουργία της Σωματειακής Επιτροπής ενοχλεί την εταιρεία γιατί αναδεικνύει «τις ελλείψεις σε μέτρα ασφαλείας, τους χαμηλούς μισθούς, την εντατικοποίηση της δουλειάς, τα πολλά "ατυχήματα" που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στους εργολαβικούς συναδέλφους».

«Η διοίκηση της εταιρείας "Παπαστράτος" πρέπει να πάρει θέση γι' αυτά που συμβαίνουν στις εγκαταστάσεις της», τονίζει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, επισημαίνοντας πως οι τρεις εργολαβικοί που βρέθηκαν στο στόχαστρο εργάζονται για λογαριασμό της. Στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι θα αγωνιστεί «με όλα τα μέσα για να πάρει πίσω η εταιρεία την εκδικητική της απόφαση» και ότι θα παλέψει «από κοινού μαζί με τους συναδέλφους του "Παπαστράτου" και τους υπόλοιπους εργολαβικούς, καθώς και τους εργαζόμενους της περιοχής, μέχρι να δικαιωθούν οι τρεις συνάδελφοι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ