ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Αγωνίζονται και διεκδικούν στελέχωση και χρηματοδότηση κόντρα στα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ»

Ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» των συγχωνεύσεων και κλεισίματος νοσοκομείων, του αυταρχισμού και των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας διαμαρτυρήθηκαν προχτές οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Ιεράπετρας και μαζικοί φορείς της περιοχής, που βλέπουν το νοσοκομείο να αποψιλώνεται από προσωπικό, να συρρικνώνονται/καταργούνται πολύτιμες υπηρεσίες. Να σημειωθεί ότι μετά τις νέες παραιτήσεις των δύο ακτινολόγων και την αδυναμία του ενός που παραμένει να ανταποκριθεί, το Ακτινολογικό Τμήμα κλείνει, με τραγικές συνέπειες σε όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου.

Ενδεικτική των σχεδιασμών της κυβέρνησης είναι η πολυδιαφημισμένη προκήρυξη για «χιλιάδες προσλήψεις», η οποία στην περίπτωση του Νοσοκομείου Ιεράπετρας αφορά μια μόλις θέση γιατρού Παθολόγου, δύο θέσεις νοσηλευτών και ελάχιστου λοιπού προσωπικού.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο στη μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη του νομού εξυπηρετεί 40.000 μόνιμους κατοίκους, πολλαπλάσιο αριθμό τους θερινούς μήνες, καθώς μόνο οι εποχικοί εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο ξεπερνούν τις 2.500.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι η οριστική διαγραφή της διευθύντριας του Ακτινολογικού Τμήματος από τα μητρώα εργαζομένων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, όπως και η απογοήτευση του έτερου Ιατρού ακτινολόγου, ο οποίος σκέφτεται να παραιτηθεί, «θα σημάνει οριστικά και τη σφράγιση του Ακτινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου και κατά συνέπεια την ταφόπλακα στη λειτουργία του Οργανισμού.

Η αδιαφορία με την οποία η εκάστοτε κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα του Νοσοκομείου Ιεράπετρας έχει φέρει σε απόγνωση και θυμό τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτό. Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν πρόκειται μόνο για αδιαφορία, αλλά και για στρατηγική στοχοποίηση και αφαίμαξη του Οργανισμού του Νοσοκομείου (...) Ενημερωθήκαμε δε για δημιουργία κλινικής - Πολυϊατρείων στην Ιεράπετρα. Αν όντως ισχύει μήπως το όλο εγχείρημα της αποξήλωσης του Οργανισμού του Νοσοκομείου έχει σχέση με αυτό;», είναι το ερώτημα που θέτουν.

Να παραμείνει ανοιχτό και στελεχωμένο το Νοσοκομείο Ιεράπετρας απαιτεί και το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, το οποίο στηρίζει τις κινητοποιήσεις του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας. Και θέτει το ερώτημα κατά πόσο αυτή η υποβάθμιση αποτελεί κυβερνητική στρατηγική για τη μετατροπή του τελικά σε Κέντρο Υγείας. «Το Νοσοκομείο δεν σώζεται παρά μόνο με φωνή λαού», σημειώνει το Σωματείο.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε και στην προχτεσινή κινητοποίηση η Οργάνωση του ΚΚΕ, με την Μ. Κοτσυφάκη, δημοτική σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», να υπογραμμίζει την ανάγκη διασφάλισης και λειτουργίας ενός δημόσιου πλήρως στελεχωμένου Γενικού Νοσοκομείου που όχι μόνο θα σηκώνει το βάρος των αναγκών του λαού αλλά και θα εξασφαλίζει ένα αίσθημα ασφάλειας ως προς τη θωράκιση της υγείας όλων των κατοίκων και βρίσκεται στον αντίποδα της λειτουργίας με επιχειρηματικά κριτήρια. Κλείνοντας ανέδειξε ότι στην Ιεράπετρα υπάρχει πείρα όπου ο λαός μας ματαίωσε και καθυστέρησε τον σχεδιασμό που επανέρχεται ξανά και ξανά με όλες τις κυβερνήσεις.

Η υγεία του λαού της Ιεράπετρας δεν είναι κόστος!

Για το θέμα παρεμβαίνει και η Κομματική Οργάνωση Λασιθίου του ΚΚΕ, απαιτώντας την αναβάθμιση του Νοσοκομείου και της δημόσιας Υγείας. Η Οργάνωση του Κόμματος αναδεικνύει ότι στο πλαίσιο των αντιδραστικών κυβερνητικών σχεδιασμών για το «νέο ΕΣΥ» εντάσσονται και οι εξελίξεις για τις οποίες έγκαιρα έχει προειδοποιήσει, όπως για την ένταξη των νοσοκομειακών μονάδων της 7ης ΥΠΕ, μεταξύ αυτών και του Λασιθίου, στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ) και την εφαρμογή των Διαγνωστικών Ομοιογενών Ομάδων (DRGs). Αυτά «σηματοδοτούν την πλήρη μετατροπή της Υγείας σε ένα πανάκριβο εμπόρευμα, τη λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων με όρους αγοράς, ως επιχειρήσεων, που αντιμετωπίζουν τον ασθενή ως πελάτη και τους εργαζόμενους υγειονομικούς ως λειτουργικό κόστος, που απαιτείται η συνεχής συρρίκνωσή του! Εκεί αποσκοπεί και η συζήτηση που έχει ανοίξει για "αυτοχρηματοδοτούμενα και αυτόνομα" νοσοκομεία!», σημειώνει η Οργάνωση καταγγέλλοντας στον λαό τα σχέδια της κυβέρνησης να συγχωνευτούν κλινικές, να υποβαθμιστούν, έως και να κλείσουν νοσοκομεία όπως της Ιεράπετρας, ώστε «να αφήσουν τον απαραίτητο - για "βιώσιμα" υπερκέρδη - χώρο σε ιδιωτικές κλινικές».

Σάμος: Κινητοποίηση και στάση εργασίας την Παρασκευή

Σε κινητοποίηση με 3ωρη στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα προχωρήσει ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου, την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που έγινε την περασμένη Δευτέρα.

Στο επίκεντρο της ΓΣ τέθηκαν η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν ομόφωνα και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην εκχώρηση υπηρεσιών (σίτιση, καθαριότητα) σε εργολάβους, αφού «αυτό θα σημαίνει απολύσεις εργαζομένων, μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας και μεγαλύτερο κόστος για το Δημόσιο».

Στη συνέλευση τονίστηκε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της Υγείας δεν είναι κάτι καινούριο, έχουν ξεκινήσει χρόνια πριν και σε αυτό έχουν συμβάλει ανεξαρτήτως όλες οι κυβερνήσεις. «Αυτό επιβεβαιώνει και επεκτείνει και η σημερινή κυβέρνηση με τον νόμο για το "νέο ΕΣΥ" που προβλέπει επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», σημειώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων.

Στη συζήτηση τέθηκε και η επιτακτική ανάγκη για άρση της αναστολής που έχει επιβληθεί εδώ και έναν χρόνο στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, με τους εργαζόμενους και τον Σύλλογό τους να καταγγέλλουν την «απαράδεκτη τιμωρητική τακτική της κυβέρνησης που έχει αναστείλει όλα τα μέτρα εκτός από τις αναστολές εργασίας και εργαλειοποιεί τους ανεμβολίαστους για άλλους σκοπούς, όπως επέκταση των "ελαστικών" μορφών εργασίας και ιδιωτικοποιήσεις».

Παγχιακή κινητοποίηση σήμερα για την Υγεία

Παγχιακή κινητοποίηση πραγματοποιούν σήμερα, Τετάρτη, στη 1 μ.μ., στην κεντρική πλατεία (Βουνακίου) σωματεία και φορείς του νησιού, διεκδικώντας άμεσα μέτρα ενίσχυσης των δημόσιων μονάδων Υγείας του νησιού, με μόνιμο προσωπικό, κρατική χρηματοδότηση, επαρκή στόλο και πληρώματα του ΕΚΑΒ. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ ύστερα από αίτημα του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου, αποφάσισε να προκηρύξει 3ωρη στάση εργασίας, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, στα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ του νομού Χίου σήμερα, Τετάρτη (12 μ. - 3 μ.μ.), προκειμένου οι εργαζόμενοι του Δημοσίου να διευκολυνθούν για να μετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.


ΣΕΑΑΝ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑμεΑ
Σύσκεψη το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη για την οργάνωση του αγώνα

Ανοιχτή σύσκεψη - συζήτηση φορέων και χρονίως πασχόντων συνδιοργανώνουν το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, η Επιτροπή Γονέων και Κηδεμόνων παιδιών με διαβήτη και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 6 μ.μ. στην πλατεία πίσω από τη Μητρόπολη (σε περίπτωση κακοκαιρίας στην αίθουσα του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων - Αγίας Φιλοθέης 5, 1ος όροφος).

«Η επιχείρηση της κυβέρνησης να κόψει τα αναλώσιμα μέσα στο κατακαλόκαιρο των παιδιών με διαβήτη ήταν ουσιαστικά μια σαφής προειδοποίηση ότι έχουν σχέδιο οι ακριβές θεραπείες, τα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα και αναλώσιμα υψηλής τεχνολογίας και τα τεχνολογικά βοηθήματα για τα ΑΜΕΑ να φύγουν από την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ, στον βαθμό που υπήρχε, για να κινηθεί η ελεύθερη αγορά τους. Στη λογική αυτού που προωθούν από χρόνια όλες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ, της εξασφάλισης ενός ελάχιστου πακέτου παροχών και από εκεί και πέρα οι ασθενείς, οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους να πληρώνουν από την τσέπη τους, αν θέλουν κάτι παραπάνω», σημειώνεται στο κάλεσμα.

Οι φορείς υπογραμμίζουν ότι «οι περικοπές δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε», ενώ μεταφέρουν τη μεγάλη αγωνία των γονιών των παιδιών με χρόνιες παθήσεις (διαβήτη κ.λπ.) μπροστά στη νέα σχολική χρονιά, αφού σαν να μην έφταναν οι ελάχιστοι σχολικοί νοσηλευτές, «ήρθε και η απαράδεκτη εγκύκλιος του υπουργείου που βάζει τον γονιό να επιλέξει αν το παιδί του που έχει ανάγκη παράλληλης στήριξης θα έχει ειδικό παιδαγωγό ή νοσηλευτή».

Με τη σύσκεψη οι φορείς καλούν τους συλλόγους των διαβητικών, των χρονίως πασχόντων, των ΑμεΑ να πάρουν αποφάσεις συστράτευσης και αγώνα, με διεκδικήσεις προστασίας και ουσιαστικής ανακούφισης.


Δεκάδες χιλιάδες τα κρούσματα, 180 οι νεκροί σε μια βδομάδα

Ούτε συζήτηση για μέτρα ουσιαστικής προστασίας από την κυβέρνηση

«Σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουμε, μας κάνουν να πούμε με ασφάλεια ότι δεν θα υπάρξουν μέτρα. Τα μέτρα θα παραμείνουν στο πλαίσιο το οποίο ζήσαμε τώρα, δηλαδή ουσιαστικά μάσκα σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενδεχομένως σε νοσοκομεία», επανέλαβε και χτες ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, επιβεβαιώνοντας ότι τα μόνα «πρωτόκολλα» θα είναι αυτά της υπερμετάδοσης, σε συνθήκες μάλιστα που ο κορονοϊός μεταδίδεται παράλληλα με την έξαρση της γρίπης.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιμένει να κρατά εκτός συστήματος Υγείας πάνω από 2.000 υγειονομικούς που παραμένουν σε αναστολή, με τον υπουργό Υγείας να σημειώνει ότι «θα επανεξετάσουμε το μέτρο στον χρόνο τον οποίο λήγει», δηλαδή μετά τις 31 Δεκέμβρη!

Στο μεταξύ, και σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 29 Αυγούστου - 4 Σεπτέμβρη, 180 άνθρωποι με Covid έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό από την έναρξη της πανδημίας σε 32.757 νεκρούς (από τον περασμένο Ιούνη έχουν πεθάνει 2.912 άνθρωποι).

Το σύνολο των εισαγωγών στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 981 ασθενείς ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων μέχρι το τέλος της βδομάδας αναφοράς ήταν 101.

Καταγράφηκαν 40.100 νέα κρούσματα COVID-19, εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 23%, ενώ ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας αγγίζει τα 5 εκατομμύρια (4.804.982).

Επίσης, τη βδομάδα αναφοράς, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε 3 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν και πιο συγκεκριμένα σε Ηράκλειο (+90%), Πάτρα (+77%) και Αγιο Νικόλαο (+72%).

14 οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Μέχρι και χτες στην Ελλάδα 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ έχουν διαγνωστεί συνολικά 160 εγχώρια κρούσματα της λοίμωξης. Η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό σε ετήσια σχεδόν βάση κατά την τελευταία δεκαετία υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επιβεβαιώνοντας τις απειλές για τη δημόσια υγεία. Η κατάσταση οξύνεται χρόνο με τον χρόνο, καθώς πίσω από τις επικοινωνιακού χαρακτήρα δράσεις δήμων και Περιφερειών «κρύβεται» η απουσία των αναγκαίων ψεκασμών έναντι των κουνουπιών την κατάλληλη περίοδο. Η κυβέρνηση και σ' αυτόν τον τομέα απεμπολεί την ευθύνη της να αναλάβει την πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση, από τον κρατικό προϋπολογισμό, όλων των μέτρων και παρεμβάσεων που απαιτούνται για την έγκαιρη προστασία της δημόσιας υγείας και την εξασφάλιση ποιοτικής διαβίωσης στα λαϊκά στρώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ