ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Κινητοποίηση αύριο για την επιστροφή των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) προχωρά σε στάση εργασίας αύριο Πέμπτη (έναρξη βάρδιας - 12 μ.) και συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού με κεντρικό σύνθημα «Κλεμμένα είναι - Οι 161 κυκλαδικές αρχαιότητες να γυρίσουν στις Κυκλάδες».

Θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα συζητήθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το σχέδιο νόμου για την κύρωση της σχετικής συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του Μητροπολιτικού Μουσείου Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντέλαγουερ, σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα ιδιωτικής συλλογής 161 κυκλαδικών ειδωλίων που βρίσκονται στις ΗΠΑ. Ωστόσο, με βάση τη συμφωνία ο επαναπατρισμός των αρχαιοτήτων θα προκύψει μετά από 50 χρόνια, ενώ μέχρι τότε θα εκτίθενται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και μόνο κάποια από τα αρχαία θα έρχονται κατά διαστήματα στην Ελλάδα και θα εκτίθενται στο (ιδιωτικό) Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή.

Η συμφωνία αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής αύριο, και με αυτήν την αφορμή ο ΣΕΑ προχωρά στην απεργιακή κινητοποίηση, ενώ σε σχετική ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Παρά την πίεση όλων των βουλευτών της αντιπολίτευσης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν κατέθεσε κανένα έγγραφο για τον τρόπο απόκτησης των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων. Δεν υπάρχουν νομιμοποιητικά έγγραφα της Συλλογής Stern, που αποδεικνύουν την προέλευση και άρα τη νομιμότητά της, ούτε έχει ελεγχθεί η προέλευσή της από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ! Η υπουργός δεν κατέθεσε, επίσης, καμία επιστημονική τεκμηρίωση των αντικειμένων της Συλλογής από την οποία να τεκμαίρεται η αυθεντικότητα των κυκλαδικών αρχαιοτήτων. Δεν κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής - παρότι δεσμεύτηκε προφορικά ότι θα το κάνει - ούτε το καταστατικό του Ιδρύματος Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντέλαγουερ, στο οποίο έχει υπογράψει να παραχωρηθεί η κατοχή των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποχαιρέτησε τον σύντροφο Γ. Λυμπερόπουλο

Με θλίψη αποχαιρέτησε η Τομεακή Επιτροπή Ζακύνθου του ΚΚΕ τον σύντροφο Γιώργο Λυμπερόπουλο, που «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή στα 59 του χρόνια. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε χτες στην εκκλησία των Αγίων Πάντων, παρουσία συγγενών, συντρόφων, φίλων, αρκετών γνωστών του, αλλά και τιμητικής φρουράς από την ΤΕ Ζακύνθου, που σημείωσε: «Πάλεψε παλικαρίσια, όπως πάντα έκανε, και αφήνει ένα μεγάλο κενό στην Οργάνωση Ζακύνθου.

Μέχρι τελευταία στιγμή είχε έγνοια για τη δράση του Κόμματος και για τις εξελίξεις, και θα τον θυμόμαστε πάντα γελαστό και αισιόδοξο.

Η Τομεακή Επιτροπή Ζακύνθου εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην σύζυγό του, Μαρία, στους δυο γιους του και στους οικείους του».

«Don Giovanni» σήμερα και αύριο στη Ρόδο

Με την όπερα «Don Giovanni» του Μότσαρτ, που θα παρουσιαστεί στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο, σήμερα 7 και αύριο 8 Σεπτέμβρη, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ανοίγουν οι εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Ρόδου.

Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Φεστιβάλ με τον πολιτιστικό οργανισμό Teatro Grattacielo New York και την Camerata Bardi Vocal Academy NY, σε σκηνοθεσία του Ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη Stefanos Koroneos, καλλιτεχνικού και γενικού διευθυντή του Teatro Grattacielo, με διεθνείς λυρικούς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης αρχιμουσικού Αλκη Μπαλτά.

Ο «Don Giovanni» είναι μία από τις δημοφιλέστερες όπερες του Μότσαρτ, ο οποίος την είχε κατατάξει στα έργα του ως «opera buffa», δηλαδή κωμική όπερα, συγχρόνως όμως έχει και τραγικά στοιχεία. Η υπόθεση αφορά τις ερωτικές περιπέτειες του ακόλαστου Ισπανού ευγενούς Ντον Τζιοβάνι (Δον Ζουάν), που τον οδηγούν στην κόλαση. Οταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1787 συγκλόνισε το κοινό και τον κόσμο της Τέχνης, επηρεάζοντας βαθιά τις φιλοσοφικές και καλλιτεχνικές αντιλήψεις της εποχής.

Ερμηνεύουν: Lukas Johan Watzke (Don Giovanni), Valerio Morelli (Leporello), Lisa Algozzini (Donna Elvira), Stephanie Lorenz (Donna Anna), Diego Valdez (Don Ottavio), Clara Luz Iranzo (Zerlina), Konstantinos Palaiologou (Masetto), Rick Agster (Il Cοmmendatore). Συμμετέχει η νεαρή ηθοποιός Χριστιάνα Λαμπίρη.

Μουσική προετοιμασία: Παύλος Κόρδης. Σκηνικά - κοστούμια: Τάσος Πρωτοψάλτου. Φωτισμοί: Εμορφίλη Τσιμπλίδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ