ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»

-- Σε τροχιά πανεργατικού ξεσηκωμού και απεργιακής κλιμάκωσης τα σωματεία. Με συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα παίρνουν τη «σκυτάλη» από το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

-- Στην τελική ευθεία για το μεγάλο συλλαλητήριο του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη

-- Καμία ανοχή στις συνδικαλιστικές διώξεις και στην εργοδοτική τρομοκρατία

ΣΗΜΑ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΑΠΟ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Ολοι στον αγώνα για να μην πληρώσει ο λαός τα σπασμένα!

Την Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη η συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών. Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις

«Κλιμακώνουμε τον αγώνα - προετοιμάζουμε μεγάλη απεργιακή απάντηση των εργαζομένων, κόντρα στα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης και εργοδοτών»: Με το σύνθημα αυτό εργατικά συνδικάτα της Αττικής ετοιμάζονται να πάρουν τη σκυτάλη από το μεγάλο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ και καλούν σε συγκέντρωση την Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα. Αιτήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο είναι αυτά για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κατάργηση φόρων, μείωση τιμών και διαγραφή χρεών, μέτρα προστασίας από την πανδημία, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ενάντια στο χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης και των δημοκρατικών ελευθεριών.

Το κάλεσμα υπογράφουν μέχρι στιγμής: Τα Συνδικάτα Οικοδόμων, ΟΤΑ, Τύπου και Χάρτου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Φαρμάκου, Μετάλλου. Οι Σύλλογοι Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής. Τα Σωματεία Χρηματοπιστωτικού, Νοσοκομείου «Θριάσιο», Ενέργειας. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών. Το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Μέλλον».

«Τώρα ήρθε η ώρα να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας!Να οργανώσουμε την πάλη μας για αυξήσεις στους μισθούς, για είδη πρώτης ανάγκης και ρεύμα - καύσιμα φτηνά για τον λαό», απαντούν τα σωματεία στις προετοιμασίες για «δύσκολο χειμώνα» που κάνουν η κυβέρνηση και η εργοδοσία.

Σύσκεψη σήμερα, στις 20 Σεπτέμβρη συγκέντρωση στην Πάτρα

Μαζικό κάλεσμα συμμετοχής στους εργαζόμενους της πόλης, στον λαό και τους φορείς του να συμμετάσχουν στη σημερινή σύσκεψη στις 7.30 μ.μ. (στο ισόγειο των γραφείων του, Κολοκοτρώνη 20), για την οργάνωση της πάλης, την κλιμάκωση του αγώνα και με απεργιακή απάντηση, κόντρα στα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης και εργοδοτών, απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, που έχει εξαγγείλει και συγκέντρωση για την Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη (7 μ.μ., έξω από τα γραφεία του).

Στο Αγρίνιο

Σειρά αγωνιστικών πρωτοβουλιών για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους με την ακρίβεια αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

Ο συνδικαλιστικός φορέας αποφάσισε να προχωρήσει σε συγκεντρώσεις, στην Πάλαιρο την Πέμπτη 15 (7.30 μ.μ.) και στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου την Τρίτη 20 Σεπτέμβρη (7 μ.μ.), ενώ για την προετοιμασία των δράσεών του καλεί σε πλατιά σύσκεψη τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και τους λαϊκούς φορείς τη Δευτέρα 12 του μήνα (7 μ.μ., στα γραφεία του).

Ειδικά για την απόφαση πραγματοποίησης της κινητοποίησης στην κωμόπολη της Παλαίρου, όπου θα δρομολογηθούν και λεωφορεία απ' το Αγρίνιο (αφετηρία το ΕΚΑ στις 5.30 μ.μ.), ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Ντουντούμης, μας λέει: «Πρόκειται για μια περιοχή όπου συγκεντρώνεται μεγάλο κομμάτι εργαζομένων στον νομό, τόσο απ' τα έργα της Αμβρακίας οδού, όσο και σε άλλους κλάδους, όπως στον Τουρισμό και τις ιχθυοκαλλιέργειες. Εχουν ήδη αγοραστεί μεγάλες εκτάσεις για την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων και προβάλλονται στον λαό της περιοχής από κυβέρνηση, τοπικές αρχές, κόμματα τα οράματα των μεγαλοεπιχειρηματιών για την ανάπτυξη που αυτοί θέλουν. Κρύβουν ότι αυτή στηρίζεται στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, οι οποίοι, για παράδειγμα, στον Τουρισμό δουλεύουν με πάνω από 14 διαφορετικές εργασιακές σχέσεις για να αυγατίζουν τα κέρδη τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου. Την ίδια ώρα, ένας στους δύο εργαζόμενους δεν μπορεί να κάνει ούτε μια μέρα διακοπές».

Τονίζοντας ότι η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο του νομού λόγω αυτών των εξελίξεων, ανέφερε την ανάγκη να οργανωθεί αντίστοιχα και η πάλη των εργαζομένων, μεταξύ άλλων, για ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, πάνω από το ύψος του πληθωρισμού, για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, για κατάργηση όλων των ληστρικών φόρων στα καύσιμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης κ.α. «Απ' αυτό μας το κάλεσμα δεν περισσεύει κανείς εργαζόμενος, κανένας άνθρωπος του μόχθου, λόγος και για τον οποίο απευθυνόμαστε πλατιά οργανώνοντας τον αγώνα μας και με διαφορετικές δράσεις όπως αυτή στην Πάλαιρο», είπε ο Γιώργος Ντουντούμης, καλώντας και στη σύσκεψη της Δευτέρας.

Συσκέψεις και εκδηλώσεις για την οργάνωση του αγώνα

Σε Γενική Συνέλευση καλεί το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής αύριο, Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη, στις 2 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Novotel» (Μιχαήλ Βόδα 4). Προκειμένου να διευκολύνει τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, το Συνδικάτο έχει προκηρύξει στάση εργασίας (από τη 1 μ.μ. έως τις 5 μ.μ.). Το θέμα της συνέλευσης είναι η οργάνωση του αγώνα στα ξενοδοχεία και τις επισιτιστικές επιχειρήσεις για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, με διασφάλιση του 5ήμερου - 8ωρου.

Το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία «Μέλλον» καλεί σε συγκέντρωση αύριο, Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη, στις 8.30 μ.μ., έξω από την έδρα της εταιρείας.

Στο 3ο Εργατικό Φεστιβάλ, αύριο, Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Εθνοσυνελεύσεως - Πρόνοιας Ναυπλίου, καλεί το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αργολίδας - Κορινθίας.

Τη Δευτέρα 12 Σεπτέμβρη, στις 10.30 π.μ., παράσταση διαμαρτυρίας οργανώνουν τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας και ΟΑΕΕ Αγρινίου και περιχώρων στον ΕΦΚΑ της πόλης.

Ρεύμα φτηνό για όλο τον λαό!

Κινητοποιήσεις την Τρίτη 13 Σεπτέμβρη σε παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας

Ταυτόχρονες κινητοποιήσεις στα κεντρικά γραφεία παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, με κεντρικό σύνθημα «Ρεύμα φτηνό για όλο τον λαό», οργανώνουν σωματεία και φορείς από την Αττική, δίνοντας διεκδικητική απάντηση στη ζοφερή κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά, με τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος να ροκανίζουν το πετσοκομμένο εισόδημα, ενώ πολλαπλασιάζονται οι διακοπές λόγω χρεών.

Οι κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 13 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στους εξής παρόχους: ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30, Αθήνα), «Protergia» (Αρτέμιδος 8, Παράδεισος Αμαρουσίου), NRG (Λεωφόρος Κηφισίας και Σοφοκλέους, Μαρούσι), «Watt & Volt» (Αγίου Μελετίου 162, Αθήνα), «Volterra» (Αμαρουσίου Χαλανδρίου 16, Μαρούσι), «Elpedison» (Αμαρουσίου Χαλανδρίου 18-20, Μαρούσι), «Φυσικό Αέριο Αττικής» (Λ. Κηφισίας 108, Αθήνα), «Ηρων» (Λ. Κηφισίας 124, Αθήνα).

Καμία οικογένεια δεν θα κρυώνει στο ίδιο της το σπίτι

Το μήνυμα του ΠΑΜΕ στην ανακοίνωση - κάλεσμα στις κινητοποιήσεις είναι ξεκάθαρο για όλους: «Τα ψέματα τελείωσαν! Καμία οικογένεια δεν θα υπάρξει που θα κρυώνει μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Κανείς μαθητής δεν θα ξεπαγιάζει την ώρα που θα κάνει μάθημα. Κανένας άνθρωπος δεν θα αθλείται σε συνθήκες Ανταρκτικής. Δεν θα τους το επιτρέψουμε και ξέρουμε τον τρόπο. Η ισχυροποίηση της οργάνωσής μας, η μαζικοποίηση των σωματείων μας, η ανάπτυξη της πάλης, είναι η δύναμή μας».

Αναδεικνύει τις αιτίες των αυξήσεων στην Ενέργεια, δηλαδή τη στρατηγική για τη στήριξη των κερδών του κεφαλαίου που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ, η οποία τάχα ετοιμάζει τώρα «ευρωπαϊκή λύση», και απευθυνόμενο στους εργαζόμενους τονίζει ότι λύση δεν μπορούν να δώσουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις. Γι' αυτό «τώρα είναι ανάγκη όσο ποτέ να εμπιστευτούμε τη δική μας δύναμη, να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας. Για να γίνουν η κατοικία, η Ενέργεια, το νερό, αγαθά προσβάσιμα από όποιον τα έχει ανάγκη και όχι πανάκριβα εμπορεύματα, όπως είναι σήμερα».

Σωματεία και φορείς απαιτούν: Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και πετρελαίου θέρμανσης. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε καύσιμα και Ενέργεια. Να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να το πληρώσουν και να επανασυνδεθούν κομμένα ρεύματα, με μόνη προϋπόθεση τη συμφωνία σε διακανονισμό, χωρίς προκαταβολή και με πολλές χαμηλές δόσεις για αποπληρωμή των λογαριασμών. Καμία διακοπή παροχής ρεύματος και φυσικού αερίου στις σχολικές μονάδες.

Συνταξιούχος χωρίς ρεύμα 7 μήνες!

Το τραγικό περιστατικό συνταξιούχου γυναίκας, της Β. Θ., που ζει στις Εργατικές Κατοικίες του Προφήτη Ηλία στο Μενίδι και είναι 7 μήνες χωρίς ρεύμα (!), καταγγέλλει το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αχαρνών.

Αναφέρει ότι το χρέος της προς τη ΔΕΗ, μετά από πρόστιμα και τόκους, έχει φτάσει τα 3.500 ευρώ. Η συνταξιούχος προσπάθησε για έναν λογικό διακανονισμό, όμως «η ΔΕΗ ζητούσε 1.000 ευρώ προκαταβολή και δόση των 420 ευρώ, που εξαρχής ήταν γνωστό ότι δε θα μπορούσε να αποπληρώσει, αφού το μοναδικό εισόδημα της συναδέλφισσας ήταν το επίδομα ΚΕΑ (σ.σ. Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), δηλαδή 200 ευρώ, το οποίο όμως και αυτό κόπηκε, λόγω της πενιχρής σύνταξης που παίρνει, 350 ευρώ».

Μάλιστα, «παρότι ζει στα σκοτάδια εδώ και 7 μήνες, οι λογαριασμοί συνεχίζουν να έρχονται, αποτελούμενοι από τις πάγιες χρεώσεις, δηλαδή τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τα δημοτικά τέλη, τα τέλη για τις ΑΠΕ κ.λπ., και μάλιστα πάνω από 150 ευρώ ο κάθε λογαριασμός».

Τέτοιες καταστάσεις, τονίζει το Σωματείο, «δείχνουν τη βαρβαρότητα απέναντι στον λαό τόσο από τις κυβερνήσεις όσο και από τον δήμο, την Περιφέρεια και τις επιχειρήσεις Ενέργειας. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για συνανθρώπους μας που η ζωή τους έχει γίνει κόλαση. Ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση μέσω επιδοτήσεων δίνει πακτωλό χρημάτων στις επιχειρήσεις Ενέργειας». Το Σωματείο τονίζει πως «το αν ζει, όπως ζει, η συναδέλφισσά μας οφείλεται στη λαϊκή αλληλεγγύη» και απαιτεί «να διαγραφεί το χρέος και να αποκατασταθεί άμεσα η ηλεκτροδότηση, παίρνοντας υπόψη ότι η συγκεκριμένη γυναίκα ανήκει σε ευπαθείς ομάδες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ