ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο σήμερα στην Αθήνα
  • Στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια, βροντοφωνάζουν: Εξω η αστυνομία από τις σχολές!
  • Για τρίτη μέρα χτες οι φοιτητές έξω από τις πύλες των Ιδρυμάτων, απέναντι στη νέα προκλητική εμφάνιση της αστυνομίας

Με μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο σήμερα στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια συνεχίζουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας τις αλλεπάλληλες δράσεις τους ενάντια στην εγκατάσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές.

Με αποφάσεις τους συμμετέχουν στο σημερινό συλλαλητήριο οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Βιολογικού, Μαθηματικού, Κοινωνιολογίας, Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Ιατρικής ΕΚΠΑ, Παντείου, Αρχιτεκτονικής, Τοπογράφων ΕΜΠ, Μηχανολόγων Μηχανικών ΠΑΔΑ, ΑΣΠΑΙΤΕ. Επίσης, οι Σύλλογοι Διοικητικού Προσωπικού ΕΜΠ και ΕΚΠΑ, ο Σύλλογος Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού ΕΜΠ και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Χτες, για τρίτη μέρα, αστυνομικές δυνάμεις έκαναν νέα προκλητική εμφάνιση έξω από την Πολυτεχνειούπολη και την Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου. Η κυβέρνηση έστειλε και πάλι δυνάμεις της πανεπιστημιακής αστυνομίας, οι οποίες συνοδεύονταν και από δυνάμεις των ΜΑΤ, στο πλαίσιο της πολιτικής καταστολής που θέλει να επιβάλει πάση θυσία και ενώ οι φοιτητές με τις δυναμικές και μαζικές παρεμβάσεις τους τις προηγούμενες μέρες απέτρεψαν την είσοδο της αστυνομίας στις σχολές τους. Στην είσοδο της Πανεπιστημιούπολης οι φοιτητές σήκωσαν πανό με σύνθημα «Εξω η πανεπιστημιακή αστυνομία από τις Σχολές. Οι φοιτητές παλεύουμε για μόρφωση και δωρεάν σπουδές», εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην πανεπιστημιακή αστυνομία, που έρχεται να προστατεύσει το πανεπιστήμιο - επιχείρηση, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών και της κοινωνίας.

«Τη στιγμή που οι οικογένειές μας στενάζουν από τα βάρη της ακρίβειας, των τιμών του ρεύματος, που χιλιάδες φοιτητές αγωνιούν για το αν θα βρουν δωμάτιο στην Εστία, αν θα τα βγάλουν πέρα με το νοίκι, αν το Τμήμα τους θα έχει τους απαραίτητους καθηγητές τη νέα χρονιά, η κυβέρνηση επιλέγει να απαντήσει στις δίκαιες διεκδικήσεις μας με την παρουσία της αστυνομίας και μάλιστα εν μέσω εξεταστικής. Οι προφάσεις της κυβέρνησης περί δήθεν "πάταξης της εγκληματικότητας" δεν πείθουν ούτε μικρά παιδιά, αφού οι δυνάμεις καταστολής επιτίθενται σε απλούς φοιτητές. Με την κρατική καταστολή επιχειρεί να "προστατεύσει" την επιχειρηματική δράση, την εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας, την προώθηση του νέου νόμου - πλαισίου, από τους αγώνες των φοιτητών», σημειώνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Με αμείωτη ένταση, αποφασιστικά συνεχίζουν τον αγώνα

Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, μαζί με πανεπιστημιακούς, εργαζόμενους στα ΑΕΙ και με τη συμπαράσταση πλήθους σωματείων και κόσμου, βρίσκονται ουσιαστικά κάθε απόγευμα στις πύλες των campus, όπου η κυβέρνηση επιμένει από τη Δευτέρα να στέλνει τις λεγόμενες Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) μαζί με άλλες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Με τη μαζική τους παρουσία και την αποφασιστικότητά τους φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζόμενοι έχουν αποτρέψει την είσοδο της αστυνομίας στις σχολές. Εχουν αναδείξει ότι με την ένταση της καταστολής η κυβέρνηση επιχειρεί να «προστατεύσει» την επιχειρηματική δράση των Ιδρυμάτων και την προώθηση του νέου νόμου - πλαισίου, από τους αγώνες των φοιτητών, ενώ την ίδια στιγμή δεν λύνει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα και τις ελλείψεις των πανεπιστημίων.

Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για να μην εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη και οργανώνουν πολύμορφες δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, εκατοντάδες υπογραφές πανεπιστημιακών και διδασκόντων συγκέντρωσε μέσα σε λίγες ώρες το κείμενο καταδίκης της καταστολής το οποίο διακινείται διαδικτυακά και που μεταξύ άλλων σημειώνει: «Τα πανεπιστήμια χρειάζονται προσωπικό, διδάσκοντες, υποδομές, ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας. Εκεί να διοχετευθούν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που δίνει η κυβέρνηση για τη σύσταση αστυνομίας στα πανεπιστήμια». Οι πανεπιστημιακοί που συνυπογράφουν δηλώνουν ότι «δεν δεχόμαστε να εργαζόμαστε σε καθεστώς αστυνόμευσης και τρομοκρατίας» και ενώνουν τις φωνές τους με τους φοιτητές στο δίκαιο αίτημα: Εξω η αστυνομία από τις σχολές!

Από την πλευρά τους οι φοιτητές, που βρέθηκαν και χτες το απόγευμα - όπως και τις προηγούμενες μέρες - στις πύλες των Ιδρυμάτων, συνεχίζουν αύριο Παρασκευή, με σύσκεψη συντονισμού των φοιτητικών συλλόγων για να συζητήσουν τη συνέχεια της δράσης τους. Η σύσκεψη θα γίνει στις 7 μ.μ., στην πύλη της Πανεπιστημιούπολης της Ούλωφ Πάλμε.

Εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή τους στην πανεπιστημιακή αστυνομία, Φοιτητικοί Σύλλογοι της Πάτρας προχωρούν σήμερα Πέμπτη στις 12 μ. σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών, και την Τρίτη 13 Σεπτέμβρη σε κινητοποίηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Προτεραιότητες μακριά και απέναντι από τις πραγματικές ανάγκες

Η απόσταση που χωρίζει τις πραγματικές ανάγκες και αγωνίες της εκπαιδευτικής κοινότητας από τις προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση αναδείχτηκε για μία ακόμα φορά, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της υπουργού Παιδείας μπροστά στην έναρξη μίας νέας σχολικής χρονιάς.

Τη στιγμή που τα ερωτηματικά χτυπούν κόκκινο για το ζήτημα της λειτουργίας του σχολείου σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης και αποφάσεων για μείωση της κατανάλωσης Ενέργειας στο Δημόσιο, για το πώς οι οικογένειες θα ανταποκριθούν στα φροντιστήρια και τις άλλες δαπάνες για τη μόρφωση των παιδιών τους, για το αν φέτος θα έχουν η κάθε τάξη - το κάθε μάθημα τον εκπαιδευτικό τους, το υπουργείο εξαντλεί τον «σεβασμό σε μαθητές, φοιτητές, καταρτιζόμενους, εκπαιδευτικούς, στελέχη, γονείς» σε κάτι ανέξοδο, στην ανακοίνωση ημερομηνιών των πανελλαδικών εξετάσεων της έναρξης και λήξης της χρονιάς πριν ξεκινήσει... Ωστόσο, η λαϊκή οικογένεια δεν πάσχει από έλλειψη προγραμματισμού και γνωρίζει καλά πότε πρέπει να πληρώσει από το πενιχρό εισόδημα τους φουσκωμένους λογαριασμούς, τα φροντιστήρια, τις εξωσχολικές δραστηριότητες, τα σελφ τεστ από την τσέπη της...

Η υπουργός Παιδείας απαρίθμησε για μία ακόμα φορά τις «καινοτομίες» που εισάγονται στα σχολεία, δηλαδή την εφαρμογή του νέου προσανατολισμένου ακόμα περισσότερο στις δεξιότητες αυτόνομου σχολείου. Μεταξύ αυτών η αξιολόγηση σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικού έργου, του εκπαιδευτικού συστήματος (Ελληνική PISA) και εκπαιδευτικών, η Τράπεζα Θεμάτων, τα νέα προγράμματα σπουδών, η λειτουργία του ολοήμερου σχολείου με διευρυμένο ωράριο, η αυτονομία σχολικών μονάδων, το νέο πρόγραμμα υπό τον τίτλο «ΦΙΛΙΑ» που αφορά την προστασία από κάθε μορφής σχολικό εκφοβισμό.

Κατά τ' άλλα, στις «προκλήσεις του φετινού χειμώνα» που αναγνώρισε ότι είναι μεγάλες, η απάντηση του υπουργείου Παιδείας είναι ότι το υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδοτεί τις σχολικές επιτροπές και έχει προγραμματίσει έκτακτα κονδύλια, χωρίς βέβαια κάτι τέτοιο να καθησυχάζει, αφού οι ανάγκες είναι τεράστιες σε σχέση με τη χρηματοδότηση. Δήλωσε πως το υπουργείο παρακολουθεί τις εξελίξεις της πανδημίας, ωστόσο στην πράξη ανοίγει τα σχολεία χωρίς καν τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας και επιτήρησης και χωρίς δωρεάν τεστ.

Για τις συνθήκες διαβίωσης των εκπαιδευτικών, η υπουργός παρέπεμψε στο στοιχειώδες μέτρο των εκπτώσεων στη μετακίνηση των αναπληρωτών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας που ανακοινώθηκε, έκανε λόγο για πρωτοβουλίες που υπάρχουν σε επίπεδο Τοπικής Διοίκησης και σημείωσε ότι εξετάζεται ένα σχέδιο για κίνητρα και για άλλες κατηγορίες δημόσιων λειτουργών να υπηρετήσουν σε ακριτικές και δυσπρόσιτες περιοχές και θα γίνουν ανακοινώσεις όταν υπάρχουν σχετικές αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια επιβολής της παρουσίας της αστυνομικής αστυνομίας παρά τις άμεσες κινητοποιήσεις φοιτητών, πανεπιστημιακών και εργαζομένων στα πανεπιστήμια απέναντι στην πανεπιστημιακή αστυνομία, τον αντιδραστικό χαρακτήρα του μέτρου και τη σύνδεσή του με την ένταση της επιχειρηματικής λειτουργίας του πανεπιστημίου, η υπουργός Παιδείας απάντησε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει «στην ουσιαστική αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος», απέναντι σε «νέες μειοψηφίες που μπορεί να είναι θορυβώδεις». Σημείωσε πως οι Ομάδες Προστασίας των Ιδρυμάτων εντάσσονται σε μία σειρά μέτρων με πρώτο την «αποκατάσταση του ασύλου στην πραγματική του έννοια», με έναν από τους πρώτους νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2019, χωρίς βέβαια έκτοτε να δόθηκε καμία απάντηση στα αδιέξοδα, στα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι που σπουδάζουν, αλλά αντίθετα να εντείνονται...

Οπως ανακοινώθηκε χτες υπό τον τίτλο «Ολα πιο νωρίς», το διδακτικό έτος ξεκινά στις 12 Σεπτέμβρη και ολοκληρώνεται στις 15 Ιούνη για Νηπιαγωγεία και Δημοτικά. Στα Γυμνάσια τα μαθήματα ολοκληρώνονται 30 Μάη με εξετάσεις από 15 Ιούνη, στα Λύκεια στις 19 Μάη με τις ενδοσχολικές εξετάσεις να ξεκινούν στις 30 Μάη για τη Γ' τάξη και στις 15 Ιούνη για τις υπόλοιπες. Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν σε ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια στις 2 - 12 Ιούνη, σε ημερήσια και εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια στις 1 - 16 Ιούνη και τα ειδικά μαθήματα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα εξεταστούν από 17 έως και 29 Ιούνη. Στα ΑΕΙ, οι εγγραφές των επιτυχόντων ολοκληρώνονται στις 9 Σεπτέμβρη ηλεκτρονικά, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, νωρίτερα θα ολοκληρωθούν οι μετεγγραφές.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Για τη συγκρότηση του προεδρείου της ΟΛΜΕ

«Δεν χωράει καμία αναμονή - καμία αυταπάτη, τώρα η Ομοσπονδία και οι ΕΛΜΕ να μπουν μπροστά, να οργανώσουν την πάλη με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των συναδέλφων και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών» σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», με αφορμή τη σύγκληση για τρίτη φορά του ΔΣ της ΟΛΜΕ με σκοπό τη συγκρότηση του προεδρείου.

Η ΑΣΕ στήριξε την πάγια θέση που έχει σε όλα τα σωματεία του κλάδου για αντιπροσωπευτικό - αναλογικό προεδρείο με βάση την εκλογική δύναμη της κάθε παράταξης. Οπως σημειώνει απευθυνόμενη στους εκπαιδευτικούς, «δυστυχώς για μια ακόμα φορά η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρώθηκε, παρότι ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ συμφώνησαν και στις 3 προηγούμενες συνεδριάσεις με αυτή τη θέση. Είναι πρωτοφανές στην ιστορία της Ομοσπονδίας η συγκρότηση του Προεδρείου να γίνεται σε δόσεις και να μην έχει ολοκληρωθεί ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά.

Η ηγεσία των "Παρεμβάσεων" επέμεινε στη γνωστή και αδιέξοδη θέση: "Για προγραμματικό προεδρείο, το οποίο δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί με τον υπάρχοντα συσχετισμό", αναπολώντας προφανώς την περίοδο της προγραμματικής τους σύγκλισης με τις δυνάμεις των ΣΥΝΕΚ.

Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις εκλέχθηκε πρόεδρος από την παράταξη της ΔΑΚΕ, γραμματέας από την παράταξη των ΣΥΝΕΚ, αντιπρόεδρος από την "Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών". Μόλις η διαδικασία έφτασε στην εκλογή του ταμία, που αναλογεί στην τέταρτη δύναμη ("Παρεμβάσεις"), με βάση τη θέση μας για αναλογικό και αντιπροσωπευτικό προεδρείο το οποίο και προτείναμε, η παράταξη της ΔΑΚΕ ζήτησε διακοπή της διαδικασίας.

Θεωρούμε ότι αυτή η αναβλητικότητα στη συγκρότηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ αποπροσανατολίζει τη συζήτηση στο ίδιο το ΔΣ, δημιουργώντας δυσκολίες στην ίδια την Ομοσπονδία να παίξει τον ρόλο της σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο τόσο για τον κλάδο όσο συνολικά για τους εργαζόμενους», σημειώνει η ΑΣΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ