ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΟΔΗΓΙΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Κίνητρα και εμπορία προσωπικών δεδομένων για τις ψηφιακές μπίζνες των ομίλων

Από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, μαζί και με το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής την ενσωμάτωση ενός ακόμα πακέτου αντιδραστικών Οδηγιών της ΕΕ που αφορούν την προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου στις στρατηγικές επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων, στην προκειμένη περίπτωση σε αυτή της «ταχύτερης ψηφιακής μετάβασης». Ταυτόχρονα, οι Οδηγίες αυτές αυξάνουν τους κινδύνους για τα προσωπικά δεδομένα, που ήδη με βάση το αντιδραστικό πλαίσιο είναι «βορά» σε επιχειρηματικούς ομίλους και κάθε λογής κρατικές και άλλες υπηρεσίες.

Πρόκειται για την Οδηγία 2019/770, που αφορά τις συμβάσεις για την προμήθεια ψηφιακού περιεχομένου και υπηρεσιών, και την 2019/771, που αφορά κυρίως το κομμάτι του ηλεκτρονικού εμπορίου. Είναι αξιοσημείωτο ότι στο άρθρο 4 των συμβάσεων αυτών προβλέπεται πως δεν επιτρέπεται στα κράτη - μέλη να παρεκκλίνουν από το συγκεκριμένο πλαίσιο των κανόνων που θέτουν, δηλαδή τα κράτη στερούνται ακόμα και το δικαίωμα να εισάγουν στο εθνικό τους Δίκαιο κάποιες διατάξεις τις οποίες θεωρούν ευνοϊκότερες για την προστασία των καταναλωτών ή αυστηρότερα μέτρα για τις εμπορικές επιχειρήσεις που δεν τηρούν τα προβλεπόμενα.

Οι συμβάσεις κατατέθηκαν με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο και καταψήφισε το ΚΚΕ. Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα, οι Οδηγίες αυτές δεν αφορούν την προστασία του καταναλωτή, είναι δε εχθρικές απέναντι στα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων - επαγγελματιών.

Διακηρυγμένος στόχος των Οδηγιών, τόνισε, είναι η ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων για την ανάπτυξη του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου και η κυριαρχία των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στις διακρατικές συναλλαγές. Γι' αυτόν τον σκοπό διαμορφώνεται ανάλογα και το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να επιτευχθούν η μεγαλύτερη ενοποίηση της καπιταλιστικής ενιαίας αγοράς της ΕΕ και η παροχή ενιαίων και σταθερών κανόνων στις επιχειρήσεις. «Είναι κατευθύνσεις ενταγμένες στο πλαίσιο της ενιαίας ψηφιακής αγοράς και της ψηφιακής μετάβασης, που είναι πεδία για επενδυτική διέξοδο σε συσσωρευμένα κεφάλαια, και θα συμβάλουν στην ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου», επεσήμανε.

Οσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα, ειδικά το άρθρο 5, σημείωσε ότι αφήνονται πολλά περιθώρια «για το πώς θα μπορεί η εταιρεία, το μονοπώλιο, η επιχείρηση που έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών να τα αξιοποιήσει». Αλλωστε, συνέχισε η Μ. Κομνηνάκα, με μια σειρά Οδηγίες που έχουν ψηφίσει ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ έχει δημιουργηθεί ένα σκοτεινό, άθλιο πλαίσιο που έχει απογειώσει τη μαζική - συλλογική αποθήκευση, επεξεργασία και εμπορία των προσωπικών δεδομένων, όπως φαίνεται και με την υπόθεση των υποκλοπών.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Θ. Ζεμπίλης, χωρίς να κρύβει λόγια, ανέφερε ότι με τις Οδηγίες αυτές «η ΕΕ καταστρώνει τη δική της στρατηγική, στοχεύοντας να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα σημαντικά εμπόδια, προκειμένου να ανταγωνιστεί χώρες όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών», κατηγορώντας την κυβέρνηση - διά της εισηγήτριάς του, Σ. Ελευθεριάδου - για καθυστέρηση στην εφαρμογή των Οδηγιών, ενώ σε μια προσπάθεια να εξωραΐσει τον χαρακτήρα των Οδηγιών επιχείρησε να πείσει ότι από το διασυνοριακό εμπόριο θα έχουν οφέλη και οι μικροί έμποροι, την ώρα που εξαιτίας των αντιλαϊκών μέτρων όλων των κυβερνήσεων δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα.

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
Προσβλητικές για τους απόστρατους οι εκδηλώσεις της ΕΑΑΣ σε Γράμμο - Βίτσι

«Είναι απαράδεκτη, προσβλητική και δεν τιμά τους απόστρατους συναδέλφους η διοργάνωση τέτοιου είδους εκδηλώσεων από την ΕΑΑΣ, πολύ δε περισσότερο με τη συμμετοχή νοσταλγών του Χίτλερ, των Ταγμάτων Ασφαλείας και της δικτατορίας», τονίζει η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) σχετικά με τις αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από την Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) στον Γράμμο και στο Βίτσι. Σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΘΑ:

«Σε κλίμα άκρατου αντικομμουνισμού και παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας πραγματοποιήθηκε στις 28/8/2022 εκδήλωση υπέρ των πεσόντων και εορτασμός της "επετείου της νίκης" του κυβερνητικού στρατού στις επιχειρήσεις στον Γράμμο και στο Βίτσι της 29 Αυγούστου 1949. Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν, όπως κάθε χρόνο, από την Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ).

Συμμετείχαν τοπικοί παράγοντες, ο γνωστός και μη εξαιρετέος ανεξάρτητος βουλευτής Κ. Μπογδάνος, διαβάστηκε μήνυμα της βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Μ. Α. Κεφαλά, ενώ συμμετείχαν πολιτικοί απόγονοι συνεργατών των ναζί και των Ταγμάτων Ασφαλείας και εκπρόσωποι ακροδεξιών, φασιστικών και βασιλικών οργανώσεων.

Οι ομιλίες και η δήλωση του "σεβασμιότατου μητροπολίτη" ξύπνησαν μνήμες της μεταπολεμικής Ελλάδας, όταν η "πατριωτική" και "εθνική" πολιτική των τότε κυβερνήσεων φόρτωνε στην πλάτη του λαού βία, εξορίες, εκτελεστικά αποσπάσματα, ενοχοποίηση ακόμα και της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ Σ. Κουτρής, αντιστράτηγος ε.α., στον χαιρετισμό του φρόντισε να υπογραμμίσει ανάμεσα σε άλλα ότι "και ο Γράμμος και το Βίτσι εκείνο τον Αύγουστο του '49 αποτελούν φωτεινά παραδείγματα προς μίμηση"!

Είναι απαράδεκτη, προσβλητική και δεν τιμά τους απόστρατους συναδέλφους η διοργάνωση τέτοιου είδους εκδηλώσεων από την ΕΑΑΣ, πολύ δε περισσότερο με τη συμμετοχή νοσταλγών του Χίτλερ, των Ταγμάτων Ασφαλείας και της δικτατορίας.

Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για εμάς τους νεότερους ότι εκατοντάδες μόνιμοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί στην περίοδο της φοβερής, της μεγάλης δεκαετίας του 1940 - 1950 τάχθηκαν ενάντια στην αγγλοαμερικανική ιμπεριαλιστική επέμβαση και στην ντόπια αντίδραση. Μπροστά στο πραγματικό χρέος και καθήκον τους, όταν η πατρίδα κινδύνευε, διάλεξαν τον δρόμο της τιμής και της αξιοπρέπειας και όχι την υποταγή και τη δουλοφροσύνη, με τίμημα την ίδια τους τη ζωή.

Η ΕΑΑΣ, ως ΝΠΔΔ, εποπτεύεται από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας της εκάστοτε κυβέρνησης, γι' αυτό και οι ευθύνες και της σημερινής κυβέρνησης είναι βαριές. Ευθύνες έχουν και τάχα "προοδευτικές" κυβερνήσεις του παρελθόντος, που διατήρησαν και τις εκδηλώσεις και τις ενώσεις αποστράτων.

Η ΕΑΑΣ, στην οποία υποχρεωτικά εντάσσονται οι απόστρατοι του Στρατού Ξηράς μετά την αποστρατεία τους, διοργανώνει τις τελετές αυτές με χρήματα που κρατούνται υποχρεωτικά από τις συντάξεις όλων των απόστρατων συναδέλφων του Στρατού Ξηράς και μάλιστα σε καιρούς δύσκολους για όλο τον λαό, όπως και για τις περισσότερες από τις οικογένειες των αποστράτων. Ετσι, με τη χρηματοδότηση της ΕΑΑΣ μετακινούνται προς τους χώρους των τελετών νοσταλγοί του φασισμού - ναζισμού, απόστρατοι και άλλοι.

Καλούμε τους απόστρατους συναδέλφους να καταδικάσουν ανοιχτά την ΕΑΑΣ για τους εορτασμούς αυτούς και να απαιτήσουν την κατάργησή τους.

Οι εν ενεργεία και εν αποστρατεία συνάδελφοι να απομονώσουν αποφασιστικά κάθε είδους ναζιστές και τα άλλα φασιστοειδή, που υποστηρίζουν ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να στρέφονται ενάντια στον λαό».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Με προτάσεις - «ασπίδα» για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Τη διαβεβαίωση ότι ως κυβερνητικός διαχειριστής μπορεί να διασφαλίσει τη συνέχιση της υλοποίησης των στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια σύσκεψης χτες με επιχειρηματικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.

Εκανε κριτική στην κυβέρνηση μιλώντας για «τεράστια δομικά προβλήματα», αλλά και για «περιορισμένες και ασήμαντες εγχώριες και άμεσες ξένες επενδύσεις», για «τεράστιο και αυξανόμενο χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό», «εμπορικά ελλείμματα, υψηλά σπρεντς, που θα ήταν ακόμα υψηλότερα χωρίς τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας». Παρουσιάζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα ως τάχα απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αναφέρθηκε στον «ενεργειακό πληθωρισμό» που καταγράφεται «κοντά στο 62% ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι κάτω από 40%».

Κάτι που το απέδωσε «στην ολιγοπωλιακή δομή της αγοράς παραγωγής Ενέργειας» και στην «εμμονή της κυβέρνησης να μην παρεμβαίνει για να ρυθμίσει και να βάλει όρια και κανόνες σε αυτή την αγορά», την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε και δίνει τα «ρέστα» του για την «απελευθερωμένη» αγορά Ενέργειας, που, όπως λέει και τώρα, τάχα... θα μείωνε τις τιμές. Μάλιστα, είπε ότι αν δεν επιλυθεί αυτό, «όσο και να συζητάμε για την ενίσχυση του εισοδήματος, για ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, της βιομηχανίας, δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε την εξίσωση».

«Εξίσωση» που «ένα το κρατούμενο» έχει τον μόνιμο «πάγο» για τα λαϊκά αιτήματα, με τον Αλ. Τσίπρα να μιλάει για ανάγκη δημιουργίας «μιας βιώσιμης ασπίδας προστασίας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «πρέπει να προστατευθούν τα δημόσια οικονομικά», το «ταμείο» των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε ό,τι αφορά το «παραγωγικό μοντέλο» της χώρας έκλεισε και πάλι το μάτι στους επιχειρηματικούς ομίλους και στις προτεραιότητές τους λέγοντας ότι «πρέπει να κάνει στροφή στην οικονομία της γνώσης, να επιχειρήσει αναπτυξιακό άλμα, να στραφεί στην παραγωγή, να αυξήσει την παραγωγικότητά της», αλλά και «το μεγάλο ζήτημα της αυτάρκειας σε κρίσιμα προϊόντα» (τρόφιμα, Ενέργεια, φάρμακα), όπως και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τη «φυγή εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού» και τις ελλείψεις «σε απασχολούμενους σε τομείς όπως χειρώνακτες, αγρεργάτες, εργάτες οικοδομής».

Ενώ αναφερόμενος στο «όραμα» των επιχειρηματικών ομίλων για Θεσσαλονίκη «ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης, κέντρο διαμετακομιστικό, εμπορικό, οικονομικό», είπε ότι «έχει γίνει αντικείμενο εμπαιγμού από την κυβέρνηση της ΝΔ».

Δεν έλειψαν άλλωστε και οι αναφορές στην «πίτα» του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ που θα πληρώσει ο λαός, για τη μοιρασιά της οποίας «πέφτουν κορμιά», με τον Τσίπρα να μιλάει για τις ανάγκες των επιχειρηματιών, λέγοντας πως από τον σημερινό σχεδιασμό «η Θεσσαλονίκη απουσιάζει».

ΚΡΗΤΗ
Παραιτήθηκε από περιφερειακός σύμβουλος ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης

Με επιστολή του στον περιφερειάρχη Κρήτης ως επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια, ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτής Ηρακλείου του Κόμματος αναφέρει ότι παραιτείται από μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου «λόγω αυξημένων κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων την παρούσα περίοδο». Καθήκοντα περιφερειακού συμβούλου στη θέση του Μ. Συντυχάκη θα αναλάβει η Γενοβέφα Χουστουλάκη, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ, ενώ επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης αναλαμβάνει ο Αλέκος Μαρινάκης, περιφερειακός σύμβουλος Χανίων και μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ