Ξεσπαθώνει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τον τραγικό θάνατο των δύο εργαζομένων στις εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας στην Πρέβεζα. Και αφού καταπίνει αμάσητη τη γενικευμένη ασυδοσία της εργοδοσίας που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, φτάνει στο «διά ταύτα», για να καταγγείλει την κυβέρνηση της ΝΔ που «διέλυσε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς». Ο δε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μπάρκας καταθέτει και Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας εξηγήσεις για τον «αριθμό των επιθεωρητών εργασίας στο τοπικό παράρτημα της Πρέβεζας». Λεπτομέρεια; Ο συγκεκριμένος βουλευτής ήταν υφυπουργός Εργασίας το 2019. Το συγκεκριμένο παράρτημα, βέβαια, όπως καταγγέλλουν τα σωματεία της περιοχής, είναι εδώ και δεκαετίες υποστελεχωμένο. Οπότε, τι δεν ξέρουν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ για το έγκλημα; Οι ευθύνες για το μακελειό στους χώρους δουλειάς και την ασυλία που απολαμβάνει η εργοδοσία, έχουν τις υπογραφές όλων των κυβερνήσεων, κάτι που πληρώνουν ακριβά οι εργαζόμενοι.
Η υλοποίηση των διατάξεων νέου νόμου για τα Πανεπιστήμια τέθηκε ως ζήτημα προτεραιότητας από τον πρύτανη του ΑΠΘ για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. «Σε ό,τι αφορά το ΑΠΘ, τρεις είναι οι βασικοί άξονες που το καθιστούν πρωτοπόρο και πρότυπο», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό την περασμένη βδομάδα και πρόσθεσε: «Το ακαδημαϊκό περιβάλλον, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η εξωστρέφεια». Ως παράδειγμα, ο πρύτανης ανέφερε τον «κύκλο εργασιών» ύψους 65 εκατ. ευρώ από ερευνητικά έργα, μαζί με τις 15 νέες εταιρείες - τεχνοβλαστούς «οι οποίες έχουν ιδρυθεί (...) και δείχνουν τη σύνδεση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και απενοχοποιούν ουσιαστικά τη σύνδεση του πανεπιστημίου με την ελεύθερη οικονομία». Ωστόσο, λίγα 24ωρα μετά τις παραπάνω δηλώσεις, μια νεροποντή ήταν αρκετή για να ακυρωθούν εξετάσεις μαθημάτων επειδή πλημμύρισαν αίθουσες στο Πολυτεχνείο και να κλείσει η κεντρική Βιβλιοθήκη του ιδρύματος εν μέσω εξεταστικής. Οσο το «πανεπιστήμιο ΑΕ» θα κάνει τζίρους εκατομμυρίων πουλώντας έρευνα για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, τόσο περισσότερο οι ανάγκες των φοιτητών - ακόμα και οι πιο στοιχειώδεις - θα αντιμετωπίζονται από το κράτος ως «κόστος».
Για να καταλάβει κανείς τι σημαίνουν και ποιους αφορούν οι συστάσεις περί «εξοικονόμησης Ενέργειας» που αναμασούν ολοένα και πιο συχνά τα κυβερνητικά στελέχη στη χώρα μας, δεν έχει παρά να δει τις επιπτώσεις τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου τέτοια μέτρα εφαρμόζονται ήδη. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, η αύξηση του κόστους θέρμανσης και οι συστάσεις της κυβέρνησης για ορθότερη διαχείριση των «ενεργειακών δαπανών» προμηνύουν λουκέτα σε πισίνες και σε εκτόξευση του κόστους λειτουργίας που φορτώνεται στην πλάτη του λαού. Συγκεκριμένα, οι διαχειριστές τους ανακοίνωσαν ότι τα αυξανόμενα κόστη θέρμανσης δεν τις καθιστούν πλέον βιώσιμες και ότι η είσοδος σε αυτές θα εκτοξευτεί, από 4 και 6 ευρώ σήμερα, στα 20. Αντιδρώντας, η Γαλλική Ομοσπονδία Κολύμβησης (FFN) τόνισε ότι αυτό «θα επηρεάσει όλα τα παιδιά και τους ενήλικες που δεν θα μπορούν να μάθουν κολύμπι», ενώ συνδικαλιστές από τον χώρο της Φυσικής Αγωγής ανέφεραν πως ήδη υπάρχει «μια γενιά 800.000 μαθητών που δεν κατάφεραν να μάθουν κολύμπι το 2020 και το 2021» λόγω των περιορισμών της πανδημίας. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να πολλαπλασιαστεί με το κλείσιμο των πισινών. Κι αν κάποιος πιστεύει πως δεν χάθηκε κι ο κόσμος με το κλείσιμο μιας πισίνας, τα χειρότερα είναι μπροστά: Ηδη ακούγονται συστάσεις για αξιοποίηση της τηλεκπαίδευσης, προκειμένου να μειωθεί το κόστος θέρμανσης για τα σχολεία...
1821 Ο Φιλικός αρματολός επαναστάτης Γεωργάκης Ολύμπιος βάζει φωτιά στην μπαρουταποθήκη της Μονής του Σέκου στη Μολδαβία και ανατινάσσεται στον αέρα μαζί με τους συντρόφους του για να μην πέσει στα χέρια του οθωμανικού στρατού.
1822 Διεξάγεται η ναυμαχία των Σπετσών μεταξύ του ελληνικού επαναστατικού και του οθωμανικού στόλου. Η ναυμαχία λήγει με νίκη των Ελλήνων και την απελευθέρωση του Ναυπλίου.
1919 Οι Αμερικανοί επεμβαίνουν στρατιωτικά στην Ονδούρα για την προστασία των αμερικανικών οικονομικών συμφερόντων στη χώρα.
1920 Η έκτακτη σύνοδος του Εθνικού Κογκρέσου της Ινδίας στην Καλκούτα ψηφίζει το σχέδιο για την «προοδευτική χωρίς βία μη συνεργασία» ως τη βασική τακτική αντίστασης στη βρετανική κυριαρχία.
1941 Αρχίζει από τις δυνάμεις του Αξονα (Γερμανία, Ιταλία και Φινλανδία) η πολιορκία του Λένινγκραντ, που διήρκεσε 872 μέρες και κράτησε έως τις 27 Γενάρη 1944.
1943 Ανακοινώνεται από τους Συμμάχους η συνθηκολόγηση της Ιταλίας (η συνθηκολόγηση είχε γίνει 5 μέρες νωρίτερα). Ο ΕΛΑΣ αφοπλίζει την ιταλική μεραρχία «Πινερόλο» και άλλες ιταλικές μονάδες. Πολλοί Ιταλοί προσχωρούν στον ΕΛΑΣ.
1944 Εκτελείται από τις δυνάμεις κατοχής η Λέλα Καραγιάννη, επικεφαλής της αντιστασιακής οργάνωσης «Μπουμπουλίνα».
1946 Γεννιέται ο καθηγητής Εγκληματολογίας και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ευγένιος Τριβιζάς.
1949 Πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης Ρίχαρντ Στράους.
1949 Ο Ν. Ζαχαριάδης στέλνει στο ΠΓ της ΚΕ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκοι) της ΕΣΣΔ το κείμενο με τα πρώτα συμπεράσματα από τη δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Ως καθήκοντα στη νέα κατάσταση προβάλλονταν η διατήρηση και ενίσχυση των παρτιζάνικων ομάδων (που συνέχιζαν να δρουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας), η ενίσχυση της κομματικής δουλειάς στα αστικά κέντρα για την ενδυνάμωση του μαζικού κινήματος και την ενίσχυση των δυνάμεων που είχαν καταφύγει στο εξωτερικό. Ολα αυτά είχαν ως τελικό σκοπό την εκ νέου γενίκευση του ένοπλου αγώνα, όταν οι εσωτερικές και εξωτερικές συνθήκες ήταν και πάλι ευνοϊκές.
1954 Ιδρύεται ο Οργανισμός του Συμφώνου της Νοτιοανατολικής Ασίας (SEATO).
1962 Ενας νεκρός και 30 τραυματίες είναι το αποτέλεσμα των σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ καπνοπαραγωγών και χωροφυλακής στο Ξηρόμερο της Αιτωλοακαρνανίας.
1964 Ιδρύεται η Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη από τη συγχώνευση της Νεολαίας ΕΔΑ και της νεοσύστατης Δημοκρατικής Κίνησης Νέων - Γρηγόρης Λαμπράκης.
1966 Πραγματοποιείται η πρώτη απεργία των ναυτεργατών από το 1947, με αίτημα την αύξηση των μισθών. Παρά την επιστράτευση, η απεργία κράτησε 11 μέρες και έληξε με νίκη.
1980 Ο «Μεγαλέξανδρος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου βραβεύεται στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Βενετίας με τον «Χρυσό Φοίνικα» για την κατηγορία των «πειραματικών ταινιών».