ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2022 - Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Υποκλοπές, μακρύ χέρι του σάπιου συστήματος

Με το σκάνδαλο των υποκλοπών θυμηθήκαμε τον στίχο από το τραγουδάκι, «χαιρετώ τη CIA και την ΙΤΤ, δέστε πόσο ευγενικά μας παρακολουθεί». Οι μυστικές υπηρεσίες των ιμπεριαλιστών και οι πολυεθνικές ήταν πάντοτε συνεργάτες στην καταπάτηση των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Το αστικό κράτος φροντίζει να διατηρεί στο οπλοστάσιό του ένα θεσμικό πλαίσιο - σουρωτήρι για τις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα, προκειμένου να θωρακίζει την κυρίαρχη τάξη. Και το χρησιμοποιεί ενώ συγχρόνως αφήνει ανοιχτή την πόρτα της συστηματικής παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών, εκεί όπου συναντώνται ντόπιες και ξένες μυστικές υπηρεσίες, επιχειρηματικοί όμιλοι και σκοτεινές εταιρείες παραγωγής συστημάτων και λογισμικού υποκλοπών.

Το Διεθνές Δίκαιο, άρθρο 12 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΟΔΔΑ), το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και το Σύνταγμα (άρθρα 19 παρ. 1 και 9Α), που - υποτίθεται - προστατεύουν το απόρρητο της επικοινωνίας, αποτελούν έναν «φερετζέ» της δικτατορίας του κεφαλαίου. Στην υποκριτική διακήρυξη του δικαιώματος προστίθεται η στυγνή «επιφύλαξη του νόμου», που φαλκιδεύει την άσκησή του στην πράξη. Παραπέμπει στην άρση του απορρήτου της επικοινωνίας με την επίκληση της έννοιας - λάστιχο «εθνική ασφάλεια», που αποδεσμεύει τους μηχανισμούς παρακολούθησης του κράτους από κάθε υποχρέωση σεβασμού του. Νομιμοποιεί την κατάργησή του με την προσθήκη της έγκρισης της αστικής Δικαιοσύνης.

Επιπλέον, δίνει το δικαίωμα στις κυβερνήσεις με τους νόμους τους να προσθέτουν και νέα εμπόδια στην ελεύθερη άσκησή του. Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, διαδοχικά ως κυβερνήσεις ή και από κοινού ως κόμματα, δημιούργησαν ένα σκοτεινό, δαιδαλώδες πλαίσιο, με τους νόμους 2225/1994, 3649/2008, 4531/2018, 4790/2021, ακόμα και τον Ποινικό Κώδικα, που αναιρεί το απόρρητο των επικοινωνιών και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ολο αυτό το πλαίσιο της καταπάτησης των λαϊκών δικαιωμάτων εναρμονίζεται με τους Κανονισμούς και τις Οδηγίες της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, που ενσωματώνονται στο ελληνικό Δίκαιο. Είναι ένα πλαίσιο που επιτρέπει τις υποκλοπές και παρέχει σε εταιρείες παραγωγής και εμπορίας συστημάτων παρακολούθησης τη δυνατότητα τεράστιας ανάπτυξης και χρήσης τους από τους μηχανισμούς. Η χώρα μας, λόγω και του ιδιαίτερου ρόλου της ως προκεχωρημένου φυλακίου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, συγκεντρώνει σαν τις μύγες όλους αυτούς τους μηχανισμούς παρακολούθησης.

Πίσω από την επίκληση του «δημόσιου συμφέροντος», της «εθνικής ασφάλειας», της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, της ριζοσπαστικοποίησης», που αξιοποιούνται ως έννοιες - λάστιχο, στήνονται και λειτουργούν μηχανισμοί που στοχεύουν στη συστηματική και μαζική παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων και στο χτύπημα του οργανωμένου λαϊκού κινήματος. Εγχώριες και ξένες μυστικές υπηρεσίες λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία.

Δεν είναι μόνο η αναδιαρθρωμένη σε οργάνωση και μέσα ΕΥΠ και τα «μεγάλα αδέρφια της», η CIA και η Μοσάντ. Υπάρχουν ακόμα οι μηχανισμοί της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA), της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DIA) και του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) των ΗΠΑ, της Μονάδας Ερευνών 6 (ΜΙ6) της Μεγάλης Βρετανίας και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) της Γερμανίας, που δραστηριοποιούνται όπως και οι μηχανισμοί της Europol, της Frontex κ.λπ. Το αστικό ελληνικό κράτος, αντίστοιχα, δεν υστερεί στον τομέα αυτό. Εχει στήσει τον «μεγάλο κοριό» της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ), με περιφερειακά τμήματα που καλύπτουν όλη τη χώρα. Επιπλέον, υπηρεσίες όπως η Αντιτρομοκρατική, η «Εσωτερικών Υποθέσεων», η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και άλλες ειδικές στρατιωτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας, ακόμα και της Πολιτικής Προστασίας, έχουν τις δυνατότητες της συνακρόασης ή/και της συλλογής προσωπικών δεδομένων. Η ΕΕ έχει συγκροτήσει ειδική μονάδα «νόμιμων» υποκλοπών στη Europol για να συντονίζει και να ανταλλάσει πληροφορίες με όλα τα κράτη της, «την εποχή του 5G», και αναβάθμισε τις εξουσίες της με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ολα αυτά δείχνουν την υποκρισία τόσο των αστικών πολιτικών κομμάτων όσο και της ΕΕ. Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών σε βάρος του Ν. Ανδρουλάκη και δημοσιογράφων, έδειξαν τη δήθεν ευαισθησία τους για τις υποκλοπές. Συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή. Επίσης, καταδικαστικές δηλώσεις και ανακοίνωση της ΕΕ για αποστολή Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που θα εξετάσει «την ελληνική υπόθεση». Μήπως δεν συνδιαμόρφωσαν τα αστικά κόμματα και η λυκοσυμμαχία της ΕΕ το πλαίσιο - σουρωτήρι για τις παρακολουθήσεις και την παραγωγή και εμπορία συστημάτων υποκλοπών;

Για τις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας του ΚΚΕ από τον Νοέμβρη 2016 μέχρι τον Απρίλη 2022, δεν υπήρξε ανάλογη «ευαισθησία». Αντίθετα, τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σημερινή της ΝΔ επιχείρησαν την υποβάθμιση των καταγγελιών. Παράλληλα, οι αρμόδιες κρατικές αρχές ακολούθησαν τις «τακτικές της χελώνας», για να εκλείψουν και να εξαφανιστούν τα αποδεικτικά στοιχεία που υπήρχαν και η δικαστική έρευνα να αρχειοθετηθεί στο ...χρονοντούλαπο της συγκάλυψης των εγκλημάτων ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Ομως υπάρχουν ακόμα σημαντικά στοιχεία για συστηματικές συνακροάσεις, με χρήση προηγμένης τεχνολογίας υποκλοπών, που παραπέμπουν σε πολυπλόκαμους μηχανισμούς.

Δεν μπορούμε να προσδοκούμε ότι μέσα από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής τα αστικά κόμματα θα συντελέσουν στην ανάδειξη της ουσίας των υποκλοπών. Αυτό διαφάνηκε στις άλλες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αναλώθηκαν σε μεταξύ τους κοκορομαχίες και συγκάλυψαν το επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο που από κοινού δημιούργησαν, μένοντας σε ανούσιες δήθεν διορθωτικές προτάσεις. Μόνο το ΚΚΕ τόνισε ότι στην Εξεταστική Επιτροπή θα κάνει προσπάθεια να γίνει πραγματική έρευνα για τις υποθέσεις των υποκλοπών και να αναδειχθούν οι ευθύνες. Επίσης, θα επιχειρήσει να αναδείξει όλο αυτό το σκοτεινό, αντιδραστικό πλαίσιο που είναι ο πυλώνας για πρακτικές παρακολούθησης και παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών. Είναι ένα πλαίσιο που πρέπει να καταργηθεί με τους αγώνες του λαού.

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, το κράτος και η ΕΕ, που ευθύνονται για τις υποκλοπές και πρωτοστατούν στο χτύπημα των λαϊκών δικαιωμάτων, δεν μπορούν να σταματήσουν τις παρακολουθήσεις και τις συνακροάσεις, «νόμιμες» και παράνομες, και τους μηχανισμούς που τις ενεργούν, αφού αυτά αποτελούν ζωτική ανάγκη για την επιβίωση του σάπιου συστήματος που υπηρετούν.

Αυτό το ξέρουν οι εργαζόμενοι και οι νεολαίοι. Γι' αυτό δεν συμβιβάζονται με τις υποκλοπές, την παρακολούθηση, το φακέλωμα και τον χαφιεδισμό που διαρκώς επιχειρούν να βάλουν στη δουλειά, στις σπουδές, στη δράση του, στη ζωή του. Οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους και την εργατική εξουσία θα βάλουν τέλος στους μηχανισμούς καταστολής και υποκλοπής του σημερινού αστικού κράτους.


Γιώργος ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ
Υποστράτηγος Αστυνομίας ε.α., πτυχιούχος ΝΟΠΕ/ΕΚΠΑ και Σχολής Εθνικής Ασφάλειας


Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Δυσβάσταχτο το κόστος της στρατιωτικής θητείας

Ως στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ, που υπηρετούμε τη στρατιωτική θητεία μας στην Κύπρο, από την πρώτη μέρα της θητείας μας, όταν παρουσιαστήκαμε στα κέντρα στην Ελλάδα, έχουμε βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, από ρουχισμό μέχρι μέσα ατομικής υγιεινής.

Οσον αφορά τη θητεία μας στη Μεγαλόνησο, η ΕΛΔΥΚ μάς δίνει μια κάρτα επιβίβασης δωρεάν για πήγαινε και γύρνα από Ελλάδα, και την παίρνεις Χριστούγεννα ή Πάσχα, ενώ για άλλη άδεια αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε από την τσέπη μας ένα εισιτήριο, φτάνοντας οι τιμές περίπου στα 200 έως 250 ευρώ το καλοκαίρι.

Πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα και τα έξοδα που έχει ένας στρατιώτης στην Κύπρο, λόγω του αυξημένου κόστους ζωής, όπου στους εξόδους του χρειάζεται σίγουρα πάνω από 10 ευρώ τη μέρα μόνο για φαγητό. Σε συνδυασμό βέβαια και με τα έξοδα που υπάρχουν για μέσα ατομικής υγιεινής κ.λπ., ο μηνιαίος μισθός ενός ΕΛΔΥΚάριου είναι στο όριο προκειμένου να περάσει τον μήνα.

Την ίδια στιγμή, δεν είναι και λίγοι οι συνάδελφοι που επιλέγουν στις εξόδους τους να μένουν μέσα στο στρατόπεδο προκειμένου να μην ξοδεύουν χρήματα. Ενώ το προηγούμενο διάστημα ήταν συχνό φαινόμενο κάποιοι στρατιώτες, λόγω του ότι κατά τη διάρκεια της άδειάς τους χρειάζονται χρήματα για αεροπορικά ώστε να πάνε διακοπές στα μέρη τους, να μην ταξιδεύουν Ελλάδα και να μένουν στο Τάγμα στην άδεια. Ακόμα και το τελευταίο «προνόμιο», το να έχουν άδεια εντός στρατοπέδου, από την καινούργια διοίκηση του Τάγματος καταργήθηκε.

Ιδιαίτερο κόστος αποτελεί και το ότι οι στρατιώτες αναγκάζονται να αγοράζουν φαγητό από το ΚΨΜ σαν συμπλήρωμα, επειδή οι ποσότητες φαγητού στα μαγειρεία δεν είναι επαρκείς.

Μέσα στους μήνες του καλοκαιριού που διανύουμε, στην Κύπρο με την αφόρητη ζέστη και υγρασία κάναμε εκπαίδευση από 8.30 το πρωί έως 12.45 το μεσημέρι, και πολλές φορές ήμασταν όλο το ωράριο στον ήλιο, εκτεθειμένοι, ενώ μερικές άλλες φορές ήμασταν υπό σκιά. Ταυτόχρονα, λόγω του δυνατού ήλιου, το νερό στα ντους και στα λουτρά φτάνει μέχρι το χλιαρό, ποτέ στο κρύο.

Απαιτούμε:

  • Κάλυψη όλων των αεροπορικών μετακινήσεων από την Κύπρο προς τους χώρους διαμονής των φαντάρων, με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου.
  • Επαρκή ποσότητα φαγητού και ποιοτικά αναβαθμισμένη, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των φαντάρων.
  • Να σταματήσουν οι φαντάροι να βάζουν από την τσέπη τους χρήματα για ατομικά μέσα υγιεινής και αναλώσιμα που είναι απαραίτητα κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Στρατιώτης από το 2ο Μ/Κ Τάγμα Πεζικού της ΕΛΔΥΚ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ