ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Ιούλη 2001
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ατζέντα Εκδηλώσεων
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Κυριακή (22/7)
  • Μαρία Φαραντούρη
    Μαρία Φαραντούρη
    Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζει στο Ηρώδειο (9 μ.μ.) το «Ρέκβιεμ» του Βέρντι, με μαέστρο τον Γ. Καχίτζε και σολίστ τους Αντριάνα Σιμόν, Γκένα Ντιμιτρόβα, Αλμπέρτο Κουπίντο, Ιστβαν Μπέρτσελο. Το χορωδιακό μέρος θα ερμηνεύσει η περίφημη Κρατική Ακαδημαϊκή Χορωδία της Αρμενίας.
  • Ολοκληρώνονται οι «Νύχτες με τραγούδια» στο Θέατρο Λυκαβηττού (9.30 μ.μ.), με συναυλία αφιερωμένη στο παραδοσιακό τραγούδι. Θα συμμετέχουν: Χρόνης Αηδονίδης, Δόμνα Σαμίου, Μπάμπης Τσέρτος, Μαριώ, Χάικ Γιαζτζιάν, Τασία Βέρα κ.ά., πλαισιωμένοι από 15 μουσικούς (Γιώργος Κόρος, Γιάννης Βασιλόπουλος, Σωκράτης Σινόπουλος κ.ά.).
Δευτέρα (23/7)
  • Μια μεγάλη μορφή της κιθαριστικής τέχνης, ο Πάκο ντε Λουτσία, θα δώσει συναυλία στις 9.30 μ.μ., στο Θέατρο του Λυκαβηττού, συνοδευόμενος από το σεπτέτο του.
  • To βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Εποχή» στη Θεσσαλονίκη οργανώνει, στις 7.30 μμ., στο χώρο του (Μπακατσέλου 3 και Εγνατία) παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βασίλη Κολοβού «Οι Αγίες των ημερών τους». Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο βουλευτής του ΚΚΕ και καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Χουρμουζιάδης. Κείμενα θα διαβάσουν γνωστοί ηθοποιοί, μεταξύ των οποίων και ο συγγραφέας του βιβλίου.
Τρίτη (24/7)
  • Στο χώρο τέχνης «Αιγόκερως» (Ξενοκράτους 45), μπορείτε να απολαύσετε (έως 31/7), μια περιήγηση στα ελληνικά παράλια και νησιά. Απ' το Φισκάρδο της Κεφαλλονιάς, το γοητευτικό Ναύπλιο, τις ακτές της Πάρου, της Μήλου, τα απόκρημνα βράχια της Σαντορίνης, τα φιλόξενα λιμάνια της Κρήτης, τη γραφική Ικαρία, τη Χίο, τα καταγάλανα νερά της Σκοπέλου, μέχρι το Καστελόριζο την άκρη της Ελλάδας, μας ταξιδεύουν σημαντικοί Ελληνες ζωγράφοι. Πρόκειται για έργα των: Πάρι Πρέκα, Παναγιώτη Τέτση, Κώστα Μαλάμου, Παναγιώτη Γράββαλου, Κώστα Γραμματόπουλου, Μερόπης Πρέκα, Τόνιας Νικολαΐδου, Πέτρου Ζουμπουλάκη, κ.ά.
  • Τάσος Χαλκιάς - Γιώργος Παρτσαλάκης στους «Ιππής» του Αριστοφάνη
    Τάσος Χαλκιάς - Γιώργος Παρτσαλάκης στους «Ιππής» του Αριστοφάνη
    Τζαζ διαδρομές, στις 9 μ.μ., στο «Αττικό Θέατρο» (Αττικό Αλσος, περιφερειακός Γαλατσίου) από την «Μπιγκ Μπαντ» του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του Θανάση Ζέρβα. Είσοδος ελεύθερη.
Τετάρτη (25/7)
  • Το Εθνικό παρουσιάζει τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, στις 9 μ.μ., στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη, σκηνικά Ανδρέα Σαραντόπουλου, κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, μουσική Φίλιππου Τσαλαχούρη, χορογραφίες Φωκά Ευαγγελινού. Παίζουν: Γιώργος Μοσχίδης, Γιώργος Αρμένης, Ιωσήφ Μαρινάκης, Θανάσης Ευθυμιάδης, Σωτήρης Τζεβελέκος, Νίκος Μπουσδούκος, Τάκης Χρυσικάκος, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Γιάννης Δεγαΐτης, Τάσος Κοντραφούρης. Κορυφαίες του γυναικείου Χορού: Τάνια Τρύπη, Σία Κοσκινά.
  • Στο θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου, στις 9.30 μ.μ., θα δοθεί παράσταση από το Θίασο «Commedia» με το έργο «Μικρός Ηρως», σε σκηνοθεσία Δημ. Πιατά - Χ. Μανταφούνη.
  • Το δεκαμελές συγκρότημα «Pink Martini» θα δώσει συναυλία, στις 10 μ.μ., στην Τεχνόπολη (Γκάζι).
Πέμπτη (26/7)
  • Μια από τις πρώτες καταγραφές της ελληνικής μικροαστικής νοοτροπίας, αλλά και προάγγελος του θεάτρου του παραλόγου, τη «Βεγγέρα» του Ηλία Καπετανάκη, παρουσιάζουν τα ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής και Σερρών, στο Θέατρο Λυκαβηττού. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Νίκου Αρμάου, σκηνικά - κοστούμια Λίλας Καρακώστα, μουσική Ηρακλή Πασχαλίδη, χορογραφία Μαρίας Γκούτη. Παίζουν: Χρήστος Μωραΐτης, Καλλιόπη Ταχτσόγλου, Λένα Σαββίδου, κ.ά.
Παρασκευή (27/7)
  • Τους «Ιππής» του Αριστοφάνη παρουσιάζει το θέατρο «Διαδρομή» σήμερα και αύριο, στην Επίδαυρο, σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα, σκηνικά Νίκου Στεφάνου, κοστούμια Ιωάννας Παπαντωνίου, μουσική Βασίλη Δημητρίου, χορογραφίες Νανάς Θρασυβουλίδου. Ερμηνεύουν: Γιώργος Παρτσαλάκης, Τάσος Χαλκιάς, Γιάννης Θωμάς, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Σπύρος Κουβαρδάς, Μάκης Αρβανιτάκης κ.ά.
Σάββατο (28/7)
  • «Φηρά - Σαντορίνη». Εργο του Πάρι Πρέκα
    «Φηρά - Σαντορίνη». Εργο του Πάρι Πρέκα
    Εναν αιώνα ελληνικού τραγουδιού «διατρέχει» η Μαρία Φαραντούρη στη συναυλία, που θα δώσει στις 9 μ.μ., στο Ηρώδειο, συνοδευόμενη από την «Ορχήστρα των Χρωμάτων», σε διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. Θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με αγαπημένα τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Σαββόπουλου, Ξαρχάκου, Μικρούτσικου μαζί με αθάνατες επιτυχίες των Βαμβακάρη, Παπαϊωάννου, Σουγιούλ, Γιαννίδη, Ξηρέλλη κ.ά. Συμμετέχουν: Μαρία Ζώη, Δημήτρης Νικολούδης, Μανώλης Παπαδάκης, Σοφία Τζαβάρα, Βασίλης Γισδάκης, Ζαχαρίας Καρούνης.

Το παραμύθι ζωντανεύει...

Η «Λίμνη των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι, ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του κλασικού μπαλέτου, θα παρουσιαστεί για τρεις βραδιές (24,25,26/7) στο Ηρώδειο (9μμ) από το Κρατικό Ακαδημαϊκό Θέατρο Μαρίνσκι (τα μπαλέτα και την ορχήστρα που μέχρι το 1992 έφεραν το όνομα «Κίροφ»). Το γνωστό παραμύθι που αφηγείται τις αισθηματικές περιπέτειες ενός νέου πρίγκιπα και μιας όμορφης κοπέλας, την οποία ένας κακόβουλος μάγος μεταμορφώνει σε λευκό κύκνο, θα ζωντανέψει για ένα τριήμερο, προσφέροντας ένα μαγευτικό χορευτικό «ταξίδι». Στα 141 χρόνια από την ίδρυσή του, το μπαλέτο Μαρίνσκι (πρώην Κίροφ) της Αγίας Πετρούπολης έχει να επιδείξει μεγάλες επιτυχίες. Παραστάσεις όπως «Η ωραία κοιμωμένη» (1890), «Ο Καρυοθραύστης» (1892), «Η Λίμνη των Κύκνων» (1895) και «Ραϊμόντα» (1898) θεωρούνται σήμερα απαράμιλλα αριστουργήματα της ιστορίας του χορού. Η φήμη του ρωσικού μπαλέτου αυξήθηκε περισσότερο στην αρχή του 20ού αιώνα, ενώ στα χρόνια της Σοβιετικής Ενωσης παρήγαγε ένα γαλαξία από αριστοτέχνες του μπαλέτου και ηθοποιούς, που αργότερα δούλεψαν σε σημαντικά θέατρα, όπως το Μπολσόι. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η Συμφωνική Ορχήστρα του Μαρίνσκι, μία από τις ιστορικότερες και σημαντικότερες όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και παγκοσμίως.

Το λιμπρέτο του έργου είναι των Βλαντιμίρ Μπεγκιτσόφ και Βασίλι Γκέλτσερ, η χορογραφία των Μάριους Πετιπά και Λεβ Ιβανόφ, η σκηνογραφία του Ιγκόρ Ιβανόφ, τα κοστούμια της Γκαλίνα Σολόβιεβα και η μουσική διεύθυνση του Μπορίς Γκρούζιν. Τους ρόλους των Οντίλ/Οντέτ ερμηνεύουν οι Ουλιάνα Λοπάτκινα (24/7), Σοφία Γκουμέροβα (25/7), Βερόνικα Παρτ (26/7) και του Ζίγκφριντ οι Δανιήλ Κορσουντσόφ (24/7), Ιγκόρ Κολμπ (25/7) και Γιεβγκένι Ιβάντσενκο (26/7).

Η παράσταση παρουσιάστηκε πρώτη φορά ολόκληρη το 1907 στην Πράγα. Προηγουμένως, το 1877, ένα τμήμα του έργου είχε κάνει πρεμιέρα από τους χορευτές του Μπολσόι στη Μόσχα, αλλά το εγχείρημα στέφθηκε με αποτυχία. Δεν ήταν μάλιστα λίγοι εκείνοι που θεώρησαν τη μουσική του Τσαϊκόφσκι «ακατάλληλη να χορευτεί». Στη συνέχεια υπήρξαν πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, έως ότου ο Μαριούς Πετιπά ανέθεσε το 1894 στο βοηθό του, Λεβ Ιβανόφ, να ανεβάσει τη δεύτερη πράξη. Το μπαλέτο σημείωσε τεράστια επιτυχία και ο Πετιπά αποφάσισε να το χορογραφήσει μαζί με τον Ιβανόφ ολόκληρο, χρησιμοποιώντας από το μουσικό έργο μόνο όσο του χρειαζόταν. Το έργο ανέβηκε με τεράστια επιτυχία το 1895 και έκτοτε αποτελεί το όνειρο κάθε χορεύτριας, αυτό το «παιχνίδι» ανάμεσα στις «μαγεμένες» γυναίκες, τη λευκή Οντέτ και τη σκοτεινή Οντίλ. Τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ