ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΕ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΕΡΚΥΡΑ
Με απεργία σήμερα κλιμακώνουν τον αγώνα για τις Συμβάσεις

Συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα και στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας

Σε 24ωρη απεργία για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις σε μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Αττικής και της Κέρκυρας.

Στην Αθήνα το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία θα κάνουν συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας.

Στην Κέρκυρα η απεργιακή συγκέντρωση του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Επισιτισμού - Τουρισμού θα γίνει στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Σημειώνεται ότι το 2022 αναμένεται να αποτελέσει νέο έτος - ρεκόρ για τα κέρδη των επιχειρήσεων στον κλάδο του Τουρισμού. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα 20 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας σημαντικά το αντίστοιχο μέγεθος του 2019 (18,2 δισ. ευρώ). Την ίδια στιγμή τα δικαιώματα των εργαζομένων συντρίβονται και οι όροι αμοιβής και δουλειάς χειροτερεύουν, κάτω από το αντεργατικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, την επίθεση της εργοδοσίας αλλά και τη ...χείρα βοηθείας που τους προσφέρουν οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές που έχουν την πλειοψηφία στη διοίκηση της Ομοσπονδίας.

«Στην Αθήνα, τον πυρήνα της τουριστικής κίνησης, όπου τα ξενοδοχεία και η Εστίαση λειτουργούν όλο τον χρόνο, οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι εδώ και πάνω από 10 χρόνια», σημειώνει το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής. Το 8ωρο ισοπεδώνεται, οι ώρες εργασίας αυξάνονται, οι υπερωρίες δεν αμείβονται, οι «ευέλικτες» μορφές εργασίας και η απασχόληση μέσω «δουλεμπορικών» γραφείων «έρχονται να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στο δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή δουλειά». Την ίδια στιγμή που οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων «κλαίγονται» για τις ελλείψεις προσωπικού, οι ξενοδόχοι «πετάνε στην ανεργία εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και εργολαβικούς, κάνοντας ταυτόχρονα απολύσεις "παλιών" εργαζομένων». Μάλιστα, το κύμα απολύσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά και εργαζόμενους με συνδικαλιστική ιδιότητα και δράση.

Κάλεσμα και στους εργαζόμενους στην Εστίαση

Στην απεργιακή συγκέντρωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων το Συνδικάτο καλεί και τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό, στα catering, στις μεγάλες αλυσίδες Εστίασης, στη διανομή, ώστε «με ενότητα και αλληλεγγύη να δυναμώσει η διεκδίκηση για τοπικές κλαδικές Συμβάσεις με σύγχρονα δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και Εστίαση».

Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί τα επιχειρησιακά σωματεία στην Εστίαση, τα παραρτήματα και τις σωματειακές επιτροπές σε συντονισμό του αγώνα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με συγκροτημένα δικαιώματα, καθορισμό ειδικοτήτων και καθηκόντων, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, 5ήμερο - 8ωρο - 40ωρο, ένταξη των διανομέων, των μαγείρων και των σερβιτόρων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Με αυτόν τον σκοπό οργανώνει σύσκεψη τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, Ομόνοια, 7ος όροφος).

  • Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στους εργαζόμενους του κλάδου, για την εξ αναβολής Γενική εκλογοαπολογιστική του Συνέλευση την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη (7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο), απευθύνει το κλαδικό Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου.
Τη ζωή του έχασε εργαζόμενος από ανακοπή στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

Τη ζωή του έχασε εργαζόμενος στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» μετά από ανακοπή που υπέστη κατά τη διάρκεια της εργασίας του κάτω από αεροσκάφος, σε έναν ακόμα θάνατο την ώρα της δουλειάς.

Σημειώνεται ότι ο εργαζόμενος δούλευε μόνος του και δεν είναι ξεκάθαρο για πόση ώρα πάλευε για τη ζωή του, μένοντας αβοήθητος.

«Οι ευθύνες και της εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησης όπου εργαζόταν ο συνάδελφος αλλά και του αεροδρομίου Αθηνών είναι τεράστιες μιας και ο συνάδελφος που έχασε τη ζωή του ασκούσε τα καθήκοντά του μόνος του, σε πόστο που και παραπάνω άτομα χρειάζονταν, αλλά και η επικινδυνότητα της εργασίας του ήταν πάρα πολύ υψηλή», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, το οποίο άλλωστε έχει επανειλημμένα κάνει παρεμβάσεις για τα ελλιπή μέτρα προστασίας των εργαζομένων στο αεροδρόμιο Αθηνών, εκφράζοντας τις ανησυχίες του και στον υπεύθυνο ασφαλείας.

Το Εργατικό Κέντρο θυμίζει ότι πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σωματείων στον χώρο του αεροδρομίου, όπου κυριάρχησαν η ανησυχία των εργαζομένων για την εντατικοποίηση της εργασίας, η μη επάνδρωση των πόστων και ο φόβος για πιθανά ατυχήματα από αυτήν την κατάσταση.

Μάλιστα, μέσα από τη συγκεκριμένη σύσκεψη έχει αποφασιστεί να γίνει κύκλος συναντήσεων των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων του αεροδρομίου με αντιπροσωπεία του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και να γίνει κινητοποίηση προς τα τέλη του μήνα στον χώρο του αεροδρομίου Αθήνας.

Το Εργατικό Κέντρο σημειώνει την εντατικοποίηση της εργασίας, τα κομμένα ρεπό, τις κόντρα βάρδιες, την ελλιπή στελέχωση των πόστων και τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στον τεράστιο αυτό χώρο δουλειάς, αλλά και την απουσία ενός σύγχρονου δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τους εργαζόμενους στην περιοχή και στο ίδιο το αεροδρόμιο. Μάλιστα, κάνει γνωστό ότι εργαζόμενος που έχασε τη ζωή του «πριν από λίγες μέρες είχε μολυνθεί από κορονοϊό, γύρισε όμως στην εργασία του χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο που θα έπρεπε να του παρέχουν κράτος και εργοδοσία μετά από μια τέτοια επιβαρυντική ασθένεια».

Υπόλογες οι κυβερνήσεις για τις συνθήκες στο «Ελ. Βενιζέλος»

«Ο θάνατος εργαζόμενου στο αεροδρόμιο Αθηνών αποκαλύπτει με τον πιο τραγικό τρόπο τι κρύβεται πίσω από την κερδοφορία των εταιρειών του κλάδου και τις νέες επενδύσεις που κάνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες», αναφέρει η ΚΟ Αεροδρομίου της ΤΟ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για το τραγικό συμβάν.

Επισημαίνει ότι για την κατάσταση που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Αθήνας «υπόλογες είναι τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που έχουν στηρίξει τη μετατροπή του αεροδρομίου σε εργασιακό κάτεργο, την ίδια ώρα που μπουκώνουν με κρατικές επιδοτήσεις τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου και πανηγυρίζουν για τις επενδύσεις στο αεροδρόμιο. Αυτά είναι που δίνουν αέρα στα πανιά της μεγαλοεργοδοσίας να ξεσαλώνει σε βάρος των εργαζομένων θυσιάζοντας μέχρι και την ίδια τους τη ζωή». «Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Χρειάζεται να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας για μια ζωή ανθρώπινη με δικαιώματα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τραυματισμός εργαζόμενης στη Θήβα

Ενα ακόμα εργατικό «ατύχημα», αυτήν τη φορά στη Θήβα, καταγράφεται από το Εργατικό Κέντρο Θήβας και το Σωματείο Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας «Ο Σπάρτακος». Το νέο αυτό «ατύχημα», σύμφωνα με τα σωματεία, συνέβη την Τρίτη 13 Σεπτέμβρη, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Μόρνος», με την εργαζόμενη να τραυματίζεται σοβαρά στα δάχτυλα του αριστερού χεριού και να μεταφέρεται στο νοσοκομείο από συναδέλφους της.

Χιλιάδες τα παιδιά που μένουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών

Γονείς αντιδρούν και κινητοποιούνται απαιτώντας προσλήψεις και υποδομές Προσχολικής Αγωγής

Σε απόγνωση βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες σε όλη τη χώρα, καθώς με ευθύνη της κυβέρνησης αποκλείονται τα παιδιά τους από βρεφονηπιακούς σταθμούς, λόγω των ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό Προσχολικής Αγωγής.

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στον δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, όπου μέχρι στιγμής καταγράφονται τουλάχιστον 92 βρέφη που δεν έχουν γίνει δεκτά σε κάποιον από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς της πόλης. Μια κατάσταση που παρατηρείται σε μια σειρά δήμους όλης της χώρας, τσακίζοντας την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι «κανένα παιδί δεν μένει εκτός παιδικών σταθμών». Σημειωτέον, το πρόβλημα αφορά και οικογένειες που πήραν τα voucher αλλά και εκείνες που αποκλείστηκαν από την «ψιλή κρησάρα» της κυβέρνησης.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση οι γονείς δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια, αφού έχουν συγκροτήσει Επιτροπή Αγώνα, ενώ απευθύνθηκαν στη δημοτική αρχή, η οποία όπως λένε «μας ζήτησε διορία μιας βδομάδας για να μας απαντήσει "αρνητικά ή θετικά"» στο αίτημα να παρθούν όλα τα μέτρα από μέρους του δήμου ώστε να μη μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών.

Και η Επιτροπή Αγώνα απαντά ότι δεν πρόκειται να δεχτεί αρνητική απάντηση, «που θα οδηγήσει στην οικονομική αιμορραγία των οικογενειών μας, την ώρα που εργαζόμαστε ή ψάχνουμε για δουλειά, ώστε να μπορέσουμε να επιβιώσουμε σε αυτές τις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες».

Απαιτεί να βρεθούν επιπλέον κατάλληλοι χώροι - κτίρια για να διαμορφωθούν νέα τμήματα, ώστε να φιλοξενηθούν τα 92 βρέφη και όσα ακόμα θέλουν να αιτηθούν με βάση τις επιταγές του ΕΣΠΑ, να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα, να προβλεφθούν μέτρα για τους δημότες που έχουν πρόβλημα μετακίνησης από το σπίτι προς τον παιδικό σταθμό, με τοποθέτηση δημοτικών σχολικών λεωφορείων.

Για όλα αυτά καλεί όλους τους γονείς (με voucher ή στη λίστα μοριοδότησης του δήμου), που τα παιδιά τους έμειναν εκτός παιδικού σταθμού, σε συνάντηση τη Δευτέρα 19 Σεπτέμβρη στις 11.30 π.μ. έξω από το δημαρχείο (πλατεία Κύπρου).

Στηρίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Την απαράδεκτη κατάσταση καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, σημειώνοντας τις ευθύνες τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και της δημοτικής αρχής που στηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ ζητούν να πραγματοποιηθεί άμεσα συνεδρίαση για το θέμα και καλούν τη δημοτική αρχή να πάρει άμεσα μέτρα.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Απέτρεψαν τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας

Ακόμα έναν προγραμματισμένο πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας κατάφεραν να αποτρέψουν σωματεία και μαζικοί φορείς. Αυτήν τη φορά στην Καστοριά, όπου χτες επρόκειτο να βγει «στο σφυρί» το σπίτι ενός μέλους του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, ο οποίος όπως και η σύζυγός του είναι άνεργοι και μεγαλώνουν ένα ανήλικο παιδί.

Μετά από κινητοποίηση έξω από την τράπεζα ο προγραμματισμένος πλειστηριασμός δεν προχώρησε και κάτω από την πίεση, εκπρόσωπος της τράπεζας δεσμεύτηκε πως η τράπεζα θα προχωρήσει σε νέο διακανονισμό.

Σε ανακοίνωσή της, η «Ταξική Ενότητα» στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Καστοριάς καλεί όλα τα σωματεία, τους φορείς και τους συλλόγους της περιοχής να πάρουν θέση ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας που σχεδιάζεται να προχωρήσουν στην Καστοριά στα μέσα Σεπτέμβρη, ενώ επίσης στηλιτεύει τη στάση της πλειοψηφίας του Σωματείου, καθώς δεν στήριξε την προσπάθεια καταδίκης και εμπόδισης των πλειστηριασμών.

Σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων στη Βέροια

Πανελλαδική σύσκεψη για τους παραγωγούς ροδάκινου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΑΙΓΕΣ» στη Βέροια, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και με στόχο τον συντονισμό της δράσης των αγροτών.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν Αγροτικοί Σύλλογοι της Ημαθίας, της Κοζάνης, της Φλώρινας, της Λάρισας και της Πέλλας.

Σε συμμετοχή καλούν με ανακοινώσεις τους ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και ο Αγροτικός Σύλλογος Κρύας Βρύσης «Ομόνοια».

Καλούν τους αγρότες να συμμετέχουν μαζικά, να δυναμώσουν τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους, μπροστά στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ροδακινοκαλλιέργεια αλλά και οι υπόλοιπες δεντροκαλλιέργειες (βερίκοκα, δαμάσκηνα, αχλάδια, μήλα, κεράσια κ.λπ.), το τεράστιο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα τους, την αδιάθετη παραγωγή, τις καταστροφές στις καλλιέργειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ