ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Το Κίεβο επιμένει για παραλαβή ΝΑΤΟικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς

«Κόκκινη γραμμή» λέει η Μόσχα, απειλώντας για «πόλεμο με όλα τα μέσα»

Τα αμερικανικά συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων HIMARS μπορούν να πάρουν πυραύλους ακριβείας με βεληνεκές 300 χλμ., γεγονός που θα έβαζε στο στόχαστρο μεγάλες ρωσικές πόλεις και στρατηγικές υποδομές
Τα αμερικανικά συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων HIMARS μπορούν να πάρουν πυραύλους ακριβείας με βεληνεκές 300 χλμ., γεγονός που θα έβαζε στο στόχαστρο μεγάλες ρωσικές πόλεις και στρατηγικές υποδομές
Για «κόκκινη γραμμή» στις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία προειδοποιεί η Ρωσία, σε περίπτωση που σταλούν ΝΑΤΟικά πυρομαχικά μεγάλου βεληνεκούς για τους πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων HIMARS, ώστε να μπορούν να χτυπήσουν ρωσικό έδαφος.

«Εάν η Ουάσιγκτον αποφασίσει να προμηθεύσει το Κίεβο με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, θα περάσει την κόκκινη γραμμή και θα γίνει άμεσο μέρος στη σύγκρουση. Διατηρούμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε την επικράτειά μας με οποιοδήποτε μέσο έχουμε στη διάθεσή μας», τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, επαναφέροντας υπονοούμενα ακόμα και για χρήση πυρηνικών όπλων.

Πηγές του CNN ανέφεραν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι απίθανο να αλλάξει σημαντικά την προσέγγισή της στη στήριξη της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία, και προς το παρόν απορρίπτει ορισμένα ουκρανικά αιτήματα όπλων.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν την πρόσφατη ανακατάληψη εδαφών σε Χάρκοβο και Χερσώνα απόδειξη ότι τα όπλα και οι πληροφορίες που παρέχονται στην Ουκρανία φέρνουν αποτελέσματα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θεωρεί ότι η κατάσταση στο πεδίο της μάχης έχει αλλάξει αρκετά ώστε να δικαιολογεί μια δραματική αλλαγή στρατηγικής βραχυπρόθεσμα, παρά τα πρόσφατα αιτήματα της Ουκρανίας προς το Κογκρέσο και το Πεντάγωνο για συστήματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (ATACMS με βεληνεκές ως 300 χλμ.) και για άρματα μάχης.

Τα συστήματα HIMARS, που χρησιμοποιούν τους πυραύλους GMLRS (με σαφώς μικρότερο βεληνεκές από τους ATACMS), «είναι εξαιρετικά για να εξυπηρετήσουν τους στόχους που χρειάζονται εντός της Ουκρανίας», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λ. Οστιν.

Ορισμένοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναγνωρίζουν πάντως ότι εξοπλισμοί που θεωρείται επί του παρόντος ότι θα κλιμάκωναν υπερβολικά τη σύγκρουση με τη Ρωσία - όπως μαχητικά αεροσκάφη F-16 - μπορεί τελικά να παρασχεθούν στην Ουκρανία, αναφέρει το δημοσίευμα του CNN.

Παράλληλα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ - και ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπάιντεν - εμφανίζονται συγκρατημένοι για τα πρόσφατα εδαφικά κέρδη της Ουκρανίας και δεν βιάζονται να μιλήσουν για «σημείο καμπής στον πόλεμο» ή για κρίσιμη στιγμή που θα κρίνει οριστικά το αποτέλεσμα.

Οι Ρώσοι έχουν ακόμα τεράστια δύναμη πυρός, ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό στον αγώνα στην Ουκρανία, και οι νίκες του ουκρανικού στρατού αυτόν τον μήνα δεν έχουν επισφραγίσει την έκβαση του πολέμου, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Ωστόσο, η ουκρανική αντεπίθεση - που σχεδιάστηκε με τη βοήθεια των ΗΠΑ - φαίνεται ότι «εκτελέστηκε με εμπειρογνωμοσύνη», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

«Ενα πράγμα που έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες είναι η προθυμία των Ουκρανών να μοιραστούν πληροφορίες με τις ΗΠΑ, επιτρέποντας στους Αμερικανούς αξιωματούχους να τους βοηθήσουν καλύτερα να διαμορφώσουν τις επιχειρήσεις τους στο πεδίο», αναφέρει χαρακτηριστικά στο CNN.

Γερμανία: Συνεχίζονται ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις για τις παραδόσεις όπλων

Στο μεταξύ συνεχίζεται στη Γερμανία η διαφωνία μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών (SPD) - Πρασίνων - Φιλελεύθερων (FDP) για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία. Η υπουργός Αμυνας Κρ. Λάμπρεχτ και ο καγκελάριος Ολ. Σολτς (SPD) έχουν απορρίψει την αποστολή σύγχρονων αρμάτων μάχης δυτικού τύπου «Leopard», με το επιχείρημα ότι κανένα μέλος του ΝΑΤΟ δεν έχει στείλει τέτοια άρματα μάχης.

Ταυτόχρονα εντείνονται οι πιέσεις και οι κατηγορίες του Κιέβου προς τη γερμανική κυβέρνηση. Χθες ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου, Ρ. Στεφαντσούκ, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Βερολίνο, ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παράδοση αρμάτων μάχης. «Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να καταλήξετε σε μια απόφαση; Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, πρέπει να ληφθεί μια απόφαση γρήγορα», είπε.

Από την πλευρά της και η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αν. Μπέρμποκ (Πράσινοι) πιέζει για γρήγορη απόφαση σχετικά με την παράδοση γερμανικών αρμάτων μάχης, επικαλούμενη τα «ανθρώπινα δικαιώματα» και το «πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στην απελευθέρωση ακόμα περισσότερων χωριών και να σώσουμε ζωές».

Αλλά και στέλεχος των Φιλελεύθερων ζήτησε να παραδοθούν «αμέσως» τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού «Marder» και άρματα μάχης «Leopard 2».

Πάντως η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε χθες ότι η Γερμανία σκοπεύει να παραδώσει στην Ουκρανία δύο ακόμα πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων «Mars II» και 50 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού «Dingo».

Τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας αποτελούν προτεραιότητα για την Ουκρανία ώστε να προστατευτεί από ρωσικά πλήγματα, υπογράμμισε χθες ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, συμπληρώνοντας ότι το Κίεβο δεν έχει λάβει ακόμα θετική απάντηση από το Ισραήλ για το ενδεχόμενο να προμηθευτεί το σύστημα «Σιδερένιος Θόλος». Ο Ζελένσκι είπε ότι συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που έχουν υποσχεθεί η Γερμανία και οι ΗΠΑ δεν έχουν φτάσει ακόμα στην Ουκρανία.

Ρωσία: Εκκλήσεις για «επιστράτευση» εθελοντών - Τάγματα σχηματίζονται στην Κριμαία

Στη Ρωσία αυξάνονται οι φωνές που καλούν την ηγεσία να κηρύξει γενική επιστράτευση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως και να προχωρήσει σε πιο σκληρές μάχες «με όλα τα μέσα».

Το κόμμα «Δίκαιη Ρωσία» ζήτησε κλειστή συνεδρίαση του κοινοβουλίου, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στο πεδίο από τον υπουργό Αμυνας Σ. Σοϊγκού, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Ο ηγέτης της Τσετσενίας, Ρ. Καντίροφ, ο οποίος το Σαββατοκύριακο έκανε λόγο για «λάθη» του ρωσικού στρατού, προέβη σε νέες δηλώσεις. «Οι στρατηγοί μας, που έχουν αποφοιτήσει από στρατιωτικές ακαδημίες, γνωρίζουν καλά τις λεπτές γραμμές διεξαγωγής του πολέμου», ανέφερε μέσω «Telegram», «αλλά αν ήταν στο χέρι μου θα κήρυττα στρατιωτικό νόμο σε ολόκληρη τη χώρα και θα χρησιμοποιούσα κάθε όπλο που έχουμε, γιατί σήμερα πολεμάμε με ολόκληρο το μπλοκ του ΝΑΤΟ».

Κάλεσε επίσης τις περιφέρειες της Ρωσίας να οργανώσουν και να εκπαιδεύσουν σώματα εθελοντών που θα πολεμήσουν στην Ουκρανία, με τον κυβερνήτη της Κριμαίας Σ. Ακσένοφ να συμπληρώνει πως συμφωνεί «απολύτως» και πως η Κριμαία έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερους από 1.200 εθελοντές, σχηματίζει δύο ακόμα τάγματα και τους παρέχει εξοπλισμό.

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμ. Μεντβέντεφ, προειδοποίησε την Τρίτη ότι «η στρατιωτική εκστρατεία θα περάσει σε άλλο επίπεδο». «Οι δυτικές χώρες δεν θα μπορούν πλέον να μένουν στα καθαρά τους σπίτια και διαμερίσματα, γελώντας με το πόσο αριστοτεχνικά αποδυναμώνουν τη Ρωσία δι' αντιπροσώπων», ανέφερε μέσω «Telegram». «Τα πάντα γύρω τους θα πάρουν φωτιά. Η γη θα καεί και το μπετόν θα λιώνει», είπε χαρακτηριστικά.

«Το σημαντικότερο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού», δήλωσε ο Σ. Μαρκόφ, πολιτικός σύμβουλος του Κρεμλίνου, διευκρινίζοντας ότι «ο ρωσικός στρατός που πολεμά στην Ουκρανία είναι ο μισός από τους Ουκρανούς».

Πάντως, σχετικό διάταγμα που υπέγραψε πρόσφατα ο Πούτιν προβλέπει την αύξηση των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά σχεδόν 140.000, χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτό θα γίνει επιστρατεύοντας μεγαλύτερο αριθμό στρατεύσιμων, αυξάνοντας τον αριθμό των εθελοντών επαγγελματιών στρατιωτών ή με συνδυασμό και των δύο.

Νέα πακέτα δανείων από την ΕΕ

Παράλληλα συνεχίζεται η πολιτική και οικονομική στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία, με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να μεταβαίνει χτες στο Κίεβο, για να συναντηθεί με τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι και τον πρωθυπουργό, Ντ. Σμιχάλ, μια μέρα μετά την ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου υποσχέθηκε «απεριόριστη στήριξη» και κυρώσεις «διαρκείας» κατά της Ρωσίας.

Ηταν η τρίτη επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν στο Κίεβο μετά τη ρωσική εισβολή, «αυτή η επίσκεψη όμως είναι διαφορετική», καθώς η Ουκρανία «είναι πλέον υποψήφια για την ΕΕ» και με τον Ζελένσκι συζητήθηκε η «οικονομική σύγκλιση».

Χτες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εκταμίευσε το πρώτο μέρος ενός πακέτου δανείων πολλών δισ. ευρώ προς την Ουκρανία και τα πρώτα 500 εκατ. ευρώ έφτασαν στη χώρα, ανακοίνωσε η Κομισιόν. Τα δάνεια θα χρησιμοποιηθούν για επισκευή δρόμων, γεφυρών και σιδηροδρομικών υποδομών, καθώς και μεγάλες κρατικές εταιρείες υποδομών.

Τον Ιούλη, η ΕΤΕπ υποσχέθηκε δάνεια συνολικού ύψους 1,59 δισ. ευρώ στο Κίεβο, με εγγυήσεις από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ταυτόχρονα το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε χτες τη μακροοικονομική βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ ώστε να καλύψει η Ουκρανία οξείες χρηματοδοτικές ανάγκες, οι οποίες προκλήθηκαν από τη ρωσική εισβολή.

Αυτή είναι η δεύτερη (και μεγαλύτερη) δόση του ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης ύψους 9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. έχει ήδη εκταμιευθεί και πρόκειται για δάνειο της Επιτροπής στην κυβέρνηση του Κιέβου με ευνοϊκούς όρους.

Μια προϋπόθεση για τη χορήγηση της οικονομικής «βοήθειας», που περιλαμβάνεται στο κείμενο και αντανακλά ευρύτερες γεωπολιτικές αντιθέσεις είναι η Ουκρανία «να λειτουργεί με σεβασμό προς αποτελεσματικούς δημοκρατικούς μηχανισμούς, παρά τη συγκέντρωση εξουσιών εν καιρώ πολέμου στην κυβέρνηση».

Εξάλλου, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Γκεοργκίεβα, συζήτησε με τον Β. Ζελένσκι την Τρίτη μία μακροπρόθεσμη συνεργασία, η οποία θα μπορούσε να οργανωθεί προς την κατεύθυνση ενός πλήρους οικονομικού προγράμματος του ΔΝΤ για χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Μία ομάδα του ΔΝΤ θα συναντηθεί με τις ουκρανικές αρχές μέσα στις επόμενες βδομάδες, δρομολογώντας «ένα μεταβατικό στάδιο βαθύτερης συνεργασίας».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Τουρκία δέχεται πιέσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ για να πατάξει την διαφυγή των ρωσικών κυρώσεων, σύμφωνα με τους «Financial Times». Ουσιαστικά υπάρχει η ανησυχία ότι ο τραπεζικός τομέας της Τουρκίας συνιστά πιθανή κερκόπορτα για παράνομη χρηματοδότηση, και μάλιστα σε μια περίοδο που σημειώνεται «σοβαρή πρόοδος» όσον αφορά την επέκταση της ρωσικής πλατφόρμας πληρωμών Mir στην Τουρκία, όπως έχει δηλώσει ο Ρ. Τ. Ερντογάν.

Περίεργα περιστατικά στις αυτοκινητοπομπές του Πούτιν και του Ζελένσκι

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σε αντικυβερνητικό ρωσικό κανάλι στο «Telegram» (General SVR), το αυτοκίνητο του Βλ. Πούτιν δέχτηκε επίθεση, σε μια πιθανή απόπειρα δολοφονίας του εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Ενας δυνατός κρότος ακούστηκε από τον αριστερό μπροστινό τροχό της λιμουζίνας του Ρώσου Προέδρου και πυκνός καπνός φέρεται να βγήκε από το όχημα, ενώ ο Πούτιν βγήκε σώος. Αμέσως πριν, αναφέρεται, ασθενοφόρο είχε μπλοκάρει το πρώτο όχημα της αυτοκινητοπομπής. Σύμφωνα με το ίδιο «ρεπορτάζ», η υπηρεσία ασφαλείας του Πούτιν πραγματοποίησε αρκετές συλλήψεις - ενώ κάποιοι από τους σωματοφύλακες εξαφανίστηκαν - εν μέσω ισχυρισμών ότι διέρρευσαν οι μυστικές πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του Ρώσου ηγέτη.

Χτες το αυτοκίνητο του Β. Ζελένσκι ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα στο Κίεβο, χωρίς ο ίδιος να τραυματιστεί σοβαρά. «Ενα αυτοκίνητο συγκρούστηκε με το αυτοκίνητο του Προέδρου της Ουκρανίας και οχήματα της συνοδείας του» και «η αστυνομία ερευνά τις συνθήκες του ατυχήματος», ανακοινώθηκε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ