ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
Βγάζει μάτι η επιχείρηση συγκάλυψης και για τις παρακολουθήσεις στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ

Ερωτήματα από τα όσα είπε ο μέχρι πρότινος διοικητής της ΕΥΠ, ότι δεν ενδιαφέρθηκε για τις υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ!

INTIME NEWS

Σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται να είναι η επιχείρηση συγκάλυψης της υπόθεσης παρακολουθήσεων και υποκλοπών τόσο σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη και δημοσιογράφους, όσο και στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, κατά τη διαδικασία της διερεύνησης από την Εξεταστική Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στη Βουλή.

Οχυρωμένος πίσω από την «εχεμύθεια» και το «απόρρητο» και με γνωστές τις απειλές στελεχών της κυβέρνησης που προηγήθηκαν, για ποινές φυλάκισης σε όποιον «ανοίξει το στόμα του», ο μέχρι πρότινος διοικητής της ΕΥΠ Π. Κοντολέων, του οποίου η ακρόαση στην Επιτροπή ολοκληρώθηκε χτες το απόγευμα, αρνήθηκε να δώσει ουσιαστικές και σαφείς απαντήσεις για τις υπό διερεύνηση υποθέσεις.

Ταυτόχρονα, πλήθος ερωτημάτων προκάλεσε η αναφορά που φέρεται να έκανε, ότι δεν ενδιαφέρθηκε ως διοικητής της ΕΥΠ για τις συνακροάσεις - υποκλοπές στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, όταν από το 2016 έως την άνοιξη του 2022 είναι επίσημες οι καταγγελίες για απανωτά περιστατικά, έχουν κατατεθεί πληθώρα στοιχείων, έχουν σχηματιστεί δικογραφίες κ.λπ. Επιπλέον, κατά την προχτεσινή του ακρόαση στην Εξεταστική, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Γ. Ρουμπάτης φέρεται να παραδέχτηκε ότι οι συνακροάσεις - υποκλοπές σε βάρος της ΚΕ του ΚΚΕ είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, για την οποία δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρχει εμπλοκή υπηρεσιών εκτός ελληνικής επικράτειας.

Το ΚΚΕ κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή αίτημα να κληθούν να καταθέσουν οι υπεύθυνοι των τηλεφωνικών παρόχων, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, μετά το τέλος της χτεσινής συνεδρίασης, σε δήλωσή του στα ΜΜΕ ανέφερε ότι «η επίκληση της εχεμύθειας και του απορρήτου επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας, αλλά και τη βάσιμη εκτίμησή μας ότι η όλη διαδικασία οδηγείται στη συγκάλυψη».

Και πρόσθεσε: «Η δήλωση του κ. Ρουμπάτη ότι η υπόθεση συνακροάσεων - υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση, που ενδεχομένως ξεπερνάει και τα σύνορα της χώρας, καθιστά αναγκαία την πρόταση του ΚΚΕ να εξεταστούν από την Επιτροπή τουλάχιστον οι πάροχοι».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε «πρόκληση τη δήλωση του κ. Κοντολέοντα ότι δεν ενδιαφέρθηκε ως διοικητής της ΕΥΠ για την υπόθεση των συνακροάσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, και αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο ερωτηματικό. Αλήθεια, τι θέλει να συγκαλύψει ο κ. Κοντολέων με αυτήν του τη δήλωση;».

Ποιοι είναι οι λόγοι «εθνικής ασφάλειας»

Ενδιαφέρον στην ακρόαση του Π. Κοντολέων ήταν το σημείο όπου κλήθηκε να πει ποιοι είναι οι «λόγοι εθνικής ασφάλειας» που μπορούν να οδηγήσουν στην παρακολούθηση προσώπων.

Στην απάντησή του φέρεται να είπε ότι οι λόγοι αφορούν την «τρομοκρατία», την «κατάλυση του πολιτεύματος», τις παρεμβάσεις που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα σε μία χώρα και τη διευκόλυνση κατασκόπων ξένων χωρών, επιβεβαιώνοντας με τον πιο σαφή τρόπο το σκοτεινό και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο (νόμων - Οδηγιών της ΕΕ και διακρατικών συμφωνιών) πάνω στο οποίο πατάει η δράση της ΕΥΠ και άλλων αντιδραστικών μηχανισμών παρακολούθησης, εγχώριων ή μη, και ανοίγουν δρόμους για γενικευμένο «φακέλωμα», την παρακολούθηση του καθενός και της καθεμιάς, όλα για την θωράκιση της εξουσίας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει και ψηφίσει μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, γι' αυτό και σκόπιμα το αφήνουν εκτός πεδίου αντιπαραθέσεων και μόνο το ΚΚΕ το έχει καταγγείλει από την αρχή.

Μάλιστα, ο Π. Κοντολέων φέρεται να ρωτήθηκε ποιοι από τους παραπάνω λόγους αφορούν τον Ν. Ανδρουλάκη, χωρίς βέβαια να δώσει απάντηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Π. Κοντολέων φέρεται να είπε ότι μιλούσε με τον πρώην γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρ. Δημητριάδη, σχεδόν σε καθημερινή βάση, όπως συχνή ήταν η επικοινωνία του και με τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, αλλά όλες αφορούσαν κυρίως οργανωτικά και τεχνικά θέματα. Φέρεται να είπε ακόμα πως όλες οι «επισυνδέσεις» που έγιναν επί των ημερών του ήταν νόμιμες, ότι δεν γνώριζε για την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και ότι παραιτήθηκε μόνος του.

Σχολιάζοντας την ακρόαση του πρώην διοικητή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «η επίκληση του απορρήτου» αποτελεί «πραγματική βόμβα στα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος» και, καλλιεργώντας αυταπάτες για «εκδημοκρατισμό» της ΕΥΠ, κρύβοντας τον βούρκο του άθλιου θεσμικού πλαισίου που τη διέπει και το ότι είναι ο χωροφύλακας του σάπιου συστήματος, είπε πως η κυβέρνηση δεν θέλει «τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας» στην «υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος». Ο δε βουλευτής της ΝΔ Δ. Μαρκόπουλος δήλωσε: «Ανθρακας ο θησαυρός σε όσους επένδυσαν στην κατάθεση του κ. Κοντολέοντα. Θησαυρός, όμως, τα όσα ακούστηκαν χθες από τον κ. Ρουμπάτη για την υπόθεση Πιτσιόρλα».

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ακρόασης του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, δηλαδή χτες το απόγευμα, ξεκίνησε η ακρόαση του νυν διοικητή της ΕΥΠ, Θ. Δεμίρη, ο οποίος εξαρχής φέρεται να είπε στην Επιτροπή ότι ο εκάστοτε διοικητής δεσμεύεται από το απόρρητο, ότι η παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη ήταν νόμιμες και ότι από τη μέρα που ανέλαβε δεν καταστράφηκε κανένα αρχείο. Η ακρόασή του θα συνεχιστεί και στην επόμενη συνεδρίαση της Εξεταστικής, την ερχόμενη Τρίτη 20 Σεπτέμβρη.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ζητά άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις υποθέσεις υποκλοπών - παρακολουθήσεων

Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ζητά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, μετά και τα νέα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως σχετικά με την καταστροφή αρχείων της ΕΥΠ για τις υποθέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, και δημοσιογράφων, τις καταγγελίες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σπίρτζη για πιθανή παρακολούθηση του τηλεφώνου του από κακόβουλο λογισμικό και τις συνακροάσεις - υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το αίτημα υπογράφει εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος ο βουλευτής του Μανώλης Συντυχάκης, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής και απευθύνεται στον πρόεδρο της Επιτροπής, Θ. Μπούρα.

Το σχετικό κείμενο έχει ως εξής: «Ζητάμε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να διερευνηθούν το ζήτημα της καταστροφής των αρχείων στην ΕΥΠ για τις υποθέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, και του δημοσιογράφου Αθανασίου Κουκάκη καθώς και οι καταγγελίες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη για μηνύματα με κακόβουλο σύνδεσμο στο κινητό του τηλέφωνο που δημιουργεί ερωτήματα για πιθανή παρακολούθηση.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τα παραπάνω, πρέπει να κληθούν σε ακρόαση:

  • Ο διοικητής της ΕΥΠ, κ. Δεμίρης.
  • Η εισαγγελέας στην ΕΥΠ, κα Βλάχου, και
  • Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, κ. Ράμμος.

Επίσης, για την υπόθεση των συνακροάσεων - υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ζητάμε να κληθούν σε ακρόαση εκπρόσωποι των παρόχων τηλεφωνίας ΟΤΕ, VODAFONE, WIND και OTEGLOBE, και ειδικότερα τα παρακάτω αρμόδια στελέχη τους:

Από τον ΟΤΕ:

  • Μέγας Κωνσταντίνος (Executive Director Επιχειρησιακής Ασφάλειας και Συνέχειας)
  • Λεμονιάς Ευάγγελος (προϊστάμενος Τμήματος Παρακολούθησης Συστημάτων και Διαχείρισης Περιστατικών Ασφαλείας Ομίλου ΟΤΕ)
  • Διαμαντόπουλος Γεώργιος (διευθυντής Ασφάλειας Πληροφοριών και Αποτροπής Τηλ. Απάτης Ομίλου ΟΤΕ

Από τη VODAFONE: Πανάγος Κωνσταντίνος (υπεύθυνος Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών)

Από τη WIND: Κρόγκος Πέτρος (διευθυντής Λειτουργίας και Συντήρησης του Δικτύου)

Από την OTEGLOBE: Σύρμαλης Αναστάσιος (υπεύθυνος Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών)».

Απόρρητα ΕΥΠ: Ενα κουίζ για προχωρημένους

Σε δύσκολο νομικό κουίζ μετατρέπεται η επίκληση του απορρήτου από τους διοικητές της ΕΥΠ ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

Είπε ο Κοντολέων, ότι δεν ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις. Δεν είπε τίποτα λοιπόν στον πρωθυπουργό. Δεν είπε τίποτα και στην Εξεταστική Επιτροπή. Ποιος μένει; Πού εκμυστηρεύεται ο κάθε διοικητής της ΕΥΠ τα απόρρητα;

Για την απάντηση στο παραπάνω δύσκολο ερώτημα έχουν επιστρατευθεί συνταγματολόγοι, επιφανείς καθηγητές, πολιτικοί αναλυτές και ειδικοί μελετητές στα ζητήματα των μυστικών υπηρεσιών. Οι βασικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις και απαντήσεις που δίνονται είναι τρεις:

1. Η πρώτη απάντηση που δίνεται από μερίδα αναλυτών είναι ότι ο διοικητής της ΕΥΠ δεν μπορεί να πει τίποτα, ποτέ και σε κανέναν. Παίρνει τα μυστικά της υπηρεσίας κυριολεκτικά «στον τάφο του». Το υπηρεσιακό απόρρητο των μηχανισμών που υπερασπίζονται την «εθνική ασφάλεια» είναι πιο ισχυρό από κάθε άλλο απόρρητο.

2. Η δεύτερη προσέγγιση καταλήγει ότι ο εκάστοτε διοικητής της ΕΥΠ πράγματι δεν μπορεί να μιλήσει σε κανέναν, αλλά μέχρι τον τάφο του. Την τελευταία στιγμή, όταν πια πνέει τα λοίσθια, του δίνεται η δυνατότητα να εκμυστηρευθεί τα απόρρητα στον ιερέα που τον εξομολογεί. Η απάντηση αυτή βρίσκει έρεισμα στο Σύνταγμα, αφού ούτε στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση δεν πέρασε η πρόταση του ΚΚΕ για πλήρη διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας, οπότε αυτά θεωρείται στην έσχατη στιγμή ότι είναι «ένα».

3. Μία τρίτη απάντηση που δίνεται είναι ότι ο διοικητής της ΕΥΠ, όπως ο μέσος πολίτης, μπορεί να πει όλα όσα τον βαραίνουν στον ψυχοθεραπευτή του, καθόσον το ιατρικό απόρρητο υπερέχει και καλύπτει το υπηρεσιακό απόρρητο. Διχογνωμία υπάρχει για το αν σε αυτήν την περίπτωση ο ψυχοθεραπευτής θα πρέπει να δώσει ενισχυμένο όρκο, σε ειδική τελετή, που όπως λέγεται πραγματοποιείται σε κτίριο επί της Βασιλίσσης Σοφίας, αλλά μάλλον όχι στο Μέγαρο Μουσικής.

Τις τελευταίες μέρες εμφανίστηκε και μία τέταρτη, συνδυαστική προσέγγιση του ζητήματος. Σύμφωνα με αυτή, όλες οι παραπάνω αναλύσεις έχουν νομική βάση και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο ο διοικητής της ΕΥΠ πρέπει οπωσδήποτε να λέει τα απόρρητα στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς.

Γιατί, για τις ελληνικές υπηρεσίες, αυτοί είναι οι «επιστήμονες - γιατροί» της παρακολούθησης, είναι ιεροί και σεβαστοί σαν παπάδες και ταυτόχρονα είναι σαν να μην υπάρχουν, ειδικά για την Εξεταστική Επιτροπή και συνολικά τους «δημοκρατικούς θεσμούς»..


Ο Μαρκόνης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ