ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2022 - Κυριακή 18 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΘ
Διαμαρτύρονται για την καταστολή, διεκδικούν σπουδές με δικαιώματα

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής έξω από την Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ φοιτητικοί σύλλογοι του Ιδρύματος, καταγγέλλοντας την ένταση της καταστολής με την επίθεση των ΜΑΤ και απαιτώντας την άμεση αποχώρηση της αστυνομίας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν πραγματοποιήσει επίθεση νωρίτερα με κλομπ και εκτεταμένη χρήση χημικών ενάντια σε φοιτητές που διαδήλωναν ενάντια στην εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ), προχωρώντας σε δύο προσαγωγές, την ίδια ώρα μάλιστα που στη Γεωπονική Σχολή και τη Σχολή Θετικών Επιστημών βρισκόταν σε εξέλιξη η εξεταστική.

Ερωτήματα προκαλεί βέβαια η απόφαση της αστυνομίας να βάλει για τρίτη συνεχόμενη μέρα μέσα, έξι στελέχη της ΟΠΠΙ φρουρούμενα από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και αύρα της αστυνομίας, σε μια απομονωμένη γωνιά του πανεπιστημίου.

Σε ανακοίνωσή τους, οι φοιτητικοί σύλλογοι απαιτούν να αφεθεί ελεύθερος ο προσαχθείς φοιτητής, μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου Πληροφορικής, την αποχώρηση των δυνάμεων καταστολής από το πανεπιστήμιο, όπως και τη μη εγκατάσταση της ΟΠΠΙ σε αυτό.

Παράλληλα, τονίζουν πως τα γεγονότα αυτά «επιβεβαιώνουν ότι παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, ο απαράδεκτος αντιδραστικός νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, που θέλει να εγκαταστήσει την ΟΠΠΙ στις σχολές μας, συναντά την πλήρη απονομιμοποίηση από τους φοιτητές, το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό του πανεπιστημίου, όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα!». Προσθέτουν πως «οι απαράδεκτες εικόνες στη ΣΘΕ, με φοιτητές που χτυπιούνται από δυνάμεις των ΜΑΤ, η ρίψη χημικών, η προσαγωγή μέρα μεσημέρι ενώ το Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε λειτουργία είναι καταδικαστέες από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Στο μεταξύ, συνεχίζοντας τις προσπάθειες για την εφαρμογή του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε την Παρασκευή συνάντηση εργασίας με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και τους πρυτάνεις των τεσσάρων πανεπιστημίων που έχουν επιλεγεί για την εφαρμογή των μέτρων (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΟΠΑ και ΑΠΘ).

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Νέο επεισόδιο αντικομμουνιστικής υστερίας

Καταγγελία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Νέο περιστατικό αντικομμουνιστικού παροξυσμού στο Ευρωκοινοβούλιο καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στο κοινό ψήφισμα των πολιτικών ομάδων σχετικά με «τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της αναγκαστικής απέλασης Ουκρανών πολιτών και της αναγκαστικής υιοθεσίας παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία», το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι, οι Πράσινοι και οι ακροδεξιοί «Συντηρητικοί Μεταρρυθμιστές - ECR» συμπεριέλαβαν μία απαράδεκτη παράγραφο, εντελώς άσχετη με το θέμα και το περιεχόμενο του ψηφίσματος, που επιδιώκει ανιστόρητα, διαστρεβλώνοντας προκλητικά την πραγματικότητα, να ταυτίσει τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία με τη Σοβιετική Ενωση, στο πλαίσιο της οποίας επί δεκαετίες οι λαοί της έζησαν ειρηνικά και αδελφωμένοι.

Στη συνέχεια επαναλαμβάνουν τις γνωστές ατεκμηρίωτες και ιστορικά χρεοκοπημένες συκοφαντίες περί «σοβιετικής κατοχής και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», και καταλήγουν μέσω της δήθεν «νομικής αξιολόγησής» τους σε προτροπή για νέο γύρο διώξεων της κομμουνιστικής ιδεολογίας, των κομμουνιστών και των ΚΚ, που βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια σειρά κράτη - μέλη της ΕΕ.

Η ΕΕ, τα αστικά κόμματα και οι κυβερνήσεις τους κλιμακώνουν την αντικομμουνιστική υστερία για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη εργατική - λαϊκή αγανάκτηση, την οργή που συσσωρεύεται, καθώς η αντιλαϊκή «πράσινη» πολιτική τους και ο ιμπεριαλιστικός τους πόλεμος επιδεινώνουν δραματικά τη ζωή των εργαζομένων, με αβάσταχτη ακρίβεια στους λογαριασμούς Ενέργειας και εκτίναξη της φτώχειας, για να διατηρήσουν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Ο αντικομμουνισμός, που αποτελεί επίσημη ιδεολογία της ΕΕ, θρέφει τα ακροδεξιά κόμματα, τις φασιστικές ομάδες και ναζιστικές συμμορίες που διεκδικούν «ρυθμιστικό πολιτικό ρόλο» στα κράτη - μέλη της και στα όργανά της, που δηλώνουν πίστη στις «αξίες της ΕΕ», όπως ο αντικομμουνισμός.

«Τα όργανα της ΕΕ, τα αστικά κόμματα και οι κυβερνήσεις τους στα κράτη - μέλη θα βγουν βαθιά γελασμένοι, πιστεύοντας ότι με αντικομμουνιστικές αθλιότητες και ψέματα θα αποτρέψουν η λαϊκή οργή να μετατραπεί σε πάλη ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικό τους σύστημα, πραγματοποιώντας την ιστορική αναγκαιότητα: Την ανατροπή του!», τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Κύμα αντιδράσεων για το «διαδηλωτοδικείο»

Κατηγορούμενη η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ για παράβαση του νόμου περιστολής των διαδηλώσεων

Η συγκέντρωση των υγειονομικών τον Σεπτέμβρη του 2020, όπου διαπράχθηκε το «έγκλημα» της διαδήλωσης
Η συγκέντρωση των υγειονομικών τον Σεπτέμβρη του 2020, όπου διαπράχθηκε το «έγκλημα» της διαδήλωσης
Κύμα αντιδράσεων προκαλεί η κλήση της προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Αφροδίτης Ρέτζιου, ως κατηγορούμενης για παράβαση του νόμου περιορισμού των διαδηλώσεων.

Υπενθυμίζεται πως η συνδικαλίστρια κατηγορείται ότι στη συγκέντρωση υγειονομικών μπροστά από το υπουργείο Υγείας στις 24/9/2020 αρνήθηκε «να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις» των αστυνομικών «όταν της υπεβλήθη σύσταση να μην καταλάβουν οι διαδηλωτές το οδόστρωμα».

Ακόμα, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κατηγορείται ότι αρνήθηκε να δηλώσει τα στοιχεία της στις αστυνομικές δυνάμεις.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη δίκη με βάση τον αντιδραστικό και αυταρχικό νόμο, που τότε αξιοποιήθηκε για την απαγόρευση και καταστολή κινητοποιήσεων των υγειονομικών και άλλων εργαζομένων για μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Την κλήση καταγγέλλουν μέχρι στιγμής η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής, η Ενωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελευσίνας - Μάνδρας, το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για Ελληνες και μετανάστες εργάτες

Εκδήλωση για Ελληνες και μετανάστες εργάτες πραγματοποιούν το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Αγίας Τριάδας (Αριστοτέλους και Αγ. Τριάδας), οι Κομματικές Οργανώσεις Μενιδίου του ΚΚΕ. Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του Κόμματος, ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Συνεδριάζει η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ

Στο Ταλίν της Εσθονίας συνέρχεται η Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO σε επίπεδο αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων (Military Committee Conference in Chiefs of Defence Session), με θέμα τη νέα «Στρατηγική Αντίληψη», κείμενο - δόγμα πολέμου της λυκοσυμμαχίας, όπως και την εφαρμογή των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Μαδρίτης. Στην ατζέντα είναι επίσης οι επιχειρήσεις και οι αποστολές του ΝΑΤΟ, στρατηγικές αναλύσεις από τη στρατιωτική ηγεσία της λυκοσυμμαχίας, το Ουκρανικό, ο ανταγωνισμός με την Κίνα και άλλα θέματα.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΚΑΡΙΑΣ - ΦΟΥΡΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση - συναυλία για τον Μίκη Θεοδωράκη

Τον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη τιμά η Τομεακή Επιτροπή Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ με εκδήλωση - συναυλία που πραγματοποιεί την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη. Η εκδήλωση, με τίτλο «Να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα...», θα γίνει στην πλατεία Βρακάδων στις 6 μ.μ. Θα μιλήσει η Θαλασσιά Αντωνοπούλου, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ. Την καλλιτεχνική επιμέλεια θα έχουν ο Βαγγέλης Ζελεπός και Νίκος Κούβαρης. Θα προηγηθεί, στις 5 μ.μ., επίσκεψη στο «Σπίτι με τους σκορπιούς», όπου διέμενε εξόριστος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ