ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
9 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ
Χιλιάδες έστειλαν μήνυμα στους φασίστες και το σύστημα που τους γεννά

Με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών στην αγωνιστική κινητοποίηση που διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, άλλα σωματεία και φορείς και ο Σύλλογος Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας», στο Κερατσίνι, κορυφώθηκαν το απόγευμα της περασμένης Κυριακής οι εκδηλώσεις για την ολοκλήρωση 9 χρόνων ακριβώς που ο Παύλος Φύσσας έπεσε νεκρός, δολοφονημένος από τους φασίστες της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Η κινητοποίηση, όπως όλα αυτά τα χρόνια, έγινε στον δρόμο που έχει πάρει το όνομα του Παύλου Φύσσα, ενώ είχε αφετηρία το σημείο όπου δολοφονήθηκε και πλέον εκεί βρίσκεται το μνημείο με την προτομή του, που και φέτος είχε πνιγεί στα λουλούδια και στα στεφάνια.

Από τις 5 το απόγευμα, όταν και είχε προγραμματιστεί η προσυγκέντρωση των σωματείων και των φορέων στην πλατεία Νίκης (Ζαρντέν), που βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το μνημείο και μέχρι τις 6.30 που ξεκίνησε η πορεία κατέφτανε στην περιοχή μαζικά εργατικός - λαϊκός κόσμος.

Στην προμετωπίδα της συγκέντρωσης βρισκόταν το πανό του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, με τη φράση «Αγώνας ενάντια στο σύστημα της φτώχειας, της ακρίβειας, του πολέμου που εκκολάπτει το αυγό του φιδιού», που έδινε το στίγμα της μεγάλης συγκέντρωσης. Μαζικά ήταν τα μπλοκ των μεταλλεργατών, των ναυτεργατών και άλλων κλάδων εργαζομένων, ενώ τον πρώτο λόγο είχε η νεολαία με τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, της Συντονιστικής Επιτροπής Σχολείων Πειραιά, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Ολος αυτός ο συγκεντρωμένος κόσμος μετατράπηκε σε ανθρώπινο ποτάμι που κατέκλυσε τη λεωφόρο Π. Ράλλη με κατεύθυνση το μνημείο του Μπλόκου της Κοκκινιάς.

Τα συνθήματα «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί», «Είστε η σαπίλα όλου του ντουνιά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά», «Τότε Χίτες, τώρα χρυσαυγίτες, όπλο του συστήματος είναι οι φασίστες», «Φοιτητή - εργάτη σκέψου ταξικά, ρατσιστή σε θέλουν τα αφεντικά» δονούσαν διαρκώς την ατμόσφαιρα, ενώ ξεχωριστά στιγμιότυπα δημιούργησαν τα νεολαιίστικα μπλοκ ξεσηκώνοντας τους πάντες με τα συνθήματα για τους «χρυσαυγίτες (που) σας ταΐζουν οι εφοπλιστές» και τα κόκκινα καπνογόνα.

Η μήτρα που γεννά τον πόλεμο και τη φτώχεια, γεννά και τον φασισμό

Προηγουμένως, χαιρετίζοντας την κινητοποίηση, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής, κάλεσε τον λαό να σηκώσει ανάστημα και «να μη δεχτεί να "προσαρμοστεί για να μην πεθάνει"», τόνισε ότι «πρέπει να σημάνει απεργιακός ξεσηκωμός σε κάθε χώρο δουλειάς και στις γειτονιές, που θα προετοιμάσει την απεργιακή μάχη στις 9 Νοέμβρη, για να ανασάνουμε από τα δυσβάσταχτα βάρη που μας καταδικάζουν οι κυβερνήσεις και οι εκμεταλλευτές. Ο αγώνας αυτός είναι γνήσια αντιφασιστικός, γιατί η μήτρα που γεννά τον πόλεμο, την ενεργειακή φτώχεια, την ακρίβεια, την ανεργία και την εκμετάλλευση, είναι ίδια με αυτή που γεννά τον φασισμό».

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Ακης Αντωνίου από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, ο οποίος, σημειώνοντας ότι «με τους φασίστες δεν ξεμπερδέψαμε», αναφέρθηκε στην αστική Δικαιοσύνη που ενώ είναι ταχύτατη στο να βγάζει παράνομες όλες τις απεργίες χρειάστηκε 5,5 χρόνια για να βγάλει απόφαση κατά της Χρυσής Αυγής και είναι η ίδια που βγάζει αποφάσεις που τους ρίχνουν «στα μαλακά», όπως αυτή που αφορά την υπόθεση των κομμουνιστών συνδικαλιστών της Ζώνης στο Πέραμα.

Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, η Μυρτώ σημείωσε: «Εμείς το έχουμε κάνει ξεκάθαρο και το ξαναλέμε: Δεν ξεχωρίζουμε τους συμμαθητές από την εθνικότητα, το χρώμα και τη θρησκεία ή οτιδήποτε άλλο. Είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά και θα αγωνιστούμε και τη φετινή χρονιά για το σχολείο που έχουμε ανάγκη. "Ολοι για έναν και ένας για όλους"».

Από τον Φοιτητικό Σύλλογο του Πανεπιστημίου Πειραιά, ο Μιχάλης Φαναρτζής ανέφερε ότι το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να στρώνουν το έδαφος για την ανάπτυξη του φασισμού, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την άθλια επιχείρηση της σημερινής κυβέρνησης να βάλει την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια. Εκανε καθαρό ότι εργαζόμενοι, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, με την οργανωμένη πάλη τους, δεν θα αφήσουν τους τραμπούκους του συστήματος σε χλωρό κλαρί.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Σπύρος Χαλβατζής, αντιπρόεδρος του ΣΦΕΑ 1967 - 1974, σημείωσε ότι οι αντιστασιακοί συνεχίζουν να αγωνίζονται για τα δικαιώματα του λαού, ενάντια στο αστικό κράτος, ενάντια σε όλες εκείνες τις δυνάμεις που τρέφουν το τέρας του φασισμού.

Στη συγκέντρωση απηύθυναν επίσης χαιρετισμό ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, και εκπρόσωποι άλλων φορέων.

Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με εκπρόσωπο του Συλλόγου Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας». Αφού αναφέρθηκε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Σύλλογος για να τιμήσει τον Παύλο Φύσσα, κάλεσε σε επαγρύπνηση ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό.

Ο Παύλος ζει μέσα στον αγώνα για το δίκιο

Ηχηρό μήνυμα ενάντια στον φασισμό έστειλε και η συναυλία για τον Παύλο Φύσσα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στον χώρο των Λιπασμάτων (σιλό). Τη συναυλία άνοιξε η Νατάσσα Μποφίλιου, η οποία σημείωσε ότι «ο Παύλος ζει μέσα στον αγώνα για το δίκιο», ενώ στη συνέχεια έγινε το καλωσόρισμα εκ μέρους του Συλλόγου Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας». Συμμετείχαν ακόμη οι Social Waste, Boomerang, Φοίβος Δεληβοριάς, Innervoice, Tiny Jackal και Ματούλα Ζαμάνη.

Στη συναυλία παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Ραπανάκη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΤΕ Πειραιά, και τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα της ΤΟ Πειραιά της ΚΝΕ, οι οποίοι συνομίλησαν με την Μάγδα Φύσσα. Επίσης, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Μάρκο Μπεκρή.

ΤΜΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
O φασισμός δεν ανακόπτεται με δικαστικές αποφάσεις αλλά με μαζική λαϊκή δράση

Με αφορμή τη συμπλήρωση 9 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το Τμήμα Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι κάθε προοδευτικός δικηγόρος και νομικός, κάθε εργαζόμενος και αυτοαπασχολούμενος στον χώρο της Δικαιοσύνης έχει σήμερα ακόμα περισσότερα στοιχεία για να δει και να αναγνωρίσει τα όρια της αστικής Δικαιοσύνης, που:

«"Χρειάστηκε" πεντέμισι χρόνια για να ολοκληρωθεί η εκδίκαση της υπόθεσης και να εκδοθεί καταδικαστική απόφαση (...)

"Χώρεσε" την ανεξίτηλη στη μνήμη του λαού μας προκλητική πρόταση της εισαγγελέα της έδρας, η οποία πρότεινε να απαλλαγούν όλοι οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής πλην του Ρουπακιά.

Με τη δικαστική απόφαση έριξε "στα μαλακά" τους φασίστες για την υπόθεση σε βάρος των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ (...)

Αποφυλάκισε σειρά στελεχών της ΧΑ με την "αιτιολογία" ότι "δεν υπάρχει πιθανότητα για νέα εγκληματική πράξη, διότι το έγκλημα... τελέστηκε για συγκεκριμένους λόγους εν μέσω συγκεκριμένων συνθηκών". Αναιρέθηκε έτσι επί της ουσίας ο χαρακτηρισμός της ΧΑ ως εγκληματικής οργάνωσης, ότι δηλαδή "οι συγκεκριμένοι λόγοι και οι συγκεκριμένες συνθήκες της δράσης" των ναζί φασιστών είναι η βάρβαρη, αποτρόπαιη ιδεολογία και δράση του ναζισμού, που γεννιέται και θεριεύει στο έδαφος της βάρβαρης, εκμεταλλευτικής κοινωνίας του καπιταλισμού».

Είναι η αστική δημοκρατία και το κράτος, το «κράτος δικαίου», συνεχίζει η ανακοίνωση, που μετά την καταδίκη της ΧΑ:

«Ξαναέδειξαν ανοχή ή και στήριξη στη φασιστική δράση, ειδικά στη νεολαία, όπως με τις φασιστικές επιθέσεις και δράση νέων φασιστικών μορφωμάτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού.

Αξιοποίησαν την ίδια την καταδίκη της Χρυσής Αυγής για παρέμβαση στη λειτουργία των κομμάτων και περιορισμό ελευθεριών, με το μάτι στραμμένο δηλαδή στον βασικό εχθρό του κεφαλαίου: Τον "εχθρό λαό" (...)

Ομως η πιο πολύτιμη, χρόνια και ύπουλη υπηρεσία του ναζισμού - φασισμού στη δικτατορία του κεφαλαίου είναι η χρήση του ως "μπαμπούλα", για να καθαγιάζονται η αστική δημοκρατία και το "κράτος δικαίου" ως η "ανθρώπινη" μορφή του απάνθρωπου καπιταλιστικού συστήματος».

Καταλήγοντας το Τμήμα Δικαιοσύνης τονίζει: «Το "φίδι" του φασισμού δεν νικιέται με τα "τερτίπια" της αστικής δημοκρατίας και των θεσμών της, στον "κόρφο" των οποίων θρέφεται και κρύβεται.

Νικιέται μόνο με τα "όπλα" της κοινωνικής προόδου, της εξέλιξης, του μέλλοντος της ανθρωπότητας, εκείνες τις φωτεινές ιδέες και τη μαζική λαϊκή δράση που ανοίγουν τον δρόμο για την ανατροπή της μήτρας του φασισμού, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, της ταξικής κοινωνικής αδικίας, τον δρόμο για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Αυτός είναι ο δρόμος και για κάθε προοδευτικό και ριζοσπάστη νομικό επιστήμονα, για κάθε εργαζόμενο και αυτοαπασχολούμενο και στον χώρο της Δικαιοσύνης. Σ' αυτόν τον δρόμο η οργάνωση, η πάλη, η συμπόρευση με το ΚΚΕ θα στείλουν οριστικά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας τα ναζιστικά απορρίμματα και το σύστημα που τα γεννά!».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός και οι αγώνες μόνος φραγμός στη δράση του φασισμού

«Ο φασισμός δεν μπαίνει σε νόμους και κανόνες, μόνος φραγμός στη δράση του ο λαός και οι αγώνες!», τονίζει σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη συμπλήρωση 9 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ.

«Εννιά χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και 2 χρόνια μετά τη δικαστική απόφαση καταδίκης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, επιβεβαιώθηκε με χίλιους τρόπους ότι ο φασισμός - ναζισμός δεν ανακόπτεται με δικαστικές αποφάσεις και νόμους», σημειώνεται και γίνεται αναφορά στην αντιμετώπιση από τη Δικαιοσύνη.

Οπως τονίζεται, «είναι ήδη φανερό ότι το σύστημα που τους γεννά συνεχίζει να τους χρησιμοποιεί πολύπλευρα, ως δύναμη κρούσης ενάντια στον λαό και τη νεολαία, ανάλογα με τις ανάγκες του συστήματος:

  • Ξαναέδειξαν ανοχή ή και στήριξη στη φασιστική δράση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού (βλ. ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και Ευόσμου).
  • Ακόμα και η ίδια η καταδίκη της Χρυσής Αυγής αξιοποιήθηκε στη συνέχεια για παρέμβαση στη λειτουργία των κομμάτων και περιορισμό ελευθεριών! Ετσι, για παράδειγμα, ψηφίστηκε νόμος που με αφορμή τη ΧΑ έβαλε νέους περιορισμούς και εμπόδια για τη συμμετοχή στις εκλογές και την πολιτική δράση, ανοίγοντας επικίνδυνους δρόμους για τα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες του λαού.
  • Και φυσικά, στο όνομα του "μπαμπούλα" του φασισμού, καθαγιάζεται η αστική δημοκρατία και το κράτος της, ενισχύεται η προσπάθεια ενσωμάτωσης και υποταγής σε μια δήθεν καλύτερη εκδοχή ενός συστήματος που είναι σάπιο μέχρι το μεδούλι!».

«Ο αγώνας για να ηττηθεί οριστικά και αμετάκλητα ο ναζισμός και οι παραφυάδες του δεν τελειώνει όσο υπάρχει το σύστημα της εκμετάλλευσης, ο καπιταλισμός. Χρειάζεται καθημερινός αγώνας μέσα στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις σχολές, στις γειτονιές, ώστε να απομονώνονται κάθε είδους αντιδραστικές, ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις και πρακτικές.

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία έχουν την πείρα και τη δύναμη να χαλάσουν τα σχέδια των καταπιεστών τους, αρκεί να σημαδέψουν τον πραγματικό αντίπαλο: Τη δικτατορία του κεφαλαίου, το βάρβαρο σύστημα της εκμετάλλευσης και της αδικίας. Να οργανώσουν την πάλη τους για τη ζωή και το μέλλον που μας αξίζει, για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

  • Στο μεταξύ, την Κυριακή, οπότε και συμπληρώθηκαν 9 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους ναζιστές εγκληματίες, αντιπροσωπεία της Τομεακής Οργάνωσης Πειραιά της ΚΝΕ άφησε λίγα λουλούδια στο μνημείο του στο Κερατσίνι.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ