ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Μαχητικό «όχι» στο ξήλωμα του μεγαλύτερου παιδιατρικού νοσοκομείου
  • Σε μεγάλο κίνδυνο οι ζωές των παιδιών, πάνω από 3.000 χειρουργεία σε αναμονή
  • Κλιμάκωση με απεργία στις 28 Σεπτέμβρη

Από τη χτεσινή κινητοποίηση γιατρών στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»
Από τη χτεσινή κινητοποίηση γιατρών στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»
«Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τώρα! Μονιμοποιήσεις συμβασιούχων τώρα!»: Με διεκδικήσεις όπως αυτές πραγματοποίησαν χτες κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», μεταφέροντας δυνατά την «κραυγή αγωνίας» για το ξεχαρβάλωμα του μεγαλύτερου παιδιατρικού νοσοκομείου της χώρας.

Ανάμεσα στα κύρια αιτήματα των υγειονομικών που κινητοποιήθηκαν με πρωτοβουλία της 5μελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ είναι αυτό για άμεσες προσλήψεις αναισθησιολόγων, ώστε να επαναλειτουργήσουν τα τακτικά χειρουργεία, αφού πλέον πραγματοποιούνται μόνο τα έκτακτα, με πάνω από 3.000 παιδιά να παραμένουν σε λίστες αναμονής για να χειρουργηθούν!

Σαν να μην έφταναν οι μέχρι σήμερα ελλείψεις, με έγγραφο του νοσοκομείου ανακοινώθηκε χτες ότι πλέον το Μικροβιολογικό Εργαστήριο θα δέχεται μόνο τα επείγοντα δείγματα, λόγω έλλειψης προσωπικού.

«Από 1η Οκτώβρη δεν θα υπάρχει μικροβιολόγος σε κλειστή εφημερία. Ετσι, αν ένα παιδάκι π.χ. κάνει πυρετό δεν θα μπορεί να γίνει μια γενική ούρων για να δούμε αν έχει ουρολοίμωξη, δεν θα μπορούμε να κάνουμε εξέταση αν έχει μηνιγγίτιδα!», σημείωναν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι στην κινητοποίηση, μεταφέροντας την αγωνία τους για ένα νοσοκομείο που η πλειοψηφία των νοσούντων παιδιών εισάγονται με λοιμώδη νοσήματα. «Οι καταστάσεις είναι επικίνδυνες και πάρα πολύ σοβαρές για την υγεία του κάθε παιδιού», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων από τους γιατρούς, που βλέπουν να υπονομεύεται κάθε προσπάθειά τους για την απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου.

«Τα παιδιά του λαού είναι σε άμεσο κίνδυνο», τόνιζαν με αγωνία, αφού τεράστιες είναι οι ελλείψεις και στο Αιματολογικό Εργαστήριο. Οι γιατροί πραγματοποιούν 6 με 10 εφημερίες, θέση μόνιμου γιατρού δεν έχει προκηρυχθεί τα τελευταία 2 χρόνια, ενώ η κυβέρνηση ήξερε ότι πλησιάζει αδιέξοδο με συνταξιοδοτήσεις κ.λπ. Αλλωστε, εντός εξαμήνου θα βγει στη σύνταξη άλλος ένας γιατρός, ενώ ο μοναδικός επικουρικός ετοιμάζεται να φύγει για αλλού.

Για όλα αυτά οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τον αγώνα τους και με απεργία την Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη, με κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας.

Στο πλαίσιο της χτεσινής κινητοποίησης, στην οποία παρευρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, οι εργαζόμενοι μοίρασαν ανακοίνωση στις οικογένειες των μικρών ασθενών εξηγώντας τα προβλήματα και το βάρος των διεκδικήσεών τους: «Στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της Ελλάδας θα συναντήσεις εργαζόμενους που δουλεύουν με αυταπάρνηση, με "ελαστικές" σχέσεις εργασίας, με χρωστούμενες άδειες και ρεπό, εργαζόμενους που δουλεύουν με απάνθρωπα ωράρια (π.χ. 36 ώρες συνεχόμενα οι ειδικευόμενοι ιατροί)», σημειώνουν και αναδεικνύουν:

«Είναι απόλυτα σαφές πόσο επικίνδυνη για την υγεία ενός ασθενούς είναι η συνεχής αναβολή ενός χειρουργείου και τι αντίκτυπο θα έχει στη μετέπειτα ζωή του», καταγράφοντας τα οξυμένα προβλήματα τόσο στο Αιματολογικό και το Βιοχημικό, όσο και στη Νευρολογική κλινική, αλλά και στην Πυρηνική Ιατρική.

Επίσης, στα δύο Τμήματα Μεσογειακής Αναιμίας, που εξυπηρετούν περίπου 850 ασθενείς, κυρίως ενήλικες, υπάρχει καθυστέρηση σε μεταγγίσεις λόγω ελλείψεων σε φιάλες αίματος, απόρροια της έλλειψης προσωπικού στην Αιμοδοσία, στο ΕΚΕΑ και γενικώς της έλλειψης συγκροτημένου σχεδίου κάλυψης των αναγκών σε αίμα αυτών των ασθενών.

«Ολες οι κυβερνήσεις, συνειδητά και διαχρονικά, δεν προχώρησαν στις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με σκοπό την υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την τροφοδότηση των επιχειρηματιών της Υγείας. Ακολουθούν πιστά την κάλυψη των ελάχιστων κενών προσωπικού με "ελαστικές" σχέσεις εργασίας ή μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Στο χέρι μας είναι να μπει ένα φρένο! Ας μη συμβιβαστούμε εν έτει 2022 με αυτήν την κατάσταση! Απαιτούμε να δουλεύουμε αξιοπρεπώς, να μπορούμε να προσφέρουμε στους ασθενείς την υγεία που τους αξίζει», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΟΔΥ
Διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, μάχονται ενάντια στις περικοπές

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με διώξεις απαντά η κυβέρνηση στον αγώνα των εργαζομένων του ΕΟΔΥ, οι οποίοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και ξεκίνησαν τη Δευτέρα απεργία στις προσφυγικές δομές. Η διοίκηση του ΕΟΔΥ χτες κατέθεσε αγωγή σε βάρος του Σωματείου Εργαζομένων προκειμένου να κηρυχθεί η απεργία τους παράνομη και καταχρηστική. Χαρακτηριστικό των «αντανακλαστικών» της Δικαιοσύνης είναι το ότι η αγωγή επιδόθηκε στο Σωματείο χτες στις 10.45 π.μ., και στη 1.30 μ.μ. είχε οριστεί η εκδίκασή της.

Κι όλα αυτά σε εργαζόμενους που εδώ και τρία χρόνια παλεύουν να προσφέρουν υπηρεσίες στους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες, πληρώνοντας από την τσέπη τους φάρμακα, αναλώσιμα, καύσιμα, βγαίνοντας στη γύρα για να εξασφαλίσουν τον στοιχειώδη εξοπλισμό, με πενιχρούς μισθούς, χωρίς δικαιώματα και απαιτούν τα αυτονόητα: Τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και πλήρη κάλυψη σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, αναλώσιμα κ.λπ. ώστε να μπορούν απερίσπαστα να κάνουν τη δουλειά τους.

Παρ' όλα αυτά οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ δεν πτοήθηκαν, η συμμετοχή στην απεργία στις προσφυγικές δομές ξεπέρασε και χτες το 90%. Στο πλαίσιο αυτό, και παρά το κλίμα τρομοκρατίας, χτες στην Αθήνα συγκεντρώθηκαν στις κεντρικές υπηρεσίες του ΕΟΔΥ, του Οργανισμού που κρατά στα χέρια του «την παροχή υπηρεσιών, που συμβάλλουν στην προστασία και βελτίωση της υγείας και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης του πληθυσμού». Παραπέμφθηκαν σε διευθυντή του φορέα και εισέπραξαν την απάντηση «δεν νομοθετούμε εμείς, γιατί μας τα λέτε;».

ΑΘΗΝΑ

INTIME NEWS

ΑΘΗΝΑ
Χτες αργά το απόγευμα οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους, ενώ για σήμερα Τετάρτη είναι προγραμματισμένη νέα κινητοποίηση στις 12 μ., στη Βουλή, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο πολυνομοσχέδιο για τις «Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου», όπου με το άρθρο 162 θα «αναζητείται ως αχρεωστήτως καταβληθέν» σε περίπτωση που αποχωρήσουν πρόωρα, ο ένας επιπλέον μισθός που τους παρέχεται σε περίπτωση που αποχωρήσουν πρόωρα.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία των Υγειονομικών Περιφερειών 3ης και 4ης και στη συνέχεια στα γραφεία του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του φορέα στις προσφυγικές δομές της Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της απεργίας τους. Στο πλευρό τους βρέθηκαν συνάδελφοί τους που απασχολούνται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μέσω του προγράμματος «PHILOS». Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και εξέφρασε τη στήριξη στον αγώνα τους κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Λεωνίδα Στολτίδη, βουλευτή.

Οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ, στον αντίποδα του παραπάνω άρθρου, διεκδικούν και νομοθετικά να κατοχυρωθεί η αυτονόητη καταβολή κάθε μήνα των επιπλέον αποδοχών που δικαιούνται, αλλά και την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων από τον Νοέμβρη του 2021. Επίσης, να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου κ.ά.

Νέα αύξηση κρουσμάτων, «αναμενόμενη» κατά τον ΕΟΔΥ

111 νεκροί, αύξηση 7% στα κρούσματα και 4% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία

Οι πάνω από 33.000 νεκροί με COVID (σχεδόν 4.000 άνθρωποι πέθαναν από τον περασμένο Μάη), η εκτεταμένη διασπορά του ιού στα σχολεία που άνοιξαν ξανά χωρίς μέτρα προστασίας, αλλά και η αναζωπύρωση της πανδημίας στην κοινότητα και η νέα αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία συνθέτουν τις εγκληματικές ευθύνες που φέρει η κυβέρνηση και φέτος το φθινόπωρο, όπως αποτυπώνονται και στην υποτυπώδη επιδημιολογική επιτήρηση του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, το διάστημα 12 - 18 Σεπτέμβρη:

Επιβεβαιώθηκαν 36.146 νέα κρούσματα COVID-19 (+7% εβδομαδιαία μεταβολή, η οποία εντοπίζεται στις ηλικιακές ομάδες 6 - 18 ετών) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 24% των λοιμώξεων. Ο ΕΟΔΥ μάλιστα κάνει λόγο για «αναμενόμενη αύξηση λόγω της έναρξης της σχολικής χρονιάς και της αύξησης του αριθμού επαφών μεταξύ των παιδιών και των εφήβων» και όχι της ανυπαρξίας μέτρων στα σχολεία. Ενώ απογειώνει τη λογική της ατομικής ευθύνης, καλώντας τις λαϊκές οικογένειες να «τηρούν τα προληπτικά μέτρα στα παιδιά, τους εφήβους, και τους ενήλικες όπως η έγκαιρη απομόνωση, η πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων και η έγκαιρη διάγνωση», βάζοντας και πάλι το χέρι στην τσέπη, να προστατεύσουν τις ευπαθείς ομάδες για τις οποίες δεν υπάρχει κρατική μέριμνα, ενώ για όσους παρουσιάζουν συμπτώματα κάνει «ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας. Γενικά, η χρήση της μάσκας ενθαρρύνεται σε κλειστούς χώρους».

111 άνθρωποι με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 33.010 θάνατοι.

Το σύνολο των εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας ήταν 818 ασθενείς (+4% σε σχέση με μια βδομάδα πριν το αναφερόμενο διάστημα), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 754 ασθενείς (-13% εβδομαδιαία μεταβολή).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της βδομάδας αναφοράς είναι 82 με διάμεση ηλικία τα 70 έτη. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.875.215.

To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0,91 (από 0,88).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ