ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ
Με νέες χρεώσεις και επιδοτήσεις οδηγούνται σε συσκότιση τα λαϊκά νοικοκυριά

Eurokinissi

Μέτρα που δεν αντιμετωπίζουν σε καμία περίπτωση τις αιτίες της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα, αντίθετα οδηγούν σε συσκότιση τα λαϊκά νοικοκυριά ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το πρωί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης των νέων χρεώσεων από τις εταιρείες - προμηθευτές Ενέργειας, η κυβέρνηση εισάγει ένα νέο μοντέλο επιδότησης, που όπως αναφέρουν οι μέχρι τώρα διαρροές από το υπουργείο θα δίνει έμφαση στην εξοικονόμηση και στη μείωση της κατανάλωσης. Είναι δεδομένο ότι το συνολικό κονδύλι της επιδότησης θα είναι αισθητά χαμηλότερο, με διακηρυγμένη θέση της κυβέρνησης - σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - σταδιακά οι επιδοτήσεις να μειώνονται, με στόχο πάντα τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος...

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νέες χρεώσεις των εταιρειών για τον Οκτώβρη θα είναι ακριβότερες απ' ό,τι τον Αύγουστο. Οι μεταξύ τους αποκλίσεις θα είναι ως συνήθως ελάχιστες και το βέβαιο είναι ότι μετά και την κρατική επιδότηση οδεύουμε προς τιμή κιλοβατώρας περί τα 0,15 ευρώ, όταν έναν χρόνο πριν ήταν έτσι κι αλλιώς ακριβό το ρεύμα, με την τιμή στα 0,094 ευρώ! Πρόκειται δηλαδή για άμεση αύξηση στην τιμή κατά μιάμιση φορά ή 150% και με την επιδότηση, που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αφορά το σύνολο των νοικοκυριών.

Βέβαια, ακόμα και η «αποκλιμάκωση» τιμών που επικαλούνται οι εταιρείες και η κυβέρνηση συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα αποτελεί πρόκληση, από τη στιγμή που οι τιμές φυσικού αερίου στην ολλανδική αγορά είχαν φτάσει τα 338 ευρώ έναν μήνα πριν (22 Αυγούστου) ενώ η μέση τιμή του τον Σεπτέμβρη ήταν κάτω από 200 ευρώ. Αρκεί να θυμίσουμε ότι η τιμή μετά την επιδότηση όπου πούλαγε ρεύμα η ΔΕΗ τον Σεπτέμβρη ήταν στα 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Στην περίπτωση του φυσικού αερίου, στόχος είναι να αποκλιμακωθεί η τιμή στον τελικό καταναλωτή, από τα επίπεδα των 24 λεπτών του ευρώ που εκτιμάται ότι θα στοίχιζε κάθε θερμική κιλοβατώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες η ενίσχυση θα είναι της τάξης των 10-12 λεπτών του ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα, με κύριο «όχημα» την παροχή οριζόντιας έκπτωσης της ΔΕΠΑ Εμπορίας σε όλους τους καταναλωτές (ανεξαρτήτως προμηθευτή). Επομένως, το κόστος κατανάλωσης αερίου αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 12 με 14 λεπτών, τιμή αισθητά αυξημένη σε σχέση με το κόστος που είχε το καύσιμο πέρυσι τον Οκτώβρη (7,5 λεπτά).

Σ' αυτό το πλαίσιο, της ληστείας των λαϊκών εισοδημάτων από τα μονοπώλια της Ενέργειας, αναμένονται σήμερα οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το νέο μοντέλο επιδότησης. Σύμφωνα με πληροφορίες θα δημιουργηθούν τρία κλιμάκια κατανάλωσης, με τις επιδοτήσεις να κλιμακώνονται. Στη χαμηλή κατηγορία κατανάλωσης, που εκτιμάται ότι θα είναι μέχρι 500 κιλοβατώρες τον μήνα, το ύψος της επιδότησης θα είναι μεγαλύτερο. Στην ενδιάμεση (εκτιμάται μέχρι 1.000 κιλοβατώρες τον μήνα) η ενίσχυση θα είναι λίγο χαμηλότερη, και στο κλιμάκιο με τη μεγαλύτερη κατανάλωση η επιχορήγηση θα είναι η μικρότερη. Οσοι είναι στα κλιμάκια των υψηλών καταναλώσεων, εφόσον μειώνουν τη χρήση ρεύματος κατά 15% σε σχέση με πέρυσι, θα ανεβαίνουν στο αμέσως υψηλότερο ποσό επιδότησης. Το νέο μοντέλο θα ισχύσει από 1η Οκτώβρη και για τις καταναλώσεις όλου του μήνα, δηλαδή για τους λογαριασμούς που θα πάρουν στα χέρια τους οι καταναλωτές τον Νοέμβρη.

Χθες ο αρμόδιος υπουργός Κ. Σκρέκας σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε ότι είναι «πολύ μικρές» οι πιθανότητες διακοπών ρεύματος το επόμενο διάστημα, ωστόσο πρόσθεσε ότι «όταν μαίνεται ένας πόλεμος, συμβατικός και ενεργειακός, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα»... Αναφερόμενος στις νέες επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος, είπε ότι στόχος είναι να απορροφηθεί περίπου το 90% των νέων αυξήσεων (δηλαδή και νέα αύξηση των Οκτώβρη, όπως κάθε μήνα...) και επιβεβαίωσε ότι θα εφαρμοστεί κλιμακωτό σύστημα, με τρεις κλίμακες και σύνδεση του ποσοστού επιδότησης με το ύψος της κατανάλωσης ρεύματος.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανακύκλωση του προβλήματος οι επιδοτήσεις που καταλήγουν στις τσέπες επιχειρηματικών ομίλων

Σε σχόλιό του για την ακρίβεια στην Ενέργεια, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οσο ενισχύονται οι παράγοντες αναπαραγωγής της ενεργειακής ακρίβειας και φτώχειας, δηλαδή η στρατηγική της "πράσινης μετάβασης" και η Ενέργεια - εμπόρευμα, οι όποιες επιδοτήσεις θα είναι χωρίς αντίκρισμα για τα λαϊκά νοικοκυριά και θα καταλήγουν τελικά στις τσέπες των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό που απαιτείται άμεσα για την ουσιαστική ανακούφιση του λαού είναι η αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών Ενέργειας, κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε καύσιμα και Ενέργεια. Οτιδήποτε άλλο, που προτείνουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, είναι ανακύκλωση του προβλήματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ