ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Σε συνεχή δράση μπροστά στη γενική απεργία της 9ης Νοέμβρη

«Οι εργαζόμενοι δεν προσαρμόζονται με τα ελάχιστα», διαμηνύουν και πυκνώνουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Λάρισα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Λάρισα
Με ορίζοντα την 24ωρη πανελλαδική απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στις 9 Νοέμβρη και στόχο να αποτελέσει η κινητοποίηση σταθμό για την πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος το επόμενο διάστημα, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία σε όλη τη χώρα οργανώνουν σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών.

Με το απεργιακό τους μήνυμα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμία ανοχή στην πολιτική που τους συστήνει να «προσαρμοστούν» στη ζωή με τα ελάχιστα και στα κυβερνητικά - εργοδοτικά καλέσματα να βγάλουν τον χειμώνα με «pass» και με «δελτία», να συμβιβαστούν με την απειλή των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτροδότησης, της ακρίβειας στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Επιστρέφουν στην κυβέρνηση ως απαράδεκτες τις εξαγγελίες για παροχές πτωχοκομείου και οργανώνουν τον αγώνα για φθηνό ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα, κατάργηση φόρων, μείωση τιμών και πλαφόν σε βασικά είδη, διαγραφή χρεών. Στέλνουν μήνυμα πως αρνούνται να πληρώσει ο λαός για μια ακόμα φορά τα σπασμένα, προκειμένου να διατηρούνται και να αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, δυναμώνοντας τον αγώνα και τη διεκδίκηση για αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων πάνω από το ύψος του πληθωρισμού.

Ηδη, μια σειρά κινητοποιήσεις τις προηγούμενες μέρες σε όλη τη χώρα έχουν ανοίξει την αυλαία, ενώ οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες συνεχίζονται. Τα σωματεία σχεδιάζουν τη δράση τους ώστε το απεργιακό κάλεσμα να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, με Γενικές Συνελεύσεις, εξορμήσεις, συσκέψεις, τοπικές και κλαδικές κινητοποιήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή, ο στόχος που θέτουν είναι η απεργία της 9ης Νοέμβρη να αποτελέσει την κορύφωση της δράσης τους αλλά και μια νέα αφετηρία για τους αγώνες που πρέπει να ακολουθήσουν απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδοσία, στη μάχη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, για μειώσεις στους φόρους, για πλαφόν σε τιμές κ.ά.

Ξεχωριστό σταθμό στην προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης αποτελεί η σύσκεψη που οργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Αττική στις 5 Οκτώβρη στο γήπεδο του «Σπόρτιγκ», με στόχο τον συντονισμό της δράσης για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας.

Ρεύμα φθηνό για τον λαό απαίτησαν χτες σωματεία της Λάρισας

Με σύνθημα «Ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό», εργατικά σωματεία της Λάρισας πραγματοποίησαν χτες κινητοποίηση στην πλατεία Λαού και παρέμβαση έξω από τα γραφεία της «ΖΕΝΙΘ».

Οι εργαζόμενοι, φωνάζοντας συνθήματα και μοιράζοντας την ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τα απανωτά «ηλεκτροσόκ» που βιώνουν με τις υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων ξεκαθάρισαν πως δεν θα επιτρέψουν να μείνει κανένα λαϊκό νοικοκυριό χωρίς ρεύμα και απαίτησαν συγκεκριμένα μέτρα, όπως δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα και την Ενέργεια. Να σταματήσουν άμεσα οι διακοπές ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να το πληρώσουν και να επανασυνδεθούν κομμένα ρεύματα κ.ο.κ.

  • Ανάλογη κινητοποίηση οργανώνει τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη το Συνδικάτο Οικοδόμων Καρδίτσας, στις 6.30 μ.μ., με συγκέντρωση στις οδούς Υψηλάντου και Χατζημήτρου.
Μέρα δράσης στην Κοζάνη

Επίσης, μέρα δράσης με αιχμή το αίτημα για ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της Κοζάνης, πραγματοποιώντας κινητοποιήσεις σε παρόχους ρεύματος και πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Επίσης, απαίτησαν από την εταιρεία «Watt and Wolt» την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος στο σπίτι εργαζόμενης φοιτήτριας, που κόπηκε για χρέος 150 ευρώ την Παρασκευή.

Στη μέρα δράσης συμμετείχαν τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Οικοδόμων Κοζάνης, το ΣΕΕΕΝ, φοιτητικοί σύλλογοι και συνταξιουχικά σωματεία. Οι συγκεντρωμένοι μοίρασαν ανακοινώσεις στον λαό της Κοζάνης, καλώντας παράλληλα και σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 9ης Νοέμβρη.

Αντίστοιχη κινητοποίηση οργανώνουν σωματεία και φορείς της Πτολεμαΐδας, την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη στις 12 μ. στην Πτολεμαΐδα, στα γραφεία της ΔΕΗ (25ης Μαρτίου).

Δραστηριότητα για την προετοιμασία της απεργίας

Συνεχίζονται οι συνελεύσεις σε μεγάλα εργοτάξια, που οργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Σήμερα συνέλευση θα γίνει στις 12 μ. στο εργοτάξιο της ΕΘΝΟΚΑΤ, στη Σταδίου. Παράλληλα, το Συνδικάτο προετοιμάζει τη Γενική του Συνέλευση στις 9 Οκτώβρη.

Η ΠΕΜΕΝ προχωρά σε οργανωτική σύσκεψη την Τετάρτη 14 Οκτώβρη, στις 11 π.μ. στα γραφεία της.

Σε σύσκεψη καλεί το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής τα επιχειρησιακά σωματεία στην Εστίαση, τα παραρτήματα και τις σωματειακές επιτροπές, τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του (Γλάδστωνος 3, Ομόνοια, 7ος όροφος), με θέμα τον συντονισμό του αγώνα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.

Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., οργανώνει παρέμβαση ενάντια στην ακρίβεια των εισιτηρίων. Επιπλέον αύριο Παρασκευή, καλεί σε συγκέντρωση στην Αγία Παρασκευή Βολιμών (8 μ.μ.). Στην Κεφαλονιά το Εργατικό Κέντρο πραγματοποιεί πλατιά σύσκεψη, στην οποία καλεί συνδικάτα και λαϊκούς φορείς του νησιού, όπως και της Ιθάκης, την Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία του στο Αργοστόλι, για την οργάνωση της απεργιακής μάχης.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου έχει αποφασίσει πρόγραμμα αγωνιστικών πρωτοβουλιών μπροστά στην απεργία. Αύριο, Παρασκευή, στις 10 π.μ., θα κάνει παρέμβαση έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στο Βαθύ. Την ίδια μέρα θα γίνουν εξορμήσεις σε σούπερ μάρκετ σε Βαθύ και Καρλόβασι.

Πρόγραμμα δράσης αποφάσισε στη Γενική του Συνέλευση ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων». Μεταξύ άλλων, οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αθήνας (ΣΕΦΑ) την Πέμπτη 6 Οκτώβρη, με αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στην Αττική.


Ο αγώνας για ένα σχολείο αντάξιο των δυνατοτήτων και των αναγκών συνεχίζεται!

Τα σχολεία άνοιξαν και από την πρώτη μέρα, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές στην Αττική ήρθαμε για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με το σύνολο των προβλημάτων. Εκπαιδευτικοί που με το «καλημέρα σας» δεν τα βγάζουν πέρα, υποστελεχωμένα σχολεία από εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, ανεπαρκής υλικοτεχνική υποδομή, κακοσυντηρημένα και ανεπαρκή σχολικά κτίρια, μεγάλο κόστος για τις λαϊκές οικογένειες για αναλώσιμα, πανάκριβα κυλικεία κ.ά. Και όταν έρθει ο χειμώνας, σε αυτά θα προστεθούν και οι κρύες αίθουσες...

Αποκαλύπτεται δηλαδή με μεγαλύτερη ένταση ο ταξικός χαρακτήρας του σχολείου γιατί τα προβλήματα σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης, ακρίβειας, συνέχισης της επίθεσης απέναντι στο λαϊκό εισόδημα εντείνονται.

Ηδη από την πρώτη μέρα σε πολλά σχολεία της Αττικής έγινε προσπάθεια να οργανωθούν η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση για τα αυτονόητα, να πετύχουμε κάποιες μικρές ανάσες ανακούφισης για εμάς και τους μαθητές μας!

Σωματεία μπήκαν μπροστά παίρνοντας αγωνιστικές πρωτοβουλίες και οργανώνοντας την αλληλεγγύη γύρω από το κόστος διαβίωσης των εκπαιδευτικών. Στήθηκαν δίκτυα από σωματεία (όπως «Ρ. Ιμβριώτη», «Σωκράτης», «Γ. Σεφέρης») για τη φιλοξενία και εύρεση κατοικίας σε αναπληρωτές και νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, παίρνονται πρωτοβουλίες (κινητοποιήσεις, μάζεμα υπογραφών, Γενικές Συνελεύσεις κ.ά.) για τη διεκδίκηση χώρων από τους δήμους προκειμένου να μπορούν να μείνουν εκπαιδευτικοί, για να δοθεί επίδομα ενοικίου σε όλους. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Είναι ενδεικτικό ότι από το ΣΕΠΕ «Ν. Πλουμπίδης» έχουν μαζευτεί περισσότερες από 150 υπογραφές αναπληρωτών και νεοδιόριστων που διεκδικούν τα παραπάνω.

Υστερα από κινητοποιήσεις του ίδιου σωματείου, κατάφεραν να παραχωρηθούν για μια ακόμα χρονιά σχολικά γεύματα σε όλους τους μαθητές στα σχολεία του Κερατσινίου και του Περάματος.

Με κινητοποιήσεις του ΣΕΠΕ Κορυδαλλού - Αγ. Βαρβάρας και της ΕΛΜΕ Πειραιά οι εκπαιδευτικοί κατάφεραν, σε συντονισμό με τις καθαρίστριες, να πιέσουν τη δημοτική αρχή και να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε πλήρους ωραρίου, κόντρα στις επιδιώξεις της για μείωσή του.

Αποδεικνύεται ότι τα σχολεία, οι σύλλογοι διδασκόντων μπορούν να γίνουν πραγματικά κάστρα αγώνα, προωθώντας στη ζωή τις αποφάσεις των σωματείων ή πιέζοντας από τα κάτω για πρωτοβουλίες εκεί που οι διοικήσεις των σωματείων βάζουν εμπόδια. Ο προβληματισμός στις συλλογικές διαδικασίες, που έτσι και αλλιώς υπάρχουν στην εκπαιδευτική κοινότητα, για το τι πρέπει να κάνουμε οι εκπαιδευτικοί του σχολείου από κοινού για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στο σχολείο, συμβάλλει προκειμένου να σπάει το κλίμα αναμονής και συμβιβασμού, περισσότεροι εκπαιδευτικοί να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Τρανταχτό παράδειγμα τα Γυμνάσια Παιανίας 1ο και 2ο όπου οι εκπαιδευτικοί από κοινού με τους γονείς και τους μαθητές βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις με αφορμή τη στατικότητα του κτιρίου. Παρά την προσπάθεια της ΕΛΜΕ και της δημοτικής αρχής να σαμποτάρουν τον αγώνα και να καταφέρουν λύσεις - μπαλώματα που τσακίζουν τα ωράρια και τη ζωή των μαθητών και εκπαιδευτικών, αυτοί δεν συμβιβάζονται!

Οι εκπαιδευτικοί της Σαλαμίνας, παρά τα εμπόδια που έβαλε η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΠΕ Σαλαμίνας, προχώρησαν σε μαζική σύσκεψη ύστερα από κάλεσμα των εκλεγμένων με την «Αγωνιστική Συσπείρωση» σε αυτό, προχώρησαν σε αγωνιστικές δράσεις διεκδικώντας δωρεάν μετακίνηση και σίτιση για όλους, μαθητές και εκπαιδευτικούς! Αντιπαρατέθηκαν με τη δημοτική αρχή, πιέζουν την εταιρεία και ήδη έχουν πετύχει κάποιες δεσμεύσεις για μείωση της τιμής των εισιτηρίων για το αυτοκίνητο και δωρεάν γεύματα για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Σε σχολείο στο κέντρο της Αθήνας, ύστερα από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κατάφεραν οι εκπαιδευτικοί το σπάσιμο τμήματος που αποτελούνταν από μαθητές που στην πλειοψηφία τους δεν μίλαγαν Ελληνικά και το οποίο μέχρι τότε δεν είχε γίνει διότι δεν πληρούσε τον απαραίτητο αριθμό μαθητών!

Σε άλλα σχολεία, με πρωτοβουλίες των κομμουνιστών και άλλων πρωτοπόρων αγωνιστών εκπαιδευτικών, σύλλογοι διδασκόντων αποφάσισαν να οργανώσουν την αλληλεγγύη για τις πιο φτωχές οικογένειες, κάνοντας έκκληση σε αυτούς τους γονείς να απευθυνθούν στους συλλόγους.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο οι εκπαιδευτικοί θα γυρνάνε στην πράξη την πλάτη στις προσπάθειες της κυβέρνησης, του ΥΠΑΙΘ και των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού, που σύσσωμες προσπαθούν να επικρατήσει στα σχολεία «σιγή νεκροταφείου», να μετατρέψουν τους συλλόγους διδασκόντων σε προωθητές και υλοποιητές των κυβερνητικών κατευθύνσεων. Αντίστοιχα, θα γυρνάνε την πλάτη σε καλέσματα του τύπου «θα λογαριαστούμε μετά vol.2» που προσπαθούν να καλλιεργήσουν οι δυνάμεις των «Παρεμβάσεων» σε πολλά σωματεία, ενισχύοντας τελικά την αναμονή για κυβερνητική εναλλαγή, βάζοντας στην πράξη εμπόδιο στην αγωνιστική δράση του κλάδου. Από την αρχή της χρονιάς, στις συνεδριάσεις των ΔΣ των σωματείων σαμποτάρουν κάθε πρόταση για αγωνιστική πρωτοβουλία στο όνομα ότι είναι «συμβολικές». Είναι μάλιστα τέτοιος ο καημός τους να μην κουνηθεί φύλλο που φτάσανε στο σημείο την απεργία να την χαρακτηρίζουν «εθιμοτυπική», απαξιώνοντας τη σημασία που θα έχει σε αυτές τις συνθήκες ένας απεργιακός ξεσηκωμός!

Ιδού η Ρόδος λοιπόν... 9 Νοέμβρη πανελλαδική πανεργατική απεργία! Οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές μέσα στα σωματεία θα συνεχίσουν την επίμονη και επίπονη προσπάθεια να μπούνε όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί στη μάχη της διεκδίκησης. Με πρωτοβουλίες θα απαιτήσουν από υπουργείο και δήμους να «μην πληρώσουμε τα σπασμένα». Τα σχολεία δεν θα γίνουν ψυγεία! Θα διεκδικήσουν αυξήσεις στους μισθούς 20%, να καταργηθούν οι φόροι στα καύσιμα, στην Ενέργεια, ο ΦΠΑ. Θα εμποδίσουν με κάθε τρόπο τις κυβερνητικές επιδιώξεις να κάνουν το σχολείο «επιχείρηση», τους γονείς «πελάτες» και τους μαθητές αμόρφωτους!


Αποστόλης ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
Μέλος του Γραφείου της ΤΕ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ