ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2022 - Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /40
Με τη ματιά ενός επισκέπτη...

Ο άστατος καιρός των τελευταίων ημερών και οι ασυνήθιστα χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες δεν αποτελούσαν καλό οιωνό. Οπως, όμως, αποδείχθηκε, οι καιρικές συνθήκες δεν εμπόδισαν δεκάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας από το να περάσουν τις πύλες του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς.

Οι επισκέπτες άρχισαν να καταφτάνουν από νωρίς, όσο ακόμα ο ήλιος - με «δόντια» - βρισκόταν πάνω από τον αττικό ουρανό. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, ακόμα και με μωρά παιδιά στις αγκαλιές τους, από όλες τις γειτονιές της πρωτεύουσας - και όχι μόνο - βρέθηκαν στο Ιλιον αρκετά πριν ξεκινήσουν οι κεντρικές εκδηλώσεις, προκειμένου να δουν τον χώρο που και φέτος φιλοξενεί το Φεστιβάλ.

Αλλωστε, για να επισκεφτεί κάποιος τις πέντε μουσικές σκηνές, τα δεκάδες περίπτερα και στέκια, το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και όλους τους χώρους που στήθηκαν με την εθελοντική εργασία των μελών της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, χρειάζεται χρόνο. Και μάλιστα, αρκετό, αφού οι διοργανωτές καταφέρνουν κάθε χρόνο να προσθέσουν και κάτι καινούργιο, εντυπωσιάζοντας με τη δημιουργική τους σκέψη.


Μπαίνοντας από την κεντρική είσοδο του πάρκου, στη λεωφόρο Δημοκρατίας, από τα πρώτα κιόλας μέτρα που διένυε κανείς στον χώρο του Φεστιβάλ, μπορούσε να αντιληφθεί τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα των φετινών εκδηλώσεων. «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για "το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό" - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα», εμπνευσμένο από τα λόγια του Νίκου Μπελογιάννη, αποτελεί το φετινό σύνθημα του Φεστιβάλ.

Μπροστά από το «κόκκινο Αερόστατο» της ΚΝΕ, υπήρχε ένας τοίχος αφιερωμένος στο στέλεχος του ΚΚΕ, καθώς φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την εκτέλεσή του. Ηταν απλά μια μικρή «πρόγευση», καθώς στο τραπεζάκι της ΚΟ Αττικής υπήρχε ολόκληρη έκθεση για τη ζωή και τη δράση του, η οποία μετατράπηκε σε πόλο έλξης των επισκεπτών.

Στην ίδια ευθεία, λίγο παρακάτω, δέσποζε το πανό που ήταν αφιερωμένο στον Κώστα Καζάκο, που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή. Ενας φόρος τιμής για τον σπουδαίο θεατράνθρωπο, τον στρατευμένο καλλιτέχνη, που αφιέρωσε την τέχνη του και τον ίδιο του τον εαυτό στην υπόθεση της εργατικής τάξης. Εκτός από το πανό, η ΚΝΕ αφιέρωσε στον Κ. Καζάκο και την έναρξη των εκδηλώσεων στην Κεντρική Σκηνή.

Προβλήθηκε ένα ιδιαίτερα συγκινητικό βίντεο, με στιγμές από τη ζωή του και τη δράση του. Ακολούθησε απόσπασμα από το «Μεγάλο μας Τσίρκο», με την αξέχαστη Τζένη Καρέζη και τη μοναδική φωνή του Νίκου Ξυλούρη, από το αριστούργημα του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ο κόσμος ξέσπασε σε παρατεταμένα χειροκροτήματα - μια σκηνή που μπορεί, ενδεχομένως, να συγκριθεί με την προ ετών άφιξη του Μίκη Θεοδωράκη στο Φεστιβάλ και την τελευταία συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου.


Ακολούθησε το αφιέρωμα στον «πατριάρχη» του μεταπολεμικού θεάτρου, τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, με τίτλο «Ακουσε τη φωνή μου και έλα...». Ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γιάννης Μπέζος και η Βιολέτα Ικαρη ερμήνευσαν τραγούδια από σπουδαία έργα του Καμπανέλλη σε μουσική των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι και Σταύρου Ξαρχάκου.

Επιστρέφουμε στα πρώτα μέτρα του χώρου του Φεστιβάλ. Γιατί εκεί υπήρχαν δύο περίπτερα που ξεχώρισαν - για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Το πρώτο ήταν του Συλλόγου Πολιτισμού «Παύλος Κillah P. Φύσσας», αφιερωμένο στη μνήμη του μουσικού Παύλου Φύσσα, που δολοφονήθηκε από τους εγκληματίες της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής.

Παρούσα ήταν η μητέρα του Παύλου, Μάγδα Φύσσα, την οποία έσπευσαν να χαιρετήσουν και να αγκαλιάσουν εκατοντάδες επισκέπτες. Μαζί της είχε εγκάρδιο χαιρετισμό ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος αγόρασε μπλουζάκι του Συλλόγου, ενώ η Μ. Φύσσα του πρόσφερε την έκδοση «Ορθιος σε δημόσια θέα», ευχαριστώντας το ΚΚΕ για τη στήριξη στον αγώνα τους.

Το δεύτερο ήταν το Στέκι Αθλητισμού. Η παρουσία της πρωταθλήτριας Ευρώπης στα 20 και στα 35 χιλιόμετρα βάδην, Αντιγόνης Ντρισμπιώτη, η οποία έλαβε ως δώρο από τον Δημήτρη Κουτσούμπα το Λεύκωμα για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, κέντρισε το ενδιαφέρον αρκετών νεαρών επισκεπτών.


Προχωρώντας προς το εσωτερικού του Πάρκου, ήταν αδύνατο να μην τραβήξει την προσοχή των παρευρισκόμενων το κατάμεστο Στέκι Γυναικών, όπου πραγματοποιούνταν η συζήτηση με θέμα «Ερωτικές σχέσεις, συμβίωση, γάμος: Είναι ατομικά δικαιώματα;» και κεντρική ομιλήτρια την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ακριβώς το ίδιο συνέβαινε λίγα μέτρα πιο μακριά, στη Διεθνούπολη, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη μια ιδιαίτερα ζωντανή συζήτηση, με θέμα «Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και η στάση των κομμουνιστών», με ομιλητή τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ. Οσοι είχαν την τύχη να βρεθούν στη συζήτηση, άκουσαν και τις παρεμβάσεις από Κομμουνιστικές Οργανώσεις Νεολαίας από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Είναι δεδομένο πως για την κατανόηση των εξελίξεων στην Ουκρανία βοήθησε η κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ, που ήταν αφιερωμένη στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, καθώς οι 4 ενότητες που την απαρτίζουν, παρουσίαζαν τις πραγματικές αιτίες που τον γεννούν.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τη δεύτερη μέρα και την κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λαϊκή Σκηνή, με τίτλο «ΚΚΕ, για όλα αυτά που θα γίνουν ΜΕ εσένα» και ομιλητές τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη και Νίκο Μαυροκέφαλο.


Οσο για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα; Πραγματικά ατελείωτο, με πληθώρα επιλογών για όλα τα γούστα. Από την ξεσηκωτική Νατάσσα Μποφίλιου στην Κεντρική Σκηνή, μέχρι τον σπουδαίο λαϊκό τραγουδιστή Γιώργο Μαργαρίτη, που έβαλε «φωτιά» στη Λαϊκή Σκηνή, με τον χορό να συνεχίζεται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το κοινό σιγοτραγουδούσε καθ' όλη τη διάρκεια του αφιερώματος στο διεθνιστικό - αντιπολεμικό τραγούδι, με τις ερμηνείες των Ρίτας Αντωνοπούλου, Κώστα Θωμαΐδη, Πολυξένης Καράκογλου, Μίλτου Πασχαλίδη, Απόστολου Ρίζου, Μάκη Σεβίλογλου και Διονύση Τσακνή, σε μουσική επιμέλεια Θύμιου Παπαδόπουλου.

Στη Φοιτητική και Μαθητική Σκηνή, hip hop επιλογές, παραστάσεις stand up comedy - ευτυχώς δεν διέκοψε καμία τηλεπερσόνα τον Χριστόφορο Ζαραλίκο -, ροκ επιλογές από νεανικά συγκροτήματα και η καυστική σάτιρα του «Τσολιά», Αποστόλη Μπαρμπαγιάννη, συνέθεσαν ένα εκπληκτικό πρώτο διήμερο, που δύσκολα θα ξεχάσουν οι επισκέπτες του Φεστιβάλ.








Α. Γκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ