ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Για τη ζωή μας και το τι μπορεί να γίνει

Εντονα διαδραστική συζήτηση με χρήση νέων τεχνολογιών

«Είμαστε η γενιά που τα έχει ζήσει όλα;». Αυτό το ερώτημα τέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη συζήτηση που έγινε στο Μαθητικό Στέκι του Φεστιβάλ. Πρόκειται για κάτι που λένε συχνά οι μαθητές, νιώθοντας με όλα αυτά που γίνονται ότι είναι η πιο άτυχη γενιά, ότι τα έχουν ζήσει όλα και είναι ακόμα 16, 17 χρονών...

Σε αυτούς τους προβληματισμούς, γύρω από το τι γίνεται, αλλά και τι μπορεί να γίνει για τη ζωή μας, για έναν καλύτερο κόσμο, κλήθηκε λοιπόν να απαντήσει η εκδήλωση, που στήθηκε μάλιστα με έναν καινοτόμο, πρωτότυπο τρόπο, αφού μέσω μιας εφαρμογής στην οποία μπήκαν οι συμμετέχοντες με τα κινητά τους, έθεταν τις ερωτήσεις τους και απαντούσαν σε κουίζ, σε δημοσκοπήσεις (polls), εκφράζοντας γνώμες και συναισθήματα, ενώ στη σκηνή και στα κινητά «έπεφταν» διάφορες κάρτες γραφικών με στοιχεία και συνθήματα κ.λπ. σχετικά με τα θέματα που θίγονταν.

«Ολες οι αδικίες που βιώνουμε, τελικά πηγάζουν και αναπαράγονται καθημερινά από το γεγονός ότι η κοινωνία αυτή είναι ταξική. Από το γεγονός ότι υπάρχει μια εκμεταλλευόμενη, καταπιεσμένη πλειοψηφία και μια πολύ μικρή μειοψηφία που μας εκμεταλλεύεται. Οταν μιλούν για δύσκολες στιγμές που έρχονται για την ανθρωπότητα, κρύβουν ότι αυτές δεν θα τις αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί», σημείωσε ο Αποστόλης Φράγκος, μέλος του ΣΠ Αττικής της ΚΝΕ.


Απαντώντας στο ερώτημα - τίτλο της εκδήλωσης με τη σειρά της η Μυρτώ Καλτικοπούλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και υπεύθυνη της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ, τόνισε: «Πράγματι τις καλύτερες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμη και στην ΚΝΕ αυτό μας δίνει τη δύναμη να παλεύουμε καθημερινά για να αλλάξουμε τη ζωή μας. Αν το καλοσκεφτούμε άλλωστε, όλα όσα έχουμε ανάγκη, όσα ονειρευόμαστε, ένα διαφορετικό σχολείο, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, στέγη, υγεία, ψυχαγωγία, άθληση χωρίς κόστος, πρόσβαση στα επιτεύγματα τεχνολογίας και επιστήμης, έχουν συμβεί στην ανθρωπότητα (...) Εμείς ψάχνουμε τη λύση έξω από τον μονόδρομο που μας προτείνουν όλοι τους. Την ψάχνουμε και τη βρίσκουμε στον αγώνα για την κοινωνία που μπορεί να καλύψει με σύγχρονο τρόπο τις ανάγκες και τα όνειρά μας. Αυτή η κοινωνία είναι η κοινωνία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός».


ΔΙΕΘΝΟΥΠΟΛΗ
Δύο ενδιαφέρουσες συζητήσεις

Ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος
Ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος
Το έντονο ενδιαφέρον της νεολαίας συγκέντρωσαν οι εκδηλώσεις στη Διεθνούπολη την Παρασκευή και το Σάββατο στον χώρο του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Το Σάββατο, με τη ζεστή παρουσία και το ζωηρό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Κούβα, πλήθος νεολαίας και ανθρώπων μεγαλύτερων ηλικιών κατέκλυσε τον χώρο, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η Κούβα δεν είναι μόνη της. Την εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Κούβα συντόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Κουβανός πρέσβης στην Ελλάδα, Αραμίς Φουέντε Ερνάντες, και ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Την Παρασκευή, φως στις συνθήκες ανάπτυξης ταξικών αγώνων ενώ οξύνονται διεθνώς οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί έριξε η συζήτηση με θέμα «Καζακστάν - Σρι Λάνκα: Η ταξική πάλη και οι λαϊκές εξεγέρσεις κινητήρια δύναμη της κοινωνικής εξέλιξης και τον 21ο αιώνα». Ομιλητής ήταν ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, ενώ ο Αϊνούρ Κουρμάνοφ, συμπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν, και ο Ιντούνιλ Γκαλαμαγκάγκε, εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Ενωσης Νεολαίας της Σρι Λάνκα, μετέφεραν ζωντανή πείρα από τους αγώνες στις πατρίδες τους, ευχαριστώντας το ΚΚΕ για τη γνήσια αλληλεγγύη που εξέφρασε.


Ο Ιντούνιλ Γκαλαμαγκάγκε
Ο Ιντούνιλ Γκαλαμαγκάγκε

Από τη συζήτηση της Παρασκευής
Από τη συζήτηση της Παρασκευής

Ο Αϊνούρ Κουρμάνοφ
Ο Αϊνούρ Κουρμάνοφ

Από τη συζήτηση του Σαββάτου. Νίκος Ζαχαρόπουλος, Λιάνα Κανέλλη και Αραμίς Φουέντε Ερνάντες, πρέσβης της Κούβας
Από τη συζήτηση του Σαββάτου. Νίκος Ζαχαρόπουλος, Λιάνα Κανέλλη και Αραμίς Φουέντε Ερνάντες, πρέσβης της Κούβας

Από τη συζήτηση του Σαββάτου
Από τη συζήτηση του Σαββάτου

Εντυπωσιακές εκδηλώσεις στο Αθλητικό Στέκι

Με εντυπωσιακές εκδηλώσεις που κέντρισαν το ενδιαφέρον των θεατών για μια μια ακόμη χρονιά, το Αθλητικό Στέκι έδωσε το δικό του στίγμα στο Φεστιβάλ.

Την Παρασκευή σε ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο σκηνικό στη λίμνη του Πάρκου, τα βλέμματα τράβηξε η παρουσίαση των αθλημάτων του κανόε καγιάκ, της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας.

Το Σάββατο, στο πρώτο μέρος του προγράμματος το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων κέντρισε η επίσης εντυπωσιακή επίδειξη του αθλήματος του τραμπολίνο. Ενώ για μια ακόμη χρονιά μαζική ήταν η συμμετοχή παιδιών που θέλανε να γνωρίσουν τα μυστικά της αναρρίχησης στον ειδικό τοίχο που είχε στηθεί στον χώρο.

Η αυλαία των εκδηλώσεων στο Αθλητικό Στέκι έκλεισε με την παρουσίαση της ορειβατικής δραστηριότητας της ΚΝΕ από την πρόσφατη επιτυχημένη ανάβαση στον Ολυμπο και την ψηλότερη κορυφή του, τον Μύτικα.



Η ΚΝΕ παρέδωσε το Πάρκο Τρίτση πιο καθαρό από ό,τι ήταν πριν

Χτες το Πάρκο Τρίτση παραδόθηκε ακόμα πιο καθαρό απ' ό,τι πριν για τον λαό των δυτικών προαστίων της Αθήνας.

Αλλωστε, ο σεβασμός στο πάρκο και ο καθαρισμός του είναι στοιχεία που συνοδεύουν το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» όλα τα χρόνια που διεξάγεται στον συγκεκριμένο χώρο.

Εξάλλου, καθ' όλη τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων ήταν μεγάλη η μέριμνα της ΚΝΕ για την καθαριότητα του πάρκου. Ασταμάτητα και σε όλο το εύρος κινούνταν τα συνεργεία καθαριότητας από μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ενώ είχαν διαμορφωθεί πρόσθετα σημεία συλλογής απορριμμάτων.




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ