ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ
Στη μάχη της προετοιμασίας ρίχνονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις

Πολύμορφη δράση σε όλη τη χώρα από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Καρδίτσα για «ρεύμα φθηνό για όλο το λαό»
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Καρδίτσα για «ρεύμα φθηνό για όλο το λαό»
Στη μάχη της προετοιμασίας της πανελλαδικής απεργίας στις 9 Νοέμβρη ρίχνονται το ένα μετά το άλλο τα συνδικάτα, διαμορφώνοντας προγράμματα αγωνιστικών πρωτοβουλιών, που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να αποτελέσει η απεργία σταθμό αποφασιστικής κλιμάκωσης της πάλης για αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας. Η επιτυχία της απεργίας μπορεί να αποτελέσει έναν μεγάλο αγωνιστικό σταθμό που θα δώσει μεγαλύτερη δύναμη στα συνδικάτα, θα δημιουργήσει νέες εστίες αντίστασης, θα τροφοδοτήσει νέους, πιο μαζικούς αγώνες.

Συνδικάτα παίρνουν αποφάσεις και οργανώνουν δράσεις - Γενικές Συνελεύσεις, εξορμήσεις, περιοδείες κ.λπ. - για την ενημέρωση και ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων στη μάχη αυτή. Κυκλοφορούν προπαγανδιστικό υλικό καλώντας σε μαζική συμμετοχή, δεμένο με τις αγωνιστικές διεργασίες που είναι σε εξέλιξη σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

Σημαντικοί ενδιάμεσοι σταθμοί μέχρι την απεργία είναι οι συσκέψεις συντονισμού που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα από συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Παράλληλα πραγματοποιούνται κλαδικές και τοπικές κινητοποιήσεις που μπορούν να δώσουν πνοή στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας. Είναι κινητοποιήσεις για την Υγεία, την ακρίβεια, τους λογαριασμούς, τις απολύσεις, τις διώξεις συνδικαλιστών κ.ά.

Συσκέψεις συντονισμού

Στη Αττική, κάλεσμα σε σύσκεψη συντονισμού την Τετάρτη 5 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, απευθύνουν εργατικά συνδικάτα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στο κάλεσμά τους αναδεικνύουν την ανάγκη η πανεργατική απεργία και η προετοιμασία της να διαμορφώσουν «ένα μαζικό, ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στους αντεργατικούς νόμους, ενάντια στην ακρίβεια που επιβάλλουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, ενάντια στη φτώχεια για να πλουτίζουν μια χούφτα πλουτοκράτες».

Επίσης την Τετάρτη 5 Οκτώβρη οργανώνεται πλατιά σύσκεψη για την προετοιμασία της απεργίας στη Θεσσαλονίκη, στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, από τα Σωματεία Εργαζομένων «Μαλαματίνα», Εμποροϋπαλλήλων, ΣΕΤΗΠ, Τροφίμων και Ποτών, Οικοδόμων και ΣΕΤΕΠΕ.

Σήμερα η συναυλία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

Με συσκέψεις, εξορμήσεις, περιοδείες και πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις οργανώνουν τη μάχη της απεργίας τα σωματεία της Θεσσαλίας.

Στη Λάρισα, σήμερα Τρίτη πραγματοποιείται η μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση που οργανώνουν στο κηποθέατρο Αλκαζάρ το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΝΛ) και το Παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ).

Στην εκδήλωση, με σύνθημα «Η Τέχνη παίρνει θέση στο πλευρό των πολλών», συμμετέχουν πάνω από 40 καλλιτέχνες της πόλης και η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει στις 7 μ.μ., με πορεία που θα πραγματοποιήσουν σωματεία της πόλης μαζί με μουσικούς από την κεντρική πλατεία της πόλης προς το κηποθέατρο. Στο κηποθέατρο θα έχει αρχίσει το πρόγραμμα με ένα dj set από το Σωματείο Επαγγελματιών Δισκοθετών Λάρισας, και θα ακολουθήσει στις 8 μ.μ. το θεατρικό δρώμενο «Δημοψήφισμα» του Μπ. Μπρεχτ από τη Θεατρική Ομάδα του ΕΚΝΛ. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν χαιρετισμοί από τον Γιάννη Σκόκα, πρόεδρο του ΕΚΝΛ, και τον Βασίλη Παρασκευόπουλο, πρόεδρο του ΠΜΣ. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με μεγάλη συναυλία από σχήματα μουσικών.

Θα συμμετάσχει επίσης το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών, παρουσιάζοντας τις εκδόσεις και τους καταλόγους εκθέσεων που έχει πραγματοποιήσει. Η είσοδος θα είναι δωρεάν και παράλληλα θα κυκλοφορεί κουπόνι οικονομικής ενίσχυσης των σωματείων που διοργανώνουν την εκδήλωση.

Επιπλέον, την Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη σωματείων, φορέων και συνδικαλιστών, στην αίθουσα συνελεύσεων του ΕΚΝΛ (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6), για τη συζήτηση της πείρας και την οργάνωση της κλιμάκωσης του αγώνα το επόμενο διάστημα.

Στο μεταξύ, την προηγούμενη Παρασκευή, διανομείς της Λάρισας πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην τοπική διεύθυνση του ΕΦΚΑ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του τοπικού Συνδικάτου Επισιτισμού -Τουρισμού. Οι διανομείς συγκεντρώθηκαν στον ΕΦΚΑ μετά από μηχανοκίνητη πορεία, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι με ευθύνη του Φορέα δεν έχουν ασφάλιση, αφού δουλεύουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Ανέδειξαν και πόσο επικίνδυνο για την ασφάλειά τους είναι αυτό, με δεδομένο ότι αυξάνονται τα «ατυχήματα» σε καθημερινή βάση. Και τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις διεκδικώντας πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για όλους, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Στην Καρδίτσα πραγματοποιήθηκαν χτες κινητοποιήσεις με σύνθημα «Ρεύμα φτηνό για όλο τον λαό». Συγκεκριμένα, το πρωί συνταξιουχικά σωματεία πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ, ενώ το απόγευμα το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων, ο Εμπορικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Γυναικών πραγματοποίησαν συγκέντρωση στις οδούς Υψηλάντου και Χατζημήτρου, κάνοντας παρεμβάσεις έξω από γραφεία εταιρειών - παρόχων που πουλάνε «χρυσάφι» το ρεύμα και το κράτος στηρίζει την κερδοφορία τους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να μείνει κανένα λαϊκό νοικοκυριό χωρίς ρεύμα.

Παράλληλα, την Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και η Ενωση Γιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας καλούν τα σωματεία και τους φορείς της πόλης σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας.

Στα Τρίκαλα, τα Σωματεία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών και το Παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου οργανώνουν σύσκεψη σήμερα στις 7 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου.

Συντονίζουν τη δράση τους σωματεία στη Βόρεια Εύβοια

Να δυναμώσει η κοινή δράση ενάντια στα νέα δεινά που έρχεται να προσθέσει η εκτίναξη της ακρίβειας, θέτοντας ως πρώτο μεγάλο σταθμό την απεργία στις 9 Νοέμβρη, αποφάσισαν Σωματεία Εργαζομένων της πυρόπληκτης βόρειας Εύβοιας, σε συναντήσεις που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες.

Στις συναντήσεις συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα Σωματεία: Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Ευβοίας, Εργαζομένων «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι», Εργαζομένων «Club Med Γρεγολίμανο», Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Αιδηψού - Ιστιαίας, Εργατοϋπαλλήλων Δήμων Βόρειας Εύβοιας και Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας. Παρευρέθηκε ο Αντώνης Κούκουρας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, ο οποίος τόνισε ότι η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων και του λαού της περιοχής και σημείωσε ότι τα ζητήματα που τέθηκαν θα συζητηθούν και στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Στο πλαίσιο της συζήτησης έγινε ανταλλαγή πείρας σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στον κάθε εργασιακό χώρο (όροι αμοιβής, συνθήκες εργασίας κ.ά.), καθώς και με τη δραστηριότητα που αναπτύσσει το κάθε σωματείο για την υπεράσπιση και διεύρυνση των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων κ.λπ. Μεταξύ άλλων τονίστηκε ο εμβληματικός αγώνας που δίνουν οι ρετσινάδες και δασεργάτες της περιοχής, αλλά και οι διεκδικήσεις που έχουν αναπτυχθεί στους χώρους δουλειάς της περιοχής για αυξήσεις στις αποδοχές, τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας κ.α.

Δεν ανεχόμαστε άλλο αυτήν την κατάσταση!

Με κοινή ανακοίνωσή τους τα Σωματεία καλούν τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής να «μην ανεχθούν άλλο αυτήν την κατάσταση», να συσπειρωθούν στα σωματεία και στους συλλόγους τους, να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες και να οργανώσουν την απεργιακή τους απάντηση στις 9 Νοέμβρη.

Τονίζουν την ανάγκη να ενισχυθούν οι δεσμοί αλληλεγγύης και σημειώνουν:

«Στις σημερινές συνθήκες είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί παράλληλα κοινή δράση ενάντια στην ακρίβεια, για την προστασία του εισοδήματος, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας σε Υγεία και Παιδεία. Ειδικά εδώ στην καμένη περιοχή μας, όπου η ακρίβεια σπάει κόκαλα, που υποβαθμίζουν τα σχολεία μας, που φυτοζωούν τα Κέντρα Υγείας, που αποδυναμώνουν τα πυροσβεστικά κλιμάκια, που οι δρόμοι είναι σκοτώστρες, που το ρεύμα με κάθε κακοκαιρία κόβεται κ.λπ.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι διάφοροι "θεσμικοί" και "εξωθεσμικοί" σωτήρες είναι αυτοί που "κάψανε" και "καίνε" εμάς, τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής μας. Ταυτόχρονα όμως γνωρίζουμε καλά και ότι η πραγματική μας δύναμη, ο δρόμος των κατακτήσεων, βρίσκεται στον ενωτικό, συλλογικό, μαζικό μας αγώνα, στην αλληλεγγύη των εργαζομένων απέναντι σε κυβερνήσεις και εργοδοσία. Οπως ακριβώς τα ζήσαμε στα αποτελέσματα από τους αγώνες των πυρόπληκτων της Βόρειας Εύβοιας, στη ΛΑΡΚΟ, στην COSCO, στην "e-food", στα Πετρέλαια Καβάλας, στη "Μινέρβα" και αλλού».

Δραστηριότητες μπροστά στην απεργία

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 9 Οκτώβρη, στις 10 π.μ. στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθηe καλεί σωματεία σε σύσκεψη την Κυριακή 2 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής προχωρά σε Γενική Συνέλευση (τακτική - εκλογοαπολογιστική) τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη, στις 8.30 π.μ. στο Θέατρο «Αλσος» (Ευελπίδων 4, Πεδίον του Αρεως).

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου οργανώνει κινητοποίηση την Τρίτη 4 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Καρλοβάσου.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων» οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αθήνας (ΣΕΦΑ) την Πέμπτη 6 Οκτώβρη, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στην Αττική.


24ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων

Η συμμετοχή του κλάδου σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στην απεργία στις 9 Νοέμβρη αποφασίστηκε ομόφωνα στη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΕ της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, με τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ να θέτουν στο επίκεντρο την κατάσταση που διαμορφώνεται στα βαπόρια, με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.

Τα τρία σωματεία καλούν «να γίνει υπόθεση του κάθε ναυτεργάτη, εργαζόμενου ο απεργιακός αγώνας, για αυξήσεις στους μισθούς, φθηνό ρεύμα και τρόφιμα, κατάργηση φόρων, για την ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ». Μάλιστα, την Τετάρτη 12 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ για την οργάνωση της απεργιακής μάχης.

Σε ανακοίνωσή τους ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ επισημαίνουν ότι «αυτή η πολιτική της ανταγωνιστικότητας των εφοπλιστών, τραπεζιτών, βιομηχάνων, που υπηρετούν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει δημιουργήσει σε χώρους δουλειάς συνθήκες γαλέρας, με εργαζόμενους χωρίς ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση, συνδικαλιστικά δικαιώματα. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η αναμόρφωση του "Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου" (ΚΙΝΔ), που ενσωματώνει την αντεργατική νομοθεσία και κύρια την κατάργηση των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 2006, καθορίζοντας τα ελάχιστα που προβλέπουν Διεθνείς Συμβάσεις (ITF, IBF, ILO κά) με μισθούς πείνας».

Τα ναυτεργατικά σωματεία αφού αναδεικνύουν τις ευθύνες της ηγεσίας της ΠΝΟ για την παραπάνω κατάσταση, καλούν «τώρα να σημάνει γενικός συναγερμός και ξεσηκωμός παντού, σε κάθε πλοίο και ναυτεργάτη, σε κάθε ναυτική σχολή και σπουδαστή, σε κάθε συνταξιούχο, να αποτελέσει αιτία πολέμου η συντριβή των ΣΣΕ. Κανένα βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας. Να απαντήσουμε με απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στον Οκτώβρη, απαιτώντας να αποσυρθούν οι διατάξεις - τερατούργημα του ΚΙΝΔ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ