ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία, ενώ «ψήνεται» συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Eurokinissi

Την επιδίωξη ενός - εκ των πραγμάτων επώδυνου - συμβιβασμού με την Τουρκία υπό ΝΑΤΟική εποπτεία επιβεβαίωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας αργά το βράδυ της Παρασκευής στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Αφού υπεραμύνθηκε της εμπλοκής της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, εστιάζοντας στα Ελληνοτουρκικά κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση για «αναθεωρητισμό», «αποσταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, σε μία κρίσιμη περίοδο, καθώς διεξάγεται ο πόλεμος στην Ουκρανία», όπως είπε, δίνοντας όρκους πίστης στον στόχο της ΝΑΤΟικής συνοχής, που δίνει αέρα στα πανιά της τουρκικής αστικής τάξης.

Εσπευσε, άλλωστε, να αναγνωρίσει ότι η Τουρκία είναι ένα σημαντικό κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ, όπως και τη συμβολή της στον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι μπορεί να γίνει «εταίρος» της Ελλάδας και της ΕΕ, «εάν το επιλέξει». Και επικαλέστηκε ακριβώς αυτή την ιδιότητά της ως κράτους - μέλους του ΝΑΤΟ, που δεν σέβεται τη Χάρτα του ΟΗΕ, για να την καλέσει να προσέλθει σε «διάλογο», αποκρύπτοντας ότι η τουρκική επιθετικότητα εκδηλώνεται και ενισχύεται με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, στην επιδίωξή τους να την αποσπάσουν από την επιρροή της Ρωσίας. Ενώ δεν περνά απαρατήρητη με φόντο και τις διεργασίες που «τρέχουν» στο παρασκήνιο η αναφορά του ότι «οκτώ χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα του 1922 οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας είχαν το θάρρος να υπογράψουν μια Συμφωνία Ειρήνης και Φιλίας».

Στο μεταξύ, χτες, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, κληθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου να σχολιάσει το ενδεχόμενο μιας συνάντησης Ερντογάν - Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην Πράγα 6-7/10 (ενδεχόμενο που άφησε ανοικτό ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ι. Καλίν), έκρινε ότι «δεν υπάρχει περαιτέρω ορατότητα προς την κατεύθυνση που περιγράψατε». Εξάλλου, χαρακτήρισε «αδιέξοδη» τη στρατηγική της Τουρκίας, ενώ σε ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου, δήλωσε πως «είμαστε έτοιμοι για κάθε πρόκληση».

Την ίδια ώρα, σε χτεσινή του συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας επικεντρώθηκε στην κατάσταση στο Αιγαίο, με τον Τούρκο Πρόεδρο μετά το τέλος της να επαναλαμβάνει πως «ενώ ειλικρινά προσπαθούμε να τερματίσουμε τους πολέμους, τις εντάσεις και τις κρίσεις στον κόσμο, ακολουθούμε τα βήματα της γειτονικής μας Ελλάδας, που μυρίζουν πρόκληση και προβοκάτσιες. Οπως έχω πει, η Ελλάδα δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ισότιμος συνομιλητής μας, ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά, ούτε στρατιωτικά».

Σημείωσε ακόμη πως «γνωρίζουμε ότι οι πραγματικές προθέσεις εκείνων που προκάλεσαν και εξαπέλυσαν τους Ελληνες πολιτικούς επάνω μας, είναι να εμποδίσουν το πρόγραμμά μας για την οικοδόμηση μιας μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας. Αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι, τόσο για τους Ελληνες πολιτικούς, το ελληνικό κράτος, τον ελληνικό λαό και όσους τους χρησιμοποιούν ως μαριονέτες», προσθέτοντας πως «η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων σε όλη την Ελλάδα πρέπει να ενοχλεί τους Ελληνες, όχι εμάς. Πολιτικές δεσμεύσεις που θα υποθηκεύσουν το επόμενο τέταρτο του αιώνα της Ελλάδας και που σίγουρα θα πληρωθούν τα τιμήματα, πρέπει να ανησυχούν τον ελληνικό λαό, όχι εμάς».

Την ίδια ώρα, οι τουρκικές κυβερνητικές πηγές επέκριναν την ομιλία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ, λέγοντας ότι είναι η ελληνική κυβέρνηση που «έχει "παγώσει" τις διμερείς και ΝΑΤΟικές συνομιλίες για οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης» και πως «η Τουρκία προκαλεί την Ελλάδα να εμπλακεί σε έναν τίμιο και με νόημα διάλογο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, για να αντιμετωπιστεί όχι μία, αλλά το σύνολο των αλληλοσυνδεόμενων διαφωνιών στο Αιγαίο», αλλά η Ελλάδα αρνείται.

Ενώ ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, έλεγε το Σάββατο ότι στη συνάντηση που θα γίνει στην Πράγα (6-7 Οκτώβρη) της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας δεν αποκλείεται μια συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι κάτι τέτοιο εξαρτάται από την Αθήνα. «Ο Πρόεδρός μας δεν αποκλείει κανέναν. Αν γίνει ένα βήμα, ο Πρόεδρός μας κάνει δύο βήματα. Ερχονται διάφορα μηνύματα. Τα εξετάζουμε. Δεν μπορώ να πω από τώρα αν θα γίνει η συνάντηση ή όχι. Θα δούμε τι βήματα θα γίνουν ως τότε. Εξαρτάται από τα βήματα της ελληνικής πλευράς. Προς το παρόν δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Μητσοτάκη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ κατηγορούσε την ελληνική πλευρά για «ανήθικη και αντιδιπλωματική στάση», καταλήγοντας μεταξύ άλλων ότι «η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή. Η Τουρκία είναι ένας ισχυρός, αξιόπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος. Στόχος μας είναι το Αιγαίο να είναι μια θάλασσα ειρήνης και φιλίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα και τη δίκαιη κατανομή κάθε πλούτου». Δεν παρέλειψε δε να επισημάνει και ότι «η κρίση στην Ουκρανία έδειξε για άλλη μια φορά ότι μια ισχυρή Τουρκία είναι απαραίτητη για την Ευρώπη, για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια και για το ΝΑΤΟ».

Αυτά κι ενώ το Σαββατοκύριακο το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» δημοσίευσε εικόνες κατασκοπείας από τουρκικά drones, με την αποβίβαση τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων αναγνώρισης Μ1117 σε Λέσβο και Χίο.

Με βάση την ανάρτηση χτες η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σε διάβημα προς τον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα, Χρ. Λάζαρη, ζητώντας από την Ελλάδα να βάλει τέλος στις «παραβιάσεις» όσων προβλέπονται από τη Συνθήκη της Λοζάνης για την «αποστρατιωτικοποίηση» των νησιών, ενώ σύμφωνα με το «Anadolu» ανάλογη διαμαρτυρία επέδωσαν οι τουρκικές Αρχές και στην πρεσβεία των ΗΠΑ, καθώς τα οχήματα αυτά παραχωρήθηκαν στον Ελληνικό Στρατό από τους Αμερικανούς.

«Η ελληνική πλευρά απέρριψε εν τω συνόλω τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο», αναφέρουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι ο Ελληνας πρέσβης υπογράμμισε ότι «οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ», πάνω στα θέματα που εγείρει η τουρκική αστική τάξη.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, άλλωστε, χτες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε 96 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο (32 από αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235, 45 από UAV, 19 από μαχητικά), δύο εκ των οποίων ήταν υπερπτήσεις πάνω από τη νήσο Κίναρο, ενώ σημειώθηκαν και δύο εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ