ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα το ρεπορτάζ από το πλούσιο πρόγραμμα του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με την παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος του Σαββάτου και μέρους του προγράμματος της Παρασκευής στη Λαϊκή Σκηνή, τη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων, το Μαθητικό Στέκι και τη Σκηνή Νέας Δημιουργίας. Επίσης με το πρόγραμμα στο Αθλητικό Στέκι, καθώς και ορισμένους χώρους του Φεστιβάλ.


Νοσταλγικά και ροκ!

Από το αφιέρωμα στο ελληνικό ροκ
Από το αφιέρωμα στο ελληνικό ροκ
Με τους ιδιαίτερους στίχους του και τις νοσταλγικές μελωδίες του ο Φοίβος Δεληβοριάς άνοιξε το Σάββατο το πρόγραμμα στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων. «Χαιρόμαστε πάρα πολύ που είμαστε εδώ για ακόμη μια χρονιά. Για το υπέροχο κάλεσμα, για την υπέροχη διοργάνωση, για τις φοβερές συναντήσεις και αγκαλιές», ήταν το καλωσόρισμα του Φοίβου, για να δεχτεί το θερμό χειροκρότημα.

Είπε το «συνθηματικό», «Η τάξη τους θα πέσει όταν το πω εγώ» με το τραγούδι «Απόψε είμαι κοντά σου». Τίμησε τη μνήμη του Κώστα Καζάκου με τον «Μπάσταρδο γιο», αφιέρωσε στις γυναίκες και τον λαό του Ιράν που παλεύουν ένα θεοκρατικό καθεστώς την «Αγρια ορχιδέα», αλλά και ένα τραγούδι για την Ελένη Τοπαλούδη. Πάντα ανατρεπτικός και ευαίσθητος, φρόντισε να ευχαριστήσει και τους μικρούς επισκέπτες του Φεστιβάλ με το «Ελεφαντάκι». Και φυσικά τους ξεσήκωσε όλους με την «Μπόσα νόβα του Ησαΐα», το «Θέλω να σε ξεπεράσω», «Αυτή που περνάει», την «Κική», τους ταξίδεψε στην παιδική ηλικία με το «Εκείνη».

Μαζί του η υπέροχη Νεφέλη Φασούλη, άγγιξε τους παρευρισκόμενους με τη διεισδυτική φωνή της από «μια άλλη» εποχή, ερμηνεύοντας τραγούδια που έχει γράψει στο δίσκο της «Κόσμος» ο Φοίβος Δεληβοριάς.

«Ευχαριστούμε το ΚΚΕ για όσα έχει κάνει και που κρατάει ζωντανή τη φλόγα του εργατικού κινήματος. Το εργατικό κίνημα, όσο δύσκολα κι αν είναι, θα προχωράει», ήταν το φινάλε του Φοίβου, που μοιράστηκε ότι πολλά αγαπημένα του και συγγενικά πρόσωπα είναι με το ΚΚΕ...


Ακολούθησε στην ίδια Σκηνή ένα αφιέρωμα στο ελληνικό ροκ και τον «διαχρονικό ήχο της αμφισβήτησης», που... έκανε χαμό!

Με το '69 του «πρίγκιπα» της ροκ Παύλου Σιδηρόπουλου άρχισε από τους KollektivA αυτή η δυνατή συναυλία κι ακολούθησαν «Σκόνη, πέτρες, λάσπη» και «Ηλιε μου, ήλιε».

Ο κόσμος ξεσηκώθηκε όταν ανέβηκαν στη σκηνή οι Θοδωρής Βλαχάκης και Μιχάλης Σκαράκης από τους Magic de Spell με το «Βιετνάμ γιε γιε» και το «Σεράγεβο». «Ευχαριστούμε πολύ την ΚΝΕ. Ραντεβού στις συναυλίες και στους δρόμους», δήλωσαν πριν κατέβουν από τη σκηνή.

«Εχουμε ανάγκη από ταξική συνείδηση και αγωνιστικότητα», τόνισε ο Δημήτρης Μητσοτάκης και καταχειροκροτήθηκε πριν ξεσηκώσει το κοινό με τη «Διαμαντένια προβλήτα».

Με καπνογόνα υποδέχτηκε ο κόσμος τον Στέλιο Μαγαλιό που ξεσήκωσε και τους ελάχιστους που καθόντουσαν με τις «Μέρες αργίας».

Τη σκυτάλη πήρε ο Λάκης Παπαδόπουλος και με τη «Γυριστρούλα» και το «Ελα γοριλάκι» έδωσε τον λόγο στο κοινό που ήταν από κάτω για να τραγουδήσουν όλοι μαζί.

«Πενήντα χρόνια περιμέναμε γι' αυτή τη βραδιά, θα τραγουδάμε όλη τη νύχτα κι ούτε πόνος ούτε χαρά», τραγουδά ο Στέλιος Σαλβαδόρ και ο κόσμος δεν σταματά να χορεύει και να τραγουδάει.

Το κέφι στα ύψη, ο χορός συνεχής και τα χέρια σηκώνονται ψηλά με το «Rock 'n' roll στο κρεβάτι»!

Φοίβος Δεληβοριάς και Νεφέλη Φασούλη
Φοίβος Δεληβοριάς και Νεφέλη Φασούλη
«Ευχαριστούμε την ΚΝΕ για την πρόσκληση και την ιδέα να κάνουμε αυτό το αφιέρωμα», δήλωσαν οι KollektivA κλείνοντας.


Ο Λάκης Παπαδόπουλος
Ο Λάκης Παπαδόπουλος

Οι KollektivA
Οι KollektivA

Ο Μιχάλης Σκαράκης και πίσω στα ντραμς ο Θοδωρής Βλαχάκης από τους Magic de Spell
Ο Μιχάλης Σκαράκης και πίσω στα ντραμς ο Θοδωρής Βλαχάκης από τους Magic de Spell

Ο Δημήτρης Μητσοτάκης
Ο Δημήτρης Μητσοτάκης

Ο Στέλιος Μαγαλιός
Ο Στέλιος Μαγαλιός

Ο Στέλιος Σαλβαδόρ
Ο Στέλιος Σαλβαδόρ

Χιλιάδες έφυγαν «παρέα» με ένα βιβλίο

Ακόμη ένα αποτύπωμα της επιτυχίας του Φεστιβάλ είναι ότι χιλιάδες επισκέπτες έφυγαν «αγκαλιά» με βιβλία από το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», με χαρακτηριστικό ότι διακινήθηκαν περισσότεροι τίτλοι από πέρυσι, που είχε πάλι σημειωθεί ...ρεκόρ.

Ανθρωποι όλων των ηλικιών περιτριγύριζαν τους πάγκους με τους δεκάδες τίτλους και επέλεγαν να προμηθευτούν από έναν μέχρι πολλούς περισσότερους, εκμεταλλευόμενοι και τις μεγάλες προσφορές.

Μεγάλες ήταν οι ουρές και στα περίπτερα του «Ριζοσπάστη» και της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», όπου γίνονταν οι εγγραφές νέων συνδρομητών και οι ανανεώσεις συνδρομών. Σημειώνεται πως οι προσφορές για τις συνδρομές στον «Ριζοσπάστη» και την ΚΟΜΕΠ εκτός από τις μέρες του Φεστιβάλ αφορούν όλο τον Σεπτέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ