ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ
Χιλιάδες εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης σε λαϊκά νοικοκυριά

Eurokinissi

Κατά χιλιάδες εκδίδονται οι εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης σπιτιών λαϊκών οικογενειών από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες έχουν εκτοξεύσει τα κέρδη τους από την πώληση του πανάκριβου ρεύματος, από την εφαρμογή της στρατηγικής της «πράσινης μετάβασης». Σύμφωνα με τα στοιχεία του 8μηνου Ιανουάριος - Αύγουστος 2022, έχουν εκδοθεί πάνω από 320.000 εντολές διακοπής, εκ των οποίων το 1/3 έχουν υλοποιηθεί. Δηλαδή, περίπου 100.000 σπίτια δεν έχουν ρεύμα επειδή δεν μπορούν να το πληρώσουν. Αλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, 7 στα 10 νοικοκυριά δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ούτε καν τις ρυθμίσεις των χρεών τους, με αποτέλεσμα να διακόπτονται.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές χονδρικής ρεύματος στη χώρα μας παραμένουν στα ύψη, στα 372 ευρώ/MWh, αντίστοιχα με τις τιμές του φυσικού αερίου στην ολλανδική χρηματιστηριακή αγορά, που χτες παρέμεναν σε επίπεδα ρεκόρ των 208 ευρώ και όλες οι διεθνείς προβλέψεις κάνουν λόγο για μια δεκαετία υψηλών τιμών, η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος παραπέμπει για την όποια «ανακούφιση» των λαϊκών νοικοκυριών στις ψευτοεπιδοτήσεις που παρέχει και στα παζάρια που εξελίσσονται στους κόλπους της ΕΕ.

Χτες, δόθηκε στη δημοσιότητα νέα επιστολή που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας, ενόψει του Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη, στην οποία καταθέτει «πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου». Πρόκειται για τη δημιουργία ενός νέου ταμείου που θα χρηματοδοτείται από ειδικό τέλος ύψους 10 ευρώ/ θερμική MWh, το οποίο θα επιβληθεί στους ηλεκτροπαραγωγούς για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν. Πρόταση που εντάσσεται σε εκείνες της Κομισιόν περί ειδικής εισφοράς.

Τα έσοδα θα κατευθυνθούν για την παροχή ρευστότητας σε ενεργειακές εταιρείες, τη δημιουργία νέων ενεργειακών υποδομών που θα επισπεύσουν την «αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου» - επενδύσεις σε υδρογόνο, βιομεθάνιο, τεχνολογίες αποθήκευσης και ενεργειακής αποδοτικότητας κ.ά. - και με ό,τι... περισσεύει θα χρηματοδοτούνται και τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται επί της ουσίας για έναν μηχανισμό που έρχεται εκ νέου να χρηματοδοτήσει τα ενεργειακά μονοπώλια και να ενισχύσει περαιτέρω την πολιτική που έχει οδηγήσει την ενεργειακή αγορά στη σημερινή κατάσταση, δηλαδή την «απελευθέρωση», τις «πράσινες» μπίζνες και την απεξάρτηση από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί υπολογίζεται στα 9 δισ. ευρώ τον χρόνο, που θα αυξηθεί επιπλέον με δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 80 δισ. ευρώ.

Πρόκειται επί της ουσίας για μια από τις παραλλαγές ανάλογων σχεδίων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες και που συνδυάζεται με την περικοπή ακόμη και των σημερινών οριζόντιων επιδοτήσεων στους λογαριασμούς των λαϊκών νοικοκυριών, αφού με την εφαρμογή του σχεδίου αυτού θα χρηματοδοτούνται μόνο από το ταμείο - κομμένες οι επιδοτήσεις από τους κρατικούς προϋπολογισμούς - και μόνο οι πιο... «ευάλωτοι».

Να υπενθυμίσουμε ότι από την 1η Οκτώβρη ξεκινούν και τα νέα τιμολόγια ηλεκτρισμού από τις εταιρείες παροχής. Η ΔΕΗ θα χρεώνει 0,595 ευρώ/KWh τις καταναλώσεις έως 500 Kwh και 0,607 ευρώ τις υψηλότερες, ενώ στα ίδια πάνω - κάτω επίπεδα κινούνται και οι υπόλοιποι προμηθευτές και συγκεκριμένα η «Protergia» 0,57630/KWh, η «Elpedison» 0,5905 ευρώ/KWh, o «ΗΡΩΝ» 0,698 ευρώ/KWh, η «Volterra» 0,685 ευρώ/KWh, το «Φυσικό Αέριο» 0,594 ευρώ/KWh, η «ZENIΘ» 0,589 ευρώ/KWh, η «Watt+Volt» 0,5890/KWh, η «Ελίν» 0,599 ευρώ/KWh και η «Volton» 0,589 ευρώ/KWh, με τον κάθε πάροχο να έχει και διαφορετικά προγράμματα - «κράχτες», που δήθεν προσφέρουν «εκπτώσεις» στις παραπάνω τιμές. Μετά την επιδότηση η τιμή της KWh θα κινηθεί στα επίπεδα των 0,15 ευρώ περίπου, όταν το καλοκαίρι του 2019, πριν την έναρξη λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η τιμή της KWh ήταν 0,094 ευρώ! Πρόκειται δηλαδή για άμεση αύξηση στην τιμή κατά μιάμιση φορά ή 150%.

Ανεκδιήγητοι ισχυρισμοί για την ακρίβεια

Τον ανεκδιήγητο ισχυρισμό ότι στην ενεργειακή κρίση η κυβέρνηση «πρωταγωνιστεί στον αγώνα κατά της ακρίβειας» με τα μέτρα που κατά καιρούς ανακοινώνει ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης, στην έναρξη χτες του Υπουργικού Συμβουλίου, σπεύδοντας πάντως να επισημάνει πως κάθε τους κίνηση είναι αυστηρά στο πλαίσιο των περιλάλητων δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. «Εξαντλούμε τα περιθώρια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τα ξεπερνούμε», είπε, διαβεβαιώνοντας ξένους και ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους ότι δεν θα το ...παρακάνει με την τέτοια «στήριξη» προς τα λαϊκά στρώματα, στερώντας από τη δική τους κερδοφορία.

Αλλωστε, δεν παρέλειψε να πανηγυρίσει για τις επιδόσεις και τις «αντοχές» της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, οι οποίες μεταφράζονται σε τεράστια κέρδη ακριβώς για τους ομίλους, σε μια περίοδο που ο λαός στενάζει από την ακρίβεια, ενώ καλείται να επιβιώσει με τα ψίχουλα των μέτρων «στήριξης» στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Ταυτόχρονα, ομνύοντας στην «απεξάρτηση» από το ρωσικό φυσικό αέριο, που ενισχύει τα αμερικανικά μονοπώλια και τη δική τους μπίζνα με το υγροποιημένο LNG, κατηγόρησε τον Ρώσο Πρόεδρο πως μετατρέπει το φυσικό αέριο σε όπλο και μοχλό πίεσης προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν παρέλειψε βέβαια να βάλει ξανά θέμα για την ευρωενωσιακή πολιτική πάνω στο ζήτημα, λέγοντας ότι η ΕΕ έχει καθυστερήσει. Πρόσθεσε ότι απαιτείται παρέμβαση «ευρωπαϊκή, πολυεπίπεδη και τολμηρή», προαναγγέλλοντας ότι το θέμα της ενεργειακής κρίσης θα είναι το βασικό θέμα συζήτησης στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα στις 7/10.

Εξάλλου, άλλα 5 «επιμέρους σχέδια δράσης για την προσέλκυση επενδύσεων και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» περιλαμβάνει το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής (ΕΣΚυΠ) για το 2023. Αυτό προέκυψε από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Εγινε ενημέρωση, άλλωστε, για την πορεία κατάρτισης του ΕΣΚυΠ 2023, με ορίζοντα οριστικοποίησής του στις 15 Νοεμβρίου 2022 και τελικής έγκρισης από το Υπουργικό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Ακόμα, συζητήθηκε ο Προγραμματισμός Ανθρώπινου Δυναμικού για το 2023. Σύμφωνα με το Μαξίμου, τα αιτήματα προσλήψεων από το σύνολο των φορέων που υποβλήθηκαν μέσω ψηφιακού οργανογράμματος για το έτος 2023 ανήλθαν σε περίπου 34.400.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ