ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κι άλλο «λάδι στη φωτιά» μετά την ολοκλήρωση των δημοψηφισμάτων

Η Μόσχα προαναγγέλλει ένταξη των υπό προσάρτηση περιοχών στο «πυρηνικό δόγμα» της - Περισσότερα όπλα και νέες κυρώσεις ετοιμάζει το ευρωατλαντικό μπλοκ

Από τη χτεσινή ψηφοφορία για το δημοψήφισμα στο Λουγκάνσκ

Copyright 2022 The Associated

Από τη χτεσινή ψηφοφορία για το δημοψήφισμα στο Λουγκάνσκ
Με τις πυρηνικές απειλές να βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία, η χτεσινή ολοκλήρωση των δημοψηφισμάτων που οργανώθηκαν σε Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια (στις περιοχές της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας που ελέγχονται από τις ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις) για να προχωρήσει η προσάρτησή τους στη Ρωσία, έρχεται να ρίξει κι άλλο «λάδι στη φωτιά» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης.

Τα αποτελέσματα που άρχισαν να ανακοινώνουν από χτες το απόγευμα οι φιλορωσικές αρχές των παραπάνω περιοχών (που αποτελούν πάνω από το 15% των εδαφών του ουκρανικού κράτους), εμφάνιζαν τη συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων να τάσσεται υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.

Ενδεικτικά ανακοινώθηκε ότι: Στη Χερσώνα, με συμμετοχή περίπου στο 76% και με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, το 87,05% των ψηφοφόρων ψήφισαν υπέρ της ένταξης στη Ρωσία. Στο Λουγκάνσκ, με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, το 98,42% των ψηφοφόρων ψήφισαν υπέρ της εισόδου στη Ρωσική Ομοσπονδία. Στη Ζαπορίζια, με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε στο 93,11%. Στο Ντονέτσκ, με καταμετρημένο το 31,7% των ψήφων, το 93,95% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.

Ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά (πάνω από 97%) υπέρ της ένταξης στη Ρωσία εμφανίζονταν στα αποτελέσματα που ανακοινώνονταν από τα εκλογικά τμήματα που λειτούργησαν στην ίδια τη Ρωσία για τους πρόσφυγες από τις παραπάνω περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι τα δημοψηφίσματα ξεκίνησαν στις 23 Σεπτέμβρη, μεγάλο μέρος της ψηφοφορίας έγινε με κάλπες που πήγαιναν σε σπίτια από πόρτα σε πόρτα, ενώ εκλογικά τμήματα λειτούργησαν κατά κύριο λόγο μόνο χτες, με τις φιλορωσικές αρχές να επικαλούνται κινδύνους για ουκρανικά χτυπήματα στον βαθμό που όλη η ψηφοφορία διεξαγόταν σε εκλογικά κέντρα.

Καταγγέλλεται μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια των ημερών του δημοψηφίσματος, οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις εκτόξευσαν 76 πυραύλους από τα αμερικανικά συστήματα HIMARS στην επικράτεια του Λουγκάνσκ, σε πόλεις και χωριά. Ο φιλορώσος δήμαρχος της πόλης Μπριάνκα ανακοίνωσε ότι 3 άμαχοι σκοτώθηκαν χτες από ουκρανικό βομβαρδισμό με πυραύλους HIMARS. Χτες επίσης, οι φιλορωσικές αρχές συνέλαβαν μια γυναίκα, με την κατηγορία ότι τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό κοντά σε εκλογικό τμήμα στη Μαριούπολη και προσπάθησε να τον πυροδοτήσει.

Κάλπες στήθηκαν επίσης στη Ρωσία, όπου σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου TASS έχουν καταφύγει πάνω από 4,4 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία, με περισσότερα από δύο εκατομμύρια να προέρχονται από το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της διαδικασίας, η πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (Ανω Βουλή) της Ρωσίας, Βαλεντίνα Ματβιγιένκο, δήλωσε χτες ότι η ενσωμάτωση των τεσσάρων περιοχών στη Ρωσία θα μπορούσε να εξεταστεί στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση, στις 4 Οκτώβρη.

Νωρίτερα, μεθαύριο Παρασκευή, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, έχει προγραμματιστεί να κάνει την ετήσια ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση (κοινή συνεδρίαση και των δύο Σωμάτων του ρωσικού Κοινοβουλίου). Δυτικά ΜΜΕ και επιτελεία εκτιμούν ότι θα μπορούσε να κάνει σχετικές ανακοινώσεις στην ομιλία του.

Ρωσία: «Υπενθυμίζει» το «δικαίωμά» της για χρήση πυρηνικών όπλων

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην Πρόεδρος της χώρας, Ντμ. Μεντβέντεφ, επανέφερε τις «προειδοποιήσεις» για τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Μόσχα, μεταξύ άλλων και για την υπεράσπιση των περιοχών που θα ενταχθούν πλέον στο ρωσικό κράτος.

Δύο μέρες μετά τη δήλωση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζ. Σάλιβαν, ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν αποφασιστικά σε οποιαδήποτε ρωσική χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Ουκρανίας, απειλώντας τη Μόσχα με «καταστροφικές συνέπειες», ο Ντμ. Μεντβέντεφ επανέλαβε: «Πρέπει να σας υπενθυμίσω ξανά - για εκείνους τους κωφούς που ακούνε μόνο τους εαυτούς τους. Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν χρειαστεί, σε ορισμένες περιπτώσεις και σε αυστηρή συμμόρφωση» με την κρατική πολιτική.

Την ώρα δε που και τα δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα παίζουν «στα ζάρια» τον πυρηνικό όλεθρο πάνω από τα κεφάλια των λαών, ο Μεντβέντεφ εκτίμησε ότι «το ΝΑΤΟ δεν θα παρέμβει άμεσα στη σύγκρουση» ακόμα και αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα «εναντίον του ουκρανικού καθεστώτος το οποίο είχε διαπράξει μια μεγάλης κλίμακας επιθετική πράξη που είναι επικίνδυνη για την ίδια την ύπαρξη του κράτους μας».

Οπως είπε, η ασφάλεια της Ουάσιγκτον, του Λονδίνου και των Βρυξελλών είναι «πολύ πιο σημαντική για το ΝΑΤΟ από τη μοίρα μιας ετοιμοθάνατης Ουκρανίας, ακόμα κι αν είναι άφθονα εφοδιασμένη με όλα τα είδη όπλων» και «γι' αυτό θα καταπιούν τη χρήση οποιουδήποτε όπλου στην τρέχουσα σύγκρουση».

Απαντώντας στο ερώτημα εάν οι δηλώσεις Μεντβέντεφ είναι η επίσημη θέση της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, είπε ότι τα παραπάνω αποτελούν αναφορές που περιέχονται στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας.

Παράλληλα, την κλιμάκωση των ρωσικών επιχειρήσεων στις τέσσερις υπό προσάρτηση περιοχές προαναγγέλλουν Ρώσοι αξιωματούχοι, αφού αυτές θα αποτελούν πλέον για τη Μόσχα τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ασφάλειας της ρωσικής Κρατικής Δούμας, Αν. Βίμπορνι, δήλωσε ότι «μπορεί να απαιτηθεί ένα καθεστώς αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στις νέες περιοχές της Ρωσίας για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων από τις αρχές του Κιέβου και τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις. Ενα παρόμοιο καθεστώς εισήχθη στη Δημοκρατία της Τσετσενίας και έληξε με πλήρη εκκαθάριση της περιοχής από τρομοκρατικές ομάδες».

Παράλληλα, ο φιλορώσος επικεφαλής του Λουγκάνσκ, Λ. Πατσέτσνικ, δήλωσε χτες ότι οι αρχές των δύο «Δημοκρατιών» του Ντονμπάς θα λάβουν απόφαση για μερική επιστράτευση σε συνεννόηση με τις ρωσικές αρχές, όταν ενταχθούν και επίσημα στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Στο μεταξύ, σε ένα τέτοιο περιβάλλον εντεινόμενων απειλών, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ - ερωτώμενος για σχετικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ - επιβεβαίωσε ότι στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, ανέφερε ότι «φυσικά και η Ρωσία παραμένει έτοιμη να διαπραγματευτεί, αλλά καθώς οι συνθήκες αλλάζουν, έτσι αλλάζουν και οι όροι». Και πρόσθεσε: «Γενικά, η αρχή παραμένει η ίδια, όπως και όλοι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ: Στα σκαριά νέες κυρώσεις και νέες αποστολές εξοπλισμών

Στο άλλο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, το ευρωατλαντικό μπλοκ καταγγέλλει τα δημοψηφίσματα και προειδοποιεί με νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας - αν και αυτό το ζήτημα προσκρούει στις ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις μεταξύ των «συμμάχων» - ενώ συζητά με το Κίεβο για ακόμα μεγαλύτερες αποστολές στρατιωτικών εξοπλισμών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμ. Κουλέμπα, μετά τη συνάντησή του στο Κίεβο με την Γαλλίδα ομόλογό του, κάλεσε την ΕΕ να επιβάλει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως τιμωρία για τα δημοψηφίσματα, συμπληρώνοντας ότι οι κινήσεις αυτές της Μόσχας δεν πρόκειται να αλλάξουν τίποτε στον τρόπο που κινούνται οι ουκρανικές δυνάμεις στο μέτωπο των μαχών.

Η Γαλλίδα ΥΠΕΞ, Κατρίν Κολονά, δήλωσε ότι «όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, θα επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία για τη διοργάνωση των δημοψηφισμάτων». Σημείωσε ότι οι σχετικές διαβουλεύσεις στην ΕΕ βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν «μέτρα κατά των ατόμων που εμπλέκονται στη διοργάνωση των δημοψηφισμάτων, καθώς και για εκείνους τους τομείς που δεν καλύπτονταν προηγουμένως από τις κυρώσεις».

Ο δε Μ. Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου Β. Ζελένσκι, δήλωσε χτες ότι το Κίεβο έχει στη διάθεσή του «καταλόγους με ονόματα ανθρώπων οι οποίοι έχουν συμμετάσχει με κάποιον τρόπο» στην πραγματοποίηση των δημοψηφισμάτων. «Μιλάμε για εκατοντάδες συνεργάτες (των δυνάμεων κατοχής). Θα διωχθούν για προδοσία. Αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης τουλάχιστον 5 ετών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι Ουκρανοί που υποχρεώθηκαν να ψηφίσουν δεν θα τιμωρηθούν.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ την προσάρτηση ουκρανικού εδάφους στη Ρωσία». Σύμφωνα δε με δυτικά ΜΜΕ, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας - Γκρίνφιλντ, σχεδίαζε να καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού - από κοινού με την Αλβανία - ψήφισμα καταδίκης της Ρωσίας για τα δημοψηφίσματα στις 4 περιοχές της Ουκρανίας. Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι - παρά το βέβαιο βέτο από τη Ρωσία - οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν επαφές με τους διπλωμάτες της Κίνας και της Ινδίας, επιδιώκοντας να τους πείσουν να ψηφίσουν υπέρ του ψηφίσματος.

Ο δε γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, «προειδοποίησε» τη Μόσχα ότι «οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων είναι απολύτως απαράδεκτη, θα αλλάξει εντελώς τη φύση του πολέμου (...) Μεταφέρουμε το σαφές μήνυμα ότι αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία».

Στον απόηχο της ολοκλήρωσης των χτεσινών δημοψηφισμάτων, ο Στόλτενμπεργκ συζήτησε χτες με τον Β. Ζελένσκι. Ο Ουκρανός Πρόεδρος δήλωσε στη συνέχεια ότι «συζητήσαμε τις τρέχουσες εξελίξεις στο πεδίο της μάχης και την περαιτέρω υποστήριξη των κρατών - μελών της Συμμαχίας στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις».

Νωρίτερα ο Στόλτενμπεργκ, σε έκτακτη συνεδρίαση της διάσκεψης των Διευθυντών Εθνικών Εξοπλισμών (CNAD) στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε (...) και με τη βιομηχανία για να αναπληρώσουμε τα αποθέματά μας πυρομαχικών και να παράσχουμε στην Ουκρανία την υποστήριξη που χρειάζεται, για όσο διάστημα την χρειάζεται».

Αυξάνονται οι Ρώσοι που φεύγουν εκτός συνόρων λόγω επιστράτευσης

Στο μεταξύ, με δυσκολίες συνεχίζεται η διαδικασία της μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία, με ένα από τα στοιχεία να αποτελεί η μεγάλη αύξηση στους Ρώσους που φεύγουν από τη χώρα για να την αποφύγουν.

Η Frontex ανακοίνωσε χτες ότι ο αριθμός των Ρώσων που εισέρχονται στην ΕΕ έχει αυξηθεί κατά 30% μετά από τη μερική επιστράτευση που διατάχθηκε από τη Μόσχα, προσθέτοντας ότι οι παράνομες διελεύσεις είναι πιθανό να αυξηθούν εάν η Ρωσία αποφασίσει να κλείσει τα σύνορα για εν δυνάμει στρατεύσιμους.

Σύμφωνα με την ευρωενωσιακή υπηρεσία, «την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν 66.000 Ρώσοι πολίτες εισήλθαν στην ΕΕ, αριθμός αυξημένος κατά 30% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι περισσότεροι από αυτούς έφτασαν στη Φινλανδία και την Εσθονία».

Η συνοριακή δύναμη της Φινλανδίας συστήνει τη δημιουργία φράχτη κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία, λόγω «πρόσφατων αλλαγών στο περιβάλλον ασφαλείας», όπως αναφέρεται σε έκθεσή της την οποία επικαλούνται τοπικά μέσα. Ο φράχτης που προτείνεται - που βέβαια εκτιμάται ότι θα χρειαστεί δύο με τρία χρόνια να φτιαχτεί - θα καλύψει το 10% έως 20% των τεράστιων συνόρων της Φινλανδίας με τη Ρωσία και το κόστος ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Οι αφίξεις Ρώσων στη Γεωργία έχουν σχεδόν διπλασιασθεί και φθάνουν στις 10.000 ημερησίως, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Στα σύνορα της Γεωργίας, οι αρχές της ρωσικής περιοχής της Βόρειας Οσετίας ανακοίνωσαν την προσεχή εγκατάσταση στρατιωτικής υπηρεσίας επιστράτευσης στη μεθόριο, ώστε να επιστρατεύονται έφεδροι που αποπειρώνται να διαφύγουν.

Το δε Καζακστάν ανακοίνωσε ότι περίπου 98.000 Ρώσοι έχουν φθάσει στη χώρα από τις 21 Σεπτέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ