ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζεται σήμερα η δίκη της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής

MotionTeam

Συνεχίζεται σήμερα, μετά τις διακοπές, στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, η δίκη σε δεύτερο βαθμό της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής που ξεκίνησε στις 15 Ιούνη. Η Πολιτική Αγωγή επιδιώκει να επικυρωθεί η πρωτόδικη απόφαση, στις 7 Οκτώβρη 2020, που έκρινε ότι η δολοφονία του Π. Φύσσα και οι άλλες πράξεις δεν ήταν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά έργο της εγκληματικής οργάνωσης ΧΑ και να γίνει δεκτή η έφεση του εισαγγελέα ως προς το ύψος των ποινών.

Ενδεικτικά είναι τα λόγια της Μάγδας Φύσσα, μητέρας του δολοφονημένου αντιφασίστα μουσικού Παύλου: «...Δεν θέλω να ακούσω από πουθενά ότι υπήρξαν πιέσεις για την απόφαση του Εφετείου και για την καταδίκη των δολοφόνων. Οχι. Καταδικάστηκαν γιατί υπήρχαν ενοχοποιητικά στοιχεία και πριν από τις δολοφονίες. Στοιχεία πεταμένα σε ένα συρτάρι».

Από το αποδεικτικό υλικό να υπογραμμιστεί ότι πρωτόδικα αναδείχθηκε ξεκάθαρα πως οι εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής συνιστούν οργανωμένες επιθέσεις από τα τάγματα εφόδου της, που δεν δρουν αυθόρμητα αλλά κατόπιν εντολών, οδηγιών, ενημέρωσης και έγκρισης της ηγεσίας της διά μέσου της ιεραρχικής πυραμίδας αρχηγός - περιφερειάρχης - πυρηνάρχης τοπικής οργάνωσης, είτε αυτές αφορούν συγκεκριμένους στόχους είτε θέτουν ένα ευρύτερο πλαίσιο στόχων: Μετανάστες, αντιφασίστες, συνδικαλιστές του ταξικού εργατικού κινήματος, κομμουνιστές. Ειδικότερα, αναδείχθηκαν ο σχεδιασμένος τρόπος δράσης της οργάνωσης και η στοχοποίηση των θυμάτων, τόσο στις τρεις υποθέσεις που διερευνούνταν από το δικαστήριο - δολοφονία Παύλου Φύσσα, απόπειρες δολοφονίας των Αιγύπτιων αλιεργατών και των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ - όσο και στις πολυάριθμες υποθέσεις σοβαρών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν, όπως στις δολοφονικές επιδρομές στους κοινωνικούς χώρους «Αντίπνοια» και «Συνεργείο», στη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν κ.α. Επίσης, ότι είχε επαφή με τον σκληρό πυρήνα του κράτους, με την αστυνομία, από την οποία διευκολύνθηκε με πολλούς τρόπους.

Αξιοσημείωτη είναι η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου για τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που μετέτρεψε το κατηγορητήριο από κακούργημα σε πλημμέλημα και οδήγησε στην παραγραφή των αδικημάτων. Ετσι δεν θα εξεταστεί ως κύρια υπόθεση. Η εξέτασή της όμως συνέβαλε σημαντικά στο να αναδειχθούν ο εγκληματικός ναζιστικός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής και ιδιαίτερα η συνεργασία της με την εργοδοσία, τους εργολάβους της Ζώνης και τους εφοπλιστές, για το χτύπημα του ταξικού σωματείου των εργαζομένων, στοιχείο που καταρρίπτει και τον μύθο της δήθεν «αντισυστημικής δύναμης».

Παρά την πρωτόδικη απόφαση το εργατικό - λαϊκό κίνημα απαιτείται να επαγρυπνεί. Πολλά είναι αυτά που δείχνουν ότι με τον φασισμό δεν τελειώσαμε, αφού δεν τελειώσαμε με το σύστημα που τον γεννάει και τον θρέφει: Η προκλητική στάση της εισαγγελέα Αδ. Οικονόμου, που επιχειρούσε από την αρχή ακόμη της πρωτόδικης δίκης να αποδομήσει το κατηγορητήριο, με αποκορύφωση την απαράδεκτη αθωωτική της πρόταση, οι επιεικείς ποινές που επιβλήθηκαν στους ναζιστές, οι συνεχείς αποφυλακίσεις, από την πρώτη ώρα, των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών. Η μεγάλη ολιγωρία της κυβέρνησης για τη σύλληψη και συνεπώς την έκτιση της ποινής των Παππά και Λαγού, η κάλυψη από το Ευρωκοινοβούλιο του ναζιστή Λαγού για το ρατσιστικό του παραλήρημα εναντίον των κατατρεγμένων προσφύγων - μεταναστών του κολαστηρίου της Μόριας. Οι νέες δολοφονικές επιθέσεις φασιστοειδών κατά μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων και μεταναστών ενώ ακόμα δεν είχε καθαρογραφεί η καταδικαστική απόφαση, η μόνιμη ανοχή που απολαμβάνει η δράση της ΧΑ από τμήματα του κρατικού μηχανισμού, η συνειδητή προσπάθεια αθώωσής της από αστούς πολιτικούς και δημοσιογράφους, με την ανιστόρητη θεωρία των «δύο άκρων», που βρήκε έδαφος ακόμη μια φορά με τα κόμματα του ΝΑΤΟικού τόξου που χειροκροτούσαν και «ξέπλεναν» τους ναζί του Τάγματος Αζόφ στη Βουλή.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνάντηση με την UNESCO για την προστασία αντιφασιστικών και σοβιετικών πολιτιστικών μνημείων

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος με πρωτοβουλία τους θα πραγματοποιήσουν συνάντηση αύριο, Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη, με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή για τις εξωτερικές σχέσεις της UNESCO, Firmin Edouard Matoko, στην έδρα του Οργανισμού, στο Παρίσι, αναδεικνύοντας τις εντεινόμενες καταστροφές και βανδαλισμούς αντιφασιστικών και σοβιετικών πολιτιστικών μνημείων σε σειρά χωρών της Ευρώπης και την κατεπείγουσα ανάγκη άμεσων μέτρων προστασίας τους.

«Εφυγε» από τη ζωή ο σύντροφος Βασίλης Φυτσιλής

«Εφυγε» από τη ζωή ο πεζογράφος και παλαίμαχος αγωνιστής της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, σύντροφος Βασίλης Φυτσιλής.

Γεννήθηκε το 1927 στη Σέκλιζα (σημερινό Καλλίθηρο) της Καρδίτσας. Με την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Γερμανούς, διέκοψε το Γυμνάσιο και γύρισε στο χωριό του, όπου ως νεαρός ΕΠΟΝίτης συμμετείχε στη σύνταξη της εφημεριδούλας της ΕΠΟΝ.

Μετά την Απελευθέρωση, έζησε για λίγο στην Καρδίτσα μέχρι που κατατάχθηκε στον ΔΣΕ.

Τον Απρίλη του 1947, συνελήφθη από κυβερνητικές δυνάμεις στη Νιάλα και καταδικάστηκε από το έκτακτο στρατοδικείο της Λαμίας σε ισόβια δεσμά. Εμεινε 12 χρόνια σε φυλακές και εξορίες. Εκεί έγραψε τα δυο πρώτα βιβλία του, τα οποία κρατούσε κρυμμένα από τους δεσμοφύλακες σε ειδική κρύπτη.

Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ από την ίδρυσή της και διατέλεσε πρόεδρός της από το 2004 έως το 2007.

Επί χρόνια αρθρογραφούσε στον «Ριζοσπάστη», μεταξύ άλλων και στη στήλη «Διακριτικά». Τα κείμενά του κυκλοφόρησαν σε συλλογή με τον ομώνυμο τίτλο από τη «Σύγχρονη Εποχή». Παράλληλα, ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη γλυπτική και τη ζωγραφική.

Ηταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Το πρώτο του βιβλίο, «Το Γιοφύρι», εκδόθηκε το 1980 και ακολούθησαν: «Κουβέντες του Κυνηγιού», «Πληγές του Εμφυλίου», «Φυλακισμένα Τραγούδια», «Φωνές από τα Σίδερα», «Θρήνος και Τραγούδι για τον Νεκρό Καπετάνιο», «Βαγγελίτσα Κουσιάντζα», «Γιασμίνα», «Ο Τσιριφλίνος», «Ο Σιδερής και το Κακό Αφεντικό», «Κουβεντιάζοντας με τον Γιάννη», «Στους δρόμους του Αγώνα», «Διακριτικά».

Η Διεύθυνση του «Ριζοσπάστη» και όσοι τον γνωρίσαμε μέσα από τα γραπτά του στην εφημερίδα, εκφράζουμε τα πιο θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει τη νέα αγωγή κατά του Ν. Μπογιόπουλου

Τη νέα αγωγή της Ενωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού κατά του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου καταγγέλλει το ΠΑΜΕ και διεκδικεί την απόρριψή της. Η νέα αγωγή «αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το θράσος όσων είναι βουτηγμένοι μέχρι τον λαιμό στον αντικομμουνισμό, διατηρώντας σχέσεις με κάθε είδους ακροδεξιά και φασιστοειδή στοιχεία», σχολιάζει στην ανακοίνωσή του.

«Η απόρριψη της προηγούμενης πανομοιότυπης αγωγής έναν χρόνο πριν όχι μόνο δεν τους αποθάρρυνε, αλλά επανέρχονται για να συνεχίσουν να ξερνάνε ό,τι πιο άρρωστο έχει γνωρίσει η Ιστορία της ανθρωπότητας και του τόπου μας. Η επιμονή τους το δίχως άλλο καταδεικνύει και την αόρατη στήριξη που τους παρέχει το υπουργείο Αμυνας που υποτίθεται ότι τους εποπτεύει, αλλά στην ουσία υιοθετεί τις πρακτικές τους.

Δεν τους αρκούν οι εκδηλώσεις μίσους παρέα με καταδικασμένους φιλοναζιστές ούτε και το γεγονός ότι συνεχίζουν να προκαλούν με την αντικομμουνιστική τους υστερία σε κάθε ευκαιρία. Επιδιώκουν να φοβίσουν και να τρομοκρατήσουν όσους αντιπαλεύουν με τη στάση ζωής τους, την πένα τους και τη φωνή τους τον φασισμό και τον αντικομμουνισμό», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ.

«Να γνωρίζουν όμως ότι το εργατικό κίνημα, όπως και ο λαός μας, έχει το νου του απέναντι σε τέτοιες πρακτικές μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς, με τα Συνδικάτα μας να συνεχίζουν να αποτελούν την εμπροσθοφυλακή στον αγώνα ενάντια στον ίδιο τον φασισμό, καθώς και σε όλες του τις αποχρώσεις», καταλήγει.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ - ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για Ελληνες και μετανάστες εργάτες

Η Τομεακή Οργάνωση Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ πραγματοποιεί πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για Ελληνες και μετανάστες εργάτες στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα το Σάββατο 1η Οκτώβρη, με θέμα «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι. Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Με το ΚΚΕ δυναμώνουμε τον κοινό αγώνα και την αλληλεγγύη των λαών». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Σουλίου Μαραθώνα, θα μιλήσει ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Παρέμβαση με αφορμή την απόφαση για τη «Siemens»

Την παρέμβαση του Αρείου Πάγου προκάλεσε χτες η απόφαση για το ξέπλυμα του σκανδάλου της «Siemens» με τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» και τις μίζες, μέσα από την παραγραφή των αδικημάτων. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισ. Ντογιάκος ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τις χρονικές καθυστερήσεις, που οδήγησαν σε παραγραφή την πλειοψηφία των πράξεων που ερευνήθηκαν. Συγκεκριμένα, αντικείμενο της έρευνας είναι να διερευνηθεί το ενδεχόμενο πρόσωπα τα οποία με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης της «Siemens» να συνετέλεσαν ουσιαστικά στην παραγραφή των αξιόποινων πράξεων, με δικές τους ποινικού χαρακτήρα ενέργειες ή παραλείψεις. Αφορμή στάθηκε η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την οποία κρίθηκε ότι οι πράξεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος που φέρονται να τελέστηκαν πριν το 2002 έχουν υποπέσει σε παραγραφή και έτσι δεν εξετάζονται. Για τις πράξεις μετά το 2002 - οι οποίες είναι ολιγάριθμες - οι 20 κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία.

ΠΕΚΑΜ
Επίσκεψη τιμής και μνήμης στη Μακρόνησο

Επίσκεψη στη μαρτυρική Μακρόνησο διοργανώνει η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), την Κυριακή 2 Οκτώβρη, για να τιμήσει τους χιλιάδες αγωνιστές κρατούμενους και δολοφονημένους, που πέρασαν από το ελληνικό Νταχάου την εμφυλιακή και μετεμφυλιακή περίοδο λειτουργίας του.

Η αναχώρηση θα γίνει από το λιμάνι του Λαυρίου στις 10 π.μ., ενώ πούλμαν θα μεταφέρουν τους συμμετέχοντες από την πλατεία Καραϊσκάκη (Μετρό Μεταξουργείου, αναχώρηση 9 π.μ.).

Δηλώσεις συμμετοχής: Γραφεία ΠΕΚΑΜ 210-3247820 (ώρες λειτουργίας του Μουσείου Μακρονήσου) και στα κινητά τηλέφωνα 6974278797, 6974374333, 6974991001.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ