ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»
  • Νοσοκομεία Παίδων: Κραυγή αγωνίας από υγειονομικούς και ασθενείς με τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση
  • Ανεβάζουν στροφές τα συνδικάτα για την επιτυχία της απεργίας στις 9 Νοέμβρη
  • Κάτω τα χέρια από τους συνδικαλιστές! Μέχρι και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας απέλυσε η εργοδοσία στη «Μαλαματίνα»
  • Για νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζονται οι βιοπαλαιστές αγρότες. Εκδήλωση του ΚΚΕ στην Εορδαία
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Απάντηση διεκδίκησης κόντρα στη διάλυση των παιδιατρικών νοσοκομείων

Ηχηρή απάντηση διεκδίκησης, ενάντια στο μεθοδικό και διαχρονικό ξήλωμα της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης, έστειλαν χτες εργαζόμενοι από τα τρία δημόσια νοσοκομεία παίδων της Αττικής με την κινητοποίησή τους στο υπουργείο Υγείας, απαιτώντας μόνιμες προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων ώστε να επαναλειτουργήσουν όλα τα τμήματα, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι/επικουρικοί και να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Ενδεικτική της απόγνωσης που βρίσκονται οι υγειονομικοί των παιδιατρικών νοσοκομείων είναι η πρωτοφανής συμμετοχή των γιατρών του «Αγία Σοφία» στην απεργία, αφού απεργοί δήλωσαν πάνω από 100, στέλνοντας μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα. Στο πλευρό τους βρέθηκαν το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, που ένωσε τη φωνή του με το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπως και με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης.

Η κατάσταση στο «Αγία Σοφία» έχει φτάσει πια στο «μη παρέκει», αφού η λίστα αναμονής για χειρουργεία έχει ξεπεράσει τους 3.000 μικρούς ασθενείς, με τις οικογένειές τους φυσικά να αγωνιούν.

Λίστα αναμονής: «Χαράς ευαγγέλιο» για τον ιδιωτικό τομέα

Η Αγγελική Κρικρή, χειρουργός στο «Αγία Σοφία», επιμελήτρια Α' και μέλος της 5μελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο, σημείωσε χαρακτηριστικά στη συγκέντρωση: «Μέσα στην πανδημία, δύο έτη που έκλεισαν τα χειρουργεία αλλά και σήμερα υπήρχε μια σωρεία παιδιών, εκατοντάδες, ίσως και χίλια - δεν μας δίνουν το ακριβές νούμερο - που οι οικογένειές τους αναγκάστηκαν να βγουν από τη λίστα αναμονής και να χειρουργηθούν τα παιδιά τους στον ιδιωτικό τομέα».

Η ίδια άλλωστε παρακολουθεί εκατοντάδες παιδιά και είναι σε θέση να γνωρίζει ότι πολλά αναγκάστηκαν να πάνε σε ιδιωτικές κλινικές πληρώνοντας για μια εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας 3.000 ευρώ, για περιτονίτιδα 10.000 ευρώ. «Τρεις χιλιάδες παιδιά είναι αυτήν τη στιγμή στη λίστα κι άλλα τόσα ενδεχομένως έχουν χειρουργηθεί ιδιωτικά. Αρα το απόλυτο νούμερο μπορεί να είναι και διπλάσιο», αναφέρει.

Οσο για τις λύσεις - μπαλώματα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με μετακινήσεις αναισθησιολόγων, που μεταφέρει σε άλλα νοσοκομεία το πρόβλημα, η χειρουργός σημειώνει: «Οι αναισθησιολόγοι που έχουν έρθει τις τελευταίες μέρες με απόσπαση για 1 - 2 μήνες δεν λύνουν το πρόβλημα, διότι ενδεχομένως να ξεκινήσει ένα χειρουργικό τραπέζι, ενώ θα έπρεπε να λειτουργούν 5 τη μέρα. Δεν θέλουμε πασαλείμματα».

Συνθήκες - «θερμοκήπιο» ιατρικών λαθών

«Περίπου 50 είναι οι κενές οργανικές θέσεις ιατρών και επιπλέον 10 γιατροί που θα συνταξιοδοτηθούν, άρα πολλά τμήματα, όπως η Πυρηνική Ιατρική, είναι στον "αέρα" και για να μπορέσουν να καλυφθούν θεραπείες ογκολογικών περιστατικών μετακινείται γιατρός από το Λαϊκό», σημειώνει η Σοφία Ζώρη, παιδίατρος, μέλος της 5μελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο «Αγία Σοφία»: «Είναι τραγική η κατάσταση σε πολλούς τομείς. Ολοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει να μη λειτουργεί τις μισές μέρες το Μικροβιολογικό εργαστήριο στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας. Αυτό που διαρρέεται είναι ότι από 1/10 τα δείγματα θα στέλνονται στο "Αγλαΐα Κυριακού", το οποίο συμβαίνει ήδη για το Αιματολογικό και το Βιοχημικό. Πρόκειται για συγχωνεύσεις τμημάτων των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων, τη στιγμή που εξυπηρετούνται πολλά περιστατικά. Με το ελάχιστο υπάρχον προσωπικό είναι βέβαιο ότι θα γίνουν ιατρικά λάθη, θα πάνε πίσω περιστατικά, κι όλα αυτά όταν η πλειοψηφία των παιδιών που έρχονται στο Παίδων αφορά λοιμώξεις, όταν υπάρχουν 3 Ογκολογικές κλινικές, κλινική μυελού των οστών, δηλαδή επείγουσες καταστάσεις που οι γιατροί πρέπει να γνωρίζουμε άμεσα για ποιο λόγο ένα παιδί κάνει πυρετό και να χορηγήσουμε την κατάλληλη θεραπεία».

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπως τη μετέφερε η γιατρός Χαρά Καραντανά, με τις ελλείψεις προσωπικού να χτυπούν «κόκκινο» στα χειρουργεία (από 32 νοσηλευτές το 2016, έμειναν 28 το 2018 και 17 σήμερα) και στο Αναισθησιολογικό. «Κλειστές παραμένουν και οι ανακαινισμένες πτέρυγες παιδιατρικών κλινών, όπου η κυβέρνηση έκοψε κορδέλες και σήμερα μικροί ασθενείς νοσηλεύονται σε άλλα τμήματα ή ακόμα και σε ράντζα! Ενώ η χαριστική βολή δόθηκε με το πρόβλημα στο Μικροβιολογικό του "Αγία Σοφία" και την απόφαση να στέλνονται τα επείγοντα δείγματα στο εργαστήριο του νοσοκομείου μας! Δηλαδή, σε μέρα γενικής εφημερίας του νοσοκομείου μας, το εργαστήριο θα φορτωθεί τη διπλάσια δουλειά.

Και ρωτάμε: Πώς με το ίδιο προσωπικό θα βγαίνουν αποτελέσματα γρήγορα και χωρίς λάθη; Ποιο παιδί θα έχει προτεραιότητα; Μέσα στο μεγάλο όγκο περιστατικών, πώς θα εξασφαλιστεί η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων; Με ποιο προσωπικό θα γίνει αυτή η δουλειά; Με τον ίδιο αριθμό εργαζομένων θα πρέπει να βγαίνει διπλάσια δουλειά; Οταν ήδη εργάζονται συνεχόμενα 7 - 8 μέρες χωρίς ρεπό στα εργαστήρια;».

Χιλιάδες ευρώ για χειρουργεία που «δεν καλύπτονται»

Η Ιωάννα Πασπάτη, ορθοπαιδικός στο Παίδων Πεντέλης, θυμίζει τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης να κλείσει τις εφημερίες, ενώ εντός του νοσοκομείου ξεκίνησε να λειτουργεί δομή φιλοξενίας παιδιών με εισαγγελική εντολή, κλείνοντας 7 θαλάμους με πολλά κρεβάτια, στοιχεία που δείχνουν ότι το νοσοκομείο έχει μπει στο «μάτι του κυκλώνα». «Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τη δημόσια παιδιατρική περίθαλψη της χώρας, η οποία βάλλεται πανταχόθεν. Στο Παίδων Πεντέλης το κυρίαρχο πρόβλημα είναι οι ελλείψεις του νοσηλευτικού προσωπικού», σημειώνει, αφού λειτουργεί με το 1/3 των οργανικών θέσεων, με αποτέλεσμα να μην ανοίγουν οι 3 χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου.

Είναι δε εξοργιστικό ότι παρά τα παραπάνω ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει τα υλικά, π.χ. τα ορθοπαιδικά, αν ένα παιδί χειρουργηθεί σε ιδιωτική κλινική, αλλά μόνο τη νοσηλεία και τα υλικά τα πληρώνει ο ασθενής. «Οι τιμές τους κυμαίνονται ανάλογα με το χειρουργείο. Για παράδειγμα, τα πιο φθηνά χειρουργεία της σπονδυλικής στήλης είναι περίπου 10.000 ευρώ. Οικογένειες ξεπουλάνε ό,τι έχουν για ένα χειρουργείο. Στα θέματα ορθοπαιδικής στο παιδί, αναπτύσσεται ο σκελετός του και αν δεν το χειρουργήσεις έγκαιρα μπορεί να έχει πολύ σοβαρές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην υγεία του», αναφέρει.

Κραυγή αγωνίας και από τους γονείς

Κραυγή αγωνίας βγάζουν και οι γονείς, με την μητέρα παιδιού με καρδιολογικά προβλήματα, κυρία Κοκολάκη, να αναφέρει: «Η διάλυση του μοναδικού Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου γίνεται εδώ και 12 ολόκληρα χρόνια. Αν δεν ήμασταν οι γονείς να φωνάζουμε με τις μικρές μας δυνάμεις, αυτό το Κέντρο θα είχε κλείσει προ πολλού. Αυτήν την αγωνία που υπάρχει σήμερα σε όλους τους γονείς, εμείς τη βιώνουμε πάνω από 10 χρόνια ζητώντας να στηριχθεί το Παιδοκαρδιοχειρουργικό, που ενώ μπορούν, δεν το κάνουν γιατί είναι πολλά τα λεφτά στον ιδιωτικό τομέα. Βλέπουμε ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο διάλυσης των νοσοκομείων παίδων. Αυτό το σχέδιο θα ευοδωθεί αν δεν τους σταματήσουμε και τότε θα θρηνήσουμε παιδιά, θα έχουμε θανάτους. Να ξεσηκωθούμε πριν να είναι αργά».

Η ΟΕΝΓΕ

Στο πλευρό των εργαζομένων και των γονιών βρέθηκε και χτες η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, με την πρόεδρό της, Αφροδίτη Ρέτζιου, να σημειώνει: «Το γεγονός ότι περιμένουν 3.000 παιδιά να χειρουργηθούν, νεογνά και βρέφη πριν καλά καλά προλάβουν να βγουν από την κοιλιά της μητέρας τους, έρχονται αντιμέτωπα με τη βαρβαρότητα ενός συστήματος που τους λέει "πρέπει να περιμένετε για να χειρουργηθείτε, πρέπει να περιμένετε για να διεκδικήσετε τη ζωή σας", είναι αδιάψευστος μάρτυρας ότι προκειμένου να συνεχιστεί η διαχρονική πολιτική της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης για να σταλούν πεσκέσι παιδιά και οι οικογένειές τους στους επιχειρηματικούς ομίλους Υγείας, οι οποίοι περιμένουν πώς και πώς να απλώσουν τα πλοκάμια τους, πρέπει να πάρει απάντηση.

Δεν πρόκειται να συμφιλιωθούμε με αυτήν τη βαρβαρότητα που μας συνθλίβει καθημερινά. Σήμερα οι συνάδελφοι με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία δίνουν μια δυναμική απάντηση και θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις. Τους συγχαίρουμε για το παράδειγμά τους, αποκαλύπτουν τα ψέματα της κυβέρνησης, απαντούν στη χυδαία απάντηση του υπουργείου Υγείας που ούτε λίγο ούτε πολύ λέει ότι ευθύνονται οι εργαζόμενοι που δεν γίνονται χειρουργεία».

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία παίδων ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού για τις 20 Οκτώβρη στην πανυγειονομική απεργία και στις 9 Νοέμβρη στην πανελλαδική πανεργατική απεργία.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αγώνας που αφορά όλους τους γονείς και τα παιδιά που έχουν ανάγκη νοσηλείας

Σε σχόλιό του για την απεργία στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε χτες:

«Το ΚΚΕ στηρίζει τη σημερινή κινητοποίηση των γιατρών, των νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία", που διεκδικούν την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων στη λειτουργία του μεγαλύτερου παιδιατρικού νοσοκομείου της χώρας. Είναι αγώνας που δεν αφορά μόνο τους ίδιους, αλλά αφορά κυρίως τους γονείς και τα παιδιά που έχουν ανάγκη νοσηλείας.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου απαιτούν από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, χωρίς χρονοτριβές, να υλοποιήσει τα συγκεκριμένα αιτήματα που αφορούν στη δυνατότητα του προσωπικού να δουλεύει αξιοπρεπώς και να μπορεί να προσφέρει στους μικρούς ασθενείς την υγεία που τους αξίζει τον 21ο αιώνα. Αμεσα το υπουργείο να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων για να μπορούν να λειτουργούν όλα τα τμήματα με επάρκεια. Οι μετακινήσεις, οι συγχωνεύσεις και οι ολιγόμηνες συμβάσεις, που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις, όχι μόνο δεν έλυσαν τα προβλήματα, αλλά αντίθετα οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση διάλυσης βασικών τομέων του νοσοκομείου.

Καλούμε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα τους μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων τους, γιατί η υπόθεση της υγείας των παιδιών κάθε οικογένειας δεν μπορεί να θυσιάζεται για να αυξάνεται το πελατολόγιο των ομίλων της ιδιωτικής Υγείας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ