ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Με όλα τα μέσα» για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις στο Αιγαίο

Την ώρα που οι ΗΠΑ κάνουν διαρκείς επισημάνσεις για έναν «απίστευτα σημαντικό σύμμαχο»

Με νέο αμερικανοΝΑΤΟικό αέρα στα πανιά της κλιμακώνεται η επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Την Τρίτη αργά το βράδυ ήταν η σειρά του εκπροσώπου του αμερικανικού Πενταγώνου, Πάτρικ Ράιντερ, να σημειώσει ότι «η Τουρκία αποτελεί έναν απίστευτα σημαντικό εταίρο στο ΝΑΤΟ και σύμμαχο», απαντώντας κι αυτός σε ερώτηση για «την ανάπτυξη τακτικών τεθωρακισμένων οχημάτων που έχουν δώσει οι ΗΠΑ σε αποστρατιωτικοποιημένα νησιά».

Ο Ράιντερ ξεκαθάρισε ότι «όσον αφορά τη διμερή σχέση ΗΠΑ - Τουρκίας, γνωρίζετε προφανώς πως η Τουρκία αποτελεί έναν απίστευτα σημαντικό εταίρο στο ΝΑΤΟ και σύμμαχο» όπως και ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας».

Νωρίτερα είχε πει ακόμα ότι «Ελλάδα και Τουρκία είναι και οι δύο πολύ σημαντικοί στο ΝΑΤΟ. Θα ενθαρρύναμε και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν να εμπλέκονται σε εποικοδομητικό διάλογο για την εκτόνωση πιθανών εντάσεων», καταλήγοντας ότι «πέραν αυτών δεν έχω κάτι άλλο να πω»...

Ο δε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ που μόλις προχτές αρνιόταν να απαντήσει ακόμα και για το... σε ποιόν ανήκουν τα ελληνικά νησιά, επαναλάμβανε ξανά χτες στη λογική των «ίσων αποστάσεων» για τη ΝΑΤΟϊκή συνοχή πως «Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές, την Τουρκία και την Ελλάδα στην προκειμένη περίπτωση, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή και για τη διπλωματική επίλυση των διαφορών τους. Αλλά καλούμε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των συμμάχων μας, να σέβονται την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία και να αποφεύγουν ενέργειες που μπορεί να κλιμακώνουν την ένταση».

«Ολα τα μέσα» για την «αποστρατιωτικοποίηση» των νησιών

Αυτά κι ενώ χτες η Τουρκία κλιμάκωνε τις προκλήσεις πραγματοποιώντας συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην Αγκυρα, με βασικό θέμα τις εξελίξεις στο Αιγαίο και με τη συμμετοχή του διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας, Atilla Gulan, και του διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού, Ercument Tatlioglu.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ρ. Τ. Ερντογάν επανέλαβε ότι «η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται με το Διεθνές Δίκαιο» και ότι η Τουρκία «θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να προστατεύσει τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της».

«Οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, η οποία δεν έχει εγκαταλείψει τις παράνομες πρακτικές της, παρά τις εκκλήσεις μας να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο, έχουν πρόσφατα συζητηθεί διεξοδικά», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, ενώ απευθύνεται κάλεσμα «να επιστρέψουν στη λογική οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας».

Η ανακοίνωση καλεί ακόμα «τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την απόφαση για την άρση του εμπάργκο όπλων της Κύπρου, καθώς είναι μία απόφαση αντίθετη στο πνεύμα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ», ενώ σημειώνει ότι οι ενέργειες «υπεράσπισης των δικαιωμάτων» των Τουρκοκυπρίων θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα, «ώστε όλες οι χώρες να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία» της ΤΔΒΚ.

«Πολυτιμότερη για το ΝΑΤΟ» η Τουρκία

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, σε συνέντευξή του ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημείωσε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να αποστρατικοποιήσουν τα νησιά» ισχυριζόμενος ότι «σύμφωνα με τη Λωζάνη, τα νησιά αυτά υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς» και ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να παρασύρεται από τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ δεν δεσμεύονται από τη Λωζάνη».

«Η προσδοκία μας από τις ΗΠΑ είναι να μην υπολογίσουν λάθος την Ελλάδα. Η διακήρυξη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας περιλαμβάνει αυτά», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Παράλληλα, επιχείρησε να συνδέσει την «προκλητική συμπεριφορά της Ελλάδας», με την συνοχή της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ δεν ενεργούν δίκαια μεταξύ των χωρών με τις οποίες είναι στο ΝΑΤΟ. Και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν μπορούν να συγκριθούν». Οπως ανέφερε «είμαστε στο top 5 του ΝΑΤΟ. Είμαστε σε σημαντική θέση και με τη δύναμη που δίνουμε και με τις χερσαίες δυνάμεις. Είναι απαράδεκτο για τις ΗΠΑ να στέλνουν τέτοια όπλα, οχήματα και εξοπλισμό στα νησιά».

Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι «κάναμε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις σε Αμερική και Ελλάδα μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών. Οι ΗΠΑ δεν θα βρουν σύμμαχο σαν την Τουρκία».

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν συνέδεσε την υποτιθέμενη στρατικοποίηση των νησιών, με την άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο, λέγοντας: «Οι ΗΠΑ, που αγνοούν και μάλιστα ενθαρρύνουν τα βήματα του (ελληνοκυπριακού) διδύμου που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα, θα οδηγήσουν σε κούρσα εξοπλισμών. Θα σταματήσουμε; Κάνουμε αυτά τα βήματα, θα τα κάνουμε. Εχουμε περίπου 40 χιλιάδες στρατιώτες εκεί. Εκτός από αυτό, κάνουμε βήματα σε αυτά τα θέματα με τα όπλα, τα εργαλεία και τον εξοπλισμό μας. Ολοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό το τελευταίο βήμα δεν θα μείνει αναπάντητο».

Την ίδια ώρα, με NAVTEX η Τουρκία ανακοίνωσε ότι από σήμερα μέχρι 5 Οκτωβρίου το ερευνητικό σκάφος «Yunus» θα πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχή δυτικά της Λέσβου, ενώ χαρακτηρίζει παράνομη ελληνική NAVTEX για αεροναυτικές ασκήσεις χωρίς πυρά ανάμεσα σε Χίο και Σάμο που είναι προγραμματισμένες για σήμερα, καθώς «η ελληνική NAVTEX συνιστά παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών Χίου και Σάμου».

Στο μεταξύ, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε χτες σε 54 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, εκ των οποίων και μια υπέρπτηση πάνω από την Κίναρο.

Ορθάνοιχτα τα «παράθυρα» των διευθετήσεων

Σχολιάζοντας τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικώνανέφερε ότι «η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli)». Ενώ πρόσθετε ότι «η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας», αλλά «τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, κληθείς χτες στην ΕΡΤ να σχολιάσει τις προκλήσεις της τουρκικής πλευράς, κάλεσε «να είμαστε έτοιμοι για τα πάντα».

Δεν παρέλειψε, βέβαια, τον γνωστό εφησυχασμό για τάχα «αποδοχή των θέσεων» της ελληνικής κυβέρνησης και «αποδόμηση των ανυπόστατων ισχυρισμών της Τουρκίας σε όλα τα φόρα», καθώς η Αθήνα έχει «τους συμμάχους της στο πλευρό της». Κι αυτό όταν ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφεύγει ακόμα και να απαντήσει σε ένα απλό ερώτημα, σε ποιον ανήκουν τα ελληνικά νησιά, την κυριαρχία επί των οποίων αμφισβητεί η Τουρκία.

Εμφανίστηκε, εξάλλου, ικανοποιημένος από το γεγονός ότι «όπου εμφανίζεται στη διεθνή σκηνή ο κ. Ερντογάν, τα μηνύματα που παίρνει είναι ότι κανείς δεν θέλει μια δεύτερη εστία έντασης μετά από τον πόλεμο που έχουμε στην Ουκρανία από τη Ρωσία». Αποσιώπησε, βέβαια, ότι τα μηνύματα αυτά έρχονται μαζί με συστάσεις του τύπου «βρείτε τα», οι οποίες αποθρασύνουν την Τουρκία, όπως αποδεικνύει άλλωστε η κλιμάκωση των προκλήσεών της χρόνο με τον χρόνο.

Ταυτόχρονα, φρόντισε να στείλει μήνυμα στη γείτονα ότι «η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, είναι παράγοντας σταθερότητας και υπάρχουν κοινά πεδία που οι δύο λαοί και οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν, μακριά από τις εντάσεις, έχοντας πάντα κατά νου ένα πράγμα: Η εδαφική ακεραιότητα, η εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας είναι αδιαπραγμάτευτα». Αλλωστε και στον «ΣΚΑΪ» τόνισε ότι «πάντοτε θα πρέπει να έχουμε διαύλους επικοινωνίας και να συζητάμε. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έχει πει πολλές φορές ο πρωθυπουργός, ότι εμείς κλείνουμε τις πόρτες στις προκλήσεις και έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα του διαλόγου».

Τα ίδια «μηνύματα» εξάλλου αναμένεται να στείλει σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης στην τελετή ονοματοδοσίας της νέας πυραυλακάτου του Πολεμικού Ναυτικού «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος».

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ STATE DEPARTMENT
Διαψεύδει τον εφησυχασμό που καλλιεργούν κυβέρνηση και κόμματα του «ευρωατλαντισμού»

Σε σχόλιό του σχετικά με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του State Department, ο οποίος αρνήθηκε ακόμα και να χαρακτηρίσει τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου ελληνικά, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Την ώρα που η κυβέρνηση αποθεώνει με κάθε ευκαιρία τους "ισχυρούς συμμάχους" των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και της ΕΕ ως δήθεν "ασπίδα προστασίας" έναντι της επιθετικότητας της τουρκικής άρχουσας τάξης, έρχονται οι δηλώσεις του εκπροσώπου του State Department, με τη γνωστή στάση "Πόντιου Πιλάτου", με την προτροπή "βρείτε τα για το καλό του ΝΑΤΟ", ακόμη και με την αφωνία του για το ζήτημα της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών, να διαψεύσουν τον εφησυχασμό που καλλιεργούν στον λαό η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του "ευρωατλαντισμού"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ