ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΘΡΑΚΗ
Παραμένουν τα εκρηκτικά προβλήματα σε δημόσιες δομές Υγείας

Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ

Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις πραγματοποίησε το ΚΚΕ για τα εκρηκτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν δημόσιες δομές Υγείας στη Θράκη, συνεχίζοντας έτσι την ανάδειξη των κενών και ελλείψεων και τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων για τη βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας προς τον λαό.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης προχώρησαν σε επανακατάθεση Ερωτήσεων προς τον υπουργό Υγείας - καθώς παρέμειναν αναπάντητες για μήνες από την κυβέρνηση - οι οποίες αφορούν το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στον δήμο Αρριανών της Ροδόπης, αλλά και σε κατάθεση νέας Ερώτησης, για τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης.

Πάνω από έναν χρόνο κλειστή η ΜΕΘ στην Ξάνθη

Υπενθυμίζεται ότι το ΓΝ Ξάνθης αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα υποστελέχωσης, ως αποτέλεσμα της πολιτικής όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, με επιστέγασμα το κλείσιμο της ΜΕΘ για πάνω από έναν χρόνο, χωρίς πρόβλεψη επαναλειτουργίας της. Παράλληλα, εδώ και περίπου 10 μήνες 90 εργαζόμενοι με πολυετή εμπειρία βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, καθώς επίσης συνταξιοδοτήθηκαν 13 υγειονομικοί μόνο την χρονιά που διανύουμε, και πλέον τα Τακτικά Ιατρεία δεν λειτουργούν, ή λειτουργούν με λιγότερα ραντεβού. Η μεταφορά των νοσηλευόμενων ασθενών από το σπίτι γίνεται από ιδιώτες, λόγω μη διαθέσιμων ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ, μεταθέτοντας το κόστος της μεταφοράς στην οικογένεια.

Δραματική είναι και η μείωση του αριθμού των χειρουργείων, λόγω έλλειψης προσωπικού, τη στιγμή μάλιστα που έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμό, αναισθησιολογικά μηχανήματα, χειρουργικά κρεβάτια, διαθερμίες κ.λπ. Ακόμα και η πιο σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή δεν αρκεί για την άρτια λειτουργία ενός νοσοκομείου, αν δεν υπάρχουν έμπειροι και εξειδικευμένοι υπάλληλοι να τη χρησιμοποιήσουν.

Αυτήν τη στιγμή το ΓΝ Ξάνθης λειτουργεί με μεγάλα κενά, π.χ. στον τομέα της Νοσηλευτικής, όπου υπάρχουν 50 κενές οργανικές θέσεις (7 ΤΕ και 43 ΔΕ βοηθών νοσηλευτών), στα εργαστήρια, όπου υπάρχουν 10 κενές θέσεις ραδιολόγων και χειριστών ιατρικών συσκευών, και στη Μαιευτική, όπου υπάρχουν 8 κενές θέσεις. Παρόμοια είναι η κατάσταση στους τεχνικούς, στις διοικητικές υπηρεσίες και σε άλλους τομείς του νοσοκομείου, με διαφορετικά ποσοστά κάλυψης σε κάθε περίπτωση.

Οσον αφορά τον δήμο Αρριανών, όπου οι πάνω από 2.000 κάτοικοι των ορεινών και απομακρυσμένων κατά κύριο λόγο οικισμών του απέχουν τουλάχιστον μία ώρα από τις κοντινότερες δομές Υγείας, ενώ για τους συνολικά 16.000 κατοίκους του δεν υπάρχει στον δήμο ούτε ένα Κέντρο Υγείας. Μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν και στα Περιφερειακά Ιατρεία, τα οποία λόγω έλλειψης προσωπικού λειτουργούν μόνο 1-2 φορές τη βδομάδα και αναλαμβάνουν κυρίως τη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Ταυτόχρονα, ο δήμος Αρριανών διαθέτει μόλις ένα ασθενοφόρο στην Κοινότητα Οργάνης, το οποίο λόγω βλάβης και έλλειψης προσωπικού δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα να μπαίνει σε μεγαλύτερο κίνδυνο η ζωή των ασθενών, αφού για τη διακομιδή τους χρειάζονται οι διπλάσιοι χρόνοι, δηλαδή από σχεδόν 2 ώρες μέχρι και πάνω από 3 ώρες.

Τα αποτελέσματα της πολιτικής υποχρηματοδότησης της Υγείας, που εφαρμόστηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση, βιώνουν και οι εργαζόμενοι στο ΚΥ Σαμοθράκης, οι οποίοι αναγκάζονται να ξεπερνούν τις δυνάμεις τους ώστε να μπορεί να λειτουργεί το Κέντρο Υγείας, αλλά και οι κάτοικοι, καθώς και οι επισκέπτες του νησιού, των οποίων οι ανάγκες αντικειμενικά δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Το ΚΚΕ από το 2020 και με Ερωτήσεις έχει επισημάνει την έλλειψη παιδιάτρου στο νησί, όπως και από το 2014 το γεγονός ότι αρκετές φορές το ΚΥ έχει μείνει με έναν μοναδικό γιατρό.

Σύμφωνα με τον ήδη ελλιπή οργανισμό του ΚΥ, προβλέπονται έξι θέσεις ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού. Αυτήν τη στιγμή πληρούνται οι τρεις και παραμένουν ακάλυπτες οι θέσεις γενικού ιατρού ή παθολόγου, χειρουργού και οδοντιάτρου. Επιπλέον προκύπτει ανάγκη να τροποποιηθεί ο Οργανισμός του ΚΥ, ώστε να συμπεριλάβει και έναν καρδιολόγο οπωσδήποτε.

Ως συνέπεια αυτών των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, οι τρεις γιατροί ειδικότητας Γενικής Ιατρικής καλούνται να εκτελούν δέκα εφημερίες τον μήνα, την ώρα που το πλαφόν των εφημεριών είναι έξι.

Επιπλέον, έλλειψη προσωπικού εντοπίζεται και στο πλήρωμα ασθενοφόρου του. Εχουν απομείνει μόλις τρεις εργαζόμενοι, που καλούνται να καλύπτουν τις τρεις οκτάωρες βάρδιες, ενώ από τον Σεπτέμβριο η νυχτερινή βάρδια παραμένει ακάλυπτη. Να σημειωθεί ότι επειδή στο νησί δεν υπάρχει βάση ΕΚΑΒ, το Κέντρο Υγείας καλύπτει επίσης όλα τα επείγοντα περιστατικά.

Σε λουκέτο οδηγείται και η Παιδοψυχιατρική κλινική του ΠαΓΝΗ

Σε μία ακόμα εξέλιξη που αποτυπώνει τις εικόνες διάλυσης στα δημόσια νοσοκομεία, την προηγούμενη βδομάδα παραιτήθηκε ένας από τους τρεις ειδικευμένους παιδοψυχιάτρους της Παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΠαΓΝΗ, διευθυντής ΕΣΥ με εμπειρία 30 ετών και ο μοναδικός γιατρός που κάλυπτε τα παιδοψυχιατρικά εξωτερικά ιατρεία όπου απευθύνονται καθημερινά οικογένειες με παιδιά όλων των ηλικιών, εισαγγελικές εντολές, πραγματογνωμοσύνες κ.λπ. Αιτία της παραίτησής του η συνεχής υποβάθμιση της Παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΠαΓΝΗ, αλλά και συνολικά της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Κρήτη, και σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, μετά και την παραίτηση της διευθύντριας του Ιατροπαιδαγωγικού για τους ίδιους λόγους, που καταδίκαζε τους παιδοψυχιάτρους της κλινικής σε 10 εφημερίες τον μήνα και έναν τεράστιο όγκο περιστατικών τακτικών, εκτάκτων και νοσηλευόμενων, στον οποίο αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν.

Με την τελευταία αυτή παραίτηση, οι εναπομείναντες παιδοψυχίατροι μένουν να κάνουν 15 εφημερίες ο καθένας (!) και να μοιράζονται το βάρος μιας κλινικής που εξυπηρετεί όλη την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Το γεγονός καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, υπογραμμίζοντας ότι «οι συνάδελφοι εξωθούνται στην υπερεργασία και την εξουθένωση, ενώ η ίδια η ύπαρξη της Παιδοψυχιατρικής κλινικής απειλείται, αφού η κάλυψη των παιδοψυχιατρικών αναγκών και των υπηρεσιών της κλινικής σε εξωτερικά ιατρεία, επείγοντα, νοσηλεία και γνωμοδοτήσεις είναι αδύνατη με δύο μόνο γιατρούς!

Μάλιστα η απάντηση της διοίκησης στο τεράστιο αυτό πρόβλημα ήταν η δέσμευση για προκήρυξη 2 επικουρικών θέσεων γιατρών! Με προσωρινές λύσεις και μπαλώματα επιχειρεί για άλλη μια φορά να καλύψει τα τεράστια κενά στην ψυχική υγεία, τον κίνδυνο κλεισίματος της κλινικής.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνεχούς υποβάθμισης μιας τόσο πολύτιμης για τον λαό της Κρήτης κλινική, όπως και του εμπαιγμού από μεριάς όλων των κυβερνήσεων και ΥΠΕ περί "ενίσχυσης της ψυχικής υγείας στην Κρήτη"».

Το Σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς να πάρουν θέση, να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην ψυχική υγεία, δωρεάν και δημόσια για όλους, και διεκδικεί συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης και στελέχωσης της Παιδοψυχιατρικής κλινικής.


Μαζική κινητοποίηση για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Στυλίδας

Την άμεση ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Στυλίδας και συνολικότερα του δημόσιου συστήματος Υγείας απαίτησαν υγειονομικοί, εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων και φορέων, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και μαθητές, με μαζική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης 28 Σεπτέμβρη.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε κλιμάκιο της ΤΟ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Ανδριάνα Μπαφούτσου, Γραμματέα της ΤΕ, καθώς επίσης ο Τάσος Χρονάς, περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Μπροστά από το Κέντρο Υγείας Στυλίδας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των εργαζομένων και του Σωματείου τους, συγκεντρώθηκαν δεκάδες εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής, όλοι οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Στυλίδας με τους καθηγητές τους, δίνοντας ξεχωριστό τόνο, καθώς και εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων και φορέων της περιοχής. Μία κινητοποίηση που έγινε υπόθεση της τοπικής κοινωνίας, των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους φορέων, δείχνοντας το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα και της αλληλεγγύης.

Με τα πανό και τα πλακάτ έστειλαν μήνυμα ότι «η Υγεία είναι δημόσιο αγαθό» και απαίτησαν να σταματήσει η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, να σταματήσουν οι μετακινήσεις γιατρών που αποδυναμώνουν περαιτέρω τα Κέντρα Υγείας, να γίνουν άμεσα προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των υγειονομικών.

Ειδικότερα για το Κέντρο Υγείας Στυλίδας απαίτησαν να επιστρέψει άμεσα η παιδίατρος και να σταματήσουν οι μετακινήσεις στο Νοσοκομείο Λαμίας, να εξοπλιστεί το μικροβιολογικό εργαστήριο, να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί υγειονομικοί, να προσληφθούν μόνιμοι εργαζόμενοι ώστε να μη δίνονται σε ιδιωτικές εταιρείες η καθαριότητα και η φύλαξη, η συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων και η προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας μίλησε στην κινητοποίηση η Αλέκα Χριστοπούλου, εργαζόμενη στο ΚΥ, τονίζοντας τις ελλείψεις, την κούραση των εργαζομένων, αλλά και τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, προς όφελος του ιδιωτικού τομέα.

Την κινητοποίηση χαιρέτισαν μεταξύ άλλων ο Βαγγέλης Οικονόμου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λαμίας και ΚΥ Φθιώτιδας, ο Γιώργος Οικονόμου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, ο Γιάννης Μαρούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, ο Θωμάς Νικολάου, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Στυλίδας - Εχιναίων, ο Βασίλης Καραπλιός, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων ΠΑΚΟ, η Βαγγελιώ Καρκάνη, εργαζόμενη στο Κέντρο Υγείας και δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», οι οποίοι εξέφρασαν τη στήριξή τους στον αγώνα των υγειονομικών. Ανέδειξαν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη μη ενίσχυση του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας στην πανδημία του κορονοϊού, αλλά και τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που υπηρέτησαν την πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας, καλώντας σε περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα και της διεκδίκησης για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Επίσης την κινητοποίηση χαιρέτισαν εκπρόσωποι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Στυλίδας και Πελασγίας, τον Σύλλογο Γυναικών Στυλίδας, εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών και των μαθητών του Λυκείου Στυλίδας, σωματείων εργαζομένων της περιοχής, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι κομμάτων, ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι μιας σειράς ακόμη Σωματείων και συλλόγων, όπως του Συλλόγου Γυναικών Ανθήλης, του Σωματείου Εργαζομένων Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας.

Συντονίζουν τη δράση για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Λαμίας

Σε σύσκεψη για τον συντονισμό του αγώνα για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Λαμίας καλεί το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, την Τρίτη 4 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Λαμίας (Λεωνίδου 9-11).

Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας παίρνει την πρωτοβουλία και καλεί όλους τους μαζικούς φορείς, τους συλλόγους της περιοχής, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σε ανοιχτή σύσκεψη, ώστε μέσα από την οργανωμένη διεκδίκηση και πίεση να απαιτηθεί η ενίσχυση του Νοσοκομείου Λαμίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ