ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οχι στην ιδιωτικοποίηση των κάμπινγκ Επανομής και Αγίας Τριάδας

Μετά την απαξίωση... η ιδωτικοποίηση
Μετά την απαξίωση... η ιδωτικοποίηση
«Οχι στην ιδιωτικοποίηση των κάμπινγκ Αγίας Τριάδας και Επανομής του δήμου Θερμαϊκού. Τα κάμπινγκ να αναπλαστούν με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους και να προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες στον λαό της περιοχής, με δωρεάν θεματικές δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού».

Τα παραπάνω απαιτεί η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και καλεί τον λαό της περιοχής να μην επιτρέψει να περάσει το νέο έγκλημα που σχεδιάζει η κυβέρνηση με την ιδιωτικοποίηση των κάμπινγκ Επανομής και Αγ. Τριάδας, για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που προσβλέπουν σε «επενδύσεις» στην περιοχή.

Με ανακοίνωσή της, η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι «οι παραλίες και τα κάμπινγκ σε Επανομή και Αγία Τριάδα, έχουν μεγάλη ιστορία, και συνδύαζαν τα χαρακτηριστικά του πράσινου, του δημόσιου χώρου και του μοναδικού αιγιαλού και παραλίας. Αφού αφέθηκαν στην τύχη τους να ρημάζουν, τώρα αντιμετωπίζονται ως "φιλέτα" για επενδύσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε αντίθεση με τις ανάγκες του λαού της περιοχής.

Για την κατάσταση αυτή, την ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ διαχρονικά, ενώ και οι δημοτικές αρχές έχουν σταθεί συνοδοιπόροι των κυβερνήσεων. Μάλιστα η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της ΕΤΑΔ και του ΤΑΙΠΕΔ, παραχώρησε τις παραλίες στους δήμους με την προϋπόθεση να τις παραχωρήσουν σε επιχειρηματίες και να αποδίδουν ετήσιο ποσοστό από τα έσοδα των μισθώσεων στο κράτος. Προετοίμασε το νομοθετικό πλαίσιο και ξεκίνησε τις παραχωρήσεις σε ιδιώτες. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, κλιμακώνει τις αρνητικές εξελίξεις».

Σημειώνει ακόμα πως αποτελούν παραμύθι οι εξαγγελίες των κυβερνώντων και της διοίκησης του δήμου για «ανάπτυξη» στην περιοχή, αν δοθεί το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας από το ΤΑΙΠΕΔ σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που σχεδιάζουν την κατασκευή πολυτελών κατοικιών και μιας μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στον χώρο των 126 στρεμμάτων.

Η Οργάνωση του ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα, για να ακυρωθούν στην πράξη οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την παράδοση της "γης και του ύδατος" στους επιχειρηματικούς ομίλους, στον βωμό της ανάκαμψης της κερδοφορίας τους», σημειώνει. Αναδεικνύει την πρόταση του Κόμματος για αξιοποίηση της παραλίας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου με τη μετατροπή του σε πόλο έλξης για όλους τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης για αναψυχή, πολιτισμό, αθλητισμό.

Και τονίζει ότι «η αξιοποίηση συνολικά του παραλιακού μετώπου σε φιλολαϊκή κατεύθυνση προϋποθέτει διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, τον δρόμο της εργατικής εξουσίας, που με την κοινωνική ιδιοκτησία του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, της βιομηχανίας, του τουρισμού, των δασών, γενικότερα της γης και των φυσικών πόρων, και με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό μπορεί να διασφαλίσει την ισόρροπη επίδραση του εργαζόμενου ανθρώπου στη φύση και την ανάπτυξη της παραγωγής με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία».

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΑΣΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ
Συνεχίζουν να καλούνται σε απολογία οι δημοτικοί σύμβουλοι επειδή δεν υπερψηφίζουν ισολογισμούς και απολογισμούς!

Νέα κλήση σε απολογία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης για «το πειθαρχικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος» έλαβαν οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων που καταψήφισαν τον ισολογισμό οικονομικού έτους 2020, τον οικονομικό απολογισμό Β', Γ' και Δ' τριμήνων του έτους 2021, καθώς και τον οικονομικό απολογισμό Α' τριμήνου 2022 του δήμου Ιάσμου Ροδόπης, ανάμεσά τους και ο Παναγιώτης Σπορίκης, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η απαράδεκτη και αντιδημοκρατική αυτή ενέργεια αποτελεί μια διοικητική πράξη περιορισμού και νόθευσης της ελεύθερης βούλησης και έκφρασης ενός εκλεγμένου οργάνου, που έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης κλήσης σε απολογία, τον περασμένο Μάρτη, με την ίδια αιτιολόγηση, την οποία αντέκρουσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» πολιτικά και νομικά μέσω υπομνήματος.

Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με τη νομοθεσία - που έχει καταστήσει τα Δημοτικά Συμβούλια σχεδόν διακοσμητικά, καθώς οι αποφάσεις για τα πλέον σοβαρά ζητήματα λαμβάνονται σε Επιτροπές των δήμων - τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων δεν έχουν τη δυνατότητα να καταψηφίσουν τις εισηγήσεις του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος, παρά μόνο να καταθέσουν ξεχωριστή εισήγηση. Στην περίπτωση των οικονομικών απολογισμών και των ισολογισμών, μάλιστα, δεν υφίσταται το γνωστό σε όλους «υπέρ, κατά, λευκό», αλλά μόνο το «υπέρ» και για όποιον επιθυμεί η «διατύπωση παρατηρήσεων και αντιρρήσεων». Μάλιστα, ακόμα και αν προκύπτουν διαχειριστικά λάθη, παραλείψεις ή και ατασθαλίες, το μόνο που μπορεί να κάνει ένας δημοτικός σύμβουλος είναι να τις επισημάνει!

Ετσι λοιπόν στην περίπτωση του δήμου Ιάσμου, όπου το σύνολο της αντιπολίτευσης είναι πλειοψηφική δύναμη στο Δημοτικό Συμβούλιο αφού καταψήφισε τους παραπάνω ισολογισμούς και οικονομικούς απολογισμούς, αυτοί δεν εγκρίθηκαν, με αποτέλεσμα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης, ερμηνεύοντας πληθώρα νόμων, άρθρων και διατάξεων, να ισχυρίζεται ότι καθώς οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων σχετικά με τους οικονομικούς απολογισμούς αποτελούν «δέσμια αρμοδιότητα», τότε «...η μη άσκηση αρμοδιότητας (...) από το διοικητικό όργανο συνιστά παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας, επισύροντας τις αντίστοιχες πειθαρχικές ευθύνες», σημειώνοντας επίσης πως τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων «έχουν μόνο τη δυνατότητα κατά τη λήψη της σχετικής απόφασης να διατυπώσουν παρατηρήσεις...».

«Σε αυτήν την ξεκάθαρη πολιτική θέση εμμένουμε και δεν αίρουμε την τοποθέτηση και την ψήφο μας. Καλούμε δε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης, το υπουργείο Εσωτερικών και την κυβέρνηση να σταματήσουν εδώ και τώρα κάθε διαδικασία πειθαρχικής δίωξης», τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ιάσμου και μεταξύ άλλων προσθέτει πως αυτό το πλαίσιο αποτελεί εξέλιξη μιας «πορείας αντιδραστικοποίησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετατροπής τους σε κατεξοχήν κρατικά όργανα εφαρμογής των κατευθύνσεων των κυβερνήσεων και της ΕΕ για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων» με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Τρίπολης το Σαββατοκύριακο

Θα λειτουργήσει έκθεση αρχειακού υλικού με κάλεσμα για τη συγκέντρωση και άλλων αρχείων

Τα 78 χρόνια απ' την απελευθέρωση της Τρίπολης απ' τον ΕΛΑΣ την 1η Οκτωβρίου 1944 τιμά το παράρτημα Αρκαδίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με εκδηλώσεις το Σαββατοκύριακο 1-2 Οκτώβρη στην πλατεία Αρεως.

Θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας αγωνιστών και ντοκουμέντων εκείνης της περιόδου, ενώ κλιμάκιο του Παραρτήματος θα συγκεντρώνει ιστορικό υλικό, με στόχο να διασωθεί και να κοσμεί επόμενες εκθέσεις, αλλά και να διορθωθούν τυχόν λάθη ή και παραλείψεις στο ήδη υπάρχον.

Θα υπάρχουν, επίσης, κατάλογοι των Αρκάδων αγωνιστών που έπεσαν στον πόλεμο του 1940-41, εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους, δολοφονήθηκαν την περίοδο της λευκής τρομοκρατίας, σκοτώθηκαν σε μάχες του ΔΣΕ και εκτελέστηκαν με αποφάσεις του έκτακτου στρατοδικείου Τρίπολης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Αύριο Σάββατο 1 Οκτώβρη:

10 π.μ. - 10 μ.μ.: Εκθεση φωτογραφικού υλικού της περιόδου έως και 1945 (και την Κυριακή ίδιες ώρες).

7 μ.μ.: Ανοικτή σύσκεψη - συζήτηση με παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων και των πολιτικών συμπερασμάτων που προκύπτουν.

Κυριακή 2 Οκτώβρη:

11 π.μ.: Ιστορικός περίπατος στα μνημεία της Τρίπολης, με αφετηρία από το μνημείο στον Αγιο Νικόλα.

7 μ.μ.: Συγκέντρωση. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο δήμαρχος Τρίπολης Κωνσταντίνος Τζιούμης και ο ανιψιός του εθνοσύμβουλου και κυβερνητικού επιτρόπου Γρηγορίου Μίγα, Αντώνης Μίγας. Η κεντρική ομιλία θα γίνει από την Γραμματέα της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Τούλα Μητσέα.

Συναυλία με το συγκρότημα της ΚΝΕ από την Πάτρα.

Το Σάββατο 5 - 7 μ.μ. και την Κυριακή 4 - 7 μ.μ. θα είναι επισκέψιμα, επίσης, για τον λαό και τη νεολαία, τα κελιά στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης, όπου στους τοίχους είναι χαραγμένα μηνύματα και ζωγραφιές των κρατούμενων αγωνιστών.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ
Τιμούν την απελευθέρωση της Πάτρας από τον ΕΛΑΣ

Την Κυριακή 2 Οκτώβρη η έναρξη των εκδηλώσεων

Με σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στην αντιφασιστική πάλη του πατραϊκού λαού, ο δήμος Πατρέων και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του θα γιορτάσουν τα 78 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, που πραγματοποίησε ο ΕΛΑΣ στις 4/10/1944.

Οι δράσεις θα ξεκινήσουν την Κυριακή 2 Οκτώβρη και θα διαρκέσουν μέχρι τον Δεκέμβρη, σε συνδυασμό με τις εκδηλώσεις στο Μπλόκου των Προσφυγικών.

Το πρόγραμμα τις επόμενες μέρες περιλαμβάνει:

Κυριακή 2 Οκτώβρη (Υψηλά Αλώνια)

  • 10.30 π.μ.: Δοξολογία στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας.
  • 11 π.μ.: Ομιλία της δημοτικής αρχής.
  • 11.30 π.μ.: Τραγούδια της αντίστασης και του αγώνα με τη συμμετοχή της Μεικτής Χορωδίας Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ, των κανταδόρων «Santa Maura» του Συλλόγου των εν Πάτραις Λευκαδίων, και του χορωδιακού συνόλου «Τα τραγούδια της παρέας» του Πανειπηρωτικού Συλλόγου Πατρών.

Δευτέρα 3 Οκτώβρη (πλατεία Παντοκράτορος)

  • 9 μ.μ.: Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο της Κατοχής. Μουσικοχορευτική παράσταση από την ορχήστρα του χορευτικού του δήμου Πατρέων, με θέμα το ρεμπέτικο στην Αντίσταση. Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Αίγλη».

Τετάρτη 5 Οκτώβρη (Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου)

  • 8 μ.μ.: Προβολή της ταινίας «Το τραγούδι του γκρι περιστεριού», σε σκηνοθεσία του Stanislav Barabas, παραγωγής 1961.
Ξεκινά η λειτουργία του καταφυγίου

Παράλληλα, από την Κυριακή 2 Οκτώβρη ανοίγουν οι πύλες του ιστορικού καταφυγίου κάτω από τα Υψηλά Αλώνια, το οποίο θα είναι επισκέψιμο για το κοινό καθημερινά από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ., αποτελώντας σημείο αναφοράς των εκδηλώσεων.

Στον χώρο φιλοξενείται έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού, όπου αναδεικνύονται στιγμές από τον βομβαρδισμό της πόλης κατά την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, την κατοχή από τα ναζιστικά στρατεύματα και την απελευθέρωση, προκειμένου να πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και προγραμματισμένες επισκέψεις συλλόγων και σωματείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ