ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σήμερα οι υπογραφές για την προσάρτηση εδαφών από τη Ρωσία

ΝΑΤΟ - Ουκρανία απειλούν με «πολύ σκληρή απάντηση»

Από τις προετοιμασίες για τη σημερινή τελετή στη Μόσχα για την ένταξη στη Ρωσία των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών

Copyright 2022 The Associated

Από τις προετοιμασίες για τη σημερινή τελετή στη Μόσχα για την ένταξη στη Ρωσία των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών
Με συνοπτικές διαδικασίες προχωρά η διαδικασία προσάρτησης των ουκρανικών εδαφών σε Ντονμπάς, Χερσώνα, Ζαπορίζια από τη Ρωσία μετά την ολοκλήρωση των σχετικών δημοψηφισμάτων, βήμα που θα κλιμακώσει περαιτέρω την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, καθώς η Μόσχα έχει ξεκαθαρίσει πως στο εξής θα θεωρεί τα ουκρανικά χτυπήματα με ΝΑΤΟικά όπλα σε αυτά τα εδάφη επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.

Οι ΗΠΑ στέλνουν συνεχώς νέους εξοπλισμούς στην Ουκρανία καλώντας το Κίεβο να τους χρησιμοποιήσει για να ανακτήσει τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία, η οποία τις προειδοποιεί ότι κοντεύουν να γίνουν μέρος της σύγκρουσης, ενώ ανασύρει συνέχεια και την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων.

Παράλληλα, στο «μέτωπο» της Ενέργειας, που αποτελεί βασικό «συστατικό» και αυτής της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με τη Ρωσία, αλλά και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, ως συνέπεια των εκρήξεων στους ρωσο-γερμανικούς αγωγούς φυσικού αερίου «Nord Stream» που διασχίζουν τη Βαλτική και καταλήγουν στη Γερμανία.

Υπογραφές και τελετές στη Μόσχα για Ντονμπάς, Ζαπορίζια, Χερσώνα

Η τελετή υπογραφής των συμφωνιών για την προσάρτηση του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας στη Ρωσία αναμένεται σήμερα στο Κρεμλίνο, παρουσία του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, ο οποίος θα πραγματοποιήσει «εκτενή ομιλία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Στη συνέχεια ο Ρώσος Πρόεδρος θα συναντηθεί με τους διορισμένους από τη Μόσχα επικεφαλής των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που ελέγχονται από τη Ρωσία. Οι αυτονομιστές ηγέτες απηύθυναν προχτές βράδυ, μετά τα δημοψηφίσματα, «επίσημα αιτήματα» προς τον Βλ. Πούτιν για ένταξη των περιοχών στη Ρωσία.

Σύμφωνα με το (αντικυβερνητικό) ρωσικό πρακτορείο «Meduza», ο νόμος «Σχετικά με τη διαδικασία ένταξης στη Ρωσική Ομοσπονδία» προβλέπει τα εξής βήματα: Πρώτον, η Ρωσία πρέπει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Χερσώνας και της Ζαπορίζια - κάτι που είχε κάνει για το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ. Στη συνέχεια, ο Πούτιν θα υπογράψει διεθνείς συνθήκες με τις κατεχόμενες περιοχές, οι οποίες πρέπει να εξεταστούν από το ρωσικό Συνταγματικό Δικαστήριο και να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, η απόφαση για την προσάρτηση πρέπει να οριστικοποιηθεί από τον Πούτιν.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, ανακοίνωσε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας σήμερα. Παράλληλα εξέδωσε νέα προειδοποίηση στη Ρωσία για «πολύ σκληρή» απάντηση από την Ουκρανία αν η Μόσχα προσαρτήσει τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές.

«Είναι ασήμαντες (οι ψηφοφορίες στα δημοψηφίσματα) και δεν αλλάζουν την πραγματικότητα. Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα αποκατασταθεί. Και η αντίδρασή μας στην αναγνώριση των αποτελεσμάτων από τη Ρωσία θα είναι πολύ σκληρή», είπε.

Σφοδρές μάχες συνεχίζονται στο μεταξύ στο Ντονέτσκ, που δεν έχει περιέλθει ακόμα σε πλήρη ρωσικό έλεγχο, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις φέρεται να πλησιάζουν τη στρατηγική πόλη Lyman στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ.

Για να δώσει απάντηση στο πεδίο της μάχης, όπου η σύγκρουση κλιμακώνεται, η Ρωσία προχωράει παράλληλα τη διαδικασία της μερικής επιστράτευσης και ήδη χιλιάδες έφεδροι εκπαιδεύονται σε διάφορα σημεία της χώρας.

Ρωσία: Δηλώνει ανοιχτή στην αναβίωση και παράταση της New START

Στο μεταξύ, την ώρα που κλιμακώνεται όλο και πιο επικίνδυνα η σύγκρουση με το ευρωατλαντικό μπλοκ, η Ρωσία δηλώνει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μιας «πρόσωπο με πρόσωπο» συνάντησης μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών διαπραγματευτών για την παράταση της Συνθήκης New START, η οποία θέτει όρια στον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν οι δύο πυρηνικές υπερδυνάμεις και περιγράφει τους όρους υπό τους οποίους γίνονται η επαλήθευση και η επιθεώρηση των πυρηνικών οπλοστασίων τους.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, είπε χτες ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στην πιθανότητα αναβίωσης των επιθεωρήσεων στο πλαίσιο της Συνθήκης και εξετάζει το ενδεχόμενο συναντήσεων μιας κοινής επιτροπής εκπροσώπων από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Οι επιθεωρήσεις έχουν σταματήσει από το 2020.

Η Ουγγαρία δεν θα στηρίξει κυρώσεις στην Ενέργεια

Η Ουγγαρία δεν μπορεί να στηρίξει τον σχεδιαζόμενο όγδοο γύρο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας αν αυτές περιλαμβάνουν κυρώσεις στην Ενέργεια, επανέλαβε χτες ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Β. Ορμπαν.

Η Κομισιόν πρότεινε προχτές νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, οι οποίες περιλαμβάνουν αυστηρότερους εμπορικούς περιορισμούς, περισσότερους Ρώσους στη μαύρη λίστα και ανώτατη τιμή για το πετρέλαιο από τρίτες χώρες. Ομως, τα κράτη της ΕΕ χρειάζονται ομοφωνία για να επιβάλουν κυρώσεις και σύμφωνα με τον Ορμπαν οι κυρώσεις «έγιναν μπούμερανγκ» αυξάνοντας τις τιμές της Ενέργειας και πλήττοντας τις ευρωπαϊκές οικονομίες.


ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΓΩΓΩΝ «NORD STREAM»
Η Ρωσία δείχνει τις ΗΠΑ ως «απόλυτα ωφελημένες»

Για «αδιανόητα σενάρια» με επιθέσεις σε υποδομές προετοιμάζονται κράτη και επιχειρήσεις

Οι εκρήξεις στους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου «Nord Stream» 1 και 2 στη Βαλτική, αλλά και η διακοπή της διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ μέσω της Ουκρανίας, που θεωρείται βέβαιη μέσα στους επόμενους μήνες, με φόντο και τις προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών, κλιμακώνουν περαιτέρω τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

Ο ουκρανικός διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου Naftogaz έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η διαδρομή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη εκτρέπεται από τη Ρωσία στις περιοχές Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, όπου διεξήχθησαν δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα καταγγέλλουν σκόπιμες δολιοφθορές στους δύο αγωγούς της Βαλτικής, με αλληλοκατηγορίες και προειδοποιήσεις.

Χθες το ρωσικό ΥΠΕΞ επανέλαβε τις κατηγορίες κατά των ΗΠΑ και ζήτησε «αντικειμενική διεθνή έρευνα». Οι εκρήξεις και τα σημεία όπου εντοπίστηκαν τέσσερις διαρροές στους αγωγούς «Nord Stream» 1 και 2 βρίσκονται «στις εμπορικές και οικονομικές ζώνες της Δανίας και της Σουηδίας, χώρες που ελέγχονται ολοκληρωτικά από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μ. Ζαχάροβα, συμπληρώνοντας ότι η Δανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ ενώ εκκρεμεί και η ένταξη της Σουηδίας.

Σύμφωνα με την ίδια, «τον Ιούλη έγιναν ασκήσεις του ΝΑΤΟ με τη χρήση εξοπλισμού βαθέων υδάτων στην περιοχή του νησιού Μπόρνχολμ», ενώ η περιοχή είναι γεμάτη υποδομές του ΝΑΤΟ.

«Υπάρχει ένας απόλυτα ωφελημένος από αυτήν την κατάσταση, και φυσικά είναι η Ουάσιγκτον», δήλωσε η Ζαχάροβα, καλώντας τις ΗΠΑ να «εξηγηθούν». «Το κλείσιμο των αγωγών φυσικού αερίου, για να συνοψίσω όσα έχουν ειπωθεί από Αμερικανούς αξιωματούχους τα τελευταία πολλά χρόνια, θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να αυξήσουν τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ», πρόσθεσε.

Περαιτέρω, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου μίλησε χθες για «τρομοκρατική ενέργεια» η οποία «δύσκολα θα μπορούσε να γίνει χωρίς την ανάμειξη κάποιου κράτους», και ζήτησε εκ νέου επείγουσα έρευνα. «Πρόκειται για εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση», συμπλήρωσε ο Ντμ. Πεσκόφ.

Από την πλευρά του το αμερικανικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο δυτικές μυστικές υπηρεσίες, μετέδωσε ότι πλοία υποστήριξης του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού εντοπίστηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη κοντά στο σημείο των διαρροών στους αγωγούς. Κοντά στην περιοχή είχαν επίσης εντοπιστεί ρωσικά υποβρύχια την περασμένη βδομάδα. Το CNN υπογραμμίζει πάντως πως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι εμπλέκονται ως ύποπτοι στο σαμποτάζ.

Να σημειωθεί ακόμη ότι προχθές οι ηγέτες της Πολωνίας, της Νορβηγίας και της Δανίας εγκαινίαζαν τον αγωγό «Baltic Pipe», που συνδέει Νορβηγία και Πολωνία και θα μπορεί να μεταφέρει στην Κεντρική Ευρώπη μέχρι και 10 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως. Ετσι, η Πολωνία - που εδώ και χρόνια διεκδικεί αναβαθμισμένη θέση στην ΕΕ - αυξάνει σημαντικά το «βάρος» της στην ευρωπαϊκή αγορά Ενέργειας.

«Συναγερμός» για υποδομές και επιχειρήσεις στην Ευρώπη

«Συναγερμός» έχει σημάνει σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και εταιρείες, που σπεύδουν να ενισχύσουν την ασφάλεια των ενεργειακών εγκαταστάσεών τους μετά τις διαρροές στους αγωγούς «Nord Stream». Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν και ετοιμάζονται για μέχρι πρόσφατα «αδιανόητα σενάρια», σχολιάζει το «Bloomberg». Το Βερολίνο μάλιστα δίνει εντολή στο Πολεμικό Ναυτικό να ερευνήσει την υπόθεση.

Η κατάσταση στη Βαλτική Θάλασσα μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ παραμένει «τεταμένη», τόνισε ο Δανός υπουργός Αμυνας Μ. Μπόντσκοφ, που υπολογίζει ότι οι δυνάμεις της Μόσχας στην περιοχή θα συνεχίσουν τις κινήσεις τους. Σημείωσε δε με νόημα ότι οι εκρήξεις συνέπεσαν με το άνοιγμα του νέου αγωγού «Baltic Pipe».

Η Δανία εκτιμά ότι όλο το εναπομείναν αέριο στους αγωγούς θα έχει διαρρεύσει από τους αγωγούς «Nord Stream» μέχρι την Κυριακή. Ηδη έχει χαθεί η μισή ποσότητα και έχει καταλήξει στη θάλασσα, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.

Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Ν. Φέζερ είπε ότι το Βερολίνο ετοιμάζεται «εδώ και μήνες» να αντιμετωπίσει απειλές στις ενεργειακές υποδομές, και υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθούν οι υπαίτιοι το ταχύτερο δυνατόν.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γ. Γκ. Στέρε ανέφερε πως η δραστηριότητα drones κοντά σε νορβηγικές ενεργειακές εγκαταστάσεις είναι «ασυνήθιστα υψηλή».

Η Αμερικανίδα υπουργός Ενέργειας Τζ. Γκράνχολμ κάλεσε όλες τις χώρες να είναι σε εγρήγορση, ενώ τόνισε ότι απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση και για τα πλοία που μεταφέρουν LNG στην Ευρώπη.

Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί με στρατιωτική απάντηση

Αποτέλεσμα δολιοφθοράς χαρακτήρισε επίσημα το ΝΑΤΟ τις ζημιές στους αγωγούς «Nord Stream», χωρίς να κατονομάσει τη Ρωσία αλλά προειδοποιώντας ότι θα απαντήσει «συλλογικά».

Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που το ΝΑΤΟ προειδοποιεί επίσημα και ανοιχτά για στρατιωτική απάντηση, σημειώνει η «Wall Street Journal».

Η ζημιά στους αγωγούς «προκαλεί βαθιά ανησυχία» και «όλες οι προς το παρόν διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτό είναι αποτέλεσμα εσκεμμένων, απερίσκεπτων και ανεύθυνων πράξεων δολιοφθοράς», αν και οι σχετικές έρευνες για τα ακριβή αίτια συνεχίζονται.

Το ΝΑΤΟ υπενθύμισε ακόμα πως οι «σύμμαχοι» έχουν δεσμευτεί να προετοιμαστούν «για την αποτροπή και την άμυνα κατά της εξαναγκαστικής χρησιμοποίησης της Ενέργειας και άλλων υβριδικών τακτικών από κράτη ή μη κρατικούς παράγοντες. Οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση κατά κρίσιμων υποδομών των συμμάχων θα συναντήσει ενωμένη και αποφασιστική απάντηση».

Ο Τραμπ ζητά διαπραγματεύσεις...

Στο μεταξύ ο Αμερικανός τέως Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, «προθυμοποιήθηκε» να ηγηθεί ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Σε αναρτήσεις του στο «Truth Social» (η δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης) αναφέρθηκε στις διαρροές στους αγωγούς «Nord Stream», επισημαίνοντας ότι έχουν υποστεί δολιοφθορά, κάτι που «θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη κλιμάκωση ή πόλεμο!».

«Η "ηγεσία" των ΗΠΑ θα πρέπει να παραμείνει "ψύχραιμη, ήρεμη και στεγνή" στο ΣΑΜΠΟΤΑΖ των αγωγών "Nord Stream". Αυτό είναι ένα μεγάλο γεγονός που δεν πρέπει να συνεπάγεται μεγάλη λύση, τουλάχιστον όχι ακόμα», έγραψε ο Τραμπ.

«Μην κάνετε τα πράγματα χειρότερα με την ανατίναξη του αγωγού. Να είστε στρατηγικοί, να είστε έξυπνοι, ολοκληρώστε μια συμφωνία κατόπιν διαπραγμάτευσης ΤΩΡΑ», συνέχισε και πρόσθεσε: «Και οι δύο πλευρές το χρειάζονται και το θέλουν. Ολος ο κόσμος διακυβεύεται. Να είμαι επικεφαλής στην ομάδα;».

Τον Απρίλη ο Τραμπ είχε πει ότι ΗΠΑ και Ρωσία θα πρέπει να διαπραγματευτούν για ειρήνη «τώρα, όχι αργότερα, όταν όλοι θα είναι ΝΕΚΡΟΙ!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ