ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Οχτώβρη 2022
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
«Η δύναμη ανήκει στους πολλούς, όλοι στον αγώνα!»

Μαζικά διαδήλωσε ενάντια στην ακρίβεια ο λαός της περιοχής το περασμένο Σάββατο. Τα σωματεία προετοιμάζουν τη συμμετοχή στην απεργία της 9ης Νοέμβρη

Κάλεσμα στους εργαζόμενους, στη νεολαία, σε όλο τον λαό της πόλης να μη «σφίξουν άλλο το ζωνάρι», να απαντήσουν οργανωμένα στην ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια, απηύθυναν σωματεία και μαζικοί φορείς της Νέας Ιωνίας με την κινητοποίηση που οργάνωσαν το πρωί του Σαββάτου. «Δεν πάει άλλο! Δεν ανεχόμαστε να μας λένε "όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει"! Δεν προσαρμοζόμαστε! Αγωνιζόμαστε να ζήσουμε και να νικήσουμε!», ήταν το μήνυμα που έστειλαν με τα πανό τους σωματεία εργαζομένων, συνταξιούχων, μαζικοί φορείς, που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σημηριώτη και έκαναν πορεία μέχρι το δημαρχείο. Παράλληλα κάλεσαν σε κλιμάκωση του αγώνα, με μαζική συμμετοχή του λαού της περιοχής στην πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Το ξεκάθαρο μήνυμα όσων διαδήλωσαν ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα 16 σωματείων και φορέων, λέγοντας «ως εδώ» και αποφασίζοντας να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους, μετέφερε ο Πέτρος Αλέπης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων 10ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας, μιλώντας στη συγκέντρωση. «Η δύναμη ανήκει στους πολλούς, στη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, που αν το πιστέψει μπορεί να γυρίσει τον κόσμο ανάποδα», διαμήνυσε. Σε αυτό το μήκος κύματος επεσήμανε ότι ο λαός θα απαντήσει τόσο στους «νεκροθάφτες της κυβέρνησης», που τον καλούν να «προσαρμοστεί» και τον απειλούν πως διαφορετικά θα πεθάνει, αλλά και σε κάθε διεκδικητή του κυβερνητικού θώκου, που του προτείνει να μείνει άπραγος, περιμένοντας μόνο να έρθει η ώρα για να ψηφίσει.

«Μας απειλούν ότι θα κόψουν από τη θέρμανση των σχολείων, από τους παιδικούς σταθμούς», κατήγγειλε και πρόσθεσε πως ήδη οι γονείς καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν τα παιδιά τα στοιχειώδη. Την ίδια πολιτική υπηρετεί και η δημοτική αρχή, που αυξάνει τις πληρωμές για τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες των παιδιών, δεν μειώνει τα τέλη, τους φόρους, τα τροφεία, δεν λέει κουβέντα όταν συγχωνεύονται τάξεις σχολείων, σφυρίζει αδιάφορα για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας της πόλης.

Τα προβλήματα του νοσοκομείου της πόλης και την ανάγκη να γίνει υπόθεση του λαού η διεκδίκηση αιτημάτων, για να καλυφθούν τα δραματικά κενά και ελλείψεις, υπογράμμισε η Δώρα Κούνα, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αγία Ολγα».«Σε κάθε συλλαλητήριο θα είμαστε δίπλα σας. Το νοσοκομείο αυτό είναι το δικό σας νοσοκομείο», τόνισε.

Την υποχρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών, στις συνθήκες μάλιστα της μεγάλης ακρίβειας, ανέδειξε η Ντιάνα Λιάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης».«Δεν μπορεί το 2022 να παρακαλάμε να μην κάνει κρύο στα σπίτια μας και στα σχολεία», τόνισε και διαβεβαίωσε ότι οι εκπαιδευτικοί και το Σωματείο τους θα γίνουν «ασπίδα» για να μην κρυώσει κανένα παιδί στις σχολικές αίθουσες, για να μη βρεθεί κανένας εκπαιδευτικός, κανένας αναπληρωτής μόνος του απέναντι στα προβλήματα.

«Οι συνταξιούχοι δεν σκύβουν το κεφάλι», διαμήνυσε ο Νίκος Αθανασίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νέας Ιωνίας και πέριξ. Στον χαιρετισμό του στηλίτευσε την επίθεση που έχουν υποστεί οι απόμαχοι της δουλειάς από όλες τις κυβερνήσεις, καθώς και την κοροϊδία που τους ζητά να κάνουν ...υπομονή. «Εμείς ποτέ δεν κάνουμε υπομονή, πάντα είμαστε στον δρόμο του αγώνα», τόνισε και απαίτησε πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις.

Τα αδιέξοδα μπροστά στα οποία φέρνει τους νέους γονείς η εκρηκτική ακρίβεια συνόψισε η Βούλα Τσίγκα, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδικών Σταθμών Δήμου Νέας Ιωνίας. Κατήγγειλε τον αποκλεισμό 100 και πλέον παιδιών από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου, αλλά και τις περικοπές με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι οικογένειες που έχουν καταφέρει να βρουν μια θέση σε αυτούς. «Αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας, τα σχολεία τους, τις ζωές μας σαν κόστος», κατήγγειλε και απαίτησε να αυξηθεί η χρηματοδότηση για τους παιδικούς σταθμούς, για προσλήψεις προσωπικού, σύγχρονα κτίρια και υλικοτεχνική υποδομή, επαρκή και κατάλληλη διατροφή.

«Κλειστό» το δημαρχείο για τα αιτήματα των φορέων

Τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, που κατέληξε στο δημαρχείο. «Ολοι στον δρόμο, ξεσηκωμός, να μην πεινάσει ο λαός», φώναξαν οι διαδηλωτές και απαίτησαν «Αυξήσεις στους μισθούς» και όχι συνεχείς, δυσβάσταχτες ανατιμήσεις στους λογαριασμούς. «Δώστε λεφτά για τα σχολεία», απαίτησαν με το πανό τους οι μαθητές που συμμετείχαν, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα δεχτούν να φορτωθεί στην πλάτη των οικογενειών τους το κόστος της θέρμανσης των σχολικών κτιρίων.

Φτάνοντας στον προορισμό τους, αντιπροσωπεία των φορέων ζήτησε να συναντηθεί με εκπρόσωπο της δημοτικής αρχής προκειμένου να επιδώσει υπόμνημα με τα αιτήματα της κινητοποίησης, ωστόσο ενημερώθηκε ότι το δημαρχείο ήταν ...κλειστό. «Αν νομίζουν πως έτσι θα σταματήσουν την οργή, την αγανάκτηση και τον αγώνα μας, είναι γελασμένοι», τόνισαν οι διαδηλωτές, καταγγέλλοντας τη στάση της δημοτικής αρχής.

Αφησαν δε την υπογραφή τους στον δρόμο μπροστά από το κτήριο: «Μειώστε τους φόρους και τα τέλη».«Τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα είναι μπροστά μας», τόνισε ο Π. Αλέπης και κάλεσε κάθε άνθρωπο να «ακουμπήσει» στα σωματεία. «Είμαστε δυνατοί όταν είμαστε ενωμένοι», είπε και επανέλαβε το κάλεσμα ξεσηκωμού μπροστά στην απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Οι φορείς που απηύθυναν κάλεσμα

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση είχαν απευθύνει:

Σύλλογος Εργαζομένων Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου Ιωνίας «Η Αγία Ολγα», Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (Παράρτημα Ν. Ιωνίας), Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης», Δ' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ν. Ιωνίας, Σύνδεσμος Συνταξιούχων Ν. Ιωνίας - Ν. Ηρακλείου και Πέριξ, Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού (Σωματειακή Επιτροπή Ν. Ιωνίας), Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας και Περιχώρων (Παράρτημα Ν. Ιωνίας), Σύλλογος Γυναικών Ν. Ιωνίας (μέλος της ΟΓΕ), Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (Παράρτημα Βορειοδυτικής Αθήνας), Ενωση Επαγγελματοβιοτεχνών Ν. Ιωνίας, Παράρτημα Ν. Ιωνίας - Ν. Ηρακλείου του ΕΣΥΝ, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδικών Σταθμών Ν. Ιωνίας, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων 6ου - 10ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας, Επιτροπή Νέων Εργαζομένων και Ανέργων Ν. Ιωνίας.

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Η ΛΑΡΚΟ θα ξανανάψει μέσα από τους αγώνες και την πολύμορφη αλληλεγγύη

Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για τη μεγάλη απεργία της 9ης Νοέμβρη

«Είμαστε εδώ, ζωντανοί, με πολλούς συμμάχους και δεν έχουμε πει ακόμη την τελευταία μας λέξη»: Με αυτό το αγωνιστικό μήνυμα που έστειλαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και οι συνάδελφοί τους συμμετείχαν στη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στη Λάρυμνα, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Οκτώβρη με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και τη στήριξη των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ και Εργατικών Κέντρων της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.

Στην εκδήλωση, εκφράζοντας την έμπρακτη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και του λαού της περιοχής, παρευρέθηκαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Κώστας Παρασκευάς, ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας, ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», η Ανδριάνα Μπαφούτσου, Γραμματέας της ΤΕ Φθιώτιδας, η Λένα Γεροπαναγιώτη, Γραμματέας της ΤΕ Εύβοιας.

Επίσης, συμμετείχαν αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο, εκπρόσωποι Εργατικών Κέντρων, συνδικάτων και συλλόγων της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, αντιπροσωπεία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, εκπρόσωποι σωματείων συνταξιούχων, κομμάτων και της Τοπικής Διοίκησης. Συνδικάτα μάλιστα της Στερεάς Ελλάδας έκαναν δικιά τους υπόθεση τη στήριξη και επιτυχία της μεγάλης συναυλίας αλληλεγγύης - λαϊκό γλέντι, συμβάλλοντας με κάθε τρόπο στη διοργάνωσή της.

Ο Δ. Κουτσούμπας με τον τραγουδοποιό Παντελή Θαλασσινό
Ο Δ. Κουτσούμπας με τον τραγουδοποιό Παντελή Θαλασσινό
Στη συναυλία, που πραγματοποιήθηκε αφιλοκερδώς με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και ως συνέχεια της αλληλεγγύης και του κοινού αγώνα, συμμετείχαν με τις μοναδικές τους ερμηνείες οι: Παντελής Θαλασσινός (φωνή), Σταυρούλα Δαλιάνη (φωνή), Θοδωρής Μέρμηγκας (φωνή), Γιώργος Κοτσίνης (κλαρίνο), Χρήστος Δαλιάνης (βιολί - φωνή), Ηλίας Μαυρίκης (λαούτο - κιθάρα), Κώστας Σταυρόπουλος (κοντραμπάσο), Αθηνά Κουκή (κανονάκι), Λάζαρος Ακριβόπουλος (κρουστά), Βαγγέλης Ευαγγέλου (κιθάρα) και Βαγγέλης Μουτσάτσος (μπουζούκι).

Μάλιστα, σε μια ακόμα ξεχωριστή στιγμή, παιδιά της περιοχής πρόσφεραν στους τραγουδιστές και μουσικούς που συμμετείχαν από ένα αναμνηστικό δώρο, που έφτιαξαν οι γυναίκες της Επιτροπής Αγώνα Γυναικών ΛΑΡΚΟ.

Με τον τρόπο που οι ίδιοι ξέρουν καλά, που τους έχει κρατήσει όρθιους τόσα χρόνια, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και ο λαός της περιοχής άνοιξαν για ακόμη μία φορά την αγκαλιά τους και υποδέχθηκαν στη Λάρυμνα όλους όσοι στέκονται στο πλευρό τους όλο αυτό το διάστημα στον αγώνα που δίνουν. Δέχθηκαν απλόχερα την αλληλεγγύη και πήραν κουράγιο για να συνεχίσουν στον μακρύ και δύσκολο δρόμο που ακολουθούν εδώ και τρία χρόνια. Αντάμωσαν με τα «αδέλφια» τους από τη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, την Αττική και μια σειρά ακόμη περιοχές της χώρας, αντάλλαξαν πείρα από τους μεγάλους αγώνες αλλά και τις μικρές εστίες αντίστασης που αναπτύσσονται σε χώρους δουλειάς σε ολόκληρη τη χώρα, δυνάμωσαν τους δεσμούς αλληλεγγύης και το μέτωπο του ενιαίου αγώνα, διασκέδασαν μέχρι αργά το απόγευμα και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη μεγάλη πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Να «ξανανάψουμε τη ΛΑΡΚΟ μέσα από νέους αγώνες»

Νωρίτερα, τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα για την εργασία τους και για να ξαναλειτουργήσει η ΛΑΡΚΟ.

Στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί σε ολόκληρη την περιοχή αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ από τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας.

Θύμισε ότι «από την 1η Αυγούστου, κατ' απαίτηση των υποψήφιων επενδυτών και κοινή εντολή κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει σταματήσει κάθε λειτουργία παραγωγής και εργασία ουσιαστικής συντήρησης.

Αυτή η εντολή είχε ως αποτέλεσμα την κάπνα του εργοστασίου και τη σκόνη των μεταλλείων να τις αντικαταστήσει ο καθαρός αέρας. Τον θόρυβο των μηχανημάτων και των εγκαταστάσεων σε 24ωρη βάση να τον αντικαταστήσει η σχεδόν πλήρης ησυχία».

Διευκρίνισε ότι η ησυχία είναι «σχεδόν πλήρης» «γιατί αυτό που κρατά την ελπίδα ζωντανή και τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, προς το παρόν, είναι οι "ψίθυροι" των εργαζομένων που ακούγονται στα καμαράκια, στα πόστα, στα ντουβάρια της ΛΑΡΚΟ».

«Κόντρα στην απόφαση που μας ήθελε έξω από την εργασία και τα σπίτια των οικισμών την ώρα των εγκληματικών διαγωνισμών εκποίησης, οι εργαζόμενοι, με τον τρίχρονο αγώνα μας και την αλληλεγγύη που έχει εκφραστεί σε αυτόν, καταφέραμε και είμαστε μέχρι αυτήν τη στιγμή μέσα στη ΛΑΡΚΟ», πρόσθεσε ο συνδικαλιστής.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι η ευρύτερη περιοχή γύρω από το εργοστάσιο της Λάρυμνας, οι εργαζόμενοι και όλοι όσοι είχαν εργασία από τη ΛΑΡΚΟ, βιώνουν ήδη μια δραματική πραγματικότητα, η οποία θα γίνει χειρότερη εάν η ΛΑΡΚΟ δεν επαναλειτουργήσει.

«Σήμερα ανεβαίνουμε επίπεδο», υπογράμμισε, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της συναυλίας, αναδεικνύοντας ότι θα προχωρήσει ο συντονισμός του ενιαίου αγώνα.

Εναν ενιαίο αγώνα που θα έχει συνέχεια και θα διεκδικεί από την κεντρική πολιτική εξουσία, ανεξάρτητα από την απόχρωση που θα έχει αυτή, μέχρι τη νίκη: Να μην κλείσουν άλλα εργοστάσια, να μπουν σε επαναλειτουργία όσα έχουν κλείσει, να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, να αυξηθούν οι μισθοί, να παρθούν ουσιαστικά μέτρα έτσι ώστε το ρεύμα και όλες οι μορφές Ενέργειας να είναι κοινωνικό αγαθό, να φτιαχτούν υποδομές και να θωρακιστούν με νέες προσλήψεις η Υγεία, η Παιδεία, ο Αθλητισμός και ο Πολιτισμός.

Μέσα από αυτόν τον κοινό αγώνα μπορούμε και θα διασφαλίσουμε η ΛΑΡΚΟ να μείνει ανοιχτή. Μπορούμε και θα διασφαλίσουμε την ύπαρξη ζωής στις περιοχές μας, θα συνεχίσουν να έχουν παιδιά οι παιδικές χαρές, θα φτιαχτούν και άλλες παιδικές χαρές».

«Είμαστε ζωντανοί, όρθιοι, με πολλούς συμμάχους»

Συνεχίζοντας ο Παναγιώτης Πολίτης σημείωσε ότι οι εξελίξεις γύρω από τους διαγωνισμούς εκποίησης, το ενδιαφέρον και η καθυστέρηση στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών δείχνουν από τη μια ότι η ΛΑΡΚΟ «δεν είναι βαρέλι δίχως πάτο» και από την άλλη «επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις μας ότι ο ανταγωνισμός για το ποιος θα πάρει τα "φιλέτα" της ΛΑΡΚΟ είναι μεγάλος και συνδεμένος με τις γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις, με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που τον συνοδεύουν, τους ανταγωνισμούς στην Ενέργεια, τη νέα οικονομική κρίση. Ο καβγάς αυτός δεν θα τελειώσει γρήγορα. Θα τραβούν σαν τις ύαινες το ψοφίμι. Είναι ικανοί να μην αφήσουν τίποτα όρθιο για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους».

Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν ώστε να μην πληρώσουν αυτοί και ο λαός της περιοχής τους «καβγάδες» τους και σημείωσε:

«Δεν έχουμε άλλο χρόνο για αναμονή. Σε τρεις μήνες, οι τελευταίοι "ψίθυροι" που σήμερα κρατούν τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, θα πάψουν να ακούγονται, οι εργαζόμενοι θα απολυθούν. Με βάση τη νομοθεσία δεν προβλέπεται ανανέωση των συμβάσεων μετά τις 31 Δεκέμβρη 2022. Μαζί με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, η τελευταία κίνηση μηχανημάτων και εγκαταστάσεων που αξιοποιούν τη σκουριά της, τα εργοστάσια αμμοβολής, θα σταματήσουν γιατί δεν θα υπάρχει πρώτη ύλη.

Σήμερα, γινόμαστε πάλι πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το τι θα κάνουν τα "φιλέτα" της ΛΑΡΚΟ, πώς θα τα αξιοποιήσουν και πότε. Το μόνο σίγουρο είναι η ανεργία, η εξαθλίωση και ο μαρασμός. Θα σηκώσουμε το ανάστημά μας και θα συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα μας».

Θύμισε ακόμα τη ρεαλιστική πρόταση που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι για πρόγραμμα συντήρησης και προετοιμασίας επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ανεξάρτητα από την έκβαση των διαγωνισμών, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί από «τα δεκάδες εκατομμύρια που χρωστούν τα διάφορα ταμεία επιστροφής ρύπων και φόρων καυσίμων στη ΛΑΡΚΟ».

Ανέφερε επίσης ότι οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται και δεν συμβιβάζονται με τα προγράμματα ανεργίας. «Τα γυρίζουμε πίσω σε αυτούς που τα σοφίστηκαν και ψήφισαν. Τους τα χαρίζουμε, μπορούν να κάνουν τη χρήση τους για τον εαυτό τους, για τα παιδιά τους, όποτε θέλουν, εμείς δεν θα πάρουμε. Εμείς την εργασία μας θέλουμε, τα δικαιώματά μας και να παραμείνουμε στα σπίτια μας», τόνισε και πρόσθεσε:

«Εμείς με ένα πράγμα έχουμε συμβιβαστεί: Να είμαστε μεταλλωρύχοι και μεταλλεργάτες, να είναι στην καθημερινότητά μας ο κίνδυνος, η φωτιά και ο θάνατος. Ετσι έχουμε μάθει να βγάζουμε το ψωμί μας.

Πονάμε όταν συνάδελφοι μπαίνουν ζωντανοί και βγαίνουν νεκροί από την εργασία, όπως έγινε πριν από λίγες μέρες στα μεταλλεία Φωκίδας που ένα ακόμη παλικάρι μπήκε στη στοά ζωντανός, για να πάρει το μεροκάματο για την οικογένειά του, για να κάνει την εργασία που αγαπά και βγήκε νεκρός (...)

Αγαπάμε τη δουλειά μας στη ΛΑΡΚΟ και τη ζωή που έχουμε αναπτύξει γύρω από αυτή. Αγαπάμε αυτόν τον τόπο σε τέτοιο βαθμό που είμαστε έτοιμοι να δώσουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι το τέλος. Και θα το κάνουμε».

«Είμαστε ζωντανοί, όρθιοι, με πολλούς συμμάχους και την τελευταία μας λέξη δεν την έχουμε πει. Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ συνεχίζεται, θα ενοποιηθεί με άλλους κλάδους, θα είναι νικηφόρος. Καλή αντάμωση στη γενική απεργία τις 9 Νοέμβρη. Ζήτω η εργατική τάξη. Αλληλεγγύη και συμπόρευση στους καθημερινούς αγώνες. "Ενας για όλους και όλοι για έναν". Μέχρι τη νίκη», κατέληξε.

Από το Σωματείο Εργαζομένων στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια, ο Φώντας Αγγελάτος, μέλος της διοίκησης, σε σύντομη παρέμβαση ανέφερε: «Τρία χρόνια στον δρόμο για έναν δίκαιο αγώνα, για το μεροκάματο. Είμαστε εδώ, ζωντανοί. Το μόνο που ζητάμε είναι η εργασία μας σε μια ενιαία εταιρεία. Στο τέλος θα είμαστε νικητές και η κυβέρνηση ηττημένη».

Μήνυμα επανέναρξης του αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ χαρακτήρισε τη συναυλία αλληλεγγύης της Κυριακής ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα, σε δήλωσή του, καλώντας σε δυναμική απάντηση στις 9 Νοέμβρη.

Μήνυμα οργάνωσης της πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης στις 9 Νοέμβρη έστειλε και ο Αντώνης Κούκουρας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, τονίζοντας παράλληλα τη στήριξη του δίκαιου αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η δύναμη βρίσκεται στην οργάνωση, στον αγώνα, στην ενότητα

Στην κινητοποίηση των σωματείων και των φορέων στην πλατεία Σημηριώτη έδωσε το «παρών» ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Σε δήλωσή του τόνισε:

«Είμαστε εδώ γιατί δεν συμβιβαζόμαστε με την ενεργειακή φτώχεια, με τη μεγάλη ακρίβεια. Είμαστε εδώ γιατί δεν συμβιβαζόμαστε με κάποια επιδόματα που πάλι τα πληρώνει ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, είτε ως καταναλωτές είτε ως άμεσα φορολογούμενοι. Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε μέτρα προστασίας του εισοδήματός μας, να διεκδικήσουμε μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας. Ταυτόχρονα, από σήμερα ξεκινάμε τον αγώνα ώστε να μην αποτελούν όλα αυτά τα κοινωνικά αγαθά εμπορεύματα, που τα χρυσοπληρώνουν μόνο οι εργαζόμενοι για να κερδίζουν λίγοι μονοπωλιακοί όμιλοι.

Η δύναμη βρίσκεται στην οργάνωση, στον αγώνα, στην ενότητα, στην κοινωνική συμμαχία όλων σε κάθε γειτονιά της Αθήνας - όπως εδώ στη Νέα Ιωνία - της Ελλάδας, σε κάθε πόλη και χωριό, σε κάθε κλάδο, με πανελλαδική διάσταση. Εμείς μπορούμε να γίνουμε πραγματικά πρωταγωνιστές των εξελίξεων».

Είμαστε στο πλευρό σας με κάθε τρόπο

Δηλώσεις καλλιτεχνών που συμμετείχαν στη συναυλία

Παντελής Θαλασσινός: «Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετέχω σε αυτήν την πρωτοβουλία για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Χαιρετίζω όλη αυτήν την προσπάθεια που γίνεται και λέμε: ΛΑΡΚΟ ανοιχτή».

Κώστας Σταυρόπουλος, γγ του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου: «Παρακολουθούμε ως Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ για να μείνουν στην εργασία τους, να μην ξεπουληθεί το εργοστάσιο. Μας συγκινεί, μας εμπνέει και στον βαθμό που μπορούμε κάνουμε προσπάθεια να τον στηρίξουμε. Και με τη σημερινή συναυλία αλληλεγγύης και με κάθε τρόπο. Ετσι είμαστε σήμερα εδώ, με ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στον αγώνα των εργαζομένων».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η ΛΑΡΚΟ πρέπει και μπορεί να ανοίξει

Στη συναυλία αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, από όπου έκανε την εξής δήλωση:

«Είμαστε σήμερα εδώ, γιατί είναι η περίοδος που πρέπει να εκφραστεί όσο πιο μαζικά και δυναμικά γίνεται η αλληλεγγύη μας προς τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Η ΛΑΡΚΟ πρέπει και μπορεί να ανοίξει. Πρέπει να σταματήσει αυτή η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για τους εργαζόμενους. Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να λειτουργήσει με όλους τους εργαζόμενους στις θέσεις εργασίας τους, με πλήρη εργασιακά και άλλα δικαιώματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ