ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το «ποινολόγιο» για τους ανέργους

Πληρωμένη απάντηση στις συκοφαντίες και τις απειλές του υπουργείου Εργασίας

Από την παρέμβαση των συνδικάτων στη ΔΥΠΕ
Από την παρέμβαση των συνδικάτων στη ΔΥΠΕ
«Ντράπηκε και η ντροπή. Αντί το υπουργείο Εργασίας να απολογηθεί και να πάρει πίσω το προκλητικό "ποινολόγιο" για τους ανέργους, επιτίθεται στα συνδικάτα που το καταγγέλλουν»: Την «πληρωμένη» αυτή απάντηση δίνει το ΠΑΜΕ στην κατάπτυστη ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, μετά την παρέμβαση των συνδικάτων, προχτές Τρίτη, στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΥΠΑ, συνδικάτα της Αττικής πραγματοποίησαν διαμαρτυρία με βασικό αίτημα την απόσυρση της πρόσφατης απαράδεκτης διάταξης που προβλέπει ποινές και κυρώσεις για τους ανέργους.

Στη συνέχεια, το υπουργείο Εργασίας επιχειρώντας να απαντήσει στην παρέμβαση των σωματείων, κατέφυγε στη γνωστή μέθοδο: Απειλές σε όσους κινητοποιούνται και συκοφαντία. Κατηγόρησε προκλητικά τα συνδικάτα ότι δήθεν «υπερασπίζονται όσους χρησιμοποιούν αθέμιτες πρακτικές για να βάζουν στην τσέπη τους δημόσιο χρήμα» και προειδοποίησε με «νομικές συνέπειες» όσους τόλμησαν να παρέμβουν στο ΔΣ του Οργανισμού.

Ειδικότερα, το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «η ίδια η ανακοίνωση επιβεβαιώνει την αθλιότητα του νόμου που υλοποιούν.

Μετατρέπει τα θύματα σε θύτες. Αναπαράγει την ανυπόστατη κατηγορία ότι οι άνεργοι είναι επί της ουσίας "καταχραστές" αφού "ενθυλακώνουν χρήματα" που δήθεν θα πήγαιναν σε άλλους ανέργους.

Τι και αν την τακτική επιδότηση ανεργίας παίρνει μόλις το 10 - 12% των εγγεγραμμένων ανέργων και αυτό για 12 μήνες. Τι και αν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας των 200 ευρώ παίρνει μόνο ένα μικρό τμήμα ανέργων και αυτό με εισοδηματικά κριτήρια.

Τι κι αν από τις κοινωνικές παροχές της ΔΥΠΑ (προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, χορήγηση βιβλίων, χορήγηση εισιτηρίων είτε κατασκηνωτικά προγράμματα και για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς) αποκλείονται δεκάδες χιλιάδες άνεργοι, επίσης με εισοδηματικά κριτήρια. Κανένας μακροχρόνια άνεργος δεν "ενθυλακώνει κονδύλια", όπως ψευδώς αναφέρει το υπουργείο, με βάση την παραμονή του στα μητρώα της ανεργίας, πόσο περισσότερο στερεί παροχές από άλλους ανέργους.

Είναι συνειδητό ψέμα και αθλιότητα αυτοί οι ισχυρισμοί.

Την ίδια στιγμή δίνει εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων μέσα από διάφορα προγράμματα στους επιχειρηματικούς ομίλους, προσφέροντας φτηνή και "ευέλικτη" εργασία, ανακυκλώνοντας την ανεργία και την ομηρία των εργαζομένων.

Το ποινολόγιο της κυβέρνησης σε όσους σήμερα υποφέρουν από την ανεργία, την ακρίβεια, τη φτώχεια έχει έναν και μόνο σκοπό: Να εμφανίσει μια πλαστή εικόνα για την πραγματική κατάσταση και ταυτόχρονα να προχωρήσει η πολιτική της ανακύκλωσης της ανεργίας, της ανασφάλειας και της ομηρίας στους διάφορους "φαταούλες" των προγραμμάτων κατάρτισης».

«Είναι χαρακτηριστικό», τονίζει το ΠΑΜΕ, «ότι με το ποινολόγιο ο άνεργος διαγράφεται από τα μητρώα της ΔΥΠΑ όχι μόνο στην περίπτωση που δεν δεχτεί οποιαδήποτε εργασία του προταθεί αλλά κι αν δεν πάρει μέρος σε οποιοδήποτε πρόγραμμα κατάρτισης.

Η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) έχει στηθεί πάνω στον κόπο εκατομμυρίων εργαζομένων, από τις κρατήσεις και τον ιδρώτα τους. Σήμερα όχι μόνο βρίσκεται μακριά από τις βασικές ανάγκες των ανέργων αλλά δημιουργεί ένα στρατιωτικό πλαίσιο λειτουργίας που όχι απλά δεν στηρίζει τις προϋποθέσεις για σταθερή και μόνιμη εργασία αλλά θα τιμωρεί τους ανέργους».

Τέλος, το ΠΑΜΕ προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι «οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα δεν θα κάτσουν με τα χέρια σταυρωμένα. Θα πετάξουν με τον αγώνα τους και αυτόν τον άθλιο νόμο στα σκουπίδια. Οσο και αν απειλεί η κυβέρνηση τα συνδικάτα, οι προσπάθειές της θα πέσουν στο κενό. Η πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη θα είναι μια μεγάλη, μαζική, μαχητική απάντηση στην αντεργατική της πολιτική».

Αυτοί διέλυσαν και τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας

Από την πλευρά του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, για την παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΥΠΑ, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Πάει πολύ οι ίδιοι που διέλυσαν τον ΟΕΚ, να μας λένε να φύγουμε από τη συνεδρίαση του ΔΣ γιατί έχουν να συζητήσουν για τις εργατικές κατοικίες..! Οταν όλες οι κυβερνήσεις, τουλάχιστον από το 2011 και μετά, που παρέλαβαν 2,5 δισ. αποθεματικά από τον ΟΕΚ, χρήματα καθαρά μόνο από τις εισφορές των εργαζομένων και τα κουτσούρεψαν στο 1,5 δισ. για να σωθούν οι τράπεζες την περίοδο των 3 μνημονίων, να βγαίνουν κι από πάνω τάζοντας λύσεις στο στεγαστικό πρόβλημα στέλνοντάς μας στα κοράκια τους τραπεζίτες και χωρίς στην πραγματικότητα να αντιμετωπίζεται ουσιαστικά το ζήτημα της κατοικίας της λαϊκής οικογένειας».

Προσθέτει ακόμη: «Οσο για τη ΔΥΠΑ και συνολικά τα δημόσια κτίρια, αυτά ανήκουν στον λαό, φτιάχτηκαν με δικά μας χρήματα και δεν είναι τσιφλίκι καμιάς κυβέρνησης και κανενός ΔΣ, γι' αυτό και θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε και να διεκδικούμε ενάντια στην πολιτική που ακολουθείται από τη σημερινή αλλά και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που έχουν δημιουργήσει στρατιά ανέργων και μισθούς πείνας για τους εργαζόμενους».

Στους δρόμους και οι συνταξιούχοι

Στην Πτολεμαΐδα
Στην Πτολεμαΐδα
Πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη, στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή συνταξιούχων και από γύρω νομούς.

Οι συνταξιούχοι, που πραγματοποιούν συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, παίρνουν τη σκυτάλη από τη χτεσινή κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαΐδα, μετά από κάλεσμα του τοπικού παραρτήματος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ (ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ). Στη συγκέντρωση μίλησαν εκ μέρους του ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ Πτολεμαΐδας ο Πέτρος Ταταρίδης και ο Παναγιώτης Πάλμος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, και του ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ.

Οι συνταξιούχοι, με αιτήματα μεταξύ άλλων για θέρμανση και ρεύμα φθηνά για τον λαό, αυξήσεις στις συντάξεις που να ανταποκρίνονται στο κόστος ζωής, επιστροφή δώρων και επιδομάτων, ξεκαθαρίζουν πως θα συνεχίζουν να διαδηλώνουν για τα δίκαια αιτήματά τους και ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού για τις 9 Νοέμβρη, ώστε να ενώσουν τις φωνές τους με τα εργατικά σωματεία.

Το πρόγραμμα των συγκεντρώσεων

Σήμερα, Πέμπτη: Πάτρα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Γιάννενα (μαζί με σωματεία Θεσπρωτίας και Κέρκυρας) στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Αρτα (μαζί με σωματεία Πρέβεζας και Λευκάδας) στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Αιτωλοακαρνανία, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία Αγρινίου (πούλμαν αναχωρούν από Αμφιλοχία - Κόμβος 9.15 π.μ., Μεσολόγγι - Πύλη 9.15 π.μ., Αστακό - λιμάνι 8.50 π.μ., Αιτωλικό - σταθμός 9.30 π.μ., Ναύπακτο - κεντρική πλατεία 8.30 π.μ. και Καινούργιο, πλατεία 9.40 π.μ.). Κοζάνη, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

Αύριο, Παρασκευή: Καλαμάτα, στις 6 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μάρτη. Ηράκλειο Κρήτης, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

Στις 17 Οκτώβρη: Τρίπολη, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Πετρινού. Κομοτηνή (Θράκη, Ανατ. Μακεδονία) στις 11 π.μ. στην πλατεία Ειρήνης.

Στις 18 Οκτώβρη: Πύργος, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Λιβαδειά, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Τύρναβος, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

Στις 19 Οκτώβρη: Λαμία, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

Στις 20 Οκτώβρη: Λάρισα, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Κατερίνη, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Βόλος, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Χαλκίδα, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου. Κόρινθος, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Βέροια, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Δημαρχείου.

Στις 21 Οκτώβρη: Αμφισσα, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Λαού.

Στις 24 Οκτώβρη: Τρίκαλα, στις 11 π.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Κι άλλος διανομέας νεκρός μετά από «ατύχημα»

Eνας ακόμα διανομέας προστίθεται στη μαύρη λίστα με τους εργαζόμενους που έχουν χάσει τη ζωή τους σε «ατυχήματα» την ώρα της δουλειάς. Πρόκειται για διανομέα της εταιρείας «e-food», ο οποίος κατέληξε μετά από δύο μήνες νοσηλείας στην Εντατική. «Δεν ανεχόμαστε να χυθεί άλλο αίμα για τα κέρδη των εταιρειών. Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία για την υγεία και την ασφάλειά μας», τονίζει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του διανομέα, Γ. Μ., και επαναφέρει στο προσκήνιο τα αιτήματά του για την προστασία των εργαζομένων.

«Την ώρα που οι διανομείς συνεχίζουν να πληρώνουν με το αίμα τους και με την ίδια τους τη ζωή την ανάπτυξη και τα κέρδη των εταιρειών του κλάδου, η δολοφονική πολιτική των επιχειρηματικών ομίλων και όλων των κυβερνήσεων συνεχίζεται», προσθέτει το Συνδικάτο. Οπως καταγγέλλει, με αιχμή του δόρατος τον νόμο Χατζηδάκη η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων σε μια ειδικότητα που μετρά σειρά σοβαρών, ακόμα και θανατηφόρων ατυχημάτων. Συγκεκριμένα, αρνείται την έκδοση Υπουργικής Απόφασης που θα θέτει προδιαγραφές για τα ΜΑΠ και την ασφάλεια των οχημάτων, δεν ικανοποιεί το αίτημα για ένταξη στα ΒΑΕ, απαλλάσσει τους εργοδότες από την υποχρέωση να παρέχουν εταιρικά οχήματα, με ...αντίτιμο τη χορήγηση μιας αποζημίωσης της τάξης του 15% του μισθού στους διανομείς που δουλεύουν με τα δικά τους μηχανάκια.

Το Συνδικάτο διεκδικεί: Να χορηγηθούν όλα τα κατάλληλα Μέσα Ατομικής Προστασίας στους διανομείς, εταιρικό μηχανάκι, συντήρηση και καύσιμα στην αποκλειστική ευθύνη του εργοδότη. Ενταξη τώρα της ειδικότητας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για όλους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αναγνώριση του «συνεργατικού» μοντέλου ως εξαρτημένης εργασίας. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Απαγόρευση της διανομής σε ακραίες καιρικές συνθήκες, ορισμό χιλιομετρικής απόστασης για τη διανομή.

Σοβαρός τραυματισμός χειριστή σε έργο ασφαλτόστρωσης στη Σάμο

Τον σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου τεχνικής εταιρείας σε «ατύχημα» καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Σάμου. Συγκεκριμένα, την περασμένη Τρίτη, κατά τη διάρκεια έργων ασφαλτόστρωσης δρόμου, στην περιοχή Κοντακαίικα, ένας χειριστής τραυματίστηκε, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί αρχικά στο νοσοκομείο του νησιού και στη συνέχεια να γίνει αεροδιακομιδή στην Αθήνα. Μάλιστα, το Εργατικό Κέντρο σημειώνει πως ο εργαζόμενος «απεγκλωβίστηκε επειδή άμεσα έσπευσαν συνάδελφοί του να τον τραβήξουν» και απαιτεί την άμεση διερεύνηση του συμβάντος. Στην κατεύθυνση αυτή, έχει ήδη ενημερώσει τόσο την τοπική Επιθεώρηση Εργασίας όσο και το Τμήμα Υγείας και Ασφάλειας της Χίου, ενώ ήρθε σε επαφή και με εκπρόσωπο της εταιρείας. Ωστόσο, επισημαίνει, «σε όλο το Βόρειο Αιγαίο υπάρχει ένα Τμήμα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης», που με έδρα τη Χίο και μόλις τρεις εργαζομένους υποτίθεται ότι καλύπτει μια σειρά νησιά (Σάμο, Ικαρία, Λέσβο, Χίο, Φούρνους, Οινούσσες, Ψαρά κ.λπ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ