ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ
Φίλος Π. Φύσσα: «Χτυπούσαν συντονισμένα και οργανωμένα»

Eurokinissi

Με την κατάθεση του αυτόπτη μάρτυρα Παύλου Σεϊρλή, φίλου του Παύλου Φύσσα, που βρισκόταν μαζί στην παρέα στην καφετέρια «Κοράλλι», το βράδυ της δολοφονίας από τον χρυσαυγίτη Γ. Ρουπακιά, συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Για τους χρυσαυγίτες που κάθονταν απέναντί τους στην καφετέρια το βράδυ της δολοφονίας, κατέθεσε ότι του προκάλεσε εντύπωση η έντονη κινητικότητα που εκδήλωναν, «έστελναν κι έπαιρναν μηνύματα, ανταλλάξαμε ματιές».

Βεβαίωσε το δικαστήριο ότι σε φωτογραφίες που είδε αργότερα, αναγνώρισε τους Μιχάλαρο, Αγγο και Τσαλίκη. Περιέγραψε, επίσης, τα στάδια της επίθεσης, τα διαρκώς αυξανόμενα άτομα που έρχονταν, τον οπλισμό τους. Την χαρακτήρισε οργανωμένη και συντονισμένη. «Ηταν μαυροφορεμένοι, φορούσαν παντελόνια παραλλαγής, ένας εξ αυτών κρατούσε μαδέρι. Εμφανίζεται από την πλευρά τους μεσολαβητής που παρουσιάστηκε ως αστυνομικός. Μας συνέστησε να απομακρυνθούμε από το σημείο, για να μη γίνει καμία φασαρία. "Δεν θέλουμε φασαρίες", του είπαμε, "το μόνο που θέλουμε είναι να πάρουμε τα αυτοκίνητά μας"».

Ο μάρτυρας εξήγησε στο δικαστήριο πως δεν μπορούσαν να πάνε να τα πάρουν. Οπως κατέθεσε, τότε ένιωσε τρόμο. «Φτάνοντας στην Παναγή Τσαλδάρη, βάλαμε σ' ένα ταξί έναν φίλο που ήταν αδιάθετος. Εμφανίστηκε και μία ομάδα ΔΙΑΣ». Ο μάρτυρας έκανε επίσης λόγο για «ένα κομβόι με μηχανάκια κι ένα αυτοκίνητο (σ.σ. του Ρουπακιά όπως αναφέρθηκε στη συνέχεια) με τέσσερα άτομα» που σταμάτησε μπροστά τους, «έρχονταν σε μια μοτοπορεία, μαζί με το αυτοκίνητο». Μας ρώτησαν πού είναι η Κεφαλληνίας, εξηγώντας πως ο Γ. Ρουπακιάς προχώρησε σε αυτή την κίνηση γιατί ήθελε να «μετρήσει» τον Παύλο Φύσσα. Συνεχίζοντας την περιγραφή της επίθεσης, είπε «ακούγονταν φωνές από το απέναντι πεζοδρόμιο, από την Κεφαλληνίας, είχαν μαζευτεί 30-40 άτομα, φώναζαν "ελάτε ρε κότες να σας σφάξουμε". Εβγαιναν συντονισμένα. Ερχόντουσαν σε κύματα, ομοιόμορφα ντυμένοι, χτυπάγανε και φεύγανε, πεζοί και με μηχανάκια, προσπαθούσαν να μας εγκλωβίσουν. Αρχίσανε να μας κυνηγάνε. Είχε έρθει και άλλη ομάδα ΔΙΑΣ. Δέχτηκα κι εγώ ένα πλαγιομετωπικό χτύπημα, με κράνος, από τον Αναδιώτη που βρισκόταν πάνω σε μηχανάκι»...

Συγκρίνοντας την επίθεση με άλλες επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, όπως π.χ. την επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, είπε ότι έχουν κοινά χαρακτηριστικά την οργάνωση, τις ολιγόλεπτες επιθέσεις, πολλοί εναντίον λίγων, με τους χρυσαυγίτες να οπλοφορούν. Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι ο Ρουπακιάς δεν θα μπορούσε μόνος του να σκοτώσει τον Παύλο. «Το έχουν παραδεχτεί και οι ίδιοι ότι δεν θα μπορούσε, και γι' αυτό ήρθαν κι άλλοι», τόνισε.

Ο μάρτυρας τόνισε επίσης ότι πίσω από την Παναγή Τσαλδάρη, που πήγαν να κρυφτούν σε μια πυλωτή, ενώ είπαν στους αστυνομικούς τι είχε συμβεί, τους βάλανε χειροπέδες και τους πήγανε στο Αστυνομικό Τμήμα Κερατσινίου. Δεν κατάλαβε γιατί. «Μας βάλανε με τον Ρουπακιά μέσα, μετά μάθαμε ότι ήταν ο δολοφόνος του Παύλου. Ηταν όλη την ώρα χωρίς χειροπέδες, με το κινητό του, με μηνύματα. Μας είπε ότι ήταν περαστικός. Μας δήλωσε, μάλιστα, "μη νομίζετε ότι είμαι με αυτούς επειδή φοράω τα ίδια άρβυλα..."».

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι από αυτά που είχε μάθει και δει από βίντεο, υπήρχε εντολή από τον Λαγό. Εστειλε μήνυμα στον Πατέλη. Ηταν ο άνωθεν του Πατέλη. Ο Πατέλης ήταν πυρηνάρχης στη Νίκαια. Οπως είχε πει, αν δεν πάρουν εντολή δεν κινείται τίποτα... Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη μία φορά, όπως και πρωτόδικα, οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών προσπάθησαν να «ενοχοποιήσουν» τον μάρτυρα και να πλήξουν την αξιοπιστία του με ερωτήσεις άνευ σημασίας, γεγονός που προκάλεσε τη διαμαρτυρία του. «Μετά από δέκα χρόνια με θεωρείτε αναξιόπιστο και υπερασπίζεστε ακόμα τον Ρουπακιά; Δεν ντρέπεστε!», φώναξε.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Τίμησε την επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τους ναζί

RIZOSPASTIS

Την επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τους ναζί κατακτητές τίμησε χτες, 12 Οκτώβρη, ανήμερα της επετείου, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Οργάνωσε εκδήλωση στο Σύνταγμα στέλνοντας το μήνυμα ότι «αγωνιζόμαστε στο σήμερα για να έρθουν καλύτερες μέρες, για την κοινωνική απελευθέρωση».

«12 Οκτώβρη 1944, απελευθέρωση της Αθήνας από τον γερμανικό φασισμό - Ο αγώνας που εμπνέει για το αύριο και το σήμερα», έγραφε το πανό της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Παραβρέθηκαν τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ με τα λάβαρά τους. Στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη κατέθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Γιώργος Κατημερτζής. Ακολούθησε ομιλία από τον αντιπρόεδρο, Γρηγόρη Τουγλίδη.

«Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, η οργάνωση των αγωνιστών/στριών των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και των μαχητών/τριών του ΔΣΕ, των απογόνων και των φίλων της Αντίστασης και του ΔΣΕ είναι περήφανη για τον μεγαλειώδη αγώνα της περιόδου 1941 - 1944, όπως και για τη μεγαλειώδη ένοπλη ταξική πάλη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που ακολούθησε. Βγάζουμε συμπεράσματα, εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε προκειμένου με τη μεγαλύτερη ωριμότητα και ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε τα αγωνιστικά καθήκοντα του παρόντος και του μέλλοντος με την πείρα των αγώνων της περιόδου 1940 - 1949», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - '74, Σπύρος Χαλβατζής, αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου με επικεφαλής την γραμματέα της, Γεωργία Μαχαίρα, και αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΙΘΑΚΗ
Στη Βουλή από το ΚΚΕ το θέμα της έλλειψης φαρμάκων

Αμεσα μέτρα από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις και να εξασφαλιστεί επάρκεια φαρμάκων για όλες τις παθήσεις στις αναγκαίες ποσότητες στα φαρμακεία της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, απαιτούν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης.

Οι ελλείψεις αφορούν φάρμακα ακόμη και για σοβαρές παθήσεις που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών, σε μια σειρά είδη (αντιδιαβητικά - ινσουλίνες, ψυχοφάρμακα, αντιεπιληπτικά, αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά, καρδιολογικά, κολλύρια, αυτοάνοσα, στομαχιού - εντέρου, αλοιφές).

«Οι προαναφερόμενες ελλείψεις φαρμάκων καθιστούν εκτός των άλλων και τη λειτουργία των φαρμακείων δυσβάστακτη και αγχωτική, αφού οι φαρμακοποιοί αφενός δεν μπορούν να εκτελέσουν το σύνολο των συνταγογραφήσεων στην ώρα τους και αφετέρου πρέπει να αντιμετωπίσουν επιπλέον και το πρόβλημα της διαχείρισης των ασθενών που έρχονται αντιμέτωποι με την έλλειψη των φαρμάκων τους. Η παρότρυνση των εταιρειών να δίνουν στους ασθενείς μόνο μια συσκευασία από το ελλειπτικό φάρμακο προκειμένου να το έχουν έστω και σε μικρές ποσότητες, είναι ενδεικτική της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί», σημειώνεται στην Ερώτηση, επισημαίνοντας:

«Οι επαναλαμβανόμενες ελλείψεις των φαρμάκων είναι αποτέλεσμα του τρόπου παραγωγής και διανομής του Φαρμάκου - εμπορεύματος με αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία των πολυεθνικών, που διαλέγουν πότε και πού θα διαθέσουν την παραγωγή τους με βάση το μεγαλύτερο κέρδος και όχι την ανάγκη των ασθενών και των πασχόντων. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να εξασφαλίσει την επάρκεια όλων των απαραίτητων φαρμάκων».

Στάση εργασίας σήμερα στο «Μητέρα και Παιδουπόλεις»

Στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) προκήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού «Μητέρα και Παιδουπόλεις» για σήμερα, Πέμπτη 13 Οκτώβρη, και συγκέντρωση στις 12 μ. στην πύλη του «Μητέρα», όπου θα δοθεί συνέντευξη Τύπου. «Αδυνατούμε κυριολεκτικά να εγγυηθούμε την ασφάλεια των παιδιών που έχουμε ταχθεί να υπηρετούμε», σημειώνει το Σωματείο στο κάλεσμά του προς όλους τους εργαζόμενους στην προστασία του παιδιού. Απαιτεί να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να μονιμοποιηθούν οι ήδη υπάρχοντες στο ΚΚΠΠΑ, να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Επίσης να επανέλθει το 6ωρο, 5ήμερο - 40ωρο, να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση στην Πρόνοια, για να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες υποδομές από τον κρατικό προϋπολογισμό, καμιά εμπλοκή ΜΚΟ κ.ά.

ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ
Σύσκεψη την Κυριακή στην Αθήνα

Σε σύσκεψη πασχόντων από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) καλεί την Κυριακή 16 Οκτώβρη η Γραμματεία Χρονίως Πασχόντων της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ενόψει της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης του Συλλόγου Ατόμων με ΣΚΠ. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στην αίθουσα της ΣΕΑΑΝ (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος). Η Γραμματεία καλεί σε συζήτηση για να «ζωντανέψει ο Σύλλογος, να γίνει σύλλογος - στήριγμα κάθε σκληρυντικού και όχι μέσον ανέλιξης του κάθε μεγαλοπαράγοντα, πλασιέ των φαρμακευτικών εταιρειών». «Χρειάζεται να πάρουμε την υπόθεση της ζωής μας, των οικογενειών μας στα δικά μας χέρια. Να δυναμώσει η αγωνιστική φωνή των σκληρυντικών, να ενισχυθεί αποφασιστικά η ΣΕΑΑΝ, να αλλάξει η κατάσταση στον Σύλλογο». Η Γραμματεία υπενθυμίζει ότι εγγραφές στον Σύλλογο και υποψηφιότητες κατατίθενται μέχρι τη μέρα διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης, στις 23 Οκτώβρη.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σύσκεψη για την αποκατάσταση στη γέφυρα Τρίλοφου

Σύσκεψη για τον συντονισμό της δράσης συλλόγων και φορέων της περιοχής, ώστε να δοθεί τέλος στο «σίριαλ» της αποκατάστασης της γέφυρας Πλαγιαρίου - Τριλόφου, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Οκτώβρη στις 6.30 μ.μ. στο δημαρχείο Τριλόφου.

Τη σύσκεψη οργανώνουν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και ο Αγροτικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Σε Πλαγιάρι και Τρίλοφο ζουν 15.000 κάτοικοι. Τον Μάη του 2020, εξαιτίας ισχυρής νεροποντής στην περιοχή του δήμου Θέρμης, προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές στον δρόμο ο οποίος συνδέει τον Τρίλοφο με το Πλαγιάρι. Σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα και υπήρξε αστοχία στο πρανές επιχώματος στο ρέμα μεταξύ των οικισμών Πλαγιαρίου και Τριλόφου, προκαλώντας καθιζήσεις, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει το οδόστρωμα.

Τον περασμένο Μάη οι κάτοικοι ενημερώθηκαν ότι υπογράφεται σύμβαση με ανάδοχο και γύρω στα τέλη Ιούνη επρόκειτο να γίνει η εγκατάσταση του εργολάβου, ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου, το οποίο αναμενόταν να ολοκληρωθεί σε περίπου έναν χρόνο!

Εφτασε ο Οκτώβρης και όχι απλά δεν έγινε τίποτε, αλλά έγινε γνωστό ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε τη διαδικασία, λόγω μη θεμελίωσης έκτακτης ανάγκης.

Κάτοικοι και φορείς απαιτούν άμεση ανέγερση της γέφυρας και του δρόμου, με κρατική χρηματοδότηση, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ