ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ο απεργιακός αγώνας στα διυλιστήρια συνεχίζεται!

Κόντρα στην επιχείρηση τρομοκράτησης από την εργοδοσία και την κυβέρνηση, η οποία έδωσε εντολές για επιστράτευση των απεργών

Η δίκαιη και πολυήμερη απεργιακή πάλη των εργαζομένων στα διυλιστήρια της Γαλλίας συνεχίζεται και δυναμώνει, κόντρα στην προσπάθεια τρομοκράτησης και χτυπήματος του απεργιακού δικαιώματος που κλιμακώνει η κυβέρνηση Μακρόν δίνοντας εντολές για επιστράτευση των απεργών.

Οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια και η κλαδική Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία FNIC CGT παλεύουν για Συλλογικές Συμβάσεις με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα, ενάντια στην τεράστια ακρίβεια που τσακίζει το εργατικό εισόδημα, την ίδια ώρα που «απογειώνονται» τα κέρδη των μονοπωλίων του κλάδου. Απέναντι στα δίκαια αιτήματά τους, που αφορούν τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους, απέναντι στον απεργιακό τους αγώνα εργοδοσία και κυβέρνηση επιστρατεύουν τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό», «δίνουν τα ρέστα τους» με συκοφαντίες και επιχείρηση καταστολής, όχι μόνο γιατί η απεργία αυτή έχει καταφέρει να «νεκρώσει» έναν τέτοιο κλάδο στρατηγικής σημασίας για τη γαλλική καπιταλιστική οικονομία, αλλά γιατί δίνει γενικότερο αγωνιστικό παράδειγμα.

Υπενθυμίζεται ότι προχτές η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ζήτησε από τους νομάρχες να κινήσουν τη διαδικασία επίταξης προσωπικού απαραίτητου για τη λειτουργία αποθηκών του αμερικανικού κολοσσού «Esso - ExxonMobil». Η κυβέρνηση απείλησε να λάβει αντίστοιχες αποφάσεις και σε άλλα διυλιστήρια, σχολιάζοντας ως ...«μισθολογική διαφωνία» την άρνηση της μεγαλοεργοδοσίας να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των απεργών για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών απέναντι στο τεράστιο κύμα ακρίβειας.

Χτες, εργαζόμενοι σε διάφορα διυλιστήρια αποφάσισαν να μπουν κι αυτοί στην απεργία, όπως στις εγκαταστάσεις της «TOTAL» στην περιοχή Ντονζ (ανατολική Γαλλία).

Επίσης, χτες, οι εργαζόμενοι στο διυλιστήριο της «TOTAL» στην περιοχή Πορ Ζερόμ (κοντά στο βιομηχανικό λιμάνι της Χάβρης, στη βορειοανατολική Γαλλία) αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία, παρά τις κυβερνητικές απειλές. Σύμφωνα με σχετικές ανταποκρίσεις, οι εργαζόμενοι στις 6 από τις 7 μονάδες του ομίλου στην περιοχή συμμετέχουν στην απεργία, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχει ξεκινήσει από τις 27 Σεπτέμβρη.

Την ίδια ώρα, σε απεργιακές κινητοποιήσεις μπαίνουν και άλλοι εργαζόμενοι στην Ενέργεια.

Η «24.minutes» μετέδιδε χτες στην ιστοσελίδα της ότι οι εργάτες στην κεντρική μονάδα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην περιοχή Γκραβελίν (βόρεια Γαλλία, ανατολικά της Δουνκέρκης) ψήφισαν υπέρ της έναρξης απεργίας από σήμερα, με αίτημα επίσης ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς.

Απέναντι και στους εργατοπατέρες της ΣΕΣ

Απέναντί τους οι απεργοί στα διυλιστήρια δεν έχουν μόνο τα μονοπώλια και την κυβέρνηση, αλλά και τους εργατοπατέρες, που σπεύδουν για άλλη μια φορά να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην επιχείρηση χτυπήματος των αγώνων.

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας - Πετροχημικών FNIC-CGT στηλιτεύει τις απαράδεκτες δηλώσεις του Laurent Berger, γενικού γραμματέα της συνδικαλιστικής οργάνωσης CFDT και προέδρου της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), ο οποίος κατήγγειλε τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα διυλιστήρια της Γαλλίας και κάλεσε σε «κοινωνικό διάλογο»...

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία σημειώνει:

«Η FNIC CGT καταδικάζει σθεναρά τις δηλώσεις του Laurent Berger, γενικού γραμματέα του CFDT και προέδρου της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων που κατήγγειλε τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα διυλιστήρια της χώρας μας.

Από την αρχή του έτους οι εργαζόμενοι στον κλάδο του πετρελαίου έχουν επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το αίτημά τους για μισθολογικές και εργασιακές διαπραγματεύσεις.

Εχοντας ειδοποιηθεί από το 2ο τρίμηνο του 2022, οι εργοδότες βρίσκονται αντιμέτωποι με τους εργαζόμενους οι οποίοι, μαζί με τα συνδικάτα της CGT και FNIC-CGT, έχουν ξεκινήσει μια ισχυρή απεργία διάρκειας άνω των 20 ημερών για να απαιτήσουν άμεσες μισθολογικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να επιτύχουν νόμιμες αυξήσεις μισθών.

Τα αφεντικά του κλάδου αποκομίζουν τεράστια κέρδη και περιφρονούν τα αιτήματα των εργαζομένων που αγωνίζονται, ενώ η κυβέρνηση απειλεί τους απεργούς με επιτάξεις για να διαλύσει το κίνημα.

Ο Laurent Berger κατήγγειλε τον αγώνα ως "προληπτική απεργία", λέγοντας ότι "δεν χρειαζόμαστε απεργία", αλλά αντιθέτως "κοινωνικό διάλογο".

Προστατεύοντας τους μεγιστάνες των πετρελαϊκών πολυεθνικών και την κυβέρνηση Μακρόν, ο Laurent Berger κατήγγειλε τους απεργούς και τα συνδικάτα της CGT ως υπεύθυνους για τον "αποκλεισμό της βενζίνης": "Οταν έχεις μια συνδικαλιστική οργάνωση, την CGT, η οποία αποφασίζει να μην θέλει να διαπραγματευτεί: βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση αποκλεισμού".

Με τις δηλώσεις του, ο γενικός γραμματέας του CFDT αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι πρόκειται για ένα απεργοσπαστικό συνδικάτο, αφοσιωμένο στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργοδοτών.

Με τις δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΣΕΣ αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι αυτή η συνδικαλιστική "διεθνής" είναι στην υπηρεσία των συμφερόντων των εργοδοτών της ΕΕ, ότι θέλει να σπάσει τα κύματα των απεργιών που βλέπουμε να ξεπηδούν σε όλη την Ευρώπη, ότι καταγγέλλει τον ταξικό αγωνιστικό συνδικαλισμό για να προωθήσει τον "κοινωνικό διάλογο" ενάντια στους αγώνες των εργαζομένων».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάλεσμα μαζικής διεθνούς αλληλεγγύης στην απεργία

Αντιπροσωπεία της Γραμματείας θα βρεθεί στο πλευρό των απεργών στη Γαλλία

Την ολόπλευρη αλληλεγγύη του στον δίκαιο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στα διυλιστήρια της Γαλλίας εκφράζει με μήνυμά του το ΠΑΜΕ, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι την επόμενη Δευτέρα αντιπροσωπεία της Γραμματείας του θα βρεθεί στο πλευρό των απεργών στη Γαλλία.

Στο μήνυμά του επισημαίνει τα εξής:

«Το ΠΑΜΕ στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων στα διυλιστήρια της Γαλλίας και της πολυήμερης απεργίας τους που συνεχίζουν τον αγώνα τους κόντρα στην επιστράτευση και την τρομοκρατία κυβέρνησης - εργοδοτών.

Οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια και η Ομοσπονδία FNIC CGT που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις, κόντρα στο τεράστιο κύμα ακρίβειας που έχει τσακίσει κάθε εργαζόμενο σε όλη την Ευρώπη.

Οι προσπάθειες των πολυεθνικών και της γαλλικής κυβέρνησης να δημιουργήσουν "κοινωνικό αυτοματισμό" εναντίον των απεργών αποτυγχάνουν καθώς η εργατική τάξη σε όλη την Ευρώπη καταλαβαίνει ότι η νίκη των απεργών στα διυλιστήρια της Γαλλίας θα είναι όπλο στον αγώνα κάθε εργαζόμενου, κάθε κλάδου, κάθε χώρας για αυξήσεις στους μισθούς.

Γι' αυτό αποτελεί τεράστια πρόκληση προς κάθε εργαζόμενο οι πολυεθνικές της Ενέργειας, που μετράνε ασύλληπτα κέρδη τα τελευταία χρόνια, να μιλάνε για δύσκολη οικονομική κατάσταση και να αξιοποιούν τις κυβερνήσεις σαν σωματοφύλακα της κερδοφορίας τους κόντρα στους εργαζόμενους.

Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται ο βρώμικος ρόλος της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), ο πρόεδρος της οποίας επιτέθηκε στην απεργία των εργαζομένων, μιλώντας για "προληπτική απεργία" καθώς οι εργαζόμενοι διεκδικούν με αγώνα και δεν έκατσαν στα τραπέζια με τους στημένους "κοινωνικούς διαλόγους". Δηλαδή την ώρα που χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη, η ΣΕΣ επιχειρεί να υπονομεύσει τον αγώνα, να σπάσει το απεργιακό κλίμα, να δημιουργήσει συγχύσεις, απογοήτευση και να επιβάλει στους αγωνιστές εργάτες να εγκαταλείψουν τον αγώνα.

Τώρα μαζική διεθνής αλληλεγγύη στους εργάτες της Γαλλίας! Τώρα μαζική διεθνής αλληλεγγύη στους εργάτες των διυλιστηρίων!

Η απεργία των εργατών στα διυλιστήρια είναι σωστή και δίκαιη γιατί αγωνίζονται για το αυτονόητο δικαίωμα κάθε εργάτη να ζήσει, σε συνθήκες τεράστιας αύξησης του κόστους ζωής.

Η απεργία των εργατών στα διυλιστήρια πρέπει να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη γιατί έχει αναγκάσει την κυβέρνηση της Γαλλίας και μηχανισμούς των πολυεθνικών, όπως η ΣΕΣ, να αφήσουν τα προσχήματα και να αποκαλύψουν τον πραγματικό τους ρόλο ως υπηρετών των επιχειρηματικών ομίλων.

Η απεργία των εργατών στα διυλιστήρια πρέπει να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη γιατί αναδεικνύει την τεράστια δύναμη του αγώνα, της οργάνωσης, της συλλογικής πάλης και αλληλεγγύης των εργατών κόντρα στα αφεντικά, στις κυβερνήσεις και τους μηχανισμούς που τους υπηρετούν. Να αποτελέσει βάση για την αντεπίθεση, την κλιμάκωση και γιγάντωση του αγώνα των εργατών σε κάθε κλάδο, ενάντια στην τεράστια ακρίβεια, για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.

Το ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή του αγώνα βρίσκεται σε επικοινωνία με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα της Γαλλίας, εκφράζοντας τη στήριξη και την αλληλεγγύη του. Θυμίζουμε ότι στην πρόσφατη Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ τον Ιούνη παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία των συνδικάτων της Γαλλίας, μελών της ΠΣΟ, μεταξύ των οποίων και ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Χημικής Βιομηχανίας - Ενέργειας FNIC CGT, Emmanuel Lepine.

Επίσης, τη Δευτέρα 17 Οκτώβρη, αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ θα βρεθεί στη Γαλλία και θα μεταφέρει την αλληλεγγύη των συνδικάτων της Ελλάδας.

Καλούμε τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους και την εργαζόμενη νεολαία της Ελλάδας να εκφράσουν πολύμορφα την αλληλεγγύη τους με το σύνθημα:

Αλληλεγγύη στους απεργούς της Γαλλίας!

Soutien Aux Grevistes Des Raffineries!

#SoutienRaffineurs»

Σε αλληλεγγύη καλεί και η ΠΣΟ

Το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (EUROF WFTU) καλεί όλα τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της Ευρώπης να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην απεργία των εργαζομένων στα διυλιστήρια της Γαλλίας.

«Η γαλλική κυβέρνηση και οι μεγάλες πολυεθνικές θέλουν να σπάσουν τη μεγάλη απεργία με τρομοκρατία, απειλές και επιτάξεις», σημειώνει. «Τα αγωνιστικά συνδικάτα της Γαλλίας αντιστέκονται και καλούν σε μαζική αγωνιστική απάντηση και κλιμάκωση του αγώνα. Στεκόμαστε στο πλευρό τους! Ενισχύουμε την αλληλεγγύη!».

ΙΤΑΛΙΑ
Δικαστήριο ρίχνει ευθύνη στους νεκρούς του σεισμού του 2009!

Σοκ έχει προκαλέσει η απίστευτη απόφαση του δικαστηρίου της πόλης Λ'Ακουίλα, όπου το 2009 έγινε φονικός σεισμός με 294 θύματα, μεταξύ τους και έναν Ελληνα φοιτητή.

Η υπόθεση αφορά την κατάρρευση ενός εξαώροφου κτιρίου που κόστισε τη ζωή σε 24 άτομα, ενώ με την πάροδο του χρόνου αποδείχθηκε ότι είχαν γίνει εγκληματικές παρατυπίες κατά την κατασκευή του.

Η δικαστική απόφαση επιρρίπτει μερίδιο ευθύνης στους ίδιους τους νεκρούς, αναφέροντας ότι η «συνενοχή» τους στον θάνατό τους «μπορεί να εκτιμηθεί στο 30%» και συνεπώς θα πρέπει να μειωθεί ανάλογα και η αποζημίωση στους συγγενείς τους!

Αναγνωρίζονται ακόμα 40% ευθύνη για την κατασκευάστρια εταιρεία του κτιρίου και 30% ευθύνη των αρμόδιων υπουργείων Εσωτερικών και Υποδομών...

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η δικαστική απόφαση μιλά για «βάσιμο ισχυρισμό περί συνενοχής των θυμάτων, δεδομένου ότι αντικειμενικά συνιστά απερίσκεπτη συμπεριφορά το να παραμείνουν να κοιμηθούν παρά τη γνωστή εκδήλωση δύο σεισμικών δονήσεων το βράδυ της 5ης Απριλίου και λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 6ης Απριλίου»! Σε αυτό λαμβάνεται υπόψη «η εμπιστοσύνη που είχαν τα θύματα στην ικανότητα του κτιρίου να αντέξει τον σεισμό, δεδομένου ότι ήταν κατασκευασμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα και είχε παραμείνει όρθιο κατά τη διάρκεια όλων των σεισμικών δονήσεων που προηγήθηκαν επί μήνες».

Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση και εκφράζονται φόβοι ότι θα δημιουργηθεί δεδικασμένο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ