ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο... «εκσυγχρονιστικός» ρόλος της ΝΕΤ!

Με την ευκαιρία της επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο Βιετνάμ, επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά τη μεθόδευση υπονόμευσης των θέσεων, δραστηριοτήτων, ανακοινώσεων και της ίδιας της Ιστορίας του ΚΚΕ, η ΝΕΤ άδραξε την ευκαιρία να προβάλει ένα αμερικανόπνευστο «ντοκιμαντέρ» για το σημερινό Βιετνάμ. Αυτά στον ίδιο χρόνο που η σ. Αλέκα Παπαρήγα και τα άλλα μέλη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ βρίσκονταν σ' αυτή τη χώρα.

Παρουσιάζοντας ένα «επιλεκτικό» γκάλοπ, κύρια με «μοντέρνους» νεολαίους Βιετναμέζους, διοχέτευε το συμπέρασμα ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, η σημερινή ηγεσία της χώρας έχει, σχεδόν, σβήσει(!!!) την ιστορία του ηρωικού λαού του Βιετνάμ ενάντια στους Αμερικανούς επιδρομείς -προστάτες των εγκληματιών της Σαϊγκόν που φιλοξενούνται σήμερα στις ΗΠΑ.

Παρουσίαζε, συγκεκριμένα, τη νεολαία να «θητεύει» στα νάιτ κλαμπ, να θαυμάζει τους Αμερικανούς και να μη θέλει να ακούει και να μιλάει για το έπος του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των πατεράδων και των παππούδων τους!!! Βέβαια, αυτά είναι οι ευσεβείς πόθοι των Αμερικανών που θέλουν να μας υποβάλουν πως, κι αν νίκησαν οι Βιετκόγκ τώρα στη δική τους, της Αμερικής, τη ρότα βαδίζουν. Πιστεύω πως, μ' αυτόν τον τρόπο, εκφράζονταν και οι ευσεβείς πόθοι των αφεντικών της ΝΕΤ για δική τους δικαίωση όσον αφορά την αποσιώπηση και πλαστογράφηση, εν πολλοίς, της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης και των αγώνων του λαού μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ ήταν τόσο έντεχνα σκηνοθετημένο, αντιθετικά, εξεγείροντας τον θεατή με τις φρικαλεότητες των γιάνκηδων και, σε συνέχεια, παρουσίαζε σε ήπιο τόνο επιλεγμένες σκηνές κοσμοπολίτικης ζωής (που σε κάθε χώρα μπορεί να υπάρχουν) γενικεύοντάς τες. Παρουσίαζε τους νεολαίους να αδιαφορούν -αν είναι δυνατόν!- που οι Αμερικανοί έκαιγαν με φλογοβόλα τους άμαχους γονείς τους και συγγενείς.

Με ποιο δικαίωμα οι ιθύνοντες της ΝΕΤ αναλαμβάνουν αυτό το ρόλο: Να κάνουν την κρατική τηλεόραση κυβερνητικό φερέφωνο και, παράλληλα, να συκοφαντούν τους αγώνες των λαών, και του δικού μας, όταν μάλιστα πληρώνουμε εμείς, ο ελληνικός λαός;

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ

αντιστασιακός ΓΓ της ΠΕΑΕΑ Γαλατσίου

Εξαπάτηση στο χρηματιστήριο

Την περίοδο '98-'99 τα χρηματιστηριακά λόμπι που απαρτίζονται από επιχειρηματίες μεγαλοεπενδυτές, χρηματιστές, δημοσιογράφους και «παπαγαλάκια» φόρτωσαν τα χαρτιά στους ανύποπτους (έως ανίδεους) νεόκοπους επενδυτές. Γιατί τα «παπαγαλάκια» τούς είχαν φουσκώσει τα μυαλά με τις ιδέες του λαϊκού καπιταλισμού και του εύκολου και γρήγορου πλουτισμού, προπαγανδίζοντας τα θετικά του χρηματιστηρίου δηλαδή ότι αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, καθώς οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια που θα τα χρησιμοποιήσουν για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Ομως την περίοδο 2000-2001 λόγω του κακού κλίματος καθώς άρχισαν να «ξυπνούν» και να βλέπουν ότι το παραμύθι αρχίζει να ξεθωριάζει αλλά και λόγω έλλειψης ρευστότητας, οι τιμές των μετοχών άρχισαν να καταρρέουν με αποτέλεσμα τα χρηματιστηριακά λόμπι να ξανααγοράσουν τις μετοχές που είχαν πουλήσει με σημαντικές εκπτώσεις 60% - 90%. Επίσης, έκαναν σημαντικές επενδύσεις με τα κλεμμένα από τους μικροεπενδυτές σε βίλες, κότερα και πολυτελή αυτοκίνητα ενώ κατεύθυναν και σημαντικά κεφάλαια στο εξωτερικό.

Ετσι, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι το χρηματιστήριο είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από το μεγάλο κεφάλαιο με σκοπό την αναδιανομή, συγκέντρωση και συσσώρευση του πλούτου από τις φτωχότερες στις πλουσιότερες τάξεις.

Σημερινό παράδειγμα είναι η εισαγωγή της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ στο χτηματιστήριο απ' όπου θα αντλήσει 65,7 δισ. δραχμές εκ των οποίων τα 45 δισ. θα πάνε κατ' ευθείαν στην οικογένεια Βαρδινογιάννη και στην ΑΡΑΜΚΟ, καθώς θα γίνει πώληση υφισταμένων μετοχών ενώ τα υπόλοιπα, δηλαδή μόνο 18,7 δισ. θα πάνε στο ταμείο της εταιρίας καθώς θα πωληθούν μετοχές που θα προκύψουν από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Οι προϋπολογισμένες επενδύσεις της εταιρίας έως το 2004 είναι ύψους 37 δισ. δραχμές, τα κέρδη για τη χρήση 2001 υπολογίζονται σε 24 δισ., ενώ την περίοδο 98-99 σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ διανεμήθηκαν στους μετόχους (Βαρδινογιάννηδες - ΑΡΑΜΚΟ) ως μερίσματα 16 δισ.

Εύλογο συμπέρασμα από τα στοιχεία που παραθέτονται είναι ότι η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ θα μπορούσε να χρηματοδοτούσε τις επενδύσεις της χωρίς να εισαχθεί στο χρηματιστήριο αλλά επανεπενδύοντας τα κέρδη της.

Αθανασιάδης Ιορδάνης Κοζάνη

Είναι όλοι τους συνένοχοι

Ενεργούν και συμπεριφέρονται ως "αφέντες" και ως "κυρίαρχοι", οι ηγέτες των ισχυρών κρατών της Δύσης. Οι λαοί τους εξέλεξαν και τους έδωσαν εξουσία και αυτοί τους "γράφουν στα παλιά τους παπούτσια". Αυτοί, οι ηγέτες των ισχυρών κρατών της Δύσης, υπογράφουν μεταξύ τους οικονομικές και άλλες συμφωνίες, ερήμην των λαών που τους εξέλεξαν. Κανέναν δε ρωτούν και κανέναν δε λογαριάζουν και είναι, στα μάτια των λαών τους, ύποπτοι για παράνομες συναλλαγές μεταξύ τους και για ξεδιάντροπα αδιαφανείς και ύποπτες συναλλαγές, συμφωνίες και διαπλοκές, με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και τις ισχυρές πολυεθνικές εταιρίες, τα μονοπώλια και "ολιγοπώλια". Γι' αυτό και κρύβονται, γι' αυτό και στήνουν σιδερένια κιγκλιδώματα και σιδερόφραχτους αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις απέναντι στους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται εναντίον τους και εναντίον των σκοτεινών και παράνομων συμφωνιών τους.

Είναι οι ηγέτες αυτοί όλοι τους συνένοχοι. Κι εμείς, οι ελεύθεροι και δημοκρατικοί πολίτες, δε "θα παραμείνουμε θεατές". Θα μας βρουν μπροστά τους. Οι πολίτες, ο λαός, οι "κυβερνώμενοι" ξύπνησαν από το λήθαργό τους και αντιδρούν. Αντιδρούν γιατί βλέπουν και αντιλαμβάνονται ότι η Δημοκρατία κινδυνεύει και η "παγκόσμια δικτατορία" (με τη μορφή της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης) τους χτυπά την πόρτα, ετοιμάζεται για να εφαρμοστεί σε ολόκληρο τον πλανήτη κρυφά, από τα άθλια μυαλά των ηγετών των ισχυρών κρατών της γης.

Δεν πρέπει να εφησυχάζει κανείς! Να είμαστε όλοι σε εγρήγορση. Ν' αντισταθούμε πρέπει, τώρα, σθεναρά και με ορμή. Οι φτωχοί λαοί του πλανήτη πρέπει ν' απαιτήσουν για τον εαυτό τους τον πλούτο που δικαιούνται, έχουν δικαίωμα στη ζωή και την ανάπτυξη. Οι μικροί και οι φτωχοί λαοί του πλανήτη δικαιούνται να ανασάνουν και ν' απαλλαγούν από τα οικονομικά χρέη τους... Ισα δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες, ευημερία, εργασία, Παιδεία και Υγεία πρέπει να δοθούν σε όλους τους λαούς του πλανήτη. Φτάνει πια! η "παγκοσμιοποίηση" δε θα περάσει.

Απόστ. Δημ. Ηλίας, δικηγόρος.

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΙΔΕΕΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Θωμάς Ακρωτηριανάκης, Αθήνα. Συμπληρώνονται 10 χρόνια από τη σύσταση στην, τότε, ΕΣΣΔ της Κρατικής Επιτροπής Εκτακτης Κατάστασης(Αύγουστος 1991), που προσπάθησε να αποτρέψει τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την ανατροπή του σοσιαλισμού. Σημαντική προσφορά της Επιτροπής στο θεωρητικό τομέα ήταν πως έθεσε το ζήτημα ότι δεν είναι αδύνατο να υπάρξει έκτακτη κατάσταση στην ΕΣΣΔ, κίνδυνος διάλυσής της και ανατροπής του σοσιαλισμού. Δεν υιοθέτησε, δηλαδή, το λαθεμένο θεωρητικό συμπέρασμα, που πρωτοεμφανίστηκε στη δεκαετία του 1930, για την οριστική νίκη του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, για το ότι είναι πια αδύνατο αυτός να ανατραπεί, που οδήγησε στην αυταρέσκεια και στην απώλεια της πολιτικής επαγρύπνησης, πράγματα που ευνόησαν την κρυφή, βαθμιαία ενίσχυση των αντεπαναστατικών δυνάμεων με την πάροδο των δεκαετιών.

Γι' αυτήν την ενίσχυσή τους δεν ευθύνεται, λοιπόν, η Επιτροπή, ούτε για το ότι τελικά ηττήθηκε από αυτές. Οι «ιστορικοί διάδοχοι» της Κρατικής Επιτροπής Εκτακτης Κατάστασης θα είναι η πρωτοπορία των λαών της πρώην ΕΣΣΔ, που θα αποκαταστήσουν το σοσιαλισμό σ' αυτήν και θα τον καταστήσουν ισχυρότερο και ασφαλέστερο από πριν. Ο σοσιαλισμός αναπόφευκτα θα επικρατήσει παγκόσμια, αλλά κι αυτός μέχρι τότε μπορεί να περάσει από ζιγκ - ζαγκ προσωρινών ανατροπών, ιδίως όταν υπάρχουν θεωρητικά λάθη, θεωρητικές ελλείψεις.

Ποια δημοκρατία;

Γιώργος Παυλής, Καρλόβασι Σάμου. Εχουμε τις εκδηλώσεις για τα 27 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Πιστεύω ότι αποτελούν, τουλάχιστον, υποκρισία, γι' αυτό και τα ακούω με αγανάκτηση. Γιατί, για ποια δημοκρατία γίνεται λόγος, όταν όλα αυτά τα χρόνια μέχρι σήμερα υπάρχει ο χαφιεδισμός ενάντια στους προοδευτικούς αγωνιστές, ιδιαίτερα σ' αυτούς που ανήκουν στο ΚΚΕ; Και ρωτάω: Μπορεί ο καθένας ελεύθερα να κρατά το «Ριζοσπάστη» στις δημόσιες, αλλά και τις ιδιωτικές υπηρεσίες, χωρίς να έχει αυτό συνέπειες; Μόνο τις φιλοκυβερνητικές και δεξιές αστικές εφημερίδες κρατάνε, επιδεικτικά, μάλιστα, και με καμάρι κάποιοι. Διαφορετικά, είσαι φακελωμένος και καταχωρημένος στο «μαυροπίνακα». Οπως τότε, εμάς τους πραγματικούς αγωνιστές, τους κομμουνιστές, μας είχαν κατατάξει στους μη εθνικόφρονες και αποκαλούσαν συμμορίτες τον απελευθερωτικό στρατό που πολέμησε με πολλά θύματα ενάντια στους κατακτητές ιμπεριαλιστές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, έτσι και σήμερα χαφιεδίζουν και μας φακελώνουν και ηλεκτρονικά. Για ποια δημοκρατία μιλάμε;

«Χαίρομαι τους νέους»

Κώστας Ανδριανός, συνταξιούχος της ΔΕΗ, παλαίμαχος κομμουνιστής. Στα 89 μου χρόνια, γράφω την τριακοσιοστή πρώτη επιστολή μου στο «Ριζοσπάστη». Χαίρομαι που βλέπω η καινούρια γενιά να μας αντικαθιστά, όπως με τις διαδηλώσεις στη Γένοβα του Μπερλουσκόνι. Με τα γεγονότα αυτά, θυμήθηκα, τότε, τη μάχη της Ηλεκτρικής το 1944, που μαζί με τον αγαπητό καπετάνιο Ν. Κεπέση, με τους ΕΛΑΣίτες, σώσαμε το εργοστάσιο στο Κερατσίνι από τους Γερμανούς με πολλούς νεκρούς. Θέλω να πω ότι δε θ' αργήσει να έρθει η ώρα και για τον Σημίτη και τον Καραμανλή, που έχουν το ίδιο αφεντικό, τους Αμερικάνους. Θέλω να πω, τέλος, ότι χαίρομαι όταν διαβάζω για τον πρώην διευθυντή της ΔΕΗ και πρύτανη του Πολυτεχνείου Θ. Ξανθόπουλο να υπερασπίζει τη Δημόσια Παιδεία για την εργατιά και την αγροτιά, να τοποθετείται με τα συμφέροντα του λαού μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ